Μετά την Πανεργατική Απεργία της 9Ν και την πορεία του Πολυτεχνείου ΚΛΙΜΑΚΩΝΟΥΜΕ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΝΟΕΜΒΡΗ ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΝΙΚΗ

Η τεράστια μαζική συμμετοχή στις πορείες για τον γιορτασμό του Πολυτεχνείου πανελλαδικά ήρθε να επιβεβαιώσει τη δυναμική που ξεδιπλώνεται καθώς φουντώνουν οι εργατικές αντιστάσεις ενώ η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας βουλιάζει στα σκάνδαλα και την κρίση.

Η κυβέρνηση που στεγάζει τους αρνητές του Πολυτεχνείου, κάθε λογής ακροδεξιούς και «μεταφασίστες» που συκοφαντούν τους νεκρούς της εξέγερσης, η κυβέρνηση που προσπάθησε να ξαναφέρει τις αστυνομικές απαγορεύσεις της πορείας του Πολυτεχνείου τα προηγούμενα χρόνια, τώρα δέχτηκε άλλο ένα δυνατό χαστούκι από τους διαδηλωτές που πλημμύρισαν τους δρόμους στη φετινή επέτειο.

Χωρίς αμφιβολία, το δρόμο γι’ αυτήν την επιτυχία τον άνοιξαν οι αγώνες που κορυφώθηκαν με την Πανεργατική απεργία της 9 Νοέμβρη, τη μεγαλύτερη Γενική Απεργία εδώ και δέκα χρόνια. Οι απεργοί των Νοσοκομείων που έδωσαν τον τόνο στις 20 Οκτώβρη, οι εκπαιδευτικοί που ταπεινώνουν την Κεραμέως, οι φοιτητές που ανάγκασαν τους υπουργούς να αναβάλουν για άλλη μια φορά την πανεπιστημιακή αστυνομία, όλοι και όλες μαζί δημιούργησαν αυτό το μαζικό ρεύμα, που τώρα πια είναι ορατό στους πάντες.

Ανοίγει μια δυναμική που αποκτά τεράστια σημασία μέσα στις σημερινές συνθήκες. Πρώτα γιατί οι από πάνω βρίσκονται στη δίνη της χειρότερης πολύπλευρης και μακρόσυρτης κρίσης- οικονομικής, πολεμικής, κλιματικής, πολιτικής. Αλλά και γιατί οι από κάτω ανεβάζουν τη ριζοσπαστικοποίησή τους με άλματα, κλιμακώνοντας τους αγώνες. Δίπλα στις συγκλονιστικές απεργιακές μάχες ενάντια στη φτώχεια, ξεχειλίζει η οργή ενάντια στα σεξιστικά και ρατσιστικά εγκλήματα, οι εργατικοί αγώνες προβάλλουν την εργατική δημοκρατία σαν εναλλακτική στην καταπάτηση των δημοκρατικών ελευθεριών.

Η επαναστατική αριστερά, αυτή που μένει πιστή στο δρόμο του Νοέμβρη, είναι η δύναμη που μπορεί να αξιοποιήσει αυτή τη δυναμική. Χωρίς αυταπάτες για λύσεις μέσα από τον κοινοβουλευτικό δρόμο που ξανά και ξανά αποδείχθηκε αδιέξοδος. Ούτε το παλιό ΠΑΣΟΚ της «αλλαγής» ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ του 2015 δεν κατάφεραν να δικαιώσουν τις προσδοκίες της εργατικής τάξης. Χρειαζόμαστε δυνατή επαναστατική αριστερά για να γκρεμίσουμε τη μισητή κυβέρνηση του Μητσοτάκη και να ανοίξουμε το δρόμο για να απαλλαγούμε από τις βαρβαρότητες του καπιταλισμού.

Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα
18 Νοέμβρη 2022