10/6/22 - Συνέντευξη Τύπου για τις 15 Ιούνη: Ενωτικό αντιφασιστικό κάλεσμα

Με πανεργατική αντιφασιστική απεργιακή κινητοποίηση θα ξεκινήσει την Τετάρτη 15 Ιούνη η δίκη της Χρυσής Αυγής σε δεύτερο βαθμό. Συνδικάτα, θύματα της ναζιστικής βίας, δικηγόροι της Πολιτικής Αγωγής, πανεπιστημιακοί, κοινότητες μεταναστών και συλλογικότητες προσφύγων, φοιτητικοί σύλλογοι, αντιρατσιστικές αντιφασιστικές οργανώσεις, όλα τα κομμάτια του εργατικού και νεολαιίστικου κινήματος που έδωσαν τη μάχη για να μπουν στη φυλακή οι δολοφόνοι χρυσαυγίτες ως εγκληματική οργάνωση ξεσηκώνονται ξανά διεκδικώντας την τελεσίδικη καταδίκη τους. Σε αυτή τη μεγάλη μάχη ήταν αφιερωμένη η συνέντευξη Τύπου που έδωσε την Δευτέρα 6/6 η ΚΕΕΡΦΑ στα γραφεία του Εργατικού Κέντρου Αθήνας. Όλοι οι ομιλητές κάλεσαν σε μαζική συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση στις 8πμ στο Μετρό Αμπελοκήπων και την πορεία προς το Εφετείο Αθηνών.


Πέτρος Κωνσταντίνου,
συντονιστής ΚΕΕΡΦΑ

«Η δίκη ξεκινά από την αρχή, μηδενίζει το κοντέρ αλλά ο στόχος είναι ξεκάθαρος για το αντιφασιστικό κίνημα: να καταδικαστούν ξανά οι ναζί της Χρυσής Αυγής και να αυξηθούν οι ποινές τους όπου αυτό είναι δυνατό». είπε ανοίγοντας τη συνέντευξη ο Πέτρος Κωνσταντίνου, συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ.

«Η φασιστική απειλή δεν έχει υποχωρήσει», συνέχισε. «Και διεθνώς και στην Ελλάδα είναι υπαρκτή και την τροφοδοτεί η πολιτική των κυβερνήσεων που μας βάζει πιο βαθιά στον πόλεμο και που έχει μετατρέψει το Αιγαίο σε πέρασμα αεροπλανοφόρων -μάλιστα αυτές τις μέρες βλέπουμε με ανησυχία να κλιμακώνεται ο ανταγωνισμός Ελλάδας και Τουρκίας. Οι πολιτικές του ρατσισμού είναι αυτές που στρώνουν ξανά το έδαφος στους φασίστες. Το είδαμε με τις επιθέσεις πέρσι τον Οκτώβρη και φέτος το Μάη.

Χαιρετίζουμε την απόφαση των εργατικών συνδικάτων, της ΑΔΕΔΥ, των Εργατικών Κέντρων Αθήνας και Πειραιά, της Πανελλήνιας Ομοσπονδία Ειδικού και Εργαστηριακού Διδακτικού Προωπικού ΑΕΙ, που καλούν σε στάση εργασίας και έχουν μετατρέψει το αντιφασιστικό συλλαλητήριο σε πανεργατική κινητοποίηση. Για μας αυτή είναι η δύναμη που μπορεί να σταματήσει τους φασίστες. Όπως μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, όπως με την έναρξη της δίκης, όπως με την τελευταία μέρα στις 7 Οκτώβρη του ’20 που είχαμε την καταδικαστική απόφαση, έτσι και τώρα έχουμε ξανά την κινητοποίηση των συνδικάτων.

Το κάλεσμα είναι μαζικό και ενωτικό, είναι για να βρεθούμε εκεί και να φωνάξουμε όλοι μαζί “στη φυλακή οι φασίστες”, “καλοδεχούμενοι οι πρόσφυγες”, “να σταματήσουν επιτέλους οι φασιστικές και ρατσιστικές επιθέσεις”», κατέληξε.


