13/4/22 - Αλληλεγγύη στους διαδηλωτές της Κούβας

Μια σειρά ακτιβιστές της Αριστεράς από την Κούβα αλλά και διεθνώς εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στους διαδηλωτές του περσινού Ιούλη που διώκονται. Όπως τονίζουν στο κείμενο που υπογράφουν:

«Κατά τη διάρκεια των κοινωνικών διαμαρτυριών τον Ιούλιο του 2021, των μεγαλύτερων από το 1959, υπήρξαν περιπτώσεις βίαιης συμπεριφοράς και σωματικής αντιπαράθεσης και από τις δύο πλευρές, τόσο από τις αστυνομικές δυνάμεις και τις φιλοκυβερνητικές ομάδες όσο και από ορισμένες ομάδες διαδηλωτών. Ενώ οι τελευταίοι έρχονται αντιμέτωποι με ποινές και τιμωρίες, και μάλιστα δυσανάλογες ποινές όπως αποδεικνύεται κι από την επίσημη αφήγηση, - μέτρα ξεκάθαρα προς παραδειγματισμό και για την αποτροπή παρόμοιων γεγονότων στο μέλλον - οι φιλοκυβερνητικοί, οι δυνάμεις ασφαλείας και οι υπεύθυνοι για την καταστολή και τις υπερβολές της κρατικής βίας συνεχίζουν να χαίρουν ατιμωρησίας.

Τον Μάρτιο του 2022 διεξήχθησαν δύο δίκες σχετικά με τις διαμαρτυρίες. Η πρώτη ήταν για τις διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στις φτωχογειτονιές της Esquina de Toyo και της La Guinera στην Αβάνα. Σε μια μαζική δίκη, 127 άτομα καταδικάστηκαν σε φυλάκιση έως και 30 ετών. Οι ποινές ανέρχονται συνολικά σε 1.916 χρόνια. Οκτώ από τους καταδικασθέντες ήταν μεταξύ 16 και 17 ετών. Η δεύτερη δίκη ήταν για τις διαδηλώσεις στο Σαν Αντόνιο ντε λος Μπάνιος, εναντίον 17 διαδηλωτών, με ποινές έως και 10 ετών.

Μεταξύ των τελευταίων, πρέπει να επισημάνουμε την ποινή φυλάκισης έξι ετών για τον Yoan de la Cruz, έναν από τους πρώτους νέους που μετέδωσε ζωντανά τις διαδηλώσεις στα κοινωνικά δίκτυα. Η ποινή αναφέρει ότι «μετέδιδε ζωντανά στα κοινωνικά δίκτυα όσα συνέβαιναν, με αποτέλεσμα την οπτικοποίηση τέτοιων πράξεων εντός και εκτός της χώρας και κατά συνέπεια τη μίμηση των επιβλαβών ενεργειών σε διαφορετικούς δήμους και επαρχίες».

Σύμφωνα με το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα, διώχθηκαν συνολικά 790 άτομα, συμπεριλαμβανομένων 55 ατόμων ηλικίας μεταξύ 16 και 17 ετών.

Oι άνθρωποι, οι ομάδες και οι οργανώσεις που υπογράφουν αυτό το κείμενο, τόσο από την Κούβα όσο και διεθνώς:

Καλούν για διεθνή αλληλεγγύη προς τους άδικα καταδικασμένους διαδηλωτές.

Καλούν σε Αμνηστεία για τα άτομα που άδικα καταδικάστηκαν, ως το αναγκαίο βήμα για το άνοιγμα σε μια προοπτική πραγματικού δημοκρατικού σοσιαλισμού ισότητας».

 

Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη τη δήλωση και τα ονόματα που υπογράφουν εδώ στα ισπανικά: 

El llamado  
Lista completa de adhesiones 
 
και εδώ στα αγγλικά: