Μαρξισμός 2016: Πανόραμα επαναστατικών ιδεών
Το Τετραήμερο συζητήσεων Μαρξισμός 2016 που θα γίνει στις 19-22 Μάη στην Αθήνα στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο (πρώην ΑΣΟΕΕ), θα είναι μια ευκαιρία να συναντηθούμε και να κουβεντιάσουμε πάνω σε όλα τα καυτά ζητήματα θεωρίας, στρατηγικής, οργάνωσης και τακτικής που απασχολούν τα κινήματα σήμερα, με τη βοήθεια ομιλητών από ένα πλατύ φάσμα της Αριστεράς όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς. «Μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο» είναι το κεντρικό σύνθημα του Τετραήμερου και αυτό το μοτίβο διαπερνάει όλους τους κύκλους των συζητήσεων.
 
Όπως πάντα, βασικό στοιχείο των αναζητήσεων είναι η ιστορία, οι εμπειρίες και τα διδάγματα από προηγούμενες μεγάλες μάχες, εξεγέρσεις και επαναστάσεις που σημάδεψαν την πορεία του εργατικού κινήματος και της Αριστεράς. Φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από την «Εξέγερση του Πάσχα» στην Ιρλανδία, αλλά και 80 χρόνια από το κύμα του 1936: Μάης στη Θεσσαλονίκη, Γαλλία, Ισπανία- μια εργατική αντεπίθεση μέσα στα σκληρά χρόνια της Μεγάλης Κρίσης και της ανόδου του φασισμού.
 
Μαζί μας σε αυτές τις συζητήσεις θα είναι ιστορικοί που έχουν συμβάλει με το έργο τους, όπως ο Δημήτρης Λιβιεράτος με τα βιβλία του που καλύπτουν όλη την πορεία του εργατικού κινήματος στην Ελλάδα, ο Μιχάλης Λυμπεράτος με το συγγραφικό έργο για την περίοδο από τον Εμφύλιο στην ΕΔΑ, ο Δημήτρης Μαριόλης συγγραφέας του βιβλίου «Η αδύνατη ταξική ανακωχή» για την περίοδο που ακολούθησε μετά την Απελευθέρωση τον Οκτώβρη του 1944.
 
Κρίση
Σήμερα, η κρίση του παγκόσμιου καπιταλισμού είναι τόσο παρατεταμένη ώστε πολλές φορές γίνεται σύγκριση με τη δεκαετία του 1930, ακόμη και αν μια νέα ύφεση το 2016 θυμίζει τη δεύτερη βουτιά του 1937 μετά το Κραχ του 1929. Στο Τετραήμερο συμμετέχει και φέτος ο Μάικλ Ρόμπερτς, ο μαρξιστής οικονομολόγος με τις ίσως πιο επαληθευμένες αναλύσεις για την πορεία της κρίσης από το 2008 μέχρι σήμερα. Ο Άλεξ Καλλίνικος θα είναι εκεί και θα μιλήσει για την ελληνική έκδοση του βιβλίου του «Αποκρυπτογραφώντας το Κεφάλαιο» που ετοιμάζεται από το Μαρξιστικό βιβλιοπωλείο. Αλλά και για την ελληνική διάσταση της κρίσης και για τις εναλλακτικές θα είναι παρόντες ο Νίκος Στραβελάκης, πανεπιστημιακός στη ΝΟΠΕ, ο Γιάννης Μηλιός, πρώην υπεύθυνος οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ και ο Χρήστος Λάσκος, οικονομολόγος.
 
Η κρίση, όμως, δεν είναι μόνο οικονομική. Ο αγώνας των προσφύγων για Ανοιχτά Σύνορα και οι μάχες του αντιρατσιστικού κινήματος ενάντια στην ΕΕ-φρούριο, αλλά και ενάντια στις απόπειρες των νεοναζί να εκμεταλλευτούν τα ανοίγματα που τους δίνουν οι ρατσιστικές πολιτικές των κυβερνήσεων, θα απασχολήσουν πολλές συζητήσεις του Μαρξισμού 2016. Θα συμμετέχουν ακτιβιστές που πρωτοστάτησαν στις 19 Μάρτη στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Μαζί τους ο πανεπιστημιακός Γιώργος Τσιάκαλος αλλά και δικηγόροι της Πολιτικής Αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής.
 
Στο κέντρο όλων των αντιστάσεων, σε όλα τα μέτωπα, σε όλα τα κινήματα βρίσκεται η εργατική τάξη και οι αγώνες της, όχι μόνο σήμερα αλλά διαχρονικά. Αναπόσπαστο κομμάτι του τετραήμερου είναι οι συζητήσεις για την ίδια την εργατική τάξη, γιατί ο Μαρξ την όρισε σαν τον «ιστορικό νεκροθάφτη» του καπιταλισμού, πώς αναπτύσσεται η ταξική συνείδηση σύμφωνα με τον Λένιν και τι είναι η εργατική ηγεμονία σύμφωνα με τον Γκράμσι, τι εννοούσε ο Τρότσκι με τη Διαρκή Επανάσταση, γιατί η Ρόζα Λούξεμπουργκ ξεχώρισε το δρόμο της μεταρρύθμισης από το δρόμο της επανάστασης.
 
Αυτά τα στρατηγικά ζητήματα έρχονται πιεστικά στο προσκήνιο τώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση διαψεύδει τραγικά τις προσδοκίες του κόσμου που τον ανέδειξε. Οι εναλλακτικές απέναντι στο ρεφορμισμό θα απασχολήσουν όλους και όλες τους ομιλητές του Μαρξισμού 2016. Θα συμμετέχουν και ο δικηγόρος Δημήτρης Μπελαντής, η πανεπιστημιακός Ελένη Πορτάλιου, αλλά και ο συγγραφέας του βιβλίου για τον «λαβύρινθο» του ΣΥΡΙΖΑ Κέβιν Όβεντεν.
 
Η θεματολογία απλώνεται και σε όλα τα ζητήματα της καταπίεσης, των γυναικών, των ομοφυλόφιλων, των μειονοτήτων, στις μάχες της νεολαίας, αλλά και στην επιστήμη και τον πολιτισμό, από τον Αϊνστάιν μέχρι την αντίσταση στην εμπορευματοποίηση της τέχνης και το ποδόσφαιρο.
 
Κάθε βράδι, στο τέλος των συζητήσεων, η μέρα κλείνει με μια μεγάλη εκδήλωση αφιερωμένη στα μεγάλα μέτωπα. 
 
Η Πέμπτη 19 Μάη είναι αφιερωμένη στην Αντίσταση στα Μνημόνια και στο Χρονικό αυτής της αντίστασης που θα κυκλοφορήσει σαν βιβλίο σε συνεργασία του Συντονισμού με το Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο.
 
Την Παρασκευή έχει σειρά η αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και η πάλη για Ανοιχτά Σύνορα.
 
Tο Σάββατο είναι αφιερωμένο στο Διεθνιστικό ΟΧΙ στην ΕΕ. 
 
Tο τετραήμερο θα κλείσει πανηγυρικά την Κυριακή 22 Μάη το βράδι με τη συζήτηση που είναι στο κέντρο όλων- Πώς μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο.
 

Δηλώστε συμμετοχή! 

H συμμετοχή για όλο το τετραήµερο Μαρξισµός 2016 κοστίζει 10 ευρώ. Για άνεργους και μαθητές 5 ευρώ.
Εάν δηλώσετε μέχρι τις 1 Απρίλη η συμμετοχή πέφτει στα 7 ευρώ.
 
Για περισσότερες πληροφορίες και δήλωση συμμετοχής στην 
• Iστοσελίδα www.sekonline.gr 
• Εργατική Αλληλεγγύη, 210 52 47140 Αναξαγόρα 14Α Ομόνοια, Αθήνα, Τ.Κ.: 105 52
• Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο, www.marxistiko.gr, Φειδίου 14-16, Αθήνα, τηλ. 210 5247584, 
• Εθνική Τράπεζα στον λογαριασμό: 162/768 339-16