20-30/9, Εκλογές στο Συνδικάτο Επισιτισμού Τουρισμού: Στηρίζουμε-ψηφίζουμε Ενωτική Πρωτοβουλία Αγώνα

Την Τετάρτη 15/9, κάναμε γύρα σε μαγαζιά στα Πετράλωνα, στην οδό Τρώων και στην πλατεία Μαβίλη με τις προκηρύξεις της Καμαριέρας για να ενημερώσουμε για τις εκλογές του Συνδικάτου, να μιλήσουμε με τους συναδέλφους και να τους καλέσουμε να γίνουν μέλη του Συνδικάτου. 

Το πρώτο πράγμα που παρατηρήσαμε είναι ότι έχουν ελαχιστοποιηθεί οι εργαζόμενοι. Είναι πρόβλημα γιατί δείχνει ότι έχει μείνει πολύς κόσμος εκτός δουλειάς και όσοι έχουν απομείνει έχουν μεγάλο φόρτο εργασίας. Από την άλλη, η ανταπόκριση ήταν θετική. Υπήρξαν αρκετοί που ενδιαφέρθηκαν να γίνουν μέλη του Συνδικάτου, αλλά και να έρθουν να στηρίξουν την αντικαπιταλιστική Αριστερά και την Ενωτική Πρωτοβουλία Αγώνα. Δεν υπήρξε από μεριάς τους κανένας δισταγμός ότι θα πρέπει να οργανωθούμε και να παλέψουμε ενάντια στην επισφάλεια και στις άθλιες συνθήκες εργασίας που επικρατούν και αυτό είναι ενδεικτικό της περιόδου και μας δίνει μεγαλύτερες δυνατότητες.

Χουάνα Σταυριανού, ξενοδοχοϋπάλληλος, υποψήφια με την Ενωτική Πρωτοβουλία Αγώνα

 

Εξόρμηση και αφισοκόλληση πραγματοποιήθηκε σε μαγαζιά εστίασης στην περιοχή των Εξαρχείων την Παρασκευή 17/9 από συναδέλφους του Συνδικάτου Τουρισμού Επισιτισμού Αττικής που συμμετέχουν στην Ενωτική Πρωτοβουλία Αγώνα και την Καμαριέρα. 

Η συζήτηση με τους εργαζόμενους ήταν πολύ ελπιδοφόρα κάτω από το φως των νικηφόρων εξελίξεων με την e-food να αποσύρει τις απολύσεις-μετατροπές σε freelancers που προσπάθησε να κάνει από την Πέμπτη το βράδυ. Η τεράστια κίνησή τους να οργανωθούν και να αρνηθούν ξεσήκωσε σε όλα τα πόστα της εστίασης κύμα συμπαράστασης και καταφέραμε έτσι να δώσουμε πολλές αιτήσεις εγγραφής στο Συνδικάτο, να συζητήσουμε για τη συμμετοχή της Ενωτικής Πρωτοβουλίας Αγώνα στις εκλογές του Συνδικάτου και για την κλιμάκωση του αγώνα. Και την Τετάρτη 22/9 στην απεργιακή κινητοποίηση και στη συνέχεια.

Βασίλης Μυρσινιάς, μπουφετζής, υποψήφιος με την Ενωτική Πρωτοβουλία Αγώνα

 

Η περίοδος της πανδημίας έβγαλε στην επιφάνεια πολλά από τα χρόνια προβλήματα του κλάδου μας. 

Η επίθεση κατά των δικαιωμάτων μας και η συρρίκνωση των εισοδημάτων, έχει οδηγήσει σε ένα κύμα αντιδράσεων και αλληλεγγύης, με πρόσφατο παράδειγμα την κινητοποίηση των διανομέων κατά της εκβιαστικής μετατροπής των συμβάσεών τους σε αυτοαπασχολούμενους με μπλοκάκι. Το κύμα αλληλεγγύης που δέχθηκαν είναι χαρακτηριστικό της διάθεσης του κόσμου να σταματήσει αυτή την επίθεση, και η οργάνωση των εργαζομένων στα σωματεία είναι πιο σημαντική από ποτέ! Για ένα μαχητικό σωματείο, φάρο ελπίδας και κέντρο οργάνωσης των εργαζομένων, ανοικτό σε όλους, με διάθεση αγωνιστική και αντικαπιταλιστική, στηρίζω την Ενωτική Πρωτοβουλία Αγώνα.

