17/2/23 - Προχωράμε! Με την Ενωτική Κίνηση της Ριζοσπαστικής και Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς

Προχωράμε!
Με την Ενωτική Κίνηση της Ριζοσπαστικής και Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς

 
Στηρίζουν: Αναμέτρηση, Αριστερή Ανασύνθεση, Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα, Σύγχρονο Κομμουνιστικό Σχέδιο, αγωνιστές και αγωνίστριες
 
Δυο κόσμοι συγκρούονται σε αυτή τη μακρά προεκλογική περίοδο. 
 
Από τη μια πλευρά, η μισητή κυβέρνηση της ΝΔ, η κυβέρνηση της φτώχειας και της εκμετάλλευσης, του πολέμου και της πλήρους ευθυγράμμισης με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, η κυβέρνηση της καταστολής και των σκανδάλων, του σεξισμού και του ρατσισμού, που συνεχίζει να «ξεπληρώνει γραμμάτια» και να εξαπολύει σκληρές επιθέσεις πάνω στα δικαιώματα και τις ζωές μας, για λογαριασμό όλης της άρχουσας τάξης. 
 
Από την άλλη, οι εργάτες/τριες και οι σπουδαστές/τριες στην Τέχνη και τον Πολιτισμό, οι ναυτεργάτες, οι εκπαιδευτικοί, οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία που μπαίνουν μπροστά με απεργίες και καταλήψεις ως μια μαχόμενη πτέρυγα που ανοίγει δρόμο για όλη την εργατική τάξη και τη νεολαία, συνεχίζοντας τους αγώνες στην Cosco, στην e-food, στα πανεπιστήμια και στις πλατείες ενάντια στην καταστολή, στα θέατρα ενάντια στο σεξισμό.
 
Η Ενωτική Κίνηση της Ριζοσπαστικής και Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς επιχειρεί να συμβάλλει σε μια μετωπική, κινηματική και πολιτική συγκρότηση αυτών των αγώνων και ιδιαίτερα των πιο μαχητικών τάσεών τους, να εκφράσει κεντρικά τα αιτήματά τους και να τους δώσει προοπτική και μέλλον. Για την ανατροπή της κυβέρνησης της ΝΔ, από τα κάτω και από τα αριστερά, για την ανατροπή της αστικής πολιτικής στο σύνολό της και κάθε εκφραστή της, με τη συνέχιση και κλιμάκωση των αγώνων, των απεργιών, των καταλήψεων, των διαδηλώσεων.
 
Η ηγεσία και η πολιτική κατεύθυνση του ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνον δεν μπορεί να εκπροσωπήσει αυτόν τον κόσμο της μισθωτής εργασίας και των καταπιεσμένων, στον οποίο ανήκει η μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνικής και εκλογικής βάσης του, αλλά έχει προσχωρήσει στην αστική πολιτική. Η εργατική τάξη και η νεολαία έχει ανάγκη να παλέψει, να αμφισβητήσει και να αναζητήσει πολιτικό στήριγμα και εναλλακτική προοπτική πέρα από τα όρια που βάζει η προοπτική μιας υποταγμένης στην ΕΕ, τις ΗΠΑ και το κεφάλαιο, «προοδευτικής κυβέρνησης» του ΣΥΡΙΖΑ. Έχουμε την πικρή εμπειρία του τι σήμαινε η «πρώτη φορά Αριστερά» το 2015-2019. Βλέπουμε σήμερα την συναινετική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ που έχει φτάσει να ψηφίσει περισσότερα από τα μισά νομοσχέδια της ΝΔ.
 
Η δύναμη βρίσκεται στο «πεζοδρόμιο». Στους συλλογικούς αγώνες της εργατικής τάξης και της νεολαίας που βάζουν μπροστά τις ανάγκες της κοινωνίας απέναντι στην καταστροφική λογική του κέρδους και όχι στην προεκλογική αναμονή για κάποια «προοδευτική κυβέρνηση». 
 
Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν την εκτίμηση που κάναμε για: «τις δυνατότητες που ανοίγονται στις σημερινές συνθήκες, όπου οι από πάνω βυθίζονται στη δίνη μιας μακρόσυρτης κρίσης του συστήματος και οι από κάτω διευρύνουν τη ριζοσπαστικοποίησή τους και κλιμακώνουν τους αγώνες, αναζητούν την επιβολή νικών, αλλά ακόμη δεν έχουν βρει τους δρόμους». 
 
Σε αυτές τις δυνατότητες θα έπρεπε να συμβάλουν το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25, αλλά  με τη σημερινή πολιτική και τις επιλογές τους δεν ανταποκρίνονται γιατί είναι παγιδευμένα στη λογική της εκλογικής ενίσχυσης στον «κοινοβουλευτικό δρόμο». Έτσι, το μεν ΚΚΕ σε επίπεδο ρητορικής αναφέρεται στους αγώνες αλλά στην πράξη απορρίπτει τελικά το μέτωπο πάλης και την κλιμάκωση των αγώνων με τις άλλες μαχόμενες αριστερές δυνάμεις για την επιβολή κατακτήσεων και την ανατροπή κυβερνήσεων. Ενώ το ΜεΡΑ25 στρέφεται βασικά σε κοινοβουλευτικές προτάσεις, αφήνοντας ανοιχτή ακόμα και την πιθανότητα στήριξης μιας δήθεν «προοδευτικής κυβέρνησης» με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ. Επιμένουμε και προτείνουμε στο ΚΚΕ και το ΜεΡΑ25 την κοινή δράση και τη συνεργασία με αρχές και ισοτιμία στο μαζικό κίνημα, αλλά εκτιμούμε ότι δεν υπάρχει δυνατότητα για μια κεντρική εκλογική και πολιτική συνεργασία. 
 
Από αυτή τη σκοπιά, διαχωριζόμαστε από την επιλογή της ηγεσίας της ΛΑΕ να προχωρήσει σε επαφές για μια εκλογική συμφωνία με το ΜεΡΑ25, αποχωρώντας στην πράξη από την Πρωτοβουλία για Ενωτική Κίνηση της Ριζοσπαστικής και Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς. Εκτιμούμε ότι οι φετινές εκλογές, με δεδομένο το δύσκολο και πολωμένο κλίμα στο οποίο διεξάγονται, παρουσιάζουν μια ευκαιρία για τις δυνάμεις της αντικαπιταλιστικής και ριζοσπαστικής αριστεράς να συγκλίνουν στη βάση ενός εκλογικού προγράμματος και να βάλουν τις βάσεις για έναν πιο αναβαθμισμένο πολιτικό διάλογο που θα θελήσει την επόμενη μέρα να αναμετρηθεί άμεσα με τα κομβικά πολιτικά και στρατηγικά ερωτήματα της εποχής μας. Κατά τη γνώμη μας αυτή θα έπρεπε να είναι η κοινή ιεράρχηση των μαχόμενων δυνάμεων σήμερα, καθώς εκεί είναι που κρίνονται στην πράξη τα βήματα που μπορούν να μετρήσουν τα ενωτικά εγχειρήματα. Κρίνουμε ότι η υπαναχώρηση από αυτήν την προσπάθεια μόνο πίσω μπορεί να πάει τη συλλογική μας υπόθεση. Καλούμε συντροφικά, έστω και στην ύστατη στιγμή, την ηγεσία της ΛΑΕ να μην προχωρήσει και τον κόσμο της ΛΑΕ να συνεχίσει να συμμετέχει μαχητικά και αισιόδοξα στην Ενωτική Κίνηση.
 
Οι δυνάμεις της ριζοσπαστικής, αντικαπιταλιστικής και αντιιμπεριαλιστικής Αριστεράς έχουν παίξει σημαντικό και, ορισμένες φορές, πρωταγωνιστικό ρόλο στο ξέσπασμα της λαϊκής αντίστασης. Είναι οι δυνάμεις που επιδιώκουν να φτάσουν μέχρι το τέλος του δρόμου και μπορούν, κάτω από προϋποθέσεις, να γίνουν το πολιτικό στήριγμα όλου του κόσμου του αγώνα. Χωρίς να υποτιμούν τις μεγάλες δυσκολίες και τα εμπόδια, αλλά με αισιόδοξη και μαχητική στάση.   
 