Ηλίας Γκιουλάκης,
πρόεδρος ΕΚΑ

«Το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, όχι τώρα, αλλά εδώ και πολλά χρόνια ήταν ενάντια στο αυγό του φιδιού που έχει δημιουργήσει η κρίση των τελευταίων ετών», είπε ο πρόεδρος του ΕΚΑ. 

«Είμαι ένας από αυτούς που υπολόγιζα ότι το έχουμε καταπολεμήσει. Εντέλει όμως βλέπουμε σε χώρους δουλειάς και στην κοινωνία μας να αναζωπυρώνεται αυτό το μόρφωμα. Γι’΄αυτό το ΕΚΑ πήρε αυτή την πρωτοβουλία, σε συνεννόηση με την ΚΕΕΡΦΑ, να είναι παρών στις 15 Ιούνη.

Έχουμε κηρύξει στάση εργασίας 8πμ με 11πμ και καλούμε όλους τους εργαζόμενους και τους πολίτες να είναι εκεί. Θα αγωνιστούμε για άλλη μια φορά -και χρειάζεται η βοήθεια όλων των εργαζόμενων και όλης της κοινωνίας- αυτό το μόρφωμα να το εξαλείψουμε από τις ρίζες του. Δεν εννοείται εν έτη 2022 να μιλάμε ακόμα για φασισμό. Θα συμφωνήσω με τον Πέτρο, οι πολιτικές το έχουν αναδείξει αυτό το μόρφωμα. Είμαστε όλοι εδώ, απέναντί του και θα το πολεμήσουμε», κατέληξε.


Ναήμ Ελγαντούρ,
πρόεδρος Μουσουλμανικής Ένωσης Ελλάδας

«Πρέπει να είμαστε πάντα μεταξύ μας ενωμένοι, η φωνή μας να ακουστεί και η δράση μας να είναι ενεργή συνέχεια», είπε ο Ναήμ Ελγαντούρ, πρόεδρος της Μουσουλμανικής Ένωσης Ελλάδας,  μάρτυρας κατηγορίας στη δίκη. 

«Εμείς έχουμε την ευθύνη, οι ακτιβιστές και οι δικηγόροι της πολιτικής αγωγής που υπερασπιζόμαστε τη δημοκρατία και την ελευθερία, να το δείχνουμε καθημερινά και να τραβήξουμε κι άλλο κόσμο κοντά μας να νιώθει τον κίνδυνο που μας περιμένει τώρα στις επόμενες εκλογές αν δούμε πάλι τη Χρυσή Αυγή στη Βουλή με άλλη ονομασία.

Έχουμε τραβήξει τόσα πολλά, έχουμε κουβαλήσει στην πλάτη μας την ισλαμοφοβία, το ρατσισμό, το μίσος. Αντέξαμε και νικήσαμε, αλλά θέλουμε να μείνουμε σε αυτή τη νίκη και συνέχεια να έχουμε νίκες. Γι’΄αυτό όλοι να αναλάβουν την ευθύνη, ότι πρέπει να είναι συνέχεια δίπλα στην πολιτική αγωγή μέσα και έξω από τη δίκη. Εύχομαι η δικαιοσύνη να είναι ανεξάρτητη, να μην επηρεαστεί από την πολιτική της κυβέρνησης».


Προκόπης Παπαστράτης,
ομότιμος καθηγητής Ιστορίας στο Πάντειο

Ο Προκόπης Παπαστράτης, ομότιμος καθηγητής Ιστορίας στο Πάντειο, που μαζί με πολλούς ακόμα πανεπιστημιακούς κυκλοφορούν κείμενο στήριξης της αντιφασιστικής διαδήλωσης στις 15 Ιούνη, ξεκίνησε λέγοντας ότι το μόρφωμα της Χρυσής Αυγής «επανέρχεται με βίαιους τρόπους όπως προκύπτει από οργανωμένες επιθέσεις που πραγματοποιούν. Δοκιμάζουν τις αντοχές της κοινωνίας επιδιώκοντας την ανοχή και την αποδοχή ενός τμήματός της με στόχο να εδραιώσουν την παρουσία τους».

