2/9/22 - Γκρεμίστε την κυβέρνηση, ξηλώστε την ΕΥΠ

Μαζικό συλλαλητήριο

Δυναμικό συλλαλητήριο και διαδήλωση, πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα την Πέμπτη 25 Αυγούστου, απαιτώντας «Καμιά συγκάλυψη των υποκλοπών, ξήλωμα της ΕΥΠ και των μηχανισμών καταστολής», μετά από το κάλεσμα 16 οργανώσεων της ριζοσπαστικής, αντικαπιταλιστικής και επαναστατικής αριστεράς. 

Η μαζική παρουσία νεολαίας και εργαζομένων, φοιτητικών συλλόγων και σωματείων έσπασε την τρομοκρατία του Μητσοτάκη και του Θεοδωρικάκου που -για μια ακόμη φορά λίγες ώρες πριν- είχαν «απαγορέψει» τη διαδήλωση, έχοντας μάλιστα τη σύμφωνη γνώμη του δημάρχου Αθήνας Μπακογιάννη στέλνοντας τα ΜΑΤ να παραταχθούν μπροστά στο χώρο της συγκέντρωσης. Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε κανονικά όπως και η διαδήλωση που βάδισε μέσω Πανεπιστημίου στην Ομόνοια κόντρα στην απόφαση «επιβολής περιορισμών σε δημόσια υπαίθρια συνάθροιση με πρωτοβουλία μελών του ΣΕΚ και συμμετοχή μέλων της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, του ΑΡΑΝ-ΑΡΑΣ-ΑΡΙΣ, του ΝΑΡ, της ΔΕΑ, της Λαϊκής Ενότητας, της ΟΚΔΕ και της ΚΕΕΡΦΑ με κεντρικό σύνθημα: “ΚΑΤΩ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΚΛΟΠΩΝ”», όπως έγραφε χαρακτηριστικά.

«Μια καταπληκτική διαδήλωση σήμερα, μέσα στο καλοκαίρι. Η κυβέρνηση έπεσε έξω, δεν την περίμενε να είναι τόσο μαζική και μαχητική, περίμενε 100-200 άτομα, και την απαγόρευσε κάνοντας και δεύτερο λάθος. Η απαγόρευση έσπασε σχετικά εύκολα και η πορεία αναπτύχθηκε σε όλη την Πανεπιστημίου» δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη, ο Δημήτρης Ζώτος, δικηγόρος. «Mάλλον ο Μητσοτάκης θα είπε στον Γεραπετρίτη ότι “η απαγόρευση της πορείας ήταν νομικά ορθή αλλά αποδείχτηκε πολιτικά λάθος”… Ήταν μια μεγάλη νίκη η σημερινή και έδειξε τι σημαίνει ενωτικές, μαζικές πρωτοβουλίες, με τέτοιες μπορούμε να κερδίζουμε». 

Mαζικότατη ήταν η παρουσία των φοιτητικών συλλόγων. «Διαδηλώνουμε ενάντια στα πολλά σκάνδαλα της κυβέρνησης: τις υποκλοπές, την επίθεση στους εργάτες της Μαλαματίνας, την εκκένωση του Ελαιώνα, που το μόνο χαρτί που της έχει απομείνει είναι η καταστολή, που σήμερα ούτε αυτό της πέρασε», μας είπε Γιάννης, φοιτητής στο ΠΑΔΑ. «Με τις υποκλοπές αυτή η κυβέρνηση επιτίθεται στα δημοκρατικά δικαιώματα, μιλάμε για πρακτικές που μαζί με την αστυνομοκρατία και τον αυταρχισμό, σε εμάς στη νεολαία θυμίζουν σκοτεινές εποχές» μας λέει ο Χάρης Τσιμιτάκης, φοιτητής Ιατρικής. «Δεν πρόκειται να αποδεχτούμε την αστυνομοκρατία ούτε στις σχολές μας ούτε στις ζωές μας και να αφήσουμε να καταπατάται κάθε δημοκρατικό δικαίωμα. Σήμερα οι φοιτητές στέλνουν μαζικό μήνυμα αγώνα για την χρονιά που ανοίγει, θα πάμε την αντιπαράθεση μέχρι τέλους».