Η συνεργασία αυτών των δυνάμεων είναι μονόδρομος! Πατάει στις δυνατότητες και την εμπειρία της συνεργασίας σε συνδικάτα, φοιτητικούς συλλόγους, δημοτικά σχήματα στις γειτονιές, και μια σειρά από κινηματικές πρωτοβουλίες και εγχειρήματα. Μια πολιτική συνεργασία στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές και σε όλες τις εκλογές του επόμενου διαστήματος θα δώσει επιπλέον ώθηση στη συνεργασία στο μαζικό κίνημα, στα συνδικάτα και τους συλλόγους. 
 
Σε αυτή την κατεύθυνση καλούμε να ανταποκριθεί και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ με τη συμμετοχή/συμπόρευσή της στην Ενωτική Κίνηση, εγκαταλείποντας έναν αδιέξοδο σεχταριστικό δρόμο που οδηγεί σε περιχαράκωση. Οι σημερινοί καιροί απαιτούν την ενότητα και την ηγεμονία των αντικαπιταλιστικών κι επαναστατικών δυνάμεων και αγωνιστών και όχι τον κατακερματισμό και την απομόνωσή τους. Είναι αναγκαίο σήμερα να βρεθεί μια νέα πολιτική ποιότητα σύνθεσης, συμπερίληψης και με δυνατότητες μαζικής απεύθυνσης  η οποία, χωρίς να απομακρύνεται από τα στρατηγικά επίδικα της ρήξης και του κοινωνικού μετασχηματισμού, θα μπορεί να συνομιλεί και να συμπεριλαμβάνει τις οργανωμένες δυνάμεις και τον ανένταχτο κόσμο που έχουν αναφορά στη ριζοσπαστική και αντικαπιταλιστική αριστερά. Σε αυτήν την κατεύθυνση συγκροτήθηκε η Πρωτοβουλία, και η αποχή από τις συζητήσεις της (ακόμη και η μη κατάθεση των διαφωνιών και των αποκλίσεων στο υπό συζήτηση πολιτικό σχέδιο) όχι μόνο δεν ήταν προωθητική, αλλά αντίθετα κινείται σε μια λογική περαιτέρω εδραίωσης του κατακερματισμού και κατασκευής των όποιων διαφωνιών ως ανυπέρβλητων. Με τον τρόπο αυτό μένει αναξιοποίητη η δυνατότητα που παρουσιάζεται σε αυτές τις εκλογές να φτιαχτεί ένα καινούργιο τραπέζι διαλόγου για τις δυνάμεις της αντικαπιταλιστικής και ριζοσπαστικής αριστεράς, που θα μπορέσει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Καλούμε, λοιπόν, τις συντρόφισσες και τους συντρόφους της ΑΝΤΑΡΣΥΑ σε μια αλλαγή κατεύθυνσης και σε συμμετοχή/συμπόρευση με την Ενωτική Κίνηση.
 
Η Πρωτοβουλία για την Ενωτική Κίνηση της Ριζοσπαστικής και Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς συγκροτήθηκε για να συμβάλλει σε αυτή την αναγκαία προσπάθεια. Άνοιξε τη συζήτηση με μαζικές εκδηλώσεις στο Στούντιο, στην Πάτρα, τη Θεσσαλονίκη και τα Χανιά και θα συνεχίσει σε γειτονιές της Αθήνας-Πειραιά και σε άλλες πόλεις.
 
Επιμένουμε στο ενωτικό κάλεσμα, χωρίς αποκλεισμούς, προς όλες τις δυνάμεις και τους/τις αγωνιστές/στριες της ριζοσπαστικής και αντικαπιταλιστικής Αριστεράς για τις μάχες και τις εκλογές. Ισότιμα, συντροφικά και δημόσια, με διαδικασίες που διευκολύνουν τη συσπείρωση του κόσμου του αγώνα.  
 
Για να οργανώσουμε και να στηρίξουμε τις μάχες πριν και μετά τις εκλογές, ενάντια στις επιθέσεις που προετοιμάζει η άρχουσα τάξη, για μια Αριστερά που θα ανοίγει δρόμους για την ανατροπή της επίθεσης του κεφαλαίου και του ιμπεριαλισμού. 
 
Συνεχίζουμε μέχρι να εκπληρωθεί η ανάγκη που οδήγησε στη συγκρότηση της πρωτοβουλίας μας, η ανάγκη συνεργασίας και συμπόρευσης της ριζοσπαστικής και της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς. Είμαστε αποφασισμένοι/ες να παρέμβουμε με κάθε δυνατό τρόπο για την προώθηση αυτού του σκοπού.