«Η κρίση που αντιμετωπίζει η κοινωνία μας σε πολλαπλά επίπεδα σε συνδυασμό με τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις τραγικές συνέπειές του, παρέχει το κατάλληλο πλαίσιο για να καλλιεργηθεί και να διατηρηθεί ένα κλίμα αυξανόμενης ανασφάλειας με όλες τις αντίστοιχες φοβίες που αυτό προκαλεί, ως προς την εξασφάλιση της “ησυχίας”, της “τάξεως”, της “ασφαλείας”», συνέχισε. «Αυτό το κλίμα προσπαθεί να εκμεταλλευτεί ένα φάσμα ιδιοτελών προθύμων που εκτείνεται από την παρούσα κυβέρνηση μέχρι τα επικίνδυνα απομεινάρια της Χρυσής Αυγής», τόνισε και έφερε παραδείγματα από την σύγχρονη ιστορία που επιβεβαιώνουν την τακτική της κατασκευής «εχθρών» για να αποπροσανατολιστεί ο κόσμος.

«Η επικράτηση των Μπολσεβίκων στη Ρωσία δημιουργεί τον ιδανικό εχθρό για τα αστικά καθεστώτα της Ευρώπης. Στη δεκαετία του ’20, η αστική τάξη της Ιταλίας και ο βασιλιάς της επιλέγουν να παραδώσουν τη χώρα στο φασισμό του Μουσολίνι. Θα αποπεμφθεί μετά από είκοσι χρόνια από αυτούς που τον προσκάλεσαν γιατί δεν είναι πλέον χρήσιμος στις νέες συνθήκες. Στην Ελλάδα το ιδιώνυμο του Βενιζέλου θα συσπειρώσει όλα τα αστικά κόμματα με ελάχιστες εξαιρέσεις. Τα ίδια αστικά κόμματα θα επιτρέψουν με την ψήφο τους στον Μεταξά να προετοιμάσει τη δικτατορία.

Τις επόμενες δεκαετίες το φάντασμα του κομμουνισμού εξακολουθεί να παραμένει η ιδανική δικαιολογία για αυτή τη δημοκρατία που έγινε μετά τον εμφύλιο πόλεμο. Στη Μεταπολίτευση πρέπει να ανακαλυφτεί νέος κινδυνος και αυτός είναι οι πρόσφυγες. Στη μακρά πορεία της ιστορίας, οι μετακινήσεις πληθυσμών δεν είναι παρέκκλιση αλλά γραμμικότητα. Σε μια κοινωνία προσφύγων και μεταναστών όπως η ελληνική, οι πρόσφυγες λειοτυργούν ως η λυδία λίθος για την ειλικρίνεια των προθέσεων και των πράξεών της. Η Χρυσή Αυγή έχει αποδείξει και στο ζήτημα αυτό τον εγκληματικό της χαρακτήρα. Η εγκληματική της δράση δεν επιτρέπει κανέναν εφησυχασμό, δεν πρέπει να συνεχιστεί κι αυτό δεν εναπόκειται μόνον στο αρμόδιο Εφετείο της Αθήνας».

