22/5/23 - ΝΑ ΤΣΑΚΙΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΨΕΥΤΙΚΗ ΝΙΚΗ ΠΟΥ ΧΑΡΙΣΕ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΤΟΝ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ
22/5/23 - ΝΑ ΤΣΑΚΙΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΨΕΥΤΙΚΗ ΝΙΚΗ ΠΟΥ ΧΑΡΙΣΕ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΤΟΝ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ-ΟΧΙ ΑΝΑΜΟΝΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΕΥΤΕΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
ΕΛΑΤΕ ΝΑ ΔΥΝΑΜΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Η πρωτιά της Νέας Δημοκρατίας στις κάλπες της Κυριακής 21 Μάη είναι διπλά ψεύτικη. Πρώτα απ’ όλα γιατί κερδίθηκε με ψεύτικες υποσχέσεις που διαψεύδονται από το ίδιο το πρόγραμμα της και τα εγκλήματα της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Και δεύτερο, γιατί ο Μητσοτάκης εμφανίζεται νικητής μόνο χάρη στη δεξιά στροφή του ΣΥΡΙΖΑ που κλώτσησε τον κόσμο της Αριστεράς.

Η ΝΔ μίλαγε για αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις την ώρα που η ακρίβεια ροκανίζει τα μεροκάματα και ο πραγματικός μέσος μισθός συνεχίζει να πέφτει, ενώ τα κέρδη ανεβαίνουν. Ψεύτικη και η υπόσχεση ότι δεν θα ιδιωτικοποιηθεί το νερό, καθώς η ΝΔ πρόλαβε και ψήφισε το νόμο για ιδιωτικοποίηση του νερού πριν κλείσει η Βουλή. Τεράστιο ψέμα ότι η ΝΔ θα ενισχύσει το ΕΣΥ, η αλήθεια είναι ότι οι δαπάνες για τα δημόσια νοσοκομεία κόβονται για να βγάζει ο προϋπολογισμός πλεόνασμα σύμφωνα με τις εντολές της ΕΕ.

Κι όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ με τη δεξιά προσαρμογή του, όχι μόνο άφησε τις ψευτιές αναπάντητες αντιγράφοντας το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (και της ΝΔ), αλλά έβαλε πάγο όπου μπορούσε σε κάθε κίνημα και αγώνα αντίστασης. Δεν έδωσε καμιά συνέχεια στο τεράστιο κίνημα που εκφράστηκε με την γιγάντια απεργία της 8 Μάρτη μετά τη δολοφονία στα Τέμπη. Έβαλε φρένο στο κίνημα των καλλιτεχνών και σε κάθε απεργιακό αγώνα στα νοσοκομεία, στα σχολέια, στους δήμους. Μόνο για τη «μεσαία τάξη» ήξερε να μιλάει και ανάδειξε το ΠΑΣΟΚ σε ρυθμιστή μιας «προοδευτικής» συγκυβέρνησης. Καθόλου περίεργο ότι μεγάλο μέρος από τις απώλειες του ΣΥΡΙΖΑ πήγε στο ΠΑΣΟΚ.

Δεν χωρούν δικαιολογίες ότι τάχα όλα αυτά έγιναν επειδή υπάρχει «συντηρητικοποίηση» (ή «ορμπανοποίηση» όπως το λένε τώρα) των ψηφοφόρων. Συντηρητικοποίηση υπάρχει στην πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ που έχει φτάσει να αποδέχεται τον φράχτη στον Έβρο και τη ρατσιστική πολιτική της Φρόντεξ. Η ηγεσία Τσίπρα φρόντισε να περιθωριοποιήσει κάθε αριστερή φωνή που υπήρχε στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ψεύτικοι είναι οι πανηγυρισμοί της ΝΔ και των ΜΜΕ ότι τάχα η πολιτική κρίση αποτελεί παρελθόν και το σύστημα «σταθεροποιείται». Ο «δικομματισμός», παλιός και νέος, παραπαίει, το ποσοστό των ψήφων που μένουν εκτός Βουλής σπάει όλα τα ρεκόρ και μόνο ο καλπονοθευτικός εκλογικός νόμος μπορεί να μαγειρεύει «αυτοδυναμίες» όπως ονειρεύεται ο Μητσοτάκης.

Μπορούμε να τσακίσουμε αυτές τις απάτες. Αλλά αυτό δεν θα γίνει ούτε με «δημιουργικές ασάφειες» τύπου Βαρουφάκη, ούτε με προσαρμογή στον «αρνητικό συσχετισμό δυνάμεων» που επικαλείται η ηγεσία του ΚΚΕ. Χρειαζόμαστε κλιμάκωση των αγώνων και επαναστατική στρατηγική.

Άμεσα μέσα στον Ιούνη μπορούμε να οργανώσουμε τις απεργίες στα νοσοκομεία, στους δήμους, στο νερό, στα τρένα. Να πάμε σε μια δεύτερη προεκλογική περίοδο με το εργατικό κίνημα στους δρόμους να δείχνει πώς σταματάμε τις δολοφονικές ιδιωτικοποιήσεις και πώς κερδίζουμε λεφτά για την Υγεία και όχι για φράχτες και εξοπλισμούς. Έτσι μπορούμε να δώσουμε στη ΝΔ το μαύρισμα που νομίζει ότι απέφυγε.

Για να πάμε προς τα εκεί πρέπει να δυναμώσουμε την αριστερά που αρνείται τα όρια του κοινοβουλευτικού δρόμου, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα, το ΣΕΚ έδωσε και δίνει μάχες σε αυτή την κατεύθυνση. Και στη δράση, οργανώνοντας τους αγώνες από τα κάτω μέσα στους εργατικούς χώρους, και στις ιδέες, επιμένοντας ότι η κοινωνία αλλάζει με επαναστάσεις.

Ο κόσμος του αγώνα έχει ανάγκη την έμπνευση της επαναστατικής στρατηγικής, της αντικαπιταλιστικής ανατροπής σαν προοπτική για τις μάχες του. Δεν αποδεχόμαστε τους φραγμούς της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, δεν μεταθέτουμε σε κάποιο επόμενο στάδιο την κρατικοποίηση των επιχειρήσεων που έχουν πέσει στα χέρια αρπακτικών. Παλεύουμε για κρατικοποιήσεις χωρίς αποζημίωση για τους «επενδυτές» και με εργατικό έλεγχο. Για να ανοίξουμε το δρόμο για μια κοινωνία σοσιαλιστική, όπου κουμάντο θα κάνουν οι εργάτες και οι εργάτριες.

• Ελάτε να συζητήσουμε πώς θα ενισχύσουμε την αντικαπιταλιστική αριστερά περισσότερο από το μικρό βήμα μπροστά που κάναμε στις 21 Μάη. Το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα οργανώνει ανοιχτή εκδήλωση την Πέμπτη 25 Μάη στις 7.30μμ στο κέντρο της Αθήνας, στη Νομική Σχολή, και σας καλεί όλες και όλους να παλέψουμε μαζί.

Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα