14/4/24 - 100 χρόνια Λένιν - Μια μέρα με συζητήσεις για τις επαναστατικές ιδέες και τις δράσεις του

100 χρόνια Λένιν
Μια μέρα με συζητήσεις για τις επαναστατικές ιδέες και τις δράσεις του

Κυριακή 14 Απρίλη
Αθήνα, Νομική 12μ-6μμ, Αμφιθέατρο 1

 

Η επέτειος των εκατό χρόνων από το θάνατο του Λένιν γιορ­τάζεται μέσα σε συνθήκες αναβρασμού στην Αριστερά. Την ώρα που μαζικά κινήματα εργατών, φοιτητών και αγροτών βγαίνουν στους δρόμους, ο ΣΥΡΙΖΑ βυθίζεται στην κρίση και η συζήτηση και  αναζήτηση για εναλλακτική προς τα αριστερά αγκαλιάζει μαζικά ακροατήρια. Επανέρχονται μέσα από την «επετειακή» δραστηριότητα όλα τα ζητήματα που δεν είναι καθόλου επετειακά. 

Τι έχει να διδαχτεί η Αριστερά σήμερα από τη ζωή και τη δράση του Λένιν; Πώς απαντάμε στις επιθέσεις εναντίον του, που αρχίζουν από τον ισχυρισμό ότι μετέτρεψε την επανάσταση του 1917 σε πραξικόπημα και φτάνουν να του χρεώνουν την επικράτηση του σταλινισμού, ακόμα και την κατάρρευση της ΕΣΣΔ;

Είναι αναγκαίο να αναδείξουμε τις επαναστατικές ιδέες του Λένιν τινάζοντας τη λάσπη που προσπαθούν να του φορτώσουν και προβάλλοντας την επικαιρότητα της πολύτιμης κληρονομιάς του. 

Ένα πρώτο στοιχείο είναι η συμβολή του Λένιν στην κατανόηση του σύγχρονου κόσμου, στην τάση του καπιταλισμού να προκαλεί καταστροφές, κρίσεις και πολέμους αλλά και επαναστάσεις. Δεύτερο στοιχείο είναι η ανάδειξη της εργατικής τάξης σε ηγετική δύναμη για την αλλαγή της κοινωνίας, την ανατροπή του καπιταλισμού και το πέρασμα στο σοσιαλισμό. Τρίτο, η συγκρότηση της επαναστατικής αριστεράς σαν κόμμα της εργατικής πρωτοπορίας που αξιοποιεί τη δύναμη της τάξης ώστε να φτάσει να παίξει τον ιστορικό ρόλο της. Και βέβαια, η διεθνής διάσταση όλων αυτών των προσπαθειών, καθώς η οικοδόμηση του σοσιαλισμού δεν μπορεί να γίνει σε μια μόνο χώρα.

Σε αυτή την προσπάθεια εντάσσεται το μονοήμερο συζητήσεων που οργανώνει το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα στη Νομική Σχολή της Αθήνας την Κυριακή 14 Απρίλη.

Δηλώστε συμμετοχή

 

Το πρόγραμμα των συζητήσεων

 
11-12μ 
Προσέλευση
 
12-1.30μμ 
Πώς νίκησε ο Κόκκινος Οκτώβρης
Ομιλητής: 
Λέανδρος Μπόλαρης, ιστορικός
 
2-3.30μμ
Οδήγησε ο Λένιν στον Στάλιν; 
Πώς χάθηκε η ρώσικη επανάσταση
Ομιλητής: 
Πάνος Γκαργκάνας, Εργατική Αλληλεγγύη
 
4-5.30μμ
Ο Λένιν και η εργατική πρωτοπορία
- πώς συγκροτείται η εργατική τάξη σε ηγετική δύναμη
Ομιλήτρια: 
Μαρία Στύλλου, 
περιοδικό Σοσιαλισμός από τα κάτω

 

Οργανώνεται από το:
Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα
www.sekonline.gr • sek@otenet.gr • τηλ. 2105221509