Π. Παπαστράτης


Δημήτρης Ζώτος,
δικηγόρος θυμάτων ρατσιστικών επιθέσεων

«Έχουμε τελειώσει με τις φασιστικές επιθέσεις;», ήταν το ερώτημα που έβαλε ο Δημήτρης Ζώτος, δικηγόρος πολλών θυμάτων ρατσιστικών επιθέσεων. «Η απάντηση είναι όχι. Σήμερα έχουμε μαζί μας το τελευταίο θύμα. Από τις αρχές Μάη είχαμε τρεις αλλεπάλληλες επιθέσεις. Η μία κεντρικά στην Γ’ Σεπτεμβρίου, η δεύτερη ακόμα πιο κεντρικά στα Πετράλωνα όπου είχε γίνει και η δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν το 2013, η πρώτη εκ των δολοφονικών επιθέσεων της ΧΑ και η τρίτη σε έναν παραδοσιακό χώρο επιθέσεων, τις Αχαρνές στον Κόκκινο Μύλο.

Λίγους μήνες πριν είχε προηγηθεί η επίθεση σε έναν επίσης παραδοσιακό χώρο, στην Παλιά Κοκκινιά, κοντά στη Νίκαια που υπήρξε το κέντρο των ταγμάτων εφόδου της ΧΑ, μία πολυπρόσωπη επίθεση ενάντια σε μετανάστες. Και επίσης πρόσφατα είχαμε μια εξαιρετικά δολοφονική επίθεση, έκρηξη βόμβας διασποράς σε τζαμί στα Πατήσια. Και μάλιστα προγραμματισμένη σε νύχτα που υπήρχε προσευχή. Άρα έχουμε να καταδείξουμε τον κίνδυνο που δεν έχει αποσοβηθεί».

«Υπάρχουν τρεις μεγάλες διαφορές από το 2009-13», συνέχισε. «Για όλες τις επιθέσεις σήμερα, τα θύματα έχουν βρει το θάρρος να τις καταγγείλουν και να ζητήσουν δικαιοσύνη, παρόλο που οι περισσότεροι δεν έχουν άδεια παραμονής στη χώρα. Αυτό έγινε γιατί οι αντιρατσιστικές-αντιφασιστικές οργανώσεις, τα συνδικάτα, κέρδισαν την εμπιστοσύνη τους ότι θα έχουν υποστήριξη. Το δεύτερο είναι ότι ο κόσμος της γειτονιάς συμπαραστάθηκε στα θύματα και προσφέρθηκε να είναι μάρτυρας υπέρ τους. Αυτό ήταν αποτέλέσμα της μεγάλης δίκης και καταδίκης που απονομιμοποίησαν τη φασιστική βία και έδωσαν το θάρρος στη μεγάλη αντιφασιστική πλειοψηφία να υπερασπιστεί τα θύματα.

Και μια τρίτη αλλαγή στην παρούσα συνθήκη είναι στο καθεστώς της ατιμωρησίας και ασυλίας που απολάμβαναν τότε. Τώρα έχουμε σε θεσμικό επίπεδο την εγκύκλιο του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου η οποία παραγγέλνει προς όλους τους εισαγγελείς της χώρας όταν δημοσιοποιούνται επιθέσεις σε μετανάστες και πρόσφυγες να παίρνουν οι ίδιοι την πρωτοβουλία να τις ερευνούν. Και τους υπενθυμίζει ότι όλοι όσοι διαμένουν σε αυτή τη χώρα, ανεξάρτητα αν έχουν άδεια ή όχι, έχουν το δικαίωμα να απολαμβάνουν την ελευθερία, την υγεία και τη ζωή.

Χρειάζεται συμπλήρωση αυτή η εισαγγελική παραγγελία: οι αρμόδιοι εισαγγελείς αμέσως και αυτεπάγγελτα να χαρακτηρίζουν τα εγκλήματα αυτά ως ρατσιστικά για να έχουν τη δυνατότητα τα θύματα να προσέρχονται ως μάρτυρες και μηνυτές και να μην κινδυνεύουν με απέλαση ή να βρεθούν στην Αμυγδαλέζα. Γι’ αυτό έχει τεράστια σημασία η δίκη της ΧΑ σε δεύτερο βαθμό. Τα θύματα χρειάζονται τη στήριξη της κοινωνίας και των συνδικάτων, για να κερδίσουμε και το δεύτερο βαθμό».

Κ. Σκαρμέας και Δ. Ζώτος


Θανάσης Καμπαγιάννης, Κώστας Παπαδάκης, Κώστας Σκαρμέας,
Πολιτική Αγωγή στη δίκη της ΧΑ για τους Αιγύπτιους αλιεργάτες

Τα διακυβεύματα της νέας δικαστικής μάχης ανέδειξε ο Θανάσης Καμπαγιάννης. «Το πρώτο διακύβευμα είναι ότι διεκδικούμε την επανάληψη της καταδίκης και την υπεράσπιση της πρωτόδικης καταδικαστικής απόφασης», είπε. «Την επανάληψη της καταδίκης για τους δολοφόνους του Παύλου Φύσσα, για αυτούς που αποπειράθηκαν να σκοτώσουν τους Αιγύπτιους αλιεργάτες και τον Αμπουζίντ Εμπάρακ, τον δικό μας εντολέα, για αυτούς που χτύπησαν με τρόπο που θα μπορούσε να είναι δολοφονικός τους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, αλλά και αυτούς που έκαναν δεκάδες δολοφονικές επιθέσεις σε βάρος αντιφασιστών, προσφύγων και μεταναστών, αντιφρονούντων. Να υπερασπιστούμε δηλαδή το ιστορικό χαράκωμα που χτίσαμε με την πρωτόδικη απόφαση.

Το δεύτερο είναι ότι σε αυτή η δίκη πρέπει να μιλήσουμε πολύ περισσότερο για τα θύματα. Για μας δικαιοσύνη για τα θύματα αναμφίβολα σημαίνει και την αποζημίωσή τους. Πρέπει πλέον να το πούμε θαρρετά, ότι τα θύματα που σήκωσαν ένα σταυρό που δεν αναλογούσε μονάχα στους ίδιους αλλά σε όλη την ελληνική κοινωνία και δημοκρατία, θα πρέπει να αποζημιωθούν. Το τρίτο είναι πώς θα καταφέρουμε να φέρουμε τα πορίσματα της αποδεικτικής διαδικασίας που πιστεύουμε ότι θα είναι ξανά συντριπτική, σε όλη την κοινωνία.

Γι’αυτό το λόγο καλωσορίζουμε την πρωτοβουλία των συνδικάτων, της ΚΕΕΡΦΑ, όλων των συλλογικοτήτων να οργανώσουν μια μεγάλη συγκέντρωση στις 15 Ιούνη. Απευθυνόμαστε στους δεκάδες χιλιάδες που διαδήλωσαν στις 7 Οκτώβρη του ’20 και τους λέμε ότι είναι η δική τους διαδήλωση, η επανάληψη της δικής τους μάχης. Οι δικηγόροι της πολιτικής αγωγής θα πορευτούμε μαζί με όλο τον κόσμο από το Μετρό στο Εφετείο», κατέληξε.

Με κάποια σημαντικά στοιχεία από τη νέα δικαστική διαδικασία (αριθμός κατηγορουμένων, ποινές που μπορούν να αλλάξουν, αποφυλακίσεις που ίσως γίνουν κατά τη διάρκεια της κ.α.) ξεκίνησε την παρέμβασή του ο Κώστας Παπαδάκης. Ανάμεσα σε αυτά ήταν και η δυνατότητα αύξησης της ποινής στους καταδικασθένετες για την επίθεση στους Αιγύπτιους αλιεργάτες και τους καταδικασθέντες για διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης, ύστερα από σχετική έφεση που άσκησε ο εισαγγελέας στην πρωτόδικη απόφαση.

«Είναι αναγκαία η υποστήριξη της δίκης για να μην χρειαστεί να δώσουμε άλλη συνέντευξη έχοντας δίπλα μας άνθρωπο με σπασμένο χέρι από φασιστικά χτυπήματα», είπε στη συνέχεια, για να περιγράψει και όσα πέτυχε η πρωτόδικη καταδικαστική απόφαση (το πέταγμα της ΧΑ έξω από τη Βουλή, τη διάλυση και τριχοτόμησή της με κατηγορούμενους που πλέον θα λειτουργήσουν με προσωπικές υπερασπιστικές στρατηγικές, το τέρμα της ατιμωρησίας της ακροδεξιάς παρακρατικής φασιστικής εγκληματικής βίας με αποτέλεσμα την ανακοπή της καθημερινής και συντεταγμένης δράσης των ταγμάτων εφόδου) αλλά και τις δυσκολίες που χρειάζεται να έχει υπόψιν του το αντιφασιστικό κίνημα ενόψει της νέας πολύχρονης δικαστικής μάχης.

Οργανωμένη φωνή

«Πρέπει να φέρουμε την κοινωνία στη δίκη, πρέπει να φέρουμε τη δίκη στην κοινωνία», συνέχισε, για να τονίσει με τη σειρά του τη σημασία της απεργιακής κινητοποίησης στις 15 Ιούνη. «Το γεγονός ότι τα συνδικάτα έχουν προκηρύξει την τρίωρη στάση εργασίας και την απεργιακή συγκέντρωση έξω από το Εφετείο είναι κάτι που μας δυναμώνει διότι μας εξοπλίζει με τη δύναμη της οργανωμένης φωνής της κοινωνίας. Την κοινωνία την θέλουμε μαζί μας γιατί καμιά εξουσία δεν λειτουργεί χωρίς να ακούει τη φωνή της. Θέλουμε την δικαστική εξουσία να αποδοκιμάσει τη φασιστική εγκληματική βία όπως έκανε και πρωτόδικα, θέλουμε να σταθεί δίπλα στο πλευρό των θυμάτων και των εν δυνάμει θυμάτων για να μην έχουμε άλλα χτυπήματα, όπως είχαμε στη Σταυρούπολη, τον Εύοσμο, τη Νίκαια, το Νέο Ηράκλειο, τον Ασπρόπυργο, το Κορωπί».

Και αφού απηύθυνε έκκληση στην κοινωνία να στηρίξει και οικονομικά την πολιτική αγωγή στη μακρόχρονη και δύσκολη νέα δικαστική μάχη, αφού το κράτος μέχρι τώρα δεν πήρε καμιά νομοθετική ή διοικητική πρωτοβουλία για την αποζημίωση των θυμάτων και των δικηγόρων τους, κατέληξε: «Ξεκινάμε έναν μεγάλο αγώνα. Έχουμε το δικαίωμα στην ελπίδα γιατί εργαζόμαστε για τη βεβαιότητα που τη γεννά. Θα νικήσουμε, η ατιμωρησία θα σταματήσει τελεσίδικα και σε δεύτερο βαθμό, οι ναζί θα πάνε στη φυλακή, τα θύματα θα αποζημιωθούν, οι φασιστικές επιθέσεις θα σταματήσουν, η αναβίωση του ναζισμού δεν θα περάσει».

Σε δυο νίκες πριν ακόμα ξεκινήσει ο δεύτερος βαθμός της δίκης, αναφέρθηκε ο Κώστας Σκαρμέας. «Η πρώτη και πιο σημαντική είναι ότι μετά από αιτήματά μας μαζί με εκπροσώπους φορέων και συλλογικοτήτων, πετύχαμε ότι η δίκη θα γίνει εξ ολοκλήρου, με υπουργική απόφαση, στην Αίθουσα Τελετών του Εφετείου Αθηνών, εκεί που είναι ο φυσικός της χώρος. Να θυμίσω ότι πρωτόδικα ήμασταν μπαλάκι ανάμεσα στις φυλακές του Κορυδαλλού και το Εφετείο. Ήταν αποτρεπτικό και για τη δημοσιογραφική κάλυψη της δίκης και πολύ βασικό για το κοινό που δεν ήταν εύκολο να παρεβρεθεί.

Η δεύτερη είναι ότι επίσης μετά από αίτημά μας, τους μάρτυρες που είχαμε καλέσει πρωτόδικα ως πολιτική αγωγή, που ήταν θύματα της ΧΑ όπως ο Κουσουρής, ακτιβιστές, δημοσιογράφοι, βουλευτές από κόμματα, αυτή τη φορά τους καλεί από μόνος του ο εισαγγελέας. Στην ουσία δηλαδή τους καλεί το κράτος να καταθέσουν εις βάρος της ΧΑ, ακριβώς γιατί ο εισαγγελέας εκτίμησε ότι είναι σημαντικοί μάρτυρες που συνετέλεσαν στην πρωτόδικη καταδικαστική απόφαση. Είναι δυο μικρές ενδεικτικές νίκες που δείχνουν τη νομιμοποίηση του ρόλου των θυμάτων αλλά και του ρόλου της πολιτικής αγωγής και του κινήματος μέσα στη δικαστική αίθουσα. Επαναλαμβάνω έτσι κι εγώ το πόσο σημαντικό είναι να είμαστε όσο το δυνατόν περισσότεροι στις 15 Ιούνη για να πάμε για τη δεύτερη μεγάλη νίκη».

Κ. Παπαδάκης


Τζαβέντ Ασλάμ,
πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδας «Η Ενότητα»,

Ουαλίντ Ρασούλ,
θύμα φασιστικής επίθεσης στο Κορωπί

«Χρειαζόμαστε ξανά ένα μεγάλο αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα», είπε ο Τζαβέντ Ασλάμ, πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδας “Η Ενότητα” που θα είναι ξανά μάρτυρας κατηγορίας. «Οι φασίστες που έφτασαν σε δολοφονίες προσπαθούν να βγουν ξανά, από το Μάη μέχρι σήμερα έχουμε δεκαπέντε θύματα», συνέχισε περιγράφοντας την τελευταία φασιστική επίθεση στη λεωφόρο Κορωπίου την περασμένη Πέμπτη με θύμα τον Ουαλίντ Ρασούλ που καθόταν δίπλα του.

«Στην Παλιά Κοκκινιά, στο Μενίδι, υπάρχουν ξανά ανοιχτά ισλαμοφοβικές ρατσιστικές φασιστικές επιθέσεις. Θέλουν να δείξουν ότι είναι εδώ. Εμείς θα τους πούμε ότι δεν θα μπορέσετε να απλώσετε το μίσος και τον τρόμο γιατί υπάρχει πολύ δυνατό κίνημα. Όλοι μαζί, δικηγόροι, μετανάστες, ντόπιοι θα είμαστε ενωμένοι για δικαιοσύνη για κάθε θύμα», κατέληξε.

«Την Πέμπτη γύριζα από τη δουλειά με το ποδήλατο», συνέχισε αμέσως μετά ο Ουαλίντ, θυμίζοντας έντονα τη δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν το 2013 όταν ο Πακιστανός εργάτης πήγαινε στη δουλειά με το ποδήλατό του πριν τον βρει ξημερώματα στο δρόμο το μηχανοκίνητο τότε τάγμα εφόδου. «Ήρθε ένα αυτοκίνητο πίσω μου κι άρχισαν να με βρίζουν λέγοντας “μαλάκα μαύρε πακιστανέ φύγε από εδώ”. Για λίγα λεπτά συνέχιζαν να με βρίζουν και να είναι πίσω μου. Μετά χτύπησαν την πίσω ρόδα του ποδηλάτου και μου έσπασαν το χέρι. Δυο φορές πήγα για να καταθέσω μήνυση σε αστυνομικό τμήμα και δεν με άφησαν, “έλα αύριο και μεθαύριο” έλεγαν. Τώρα είμαι εδώ μπροστά σας και ζητάω δικαιοσύνη».