Εργαζόμενοι από μια σειρά χώρους έδωσαν το παρών πολλοί από αυτούς με πανό σωματείων και σχημάτων. «Η κυβέρνηση προσπαθεί να μας παρουσιάσει σαν νόμιμη την παρακολούθηση των κινητών τηλεφώνων των δημοσιογράφων, των πολιτικών προσώπων. Συμμετέχουμε σήμερα εδώ σαν σωματείο και νομίζω ότι η παρουσία του κόσμου στέλνει ένα μήνυμα», μας είπε ο Σπύρος Βασιλείου, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Αγίου Σάββα. «Επόμενο ραντεβού στις 9-10 Σεπτέμβρη στην ΔΕΘ στην Θεσσαλονίκη», συνέχισε.  

«Ο τρόπος για να απαντήσουμε στις υποκλοπές και για να πέσει επιτέλους αυτή η κυβέρνηση προτού ροκανίσουν τα πάντα είναι να δημιουργηθούν μέτωπα από όλες τις πλευρές, από τους δικηγόρους από τα σωματεία, από την ερευνητική δημοσιογραφία, στους δρόμους και μέσα στο κοινοβούλιο», μας είπε ο Βασίλης Κουκαλάνι, ηθοποιός.

«Δεν είναι ωραία αυτά που βλέπουμε να κάνει η κυβέρνηση με τις παρακολουθήσεις», μας είπε η Λίντιτα Μπούζι από τις Καθαρίστριες Σχολείων του Δ. Αθήνας. «Γι’ αυτό είμαστε εδώ σήμερα, και γιατί θέλουμε ψωμί και τριαντάφυλλα, όχι ρατσισμό. Μέσα από πολύ αγώνα, καταφέραμε να έχουμε σύμβαση και μπήκαμε στα σχολεία. Και αυτός είναι ο μόνος δρόμος, ο αγώνας».  

«Ζητάμε εδώ λεφτά για την Υγεία και όχι για την αστυνομία, θέλουμε ανοιχτά σύνορα για να σταματήσουν να σκοτώνονται οι πρόσφυγες, να μην κλείνουν τα camp που μένουν μέσα οι πρόσφυγες, είμαστε άνθρωποι έχουμε δικαιώματα τα οποία καταπατά αυτή η κυβέρνηση και γι’ αυτό θέλουμε να φύγει», μας λέει ο Μαμαντού, από την Ακτή Ελεφαντοστού.  

«Βρισκόμαστε εδώ για να διαδηλώσουμε ενάντια στην κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη και το καθεστώς που έχει επιβάλλει απέναντι στην κοινωνία, την δημοκρατία και τους θεσμούς. Απαιτούμε να παραιτηθεί εδώ και τώρα για να αναλάβει πράγματι έτσι την ευθύνη και να σταματήσει η εντεινόμενη επίθεση στα δικαιώματα των πολιτών», δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη ο Μιχάλης Κριθαρίδης εκπρόσωπος τύπου του ΜέΡΑ25 που ανταποκρίθηκε στο ανοιχτό κάλεσμα των οργανώσεων και των σωματείων και συμμετείχε στο συλλαλητήριο.

Μετά τις ομιλίες, οι διοργανωτές κάλεσαν τον κόσμο να βγει στον δρόμο και η «απαγορευμένη» πορεία ξεκίνησε με την αστυνομία να κάνει πίσω και τους διαδηλωτές να κατεβαίνουν μέσω της Πανεπιστημίου στην Ομόνοια βροντοφωνάζοντας συνθήματα, όπως: «Η τρομοκρατία δεν θα περάσει», «Ακρίβεια, ανεργία, τρομοκρατία, κάτω η Νέα Δημοκρατία», «Δώστε λεφτά για την Υγεία και όχι για χαφιέδες και την αστυνομία», «Η ΕΥΠ να διαλυθεί, είναι ο χαφιές του καπιταλιστή», «Κούλη, Μηταράκη σας ξέρουμε καλά, σε Έβρο και Αιγαίο πνίγετε παιδιά», «Χτυπάνε απεργούς, αφήνουν τον Λιγνάδη, ώρα να πάνε στο μαύρο το σκοτάδι», «Το “κράτος δικαίου” είναι μια απάτη, νόμος είναι το δίκιο του εργάτη». κ.α.