Διονύσης Μουζάκης, εργαζόμενος στην εστίαση, υποψήφιο με την Ενωτική Πρωτοβουλία Αγώνα 

 

Έχουμε μπροστά μας τη μάχη για να σπάσουμε την τρομοκρατία με το θέμα των συμβάσεων και να δουλεύουμε με το κομμάτι, όπως εμείς στη Wolt. 

Συνολικά στον κλάδο μας, η πραγματικότητα είναι τα 12ωρα, τα μισά ένσημα, και τώρα με τον νόμο Χατζηδάκη θέλουν να επικρατήσει πλήρως ότι μεμονωμένα θα διαπραγματευόμαστε τη σύμβασή μας και αποκομμένοι από τη συλλογική πάλη.  Τα συμφέροντά μας δεν ταυτίζονται με τα συμφέροντα της εργοδοσίας. 

Στη Wolt δεν έχουμε κανένα πλαίσιο που να καθορίζει το ωράριό μας, τα ένσημά μας ή την κούρασή μας. Όλα είναι ευκαιριακά. Όταν ξεκίνησα ήμασταν 500 με 700 άτομα. Τώρα που μπορούν να προσλαμβάνουν κατά κόρον κι έχουμε γίνει χιλιάδες, η δουλειά έχει πέσει κατακόρυφα. Μας βάζουν σε καθεστώς αθέμιτου ανταγωνισμού για το ποιος θα προλάβει την παραγγελία για να βγάλουμε τα προς το ζην μας.  Ο μόνος δρόμος για να προχωρήσουμε είναι να οργανωθούμε στο συνδικάτο μας, να συμμετέχουμε στις διαδικασίες και τις δράσεις του σωματείου μας.

Παύλος Πάλλας, διανομέας Wolt, υποψήφιος με την Ενωτική Πρωτοβουλία Αγώνα

 

Είμαι φοιτήτρια Φιλοσοφικής, αλλά ταυτόχρονα δουλεύω από 18 χρονών, 6 χρόνια τώρα, στον κλάδο του Επισιτισμού. 

Ένα τεράστιο ποσοστό της νεολαίας είναι αναγκασμένο να δουλεύει και να σπουδάζει ταυτόχρονα. Την ανάγκη αυτή εκμεταλλεύονται τα αφεντικά και επιβάλλουν απάνθρωπα ωράρια, ανασφάλιστη εργασία και τρομοκρατία στους εργαζόμενους. Οι κυβερνήσεις απαξίωναν το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας και τώρα η Νέα Δημοκρατία ήρθε να το αποτελειώσει. Με τον νόμο Χατζηδάκη τους αποθρασύνουν παραπάνω, νομιμοποιώντας όλες τις εργοδοτικές αυθαιρεσίες και ποινικοποιώντας τον συνδικαλισμό.  

Για πολλά χρόνια ένιωθες ότι δεν μπορείς να βρεις το δίκιο σου πουθενά σε αυτόν τον κλάδο. Αυτό είναι που αρχίζει να αλλάζει το τελευταίο διάστημα. Το δείχνει η μαζικοποίηση του Συνδικάτου Επισιτισμού-Τουρισμού, το έδειξαν οι κινητοποιήσεις μας μέσα στην πανδημία, το δείχνουν τώρα οι εργαζόμενοι e-food. Είναι σημαντικό να μπει μπροστά το συνδικάτο, να αλλάξει την εικόνα ότι κάθε εργαζόμενος είναι μόνος του και να συντονιστεί με την υπόλοιπη εργατική τάξη για να μείνουν στα χαρτιά οι αντεργατικοί νόμοι της κυβέρνησης. 

Βάσια Τσώνη, εργαζόμενη στην εστίαση, υποψήφια με την Ενωτική Πρωτοβουλία Αγώνα

 

Είμαι νέος εργαζόμενος, μόλις 8 μήνες που δουλεύω σε ζαχαροπλαστείο. Η μητέρα μου επίσης είναι στον ίδιο κλάδο, ξενοδοχοϋπάλληλος. Οργανώθηκα στο Συνδικάτο Επισιτισμού-Τουρισμού, γιατί καταλαβαίνω πόσο χρειάζεται να είμαστε ενωμένοι οι εργαζόμενοι, ειδικά τα τελευταία χρόνια. 

Ο τουρισμός και ο επισιτισμός στην Ελλάδα απασχολεί ένα τεράστιο κομμάτι κόσμου. Στις πλάτες των εργαζόμενων τόσα χρόνια έχουν βγάλει υπερκέρδη. Δεν τα μοιράστηκαν αυτά τα κέρδη, αντίθετα τσάκιζαν ακόμα περισσότερο μισθούς και δικαιώματα.

Είμαστε σε μια περίοδο που όλοι οι εργαζόμενοι και εργαζόμενες είναι στον δρόμο, γιατί όλοι δέχονται επιθέσεις. Και στον Δημόσιο και στον Ιδιωτικό τομέα. Δεν πρέπει να αφήσουμε να μας διαχωρίσουν σε ντόπιους και μετανάστες, άντρες και γυναίκες, μόνιμους ή συμβασιούχους. Να στηρίξουμε τους νοσοκομειακούς για δημόσια Υγεία και τους εκπαιδευτικούς για Παιδεία χωρίς ταξικούς φραγμούς, να δώσουμε τις μάχες με τα συνδικάτα μας ενάντια στον ρατσισμό και τον σεξισμό, να κερδίσουμε την εφαρμογή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας παντού. Γι’ αυτό στις πρώτες εκλογές που θα συμμετέχω, θα στηρίξω την Ενωτική Πρωτοβουλία Αγώνα.

Ιάσονας Παπαδάτος, εργαζόμενος σε ζαχαροπλαστείο


Πού γίνεται η ψηφοφορία

Εκλογικά Κέντρα για τις εκλογές του Συνδικάτου Επισιτισμού-Τουρισμού νομού Αττικής

ΑΘΗΝΑ Καθημερινά 20-30/9, εκτός Τρίτης 28/9, στο Κεντρικό Εκλογικό Κέντρο που βρίσκεται στα γραφεία του Συνδικάτου (Γλάδστωνος 3, στοά Φέξη, Ομόνοια, 7ος όροφος)

ΠΕΙΡΑΙΑΣ Πέμπτη 30/9 12μες-8μμ Σκυλίτση 19, 3ος όροφος ΕΚΠ

ΕΛΕΥΣΙΝΑ 10πμ-6μμ Χαριλάου 28, Εργατικό Κέντρο

ΝΕΑ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ Τετάρτη 22/9 11πμ-7μμ Δεκελείας 97, Δημαρχείο Νέας Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας

ΛΑΓΟΝΗΣΙ Πέμπτη 23/9 10πμ-6μμ, GRANT RESORT LAGONISI

ΚΟΡΩΠΙ Παρασκευή 24/9 10πμ-6μμ Δ. Παπανικολάου 10, αίθουσα Εργατικού Κέντρου Λαυρίου

ΙΛΙΣΙΑ Κυριακή 26/9 10πμ-6μμ Περιάνδρου 18, παράρτημα Συνδικάτου Οικοδόμων

ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ Τετάρτη 29/9 11πμ-7μμ σταθμός μετρό Περιστέρι – έναντι Ευαγγελίστριας, Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου Περιστερίου που βρίσκεται στο δημοτικό κατάστημα Κ30