8/2/23 – Πανελλαδικό συλλαλητήριο ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια

Δείτε εδώ φωτό από το συλλαλητήριο

 

Τεράστιο ορμητικό ποτάμι θύμιζε το πανελλαδικό συλλαλητήριο που κάλεσαν οι φοιτητικές καταλήψεις, με τη στήριξη των εργαζόμενων του δημόσιου τομέα που κατέβηκαν σε απεργιακή κινητοποίηση με κάλεσμα της ΑΔΕΔΥ.

Σε 24ωρη απεργία κατέβηκε η ομοσπονδία των πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ) και το σωματείο των ερευνητών (ΣΕΡΕΤΕ). Πρόκειται για το μεγαλύτερο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο εδώ και πολλά χρόνια.
Δεκάδες χιλιάδες φοιτητές/ριες από την Κομοτηνή μέχρι την Κρήτη, πανεπιστημιακοί κι εργαζόμενοι στα ΑΕΙ, εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, υγειονομικοί, μαθητές/ριες, εργαζόμενοι του ευρύτερου δημοσίου, εργάτες και σπουδαστές του χώρου των Τεχνών, δικηγόροι και πλήθος κόσμου γέμισαν για ώρες το κέντρο της Αθήνας. Όταν η κεφαλή της πορείας επέστρεφε στα Προπύλαια απ’ όπου ξεκίνησε η διαδήλωση, ακόμα βάδιζαν μπλοκ στη Σταδίου και στους δρόμους γύρω από την πλατεία Συντάγματος.
Το παρών έδωσε η ΚΕΕΡΦΑ με πανό που διεκδικεί δικαιοσύνη για τους νεκρούς πρόσφυγες της Πύλου και ο Συντονισμός Εργατικής Αντίστασης με σύνθημα «Με απεργίες και καταλήψεις θα νικήσουμε».
Πανελλαδικό Συντονιστικό Γενικών Συνελεύσεων και Καταλήψεων πραγματοποιείται μετά το τέλος της διαδήλωσης στην κατειλημμένη Νομική Σχολή.
Για πέμπτη εβδομάδα τα περισσότερα πανεπιστήμια της χώρας τελούν υπό κατάληψη, μετά από το νέο γύρο μαζικών συνελεύσεων που έγιναν στην αρχή της εβδομάδας. Η τρομοκρατία της κυβέρνησης με την εισβολή των μπάτσων στη Νομική της Κομοτηνής έπεσε στο κενό. Το ίδιο και ο εκβιασμός για την απεργοσπαστική πραγματοποίηση τηλεξεταστικών και τηλεμαθημάτων, καθώς τα σωματεία των πανεπιστημιακών και των εργαζομένων στα ΑΕΙ κήρυξαν απεργιακές κινητοποιήσεις για να τις μπλοκάρουν.
Το κίνημα που έχει ξεδιπλωθεί ενάντια στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης που θεσμοθετεί την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, έκανε ένα μεγάλο βήμα μπροστά. Η απεργιακή κινητοποίηση αγκάλιασε τον αγώνα των φοιτητικών συλλόγων κάνοντας πράξη το σύνθημα «Φοιτητές – Εργατικά – Μια φωνή και μια γροθιά».
Σε συνέχεια των καταλήψεων και απεργιακή κλιμάκωση καλεί το ΣΕΚ στις Σχολές για την οριστική ήττα της κυβέρνησης:
«Συνεχίζουμε την επόμενη εβδομάδα κι οργανώνουμε τον 6ο γυρο γενικών συνελεύσεων! Ξανά καταλήψεις διαρκείας θα είναι η απάντηση στην κυβέρνηση της καταστολής του πολέμου και των ιδιωτικοποιήσεων!
Συνεχίζουμε τον αγώνα μας και κλιμακώνουμε! Δεν είμαστε μόνοι μας. Είμαστε μαζί με τους αγρότες που κάνουν μπλόκα και οι καταλήψεις θα είναι μαζί τους όταν κατέβουν στην Αθήνα, είμαστε μαζί με τους εργάτες και τις εργάτριες της Υγείας που συνεχίζουν με απεργίες στις 22/2 θα είμαστε μαζί τους. Συνεχίζουμε τις κοινές δράσεις των συντονιστικών στα νοσοκομεία και σε όλους τους εργατικούς χώρους!
Προχωράμε σε νέο συλλαλητήριο την Πέμπτη 15 Φλεβάρη στην Αθήνα στα Προπύλαια στις 12μ και σε όλες τις πόλεις! Συνεχίζουμε μέχρι τη νίκη! Θα γκρεμίσουμε αυτή την κυβέρνηση και μαζί της θα πάρει και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια».

Φωτο: Στέλιος Μιχαηλίδης, Μάνος Νικολάου / Εργατική Αλληλεγγύη