Με τα πανό τους συμμετείχαν στη συγκέντρωση το Σύλλογος Εργαζομένων Αγίου Σάββα, το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου ΓΝΑ Γεννηματάς, η ΑΣΚΙ Ιδιωτικής Υγείας, οι Καθαρίστριες Σχολείων του Δήμου Αθήνας, εργαζόμενοι στο ΥΠΠΟ, οι Φοιτητικού Σύλλογοι Βιολογικού, Φυσικού και ΣΕΜΦΕ, η Πρωτοβουλία Δικηγόρων και Νομικών για τα Δημοκρατικά Δικαιώματα, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα, το ΜέΡΑ25, η ΟΡΜΑ, η ΟΚΔΕ, η Αναμέτρηση, η ΔΕΑ, η Αριστερή Πρωτοβουλία Διαλόγου και Δράσης, το «Solidarity with Migrants» κ.α.


Γκρεμίστε την κυβέρνηση, ξηλώστε την ΕΥΠ

Στη συγκέντρωση  ενάντια στις υποκλοπές στο Σύνταγμα πραγματοποιήθηκαν ομιλίες από μια σειρά αγωνιστές και αγωνίστριες. Τον λόγο πήραν ο Χρίστος Αργύρης, μέλος του ΔΣ Συλλόγου Εργαζομένων στο νοσοκομείο Γεννηματά, ο Κώστας Τουλγαρίδης, μέλος της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ, η Μαριάννα Τσίχλη, περιφερειακή σύμβουλος Αττικής, ο Θανάσης Καμπαγιάννης από την Πρωτοβουλία Δικηγόρων και Νομικών για τα Δημοκρατικά Δικαιώματα και μέλος του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας, ο Δημήτρης Χατζηπαναγιώτου από την ΚΕΔΔΑ, ο Θωμάς Κατσαρός εργαζόμενος στο ΥΠΠΟ η Μαργαρίτα Κουτσανέλου, γραμματέας του Σωματείου Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού «Δήμητρα» και ο Πέτρος Κωνσταντίνου, δημοτικός σύμβουλος με την Ανταρσία στις Γειτονιές της Αθήνας.

«Έχουμε απέναντί μας ένα κράτος ανίκανο να βοηθήσει εμάς στα νοσοκομεία ενάντια στην πανδημία, ένα κράτος που μέσα στον Αύγουστο μέτραγε 30 νεκρούς τη μέρα. Που κοντράρει τις αυξήσεις μισθών απέναντι στη ακρίβεια. Και ένα κράτος ικανό να φέρνει μέσα στον Αύγουστο τα ΜΑΤ στα Εξάρχεια, να πνίγει τους πρόσφυγες στο Αιγαίο και να παρακολουθεί 15.000 άτομα για λόγους “εθνικής ασφάλειας”», τόνισε ο Χρίστος Αργύρης. «Οι μηχανισμοί του βαθέος κράτους, που δολοφόνησαν τον Λαμπράκη, φέρανε την χούντα και πιο πρόσφατα παρακολουθούσαν αγωνιστές και Πακιστανούς εργάτες, δεν μεταρρυθμίζονται, μόνο ανατρέπονται, στο δρόμο. Επόμενο μεγάλο ραντεβού στην Θεσσαλονίκη στις 9 και 10 Σεπτέμβρη».

«Η μπόχα που αναβλύζει από τις παρακολουθήσεις αποκαλύπτει την προσπάθεια να θωρακιστεί το κράτος και το σύστημα απέναντι στους αγώνες των εργαζόμενων», υπογράμμισε ο Κώστας Τουλγαρίδης. «Αποτελεί συνέχεια των τρομονόμων, της καταστολής στο κίνημα, της λειτουργίας του συνδικαλιστικού και του φοιτητικού της ασφάλειας. Οι παρακολουθήσεις και η καταστολή δεν μας τρομάζουν. Το επόμενο διάστημα να ξεδιπλώσουμε ένα κίνημα ανατροπής απέναντι στην ακρίβεια, τη λιτότητα, τις ιδιωτικοποιήσεις και τις επιθέσεις στα δικαιώματα του κόσμου, για να ζήσει ο λαός όπως του αξίζει».

«Δεν είναι μια καθόλου απλή υπόθεση, οι υποκλοπές. Ο Μητσοτάκης αποφάσισε ο ίδιος να βάλει κάτω από την φτερούγα του την ΕΥΠ, ο ίδιος διόρισε τους εκλεκτούς του να επιβλέψουν ένα παρακρατικό μηχανισμό που κανείς δεν ξέρει μέχρι που φτάνουν τα ποδάρια του», επισήμανε η Μαριάννα Τσίχλη. «Είναι η συνέχεια μιας πολιτικής που απαγορεύει συγκεντρώσεις, μεταξύ αυτών και τη σημερινή, απαγορεύσεις που το κίνημα θα πετάξει στον κάλαθο των αχρήστων, όπως κάναμε και ένα χρόνο νωρίτερα».

«Όλα τα προηγούμενα χρόνια ξέραμε ότι υπήρχε ένα τεράστιο κύκλωμα παρακολουθήσεων, νομότυπων ή παράτυπων, για το οποίο ήταν υπεύθυνες όλες οι κυβερνήσεις, οι οποίες πέρασαν», θύμησε ο Θανάσης Καμπαγιάννης. «Αλλά το σημερινό είναι μια τομή. Υπάρχει ένα σύστημα παρακολουθήσεων στου οποίου το επίκεντρο βρίσκεται το ίδιο το Μέγαρο Μαξίμου. Η κυβέρνηση πρέπει να πάει σπίτι της και το σκάνδαλο δεν πρέπει να κουκουλωθεί. Χρειάζεται να εξασφαλίσουμε ότι θα αποκαλυφθεί όλη η λίστα  των παρακολουθήσεων, ότι θα σπάσει το απόστημα της ΕΥΠ, το απόστημα των εισαγγελικών διατάξεων για λόγους “εθνικής ασφάλειας”. Για να το κάνουμε αυτό δεν αρκούν οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες, θα χρειαστεί να μιλήσει ο κόσμος του αγώνα. Το απόρρητο των επικοινωνιών αποτελεί βασική προϋπόθεση για κάθε δημοκρατικό δικαίωμα. Δεν υπάρχει δικαίωμα στη συνάθροιση και δικαίωμα στον συνδικαλισμό, δεν υπάρχει ιδιωτικότητα της προσωπικής ζωής, χωρίς απόρρητο των επικοινωνιών».

«Απαιτούμε να διαλυθεί τώρα η ΕΥΠ και κάθε μηχανισμός κρατικής και παρακρατικής παρακολούθησης της πολιτικής δράσης των πολιτών. Να δοθούν όλα τα στοιχεία στους πολίτες που ήταν και είναι υπό παρακολούθηση. Να σταματήσουν οι παρακολουθήσεις και να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι. Κατάργηση του νομοθετικού πλαισίου που επιτρέπει παρακολουθήσεις για λόγους “εθνικής ασφάλειας”. Να ανατραπεί ο κυπατζής Μητσοτάκης» τόνισε ο Δημήτρης Χατζηπαναγιώτου.

«Απαιτούμε την πτώση αυτής της κυβέρνησης για όλη αυτή τη σαπίλα των υποκλοπών που ζέχνει από παντού και φτάνει μέχρι τη Νέα Υόρκη, τους New York Times και τους Financial Times», συνέχισε ο Θωμάς Κατσαρός. «Και δεν είναι ο μόνος λόγος. Στο υπουργείο Πολιτισμού η κυβέρνηση ετοιμάζεται να μετατρέψει τα πέντε μεγαλύτερα μουσεία της χώρας σε ΝΠΔΔ με προοπτική την ιδιωτικοποίηση τους. Προωθεί διορισμό των διευθυντών και των ΔΣ τους κατευθείαν από μια υπουργό που όχι μόνο έκανε πως δεν ήξερε την υπόθεση Λιγνάδη αλλά διόρισε τον πρώην υφυπουργό Εξωτερικών Διαμαντάρη σαν αναπληρωτή γενικό διευθυντή του Μουσείου Ακρόπολης ενώ είχε ήδη παραιτηθεί από το υπουργικό του αξίωμα λόγω της υπόθεσης των πλαστών του πτυχίων. Αυτά επιφυλάσσει η κυβέρνηση των αρίστων».

«Η συνδικαλιστική δράση και η σωματειακή οργάνωση βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα ενδιαφέροντος μιας σκληρής αντεργατικής κυβέρνησης και ενός σκληρά αντεργατικού κράτους», είπε η Μαργαρίτα Κουτσανέλου, διαβάζοντας την απόφαση του σωματείου της. «Το βαθύ κράτος της ΕΥΠ δεν εκδημοκρατίζεται αλλά χρειάζεται ξεθεμελίωμα. Μόνο το λαϊκό, εργατικό και φοιτητικό κίνημα μπορεί να υπερασπιστεί τις δημοκρατικές ελευθερίες και να ανοίξει το δρόμο για μια άλλη προοπτική με βάση τις ανάγκες των εργαζόμενων και της κοινωνίας».

«Αυτή είναι η πρώτη απάντηση στην κυβέρνηση των υποκλοπών. Μια κυβέρνηση τελειωμένη, που πρέπει να φύγει, αλλά η ΕΕ την θέλει στην θέση της για να επιβάλει τα προγράμματα σταθεροποίησης την ώρα που βουλιάζουν στην κρίση και ο πληθωρισμός κλέβει τους μισθούς των εργαζομένων», ξεκαθάρισε ο Πέτρος Κωνσταντίνου. «Είναι πρόβλημα ότι αντιπολίτευση ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ δεν βάζει το θέμα να πέσει αυτή η κυβέρνηση, δεν ψηφίζουν πανεργατικές απεργίες και συγκεντρώσεις στα συνδικάτα. Δεν αρκεί να φωνάζουν μέσα στην Βουλή ζητώντας κοινοβουλευτικό έλεγχο στην ΕΥΠ. 

Λένε οι μπακογιάννηδες “είσαστε κάποιες δεκάδες που διαδηλώνουν και δεν είναι καν έλληνες”. Ναι, τι να κάνουμε, είμαστε Αφγανοί, Πακιστανοί, από κάθε φυλή σε αυτήν την πόλη, είμαστε μαύροι, είμαστε λεσβίες, είμαστε ό,τι διαφορετικό που σιχαίνεστε, αυτή είναι η εργατική τάξη της πόλης και θα την βλέπετε και θα τρέμετε γιατί είναι πιο δυνατή από εσάς. Εσείς είστε οι δεκάδες, οι λίγοι, πλούσιοι, οι άρπαγες, που θέλετε να ξεπουλήσετε τα πάντα. Δεν θα σας αφήσουμε, θα μας βρείτε μπροστά σας».    


Η Βουλή δεν δίνει απαντήσεις

Η συζήτηση των υποκλοπών στην Βουλή την περασμένη Παρασκευή ήρθε να αναδείξει με περίτρανο τρόπο δύο βασικά πράγματα. Την βαθιά κρίση στην οποία βρίσκεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Και την απολύτως ανεπαρκή στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης απέναντι σε ένα πρωθυπουργό που θα έπρεπε να είναι ήδη φευγάτος. 

Ξεκινώντας από το πρώτο, δεν υπήρχε μεγαλύτερη απόδειξη από το χάος της ίδιας της ομιλίας του πρωθυπουργού. Αφού ζήτησε «από όλους να πέσουν οι τόνοι», όχι μόνο δεν απάντησε σε κανένα από τα ερωτήματα, ποιοι και γιατί παρακολουθούνται από την ΕΥΠ, αλλά επιτέθηκε σε όλους και όλα εκτοξεύοντας ψέματα, απειλές και ύβρεις και «επιχειρήματα» που προσβάλουν την λογική, λες και δεν είναι ο ίδιος που πιάστηκε «με το κατσίκι στην πλάτη». 

Η εικόνα του και τα όσα είπε, θύμιζαν τους έκπτωτους άρχοντες που αναίσχυντα μάχονται μέχρι το τέλος να μείνουν στην εξουσία, χρησιμοποιώντας κάθε μέσο, ψέμα, εκβιασμό και απειλή, όπως αυτές εναντίον των ξένων ανταποκριτών που μεταφέρουν την εικόνα της κρίσης.

