ΑΝΤΑΡΣΥΑ στα Γιάννενα: Δυνατό ξεκίνημα

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 31/3 στα Γιάννενα η εκδήλωση με θέμα την πολιτική πρόταση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και ομιλητές τον Χρήστο Κοσίνα, προέδρου του ΣΕΡΕΤΕ, μέλους του ΠΣΟ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και την Λουίζα Γκίκα, μέλος ΔΣ της ΕΙΝΗ και της τοπικής ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Στην εκδήλωση που έγινε στην αίθουσα εκδηλώσεων της περιφέρειας συμμετείχαν δεκάδες αγωνιστές-τριες από τα νοσοκομεία, τους δήμους, τα πανεπιστήμια, εμπροϋπάλληλοι, εργαζόμενοι του ΟΤΕ, φοιτητές-τριες. Ο Χ. Κοσίνας αναφέρθηκε στο έγκλημα των Τεμπών αναλύοντας πως η εγκληματική πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων τις τελευταίες δεκαετίες είναι υπεύθυνη για αυτό και άλλα εγκλήματα. Τόνισε ότι μέσα στους αγώνες κυοφορείται ένα αντι-συστημικό ρεύμα στο οποίο η ΑΝΤΑΡΣΥΑ έχει να παίξει σημαντικό ρόλο προκειμένου να συγκροτηθεί ως ένας ορατός αντικαπιταλιστικός πόλος κόντρα στις πολιτικές καπιταλιστών-ΕΕ-ΝΑΤΟ. 

Η Λ. Γκίκα είπε ότι η προεκλογική περίοδος γίνεται μέσα σε ένα κλίμα που οι αγώνες των εργαζομένων συνεχίζονται από τα νοσοκομεία και τους δήμους μέχρι τις συγκοινωνίες, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Μαυρίζουμε τη ΝΔ κλιμακώνοντας αυτούς τους αγώνες, στο πεζοδρόμιο αλλά και στηρίζοντας την αντικαπιταλιστική αριστερά στις εκλογές. Δυναμώνοντας το κομμάτι της αριστεράς που βάζει την προοπτική της σύγκρουσης με το σύστημα και όχι της διαχείρισής του που καταλήγει τελικά σε υποταγή στις πολιτικές του -μια σημαντική παρακαταθήκη για την επόμενη μέρα των εκλογών.

Στη συνέχεια άνοιξε μια ζωντανή συζήτηση με ερωτήσεις και παρεμβάσεις από αρκετούς ομιλητές, για το πώς μπορεί να μπει τέρμα στην εγκληματική πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων. Με παραδείγματα από το παρελθόν, όπου ακόμη και αστικές κυβερνήσεις αναγκάστηκαν να πάρουν πίσω ιδιωτικοποιήσεις, όπως πριν 30 χρόνια με την επανακρατικοποίηση στα λεωφορεία της Αθήνας. Και κυρίως για το πώς ο εργατικός έλεγχος είναι το κλειδί όχι μόνο για να είναι οι κατακτήσεις μόνιμες αλλά και για ανοίξει η δυνατότητα μιας εργατικής αντικαπιταλιστικής εναλλακτικής στο σύστημα, αξιοποιώντας τα κεντρικά σημεία που θέτει το μεταβατικό πρόγραμμα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Αναδείχθηκε η ανάγκη ενίσχυσης της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές, ξεκινώντας άμεσα παρεμβάσεις στους χώρους εργασίας και εκπαίδευσης και στις γειτονιές.