20/5/22 - Ανακοίνωση του ΣΕΚ στις Σχολές για τα αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών

Γκρεμίσαμε τη ΔΑΠ, σειρά έχει ο Μητσοτάκης και η κυβέρνηση της ΝΔ. 

Αυτό είναι το ηχηρό μήνυμα που έστειλαν οι φετινές φοιτητικές εκλογές, από τις οποίες η ΔΑΠ βγαίνει πολιτικά και αριθμητικά ηττημένη και την ίδια στιγμή οι παρατάξεις της Αριστεράς ενισχύονται σε όλες τις σχολές πανελλαδικά. 

Όσο κι αν ΝΔ και ΔΑΠ προσπαθούν να υποβαθμίσουν την ήττα τους, απαξιώνοντας υποκριτικά τη σημασία των φοιτητικών εκλογών και των συλλόγων, η πραγματικότητα -και τη γνωρίζουν- είναι πως είναι ιστορικών διαστάσεων. Πρωτιές, αυτοδυναμίες, “μπλε κάστρα”, κατέρρευσαν όχι σαν χάρτινοι πύργοι αλλά μέσα από τους αγώνες που έδωσε το φοιτητικό κίνημα ενάντια στις επιθέσεις της Κεραμέως και που έχουν οδηγήσει κυβέρνηση και ΔΑΠ σε μια πολιτική κρίση. 

Οι εκφοβισμοί για είσοδο της πανεπιστημιακής αστυνομίας στις σχολές την παραμονή των φοιτητικών εκλογών και η προσπάθεια να δυναμιτίσουν την εκλογική διαδικασία με καθημερινές βίαιες επεμβάσεις των ΜΑΤ στο ΑΠΘ μήπως και γλυτώσουν την κατρακύλα απέτυχαν παταγωδώς. Ούτε τα κάλπικα αποτελέσματα που προβάλλουν τα φερέφωνά τους στα ΜΜΕ, ούτε και η υποτιθέμενη αύξηση της αποχής μπορούν να κρύψουν το μέγεθος της ήττας. 

Είναι άλλωστε γελοία υποκρισία να μιλάνε για μείωση της συμμετοχής αυτοί που έκλεισαν και προσπάθησαν να νεκρώσουν τις σχολές για δύο ολόκληρα χρόνια και στην συνέχεια απέκλεισαν 30.000 τελειόφοιτους μαθητές από την πρόσβαση στο πανεπιστήμιο με την ελάχιστη βάση εισαγωγής, ενώ τώρα σχεδιάζουν περαιτέρω συγχωνεύσεις, κλεισίματα και μια ιδιωτικοποιημένη παιδεία των start-ups για τους ακόμα λιγότερους και εκλεκτότερους.

Πριν από έναν χρόνο η Κεραμέως παρουσίαζε το “όραμά της” για φοιτητικές εκλογές χωρίς παρατάξεις και με “ενιαία ψηφοδέλτια”.

Χθες πήρε την απάντησή της. Οι δυνάμεις της Αριστεράς, τόσο της ΠΚΣ όσο και των ΕΑΑΚ, αύξησαν τις δυνάμεις τους και αναδείχθηκαν σε πρώτη και τρίτη δύναμη αντίστοιχα, ενώ η συνεχής δεξιά προσαρμογή της ΠΑΣΠ την οδήγησε σε περαιτέρω πτώση. 

Οι φοιτήτριες και οι φοιτητές που όλο το προηγούμενο διάστημα βρέθηκαν μαζί στους δρόμους ενάντια στη διάλυση της δημόσιας παιδείας στήριξαν τα ψηφοδέλτια των παρατάξεων της Αριστεράς στέλνοντας μήνυμα αντίστασης και ριζοσπαστικοποίησης, ώστε από σήμερα να μπορούμε να παλεύουμε πιο δυνατοί, με πιο μαχητικούς φοιτητικούς συλλόγους ενάντια στις νέες επιθέσεις που σχεδιάζουν. 

Το ΣΕΚ στις Σχολές έδωσε από την πρώτη στιγμή με όλες του τις δυνάμεις τη μάχη για να ενισχυθούν τα ψηφοδέλτια της αντικαπιταλιστικής αριστεράς των ΕΑΑΚ στις σχολές, με σύνθημα “μαυρίζουμε τη ΔΑΠ -  χτίζουμε κίνημα ανατροπής”. Συνεχίζουμε από αύριο για την αναδιοργάνωση των φοιτητικών συλλόγων και το ζωντάνεμά τους, με γενικές συνελεύσεις, κινητοποιήσεις και καταλήψεις ενάντια στις περικοπές, τις συγχωνεύσεις, τις ιδιωτικοποιήσεις, το νέο πετσόκομμα των εισακτέων, την πανεπιστημιακή αστυνομία.

Οργανώνουμε την αντικυβερνητική και αντιπολεμική διάθεση που εκφράστηκε στις κάλπες για να μετατραπεί το αποτέλεσμα σε ένα πραγματικό κίνημα ανατροπής, ενάντια στην επιλογή της ελληνικής συμμετοχής στον πόλεμο στην Ουκρανία που πάει χέρι-χέρι με την προσπάθεια διάλυσης της δημόσιας και δωρεάν παιδείας.

Ενώνουμε τις φωνές μας με αυτές των εργαζόμενων στους δήμους που απεργούν την Τρίτη 24 Μάη ενάντια στις απολύσεις και ζητάμε “Λεφτά για τους μισθούς, την Υγεία, την Παιδεία και όχι για πόλεμο και εξοπλισμούς”. Οργανώνουμε τις σχολές μας για να δώσουν ένα μαζικό παρών στην έναρξη της δίκης της Χρυσής Αυγής σε δεύτερο βαθμό, στις 15 Ιούνη μπροστά στο Εφετείο, όπως κάναμε και στις 7 Οκτώβρη του 2020. 

Σας καλούμε όλες και όλους στις συζητήσεις – εκδηλώσεις που οργανώνει το ΣΕΚ στις Σχολές σε πανεπιστήμια της Αθήνας και άλλων πόλεων με θέμα “Τα αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών – Να γκρεμίσουμε την κυβέρνηση του πολέμου και της φτώχειας”.

ΣΕΚ στις Σχολές