Νίκος Μανιός: "Τα 50 χρόνια ΣΕΚ είναι ευχάριστο και σημαντικό γεγονός"

Το γεγονός ότι το ΣΕΚ κλείνει τα 50 του χρόνια είναι ένα ευχάριστο και σημαντικό γεγονός. Δεν θα ευχηθώ να μακροημερεύσει γιατί είναι σίγουρο πως οι αγωνιστές του έχουν μπροστά τους μέλλον αλλά και δρόμο δύσκολο. 

Όλα αυτά τα χρόνια η συνεισφορά του ΣΕΚ στο κίνημα είναι θετική για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι πως δεν προκαλεί συγκρούσεις με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις του κινήματος που μπορεί να έχουν διαφορετική προέλευση και καταφέρνει να συμβιώνει μαζί τους ικανοποιητικά παρά τον διαφορετικό ιδεολογικό προσανατολισμό. Αυτό συμβαίνει επειδή είναι σταθερά προσηλωμένο στα ζητήματα που αφορούν τις ανάγκες του εργατικού κινήματος. Σε όλες τις εργατικές κινητοποιήσεις το ΣΕΚ και η Εργατική Αλληλεγγύη είναι εκεί με θέσεις που ανταποκρίνονται σε αυτές τις ανάγκες. 

Ο δεύτερος έχει να κάνει με τις πρωτοβουλίες του. Το ΣΕΚ είναι από τις οργανώσεις που συνδέθηκαν άμεσα με τα κινήματα ενάντια στην παγκοσμιοποίηση και τα διεθνή αντιπολεμικά κινήματα την πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα και έπαιξε ρόλο στο να έρθουν στην Ελλάδα μέσα από την αντίληψη πως η μάχη ενάντια στον καπιταλισμό δίνεται παγκόσμια. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η δράση του ΣΕΚ ενάντια στον φασισμό και η συμβολή του στον αγώνα ενάντια στη Χρυσή Αυγή από την πρώτη στιγμή με τη δημιουργία της ΚΕΕΡΦΑ το 2009 και με τις παρεμβάσεις του στο πλευρό των προσφύγων. 

Σήμερα χρειάζεται οι νέοι να εμβαθύνουν περισσότερο μέσα σε αυτά τα κινήματα, να συμμετέχουν ενεργά σε αυτά τα μέτωπα και να δουν την δική τους προοπτική μέσα από οργανώσεις όπως το ΣΕΚ που υπηρετούν τους λαϊκούς και εργατικούς στόχους της κοινωνίας. Εύχομαι καλή συνέχεια και καλή δύναμη στους αγώνες σας. 

Νίκος Μανιός, γραμματέας του Σύλλογου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974