Είπε ότι «τα όποια κακώς κείμενα στην ΕΥΠ έχουν διαχρονική διαδρομή» λες και τα σκάνδαλα των προηγούμενων κυβερνήσεων θα μπορούσαν να αθωώσουν τον ίδιο. Ενώ είναι ακριβώς η ατιμωρησία πολλών από αυτά στο παρελθόν που κάνουν άμεση την ανάγκη να φύγει τώρα ο ίδιος και η κυβέρνησή για να σταλεί το μήνυμα προς κάθε αποδέκτη. Για τον ίδιο λόγο άμεση και επιτακτική είναι η αποκάλυψη όλης της αλήθειας, ποιοι και γιατί παρακολουθούνταν και η απόδοση ποινικών ευθυνών.

Κατηγόρησε όχι μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και το ΠΑΣΟΚ, του οποίου τον αρχηγό πιάστηκε η ΕΥΠ να παρακολουθεί, ότι «επιχειρεί να εργαλειοποιήσει ένα πραγματικό θέμα, διαμορφώνοντας δήθεν σκηνικό πολιτικής κρίσης»!

Έφτασε στο τελευταίο σημείο της αθλιότητας, να πιάσει στο στόμα του το μικρό κοριτσάκι που σκοτώθηκε στον Έβρο επιχειρώντας να περάσει τους φράχτες αμφισβητώντας το όνομά του και καταγγέλλοντας αυτούς που «το βαφτίζουν και Μαρία τις ημέρες της Παναγίας». Ο ίδιος συνήθως αποκαλεί τους πρόσφυγες «υβριδική απειλή». 

Ψέματα

Για να δικαιολογήσει τον εαυτό του, ο Μητσοτάκης, επικαλέστηκε ψευδώς το «πώς εξαρθρώθηκε η Χρυσή Αυγή», ενώ, όπως γνωρίζουμε από την δικογραφία, κανείς βουλευτής της Χ.Α. δεν παρακολουθήθηκε για λόγους «εθνικής ασφάλειας» αλλά μόνο από σπόντα μέσα από το άνοιγμα τηλεφωνικών συνομιλιών Χρυσαυγιτών που δεν ήταν βουλευτές.

Επιτέθηκε σε όσους «σε αυτό το περιβάλλον αστάθειας, ζητάτε να μπει η χώρα σε μια δίμηνη ή τρίμηνη περιπέτεια, χωρίς να αναλογίζεστε τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την πατρίδα», ενώ το επιτελείο του μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού διέρρεε αφειδώς ότι ετοιμάζεται  να εξαγγείλει ο ίδιος εκλογές το φθινόπωρο και έψαχνε την ημερομηνία. 

Αλλά η κορωνίδα των επιχειρημάτων του ήταν η φράση της δευτερολογίας: «Κανείς πρωθυπουργός δεν έχει τη δυνατότητα και το δικαίωμα να γνωρίζει ποιους παρακολουθεί η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Εγώ δεν γνωρίζω ποιους παρακολουθεί η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Και δεν θα έπρεπε να το γνωρίζω». Πρόκειται για μια κυνική ομολογία ότι η υπηρεσία πληροφοριών είναι πάνω ακόμη και από τον εκλεγμένο πρωθυπουργό που έχει αναλάβει την ευθύνη της. Επιτέλους η θρυλούμενη ερώτηση του αρχηγού της ΕΡΕ Κωνσταντίνου Καραμανλή «ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο» μετά την δολοφονία Λαμπράκη, πήρε την απάντησή της. 

Η παρουσία του Μητσοτάκη στην Βουλή ήταν μια τεράστια πρόκληση που όμως έμεινε διπλά αναπάντητη από τους εκπροσώπους της αντιπολίτευσης.

Έμεινε αναπάντητη γιατί κανένα από τα κόμματα δεν θέτει το ζήτημα της διάλυσης της ΕΥΠ. Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην Βουλή θεωρούν δεδομένη ως αναγκαία την ύπαρξη της ΕΥΠ σαν ένα μηχανισμό που έχει ανάγκη κάθε κυβέρνηση αλλά θα πρέπει να λειτουργεί με «περισσότερη διαφάνεια» και «περισσότερο κοινοβουλευτικό έλεγχο» για «εθνικούς λόγους». 

