ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΕΚ στις ΣΧΟΛΕΣ για τα αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών ΗΤΤΑ ΤΗΣ Ν.Δ – ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΛΗΨΕΩΝ

Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλαν οι δεκάδες χιλιάδες φοιτητές και φοιτήτριες στις κάλπες των φοιτητικών εκλογών στις 22 Μάη. Το κίνημα των καταλήψεων μαύρισε στους δρόμους και τις κάλπες την νεολαία μιας κυβέρνησης δολοφόνων και έβγαλε πιο δυνατή την Αριστερά καταγράφοντας την ριζοσπαστικοποίηση και στις κάλπες. Η ΔΑΠ συνεχίζει την καθοδική της πορεία και οι δυνάμεις της Αριστεράς που στήριξαν τις καταλήψεις κερδίζουν και την μάχη των εκλογών.

 Είναι μία δεύτερη μεγάλη νίκη μέσα σε μία βδομάδα. Κατάρρευσε η κυβερνητική σκευωρία που πήγε να φορτώσει το εγκληματικό ναυάγιο της Πύλου σε 9 πρόσφυγες. Το δικαστήριο στην Καλαμάτα τους αθώωσε και δίκαια το αντιρατσιστικό κίνημα πανηγυρίζει για αυτή τη νίκη που κέρδισε με την ΚΕΕΡΦΑ μπροστά. Μετά το τσάκισμα της ρατσιστικής σκευωρίας της κυβέρνησης το αποτέλεσμα των φοιτητικών εκλογών είναι ένα δεύτερο μεγάλο χαστούκι στη Νέα Δημοκρατία.

Τον δρόμο για αυτή την επιτυχία άνοιξαν οι αγώνες που δώσαμε το προηγούμενο διάστημα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της παιδείας, οι μάχες για λευτεριά στην Παλαιστίνη, ενάντια στον ρατσισμό και τις σεξιστικές επιθέσεις. Είναι ο καρπός μιας νέας ριζοσπαστικοποίησης που μαύρισε με όλη της την καρδιά την ΔΑΠ και ανοίγει την συζήτηση για το πως μπορούμε να φτάσουμε την συνολική νίκη των αγώνων.

Φάνηκε ότι το ρεύμα που συγκροτούσαν τα ΕΑΑΚ φτάνει κοντά στο 20% αν αθροίσουμε όλες τις συνιστώσες του καταγράφοντας μια τεράστια δύναμη στα αριστερά της κοινοβουλευτικής αριστεράς. Αυτός ο χώρος πάλεψε από κοινού  για πάνω από δύο μήνες με καταλήψεις και έβγαλε δεκάδες χιλιάδες φοιτητές και φοιτήτριες στους δρόμους. Έβαλε τις αιχμές οργάνωσης και πρωτοβουλιών του φοιτητικού κινήματος και έχει να δώσει συνέχεια στις μάχες του επόμενου διαστήματος.

Από την μεριά μας σαν ΣΕΚ στις σχολές μέσα από τα σχήματα της ΕΑΑΚ δώσαμε και αυτή την μάχη αντικαπιταλιστικά και ενωτικά. Ενωτικά χωρίς λογικές κατακερματισμού που λειτουργούν αρνητικά για το φοιτητικό κίνημα και ταυτόχρονα αιχμηρά, με τα πιο προχωρημένα πολιτικά αιτήματα στηρίζοντας την δύναμη της νεολαίας και ανοίγοντας την προοπτική για μια άλλη παιδεία σε μια άλλη κοινωνία. Με τα σχήματα της ΕΑΑΚ, στις σχολές που συμμετέχουμε καταγράψαμε σχεδόν παντού άνοδο σε ψήφους, ποσοστά και έδρες.

Είναι υποκρισία της Ν.Δ να μιλάει για αυξημένη αποχή. Είναι η κυβέρνηση που φρόντισε να πετάει χιλιάδες εκτός πανεπιστημίων κάθε χρόνο με την ελάχιστη βάση εισαγωγής και φορτώνει ακόμα περισσότερα οικονομικά βάρη στη νεολαία. Οι χιλιάδες που ψήφισαν είναι τεράστια δύναμη που κινείται αριστερόστροφα, είναι ο κόσμος των καταλήψεων που δεν είναι απλά ψηφοφόροι αλλά το υποκείμενο της ανατροπής.

Το φοιτητικό κίνημα βρίσκεται μπροστά σε μεγάλες προκλήσεις και δυνατότητες. Αντλούμε έμπνευση από τη διεθνή φοιτητική Ιντιφάντα που ξεσηκώνει το κίνημα αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη σε όλο τον κόσμο. 

Δυναμώνουμε το ΣΕΚ στις σχολές για να συνεχίσουμε στον δρόμο των καταλήψεων. Αυτή είναι η δύναμη που μπορεί να συνδεθεί με τους αγώνες της εργατικής τάξης που συγκρούεται με την κυβέρνηση. Χωρίς αυταπάτες για λύσεις μέσα από τον κοινοβουλευτικό δρόμο που είναι αδιέξοδος.

Μπαίνουμε μπροστά στις μάχες του επόμενου διαστήματος.

Στις 14 Ιούνη διαδηλώνουμε στην Ελλάδα και όλο τον κόσμο για να τιμωρηθούν οι ένοχοι για το έγκλημα της Πύλου, η ρατσιστική κυβέρνηση της Ν.Δ, Η Ε.Ε των κλειστών συνόρων και η Frontex. Να δυναμώσουμε τον στρατηγικό προσανατολισμό  οι φοιτητές μαζί με τους εργάτες συμμετέχοντας στην μάχη των απεργιών ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις και την ακρίβεια. Να ενισχύσουμε την φοιτητική ιντιφάντα και το κίνημα των καταλήψεων που απλώνεται διεθνώς και φωνάζει λευτεριά στην Παλαιστίνη από τον Ιορδάνη μέχρι την Μεσόγειο και να σταματήσουμε την γενοκτονία στη Γάζα.

Να τσακίσουμε τη Ν.Δ στις κάλπες των Ευρωεκλογών, το αποτέλεσμα των φοιτητικών εκλογών να αποτελέσει προπομπό της συντριβής της Ν.Δ στις κάλπες της 9ης Ιούνη. Είναι μια κυβέρνηση που δολοφονεί με τον πόλεμο στο πλευρό του Νετανιάχου, με τις ιδιωτικοποιήσεις στα τρένα και τα νοσοκομεία, με τον ρατσισμό και τα κλειστά σύνορα όπως στην Πύλο, με τον σεξισμό και τις γυναικοκτονίες. Ο καλύτερος τρόπος για να μαυρίσουμε τη Ν.Δ είναι η ψήφος στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ- Ανατρεπτική Συνεργασία, να δυναμώσει η αντικαπιταλιστική αριστερά που δεν χαραμίζει την ριζοσπαστικοποίηση της εργατικής τάξης και της νεολαίας αλλά την μετατρέπει σε δύναμη για να ανοίγει την προοπτική της εργατικής επανάστασης. Για να απαλλαγούμε από την βαρβαρότητα του καπιταλισμού.

Για να χτίσουμε αυτή την προοπτική, για να δυναμώσουμε τις επαναστατικές ιδέες και την εργατική εναλλακτική ενάντια στον καταστροφικό καπιταλισμό, συμμετέχουμε στο τριήμερο φεστιβάλ ΜΑΡΞΙΣΜΟΣ 2024 5-7 Ιούλη στην Αθήνα, στη Νομική. Ελάτε να παλέψουμε μαζί.