24/1/24 - Κινητοποίηση στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός

Δείτε εδώ φωτό από την κινητοποίηση

 

Πολύ μαζική και μαχητική κινητοποίηση στα πλαίσια στάσης εργασίας πραγματοποιήθηκε σήμερα στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός. Η κινητοποίηση καλέστηκε ενάντια στη δίωξη των συνδικαλιστών με ΕΔΕ από τον διοικητή Γρηγορόπουλο, ο οποίος τους κατηγορεί για εγκληματικές ενέργειες και τους απειλεί ακόμα και με απόλυση. Ταυτόχρονα όμως άνοιξε το ζήτημα της καθαριότητας μετά τις δηλώσεις Γεωργιάδη ότι θα μπουν σε όλα τα νοσοκομεία εργολάβοι, με τις καθαρίστριες να απαιτούν μονιμοποίηση, να σταματήσει ο διαχωρισμός τους σε 8ωρες και 6ωρες και προσλήψεις προσωπικού. Οι ιδιωτικοποιήσεις και οι συνδικαλιστικές διώξεις πάνε χέρι-χέρι.

Η συγκέντρωση ξεκίνησε στο προαύλιο, όπου τον λόγο πήραν εργαζόμενοι του νοσοκομείου και τρία μέλη της αντιπροσωπείας από την καθαριότητα του Αγίου Σάββα που από χθες έχουν ξεκινήσει απεργία διαρκείας ενάντια στις απολύσεις και την ανάθεση της καθαριότητας σε εργολάβο. Η παρουσία τους στο νοσοκομείο από το πρωί και η παρέμβασή τους στις καθαρίστριες του Ευαγγελισμού έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο αγωνιστικό κλίμα που δημιουργήθηκε και για τη συνέχεια. «Ήρθαμε σήμερα να εκφράσουμε την αλληλεγγύη στον αγώνα σας. Έχουμε ξεκινήσει απεργία διαρκείας και τα έχουμε κλείσει όλα. Είναι ανάγκη να ενωθούμε και να δώσουμε κοινό απεργιακό αγώνα. Στη 1 Φλεβάρη θα είμαστε όλοι κάτω στο υπουργείο», είπε ο Σπύρος Βασιλείου, συμβασιούχος καθαριότητας στον Άγιο Σάββα και αντιπρόεδρος του σωματείου εργαζομένων.

«Αυτά που γίνονται στα νοσοκομεία δεν είναι μόνο εξοργιστικό, είναι εγκληματικά. Σήμερα στεκόμαστε δίπλα στο σωματείο μας και λέμε “κάτω τα χέρια, δεν θα περάσουν οι διώξεις”», τόνισε στην ομιλία της η Αργυρή Ερωτοκρίτου, γιατρός στον Ευαγγελισμό και μέλος ΓΣ ΟΕΝΓΕ και συνέχισε: «Σήμερα όμως ανοίγει και το θέμα ενάντια στις απολύσεις των συμβασιούχων ορισμένου χρόνου, όχι μόνο στον Άγιο Σάββα, αλλά σε όλα τα νοσοκομεία. Και έχει έρθει το κάλεσμα της ενότητας του αγώνα. Χρειάζεται παντού να περάσουμε σε απεργία διαρκείας στην καθαριότητα και σε όλους τους ΣΟΧ για να κοπούν οι τσαμπουκάδες ότι τους πετάνε έξω και για να μην διανοηθεί να μπει κανένας εργολάβος. Μονιμοποίηση τώρα, προσλήψεις τώρα. 

Αυτή η κυβέρνηση λέει ότι έχει το 41%, αλλά έχει φάει τα μούτρα της. Έλεγαν ότι θα περάσουν την ιδιωτικοποίηση των Πανεπιστημίων μέσα στην εξεταστική, τους έχει βρει κίνημα καταλήψεων και δεν έχουν τολμήσει να το κάνουν ακόμα. Έλεγαν ότι θα στείλουν φρεγάτα στην Ερυθρά Θάλασσα και αντιδρούν οι “μονιμάδες”, γιατί το κίνημα αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη παλεύει.

1 Φλεβάρη η ΠΟΕΔΗΝ έχει καλέσει απεργία για τους ΣΟΧ. Καλούμε το σωματείο να τη μετατρέψει σε απεργία και για τους μόνιμους. Δεν θα αφήσουμε μόνες τους τις καθαρίστριες. Και θα κορυφώσουμε στην απεργία στις 22 Φλεβάρη».

Στη συνέχεια η κινητοποίηση μεταφέρθηκε στο γραφείο της διοίκησης. Ο διοικητής  Γρηγορόπουλος δήλωσε τρομοκρατημένος και παρέπεμψε στον αναπληρωτή διοικητή για να δεχτεί ολιγομελή αντιπροσωπεία μελών ΔΣ του σωματείου και καθαριστριών. 

Για το θέμα των συμβάσεων και των εργολάβων ο αναπληρωτής διοικητής είπε ότι θα κάνουν ό,τι πει το υπουργείο, ενώ για τις ελλείψεις προσωπικού ότι θα δουν αν μπορούν να φέρουν 20 άτομα με το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ, όπως έλεγαν ξανά το καλοκαίρι αλλά δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ. Για την παράταση της προθεσμίας υποβολής των απολογιών που έχει ζητήσει το σωματείο σχετικά με την ΕΔΕ δεν δόθηκε επίσημη απάντηση.

Η ηγεσία του σωματείου είπε ότι θα βγάλει στάση εργασίας στην καθαριότητα από την ερχόμενη εβδομάδα για να τηρηθούν οι προθεσμίες του νόμου Χατζηδάκη, ενώ οι δυνάμεις του Συντονιστικού Νοσοκομείων αντιπρότειναν να ξεκινήσει αμέσως όπως στον Άγιο Σάββα με ανυπακοή στους αντεργατικούς νόμους. Τέλος, το σωματείο του Ευαγγελισμού θα συμμετέχει στην απεργία της ΠΟΕΔΗΝ στη 1 Φλεβάρη.

Φωτό: Νίκη Αργύρη, Ζαννέτα Λυσικάτου