Είναι ακριβώς η ίδια η ύπαρξη της ΕΥΠ και παλιότερα της ΚΥΠ που εδώ και δεκαετίες δεν έχουν κάνει τίποτε άλλο από το να δημιουργούν πραξικοπήματα και επιθέσεις εναντίον του «εσωτερικού εχθρού», δηλαδή της Αριστεράς, του εργατικού κινήματος, των μειονοτήτων, των προσφύγων, των μεταναστών. Γι’ αυτό και η εργατική τάξη και ο λαός δεν την έχουν ανάγκη, είναι ενάντια στα συμφέροντά τους, καλύτερα να διαλυθεί.

Αναπάντητη έμεινε όμως και η πρόκληση του Μητσοτάκη να μην «φυγομαχήσει» και να εξαντλήσει την τετραετία. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ δεν ζήτησε καν να παραιτηθεί η κυβέρνηση αλλά είπε ότι πρώτα πρέπει να λάμψει η αλήθεια για την παρακολούθηση Ανδρουλάκη και μετά να γίνουν εκλογές. Ο Τσίπρας, μπορεί να μην τσιγκουνεύεται τις αντικυβερνητικές «κορώνες» εντός και εκτός βουλής, αλλά δεν είχε να προτείνει το παραμικρό για το πώς θα μπορούσε να φύγει αυτή η κυβέρνηση, προτού ολοκληρώσει την καταστροφική της τετραετία.

Περισσότερο ενδιαφέρει την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να παραμένει και να φθείρεται η ΝΔ στην κυβέρνηση ενώ στο μεταξύ θα χτίζεται η νέα εκλογική συμμαχία που θα την αντικαταστήσει (περιλαμβάνοντας από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ μέχρι δυσαρεστημένους δεξιούς ή και όλη την δεξιά παράταξη στη μετά-Μητσοτάκη εποχή) παρά το να ανατραπεί άμεσα από τα κάτω, κάτι που θα δυσαρεστούσε και τους «εταίρους» και θα δημιουργούσε περισσότερες και αυξημένες προσδοκίες στον κόσμο. Με μια παρόμοια προσέγγιση παρακολουθεί τα γεγονότα και η ηγεσία του ΚΚΕ, θεωρώντας ότι το να θέσει κανείς ζήτημα να πέσει η κυβέρνηση παίζει το χαρτί του ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ. 

Το αποτέλεσμα είναι ότι ούτε το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε το ΚΚΕ, μέσα σε συνθήκες που η εργατική τάξη και ο κόσμος κυριολεκτικά βράζει ενάντια στην κυβέρνηση, δεν πήρε την πρωτοβουλία να κατεβάσει τον κόσμο κάτω στον δρόμο για τις υποκλοπές (πόσο μάλλον να αποφασίσει απεργίες, να καλέσει σε ανένδοτο για να ρίξει αυτήν την κυβέρνηση), ενώ το ΜέΡΑ25 απλώς ανταποκρίθηκε με μια τυπική παρουσία στο κάλεσμα για το συλλαλητήριο που καλέστηκε με πρωτοβουλία των οργανώσεων και των κομμάτων της ριζοσπαστικής-αντικαπιταλιστικής αριστεράς. 

Ήταν αυτό το συλλαλητήριο στις 25 Αυγούστου στην Αθήνα που έσπασε την αδράνεια των ηγεσιών της κοινοβουλευτικής αριστεράς αλλά και την απαγόρευση της συγκέντρωσης που κήρυξε ανεπιτυχώς ο Θεοδωρικάκος θεωρώντας αυτό το κομμάτι της αριστεράς εύκολο στόχο. Και το ίδιο θα γίνει ξανά με ακόμη πιο μαζικό, πολλαπλάσιο τρόπο σε λιγότερο από δεκαπέντε μέρες στην ΔΕΘ, όπου τα συνδικάτα ετοιμάζονται να διαδηλώσουν – και είναι ευκαιρία να ενωθούν όλα τα μέτωπα της αντίστασης και όλοι οι αγωνιστές/τριες που δεν σταμάτησαν να διαδηλώνουν όλο το καλοκαίρι, στη Μαλαματίνα, στα Εξάρχεια, στον Ελαιώνα, στην efood, στο Αγλαΐα Κυριακού, στα λιπάσματα και τα πετρέλαια της Καβάλας.