Η μάχη των εκλογών: Μήνυμα ΑΝΤΑΡΣΥΑΣ σε χώρους δουλειάς και γειτονιές

ΠΕΤΡΑΛΩΝΑ

Μέσα σε δυναμικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 22/4 η εκδήλωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στα Πετράλωνα. Περισσότεροι/ες από 45 σύντροφοι/ισσες συμμετείχαν σε μια πλούσια συζήτηση με τοποθετήσεις από αγωνιστές/τριες που δίνουν μάχες στους χώρους δουλειάς και στις γειτονιές τους.

Τόσο από τις εισηγήσεις του Δημήτρη Τσώλη και του Κώστα Τριχιά, όσο και από το σύνολο των τοποθετήσεων, ξεδιπλώθηκε η επιχειρηματολογία σχετικά με τη μάχη των εκλογών και την αναγκαιότητα να μπορέσει ένα μεγάλο κομμάτι της εργατικής τάξης να εκφραστεί πολιτικά μέσω της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Τα τελευταία χρόνια μέσα σε συνθήκες οικονομικής, πολιτικής και υγειονομικής κρίσης, με τις επιθέσεις από τα πάνω να οξύνονται (καραντίνα, λιτότητα, αντεργατικές νομοθεσίες, συνδικαλιστικές διώξεις) η ΑΝΤΑΡΣΥΑ έπαιξε καθοριστικό ρόλο. Με την οργάνωση και την ανάληψη πρωτοβουλιών στους εργατικούς χώρους και τις γειτονιές πέτυχε σημαντικές νίκες σε πολλά μέτωπα, με χαρακτηριστικότερα παραδείγματα τη φυλάκιση της Χ.Α., τη θέσπιση της 8 Μάρτη ως μέρα πανεργατικής απεργίας και την κατάργηση στην πράξη του νόμου Χατζηδάκη και της πανεπιστημιακής αστυνομίας.

Δυναμικό τόνο στη συζήτηση έδωσαν οι τοποθετήσεις των εργαζομένων στο ΥΠΠΟ και στα μουσεία καθώς και καλλιτεχνών και μελών της Ανατρεπτικής Συσπείρωσης Ηθοποιών, που περιέγραψαν τις μάχες που εξακολουθούν να δίνουν και τη ριζοσπαστικοποίηση που διαπιστώνουν στους χώρους δουλειάς τους.

Στο πλαίσιο της κλιμάκωσης των μαχών κατά την προεκλογική περίοδο τονίστηκε η σημασία της μαζικής συμμετοχής στην αντιφασιστική διαδήλωση την Τετάρτη 26/4, 8.30πμ στο Εφετείο, την Τρίτη 25/4 στην 24ωρη απεργία των εργαζομένων στο ΥΠΠΟ, καθώς και στις τοπικές εξορμήσεις την Παρασκευή 28/4, 6.30μμ στον ΗΣΑΠ Πετραλώνων και το Σάββατο 29/4, 12μ στη λαϊκή του Ν. Κόσμου.    

Μαρία Φωτεινού
 

ΑΡΤΑ

Aνοιχτή πολιτική εκδήλωση με ομιλητές την Λουΐζα Γκίκα, μέλος του ΔΣ της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Ηπείρου και τον Αντώνη Δραγανίγο, μέλος του Κεντρικού Συντονιστικού της ΑΝΤΑΡΣΥΑ πραγματοποίησε στην Άρτα την Παρασκευή 21 Απρίλη, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ..

Στην εκδήλωση στην οποία, συμμετείχαν εργαζόμενοι/ες και φοιτητές από διάφορους χώρους εργασίας και σχολές, οι ομιλητές αναφέρθηκαν στις αντιστάσεις που διαμορφώνουν ένα νέο αντισυστημικό ρεύμα στην Ελλάδα και διεθνώς, για την ανάγκη σύγκρουσης με τις πολιτικές λιτότητας, πολέμου και ρατσισμού της ελληνικής άρχουσας τάξης, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Παρουσίασαν την πολιτική πρόταση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για κρατικοποιήσεις χωρίς αποζημίωση των καπιταλιστών με εργατικό έλεγχο, διαγραφή του χρέους, έξοδο από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Μετά τις εισηγήσεις ακολούθησε πλούσια συζήτηση. Μπήκαν εικόνες από τις μάχες στις οποίες, οι αγωνιστές/τριες της ΑΝΤΑΡΣΥΑ πρωτοστάτησαν το προηγούμενο διάστημα αλλά και από την ανταπόκριση που συναντάνε οι προσπάθειες που γίνονται στους χώρους εργασίας προκειμένου να φτιαχτούν και να λειτουργήσουν σωματεία, ενδεικτικά της ριζοσπαστικοποίησης σε νέα και παλαιότερα κομμάτια της εργατικής τάξης. 

Η συζήτηση άνοιξε και πάνω στην ανάγκη για συνεργασία της ΑΝΤΑΡΣΥΑ με κομμάτια της αντικαπιταλιστικής αριστεράς αλλά και στο πως το μεταβατικό πρόγραμμα που έχει καταθέσει το μέτωπο, σε αντίθεση με όλα τα προγράμματα διαχείρισης του ελληνικού καπιταλισμού, αποτελεί την εργατική εναλλακτική στις επιθέσεις των καπιταλιστών. Την πετυχημένη εκδήλωση, θα ακολουθήσουν εξορμήσεις σε χώρους εργασίας, σχολές και γειτονιές.

Γιάννης Παπαθανάσης