24/2/23 - Κοινή δήλωση μελών της ΚΕ του Αριστερού Ρεύματος

Η  Κεντρική Επιτροπή  του  Αριστερού Ρεύματος (Α.Ρ.) στις 19 Φεβρουαρίου αποφάσισε την εκλογική συνεργασία με το ΜΕΡΑ25  λίγες  ώρες μετά την  ουσιαστικά δημόσια  παρουσίασή της στην ΚΕ του ΜΕΡΑ25.

   Εγκαταλείπεται  έτσι ο δρόμος  της Αριστερής Πρωτοβουλίας Διαλόγου και  Δράσης ,και της Ενωτικής Κίνησης της ριζοσπαστικής και αντικαπιταλιστικής Αριστεράς, της συνεργασίας δηλαδή  με τις άλλες οργανώσεις της μαχόμενης Αριστεράς που ήταν συνεδριακή απόφαση του Α.Ρ. καθώς και της προσπάθειας εκλογικής συνεργασίας με αυτές τις οργανώσεις.

   Επιλέγεται  η εκλογική συνεργασία με ένα αρχηγικό κόμμα που ο επικεφαλής του έχει ιστορικές ευθύνες για τη συμφωνία ,με τους δανειστές της 19ης  Φλεβάρη 2015 - προάγγελο του τρίτου μνημονίου του καλοκαιριού του 2015- που ψήφισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ,ένα κόμμα του “πράσινου Πανευρωπαϊκού κευνσιανισμού” κατά δήλωσή του,που επιζητούσε μέχρι πρόσφατα  δημόσια την προγραμματική συμφωνία  και συνεργασία με το ΣΥΡΙΖΑ σε κυβερνητικό επίπεδο .

 ¨Οταν αυτή η συνεργασία δεν προχώρησε, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή , με βάση τις δημοσκοπήσεις και για τακτικούς λόγους  εκλογικής επιβίωσης στρέφεται στην εξωκοινοβουλευτική  Αριστερά με στόχο την ενίσχυσή του  ώστε να περάσει το κατώφλι του  3% για είσοδο στη Βουλή.

 Η συνεργασία αυτή δορυφοροποιεί τη ΛΑΕ ΑΑ ως ένα συνεργατικό σχήμα του ΜΕΡΑ25.

Τραυματίζει βαρύτατα-αν  δεν το ματαιώνει - το εγχείρημα της Αριστερής Πρωτοβουλίας Διαλόγου και Δράσης .

Με τη συμφωνία αυτή που αποφασίζεται  λίγες μόνο βδομάδες πριν τις εκλογές ,επιχειρείται  να διασφαλιστεί η συναίνεση των μελών   του ΑΡ και της ΛΑΕ ΑΑ ,εμφανιζόμενη ως μονόδρομος , αφοϋ εγκαταλείφθηκε η Αριστερή Πρωτοβουλία Διαλόγου και Δράσης και δεν προετοιμάστηκε οργανωτικά και πολιτικά ακόμα και  η αυτοτελής εκλογική παρουσία στις ερχόμενες εκλογές.

Είναι μια εξέλιξη που προετοιμάστηκε εδώ και μήνες και οριστικοποιείται λίγο πριν την προκήρυξη των εκλογών. 

 Δεν συμφωνούμε με αυτή τη συνεργασία  και η δέσμευσή μας στις συνεδριακές αποφάσεις του Α.Ρ. δεν  μας επιτρέπει  να την υπηρετήσουμε. Καταθέσαμε στη ΚΕ του ΑΡ την πρότασή μας  για μια άλλη πορεία  με τη συμετοχή της ΛΑΕ ΑΑ  σε μια εκλογική ενωτική συνεργασία με δυνάμεις από το χώρο της Αριστερής Πρωτοβουλίας Διαλόγου και Δράσης ,με δυνάμεις από το χώρο της Ενωτικής Κίνησης της ριζοσπαστικής και αντικαπιταλιστικής αριστερας και άλλες δυνάμεις ,καθώς και ανένταχτους/ες αγωνιστές/τριες ,με ενωτικό μήνυμα στις εκλογές προς όλους τους εργαζομένους και τη νέα γενιά.Δημιουργία μιας εκλογικής συμμαχίας αρχών με προοπτική συνεργασίας, και  μετά τις εκλογές,της μαχόμενης Αριστεράς.

  Εμμένουμε σταθερά στην απόφαση του 2ου Συνεδρίου του Α.Ρ., η οποία μας δεσμεύει να συμβάλουμε στη συγκρότηση “ενός νέου πολύ ευρύτερου πολιτικού σχήματος-χώρου της Αριστεράς,με τη συσπείρωση όλων των δυνάμεων οργανωμένων ή ανένταχτων,που έφυγαν από το ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας του κριτική από τα αριστερά και δεν εκπροσωπούνται σε κοινοβουλευτικά κόμματα,άλλων δυνάμεων της ριζοσπαστικής αριστεράς με διαφορετικές διαδρομές και ευαισθησίες,αγωνιστών από τα κινήματα,την τέχνη ,τον πολιτισμό και τη διανόηση''.  

 Η δημιουργία μετωπικού φορέα της μαχόμενης Αριστεράς αποτελεί ένα μεγάλο στόχο και συγχρόνως στοίχημα για το μέλλον με τη συμμετοχή σε αυτόν και των δυνάμεων εκείνων που σήμερα έχουν διαφορετικές επιλογές.Η προσπάθεια,  δηλαδή ,για τη διαμόρφωση μιας νέας κοινωνικής και πολιτικής πλειψηφίας για τη δημιουργία μεταβατικού προγράμματος με ευρύτερες ρήξεις και σοσιαλιστικό ορίζοντα.

        
ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΑΡ 
 
ΚΑΛΟΜΟΙΡΗΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΘΟΔΩΡΗΣ
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ  ΧΡΗΣΤΟΣ 
ΠΡΙΜΙΚΙΡΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
 
23 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2023