9/9/21 - Όλοι στη Θεσσαλονίκη - O Μητσοτάκης τρέχει να ανασυντάξει την κυβέρνησή του. Εμείς πάμε να την τσακίσουμε

Το καυτό φθινόπωρο για την κυβέρνηση Μητσοτάκη ξεκινάει με τα συλλαλητήρια που θα βρει μπροστά της στις 10 και 11 Σεπτέμβρη στη Θεσσαλονίκη.

Την Παρασκευή 10 Σεπτέμβρη, η ΠΟΕΔΗΝ προχωράει σε πανυγειονομική απεργία και πανελλαδική συγκέντρωση για την υπεράσπιση της δημόσιας Υγείας και την επόμενη μέρα στις 11/9 είναι η πανεργατική κινητοποίηση στη ΔΕΘ που καλούν η ΑΔΕΔΥ και εκατοντάδες σωματεία. Η απεργιακή διαδήλωση των νοσοκομείων την Παρασκευή θα ξεκινήσει στις 8πμ, από το Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης. Την επόμενη μέρα τα συνδικάτα καλούν σε συγκέντρωση στις 6μμ, στο Άγαλμα Βενιζέλου και πορεία στο Βελίδειο. Ο Συντονισμός Εργατικής Αντίστασης και το Συντονιστικό Νοσοκομείων καλούν σε προσυγκέντρωση στις 5.30μμ, στην Εγνατίας και Αγ.Σοφίας, ενώ μισή ώρα πριν θα ξεκινήσουν και τα φοιτητικά μπλοκ με προσυγκέντρωση από το Πολυτεχνείο.

«Η επιτυχία του διήμερου στη ΔΕΘ θα ανοίξει το δρόμο να κλιμακώσουμε ακόμη περισσότερο τους αγώνες μας για να ανατρέψουμε την κυβέρνηση του θανάτου και της καταστροφής», υπογραμμίζουν σε κοινή τους προκήρυξη ο Συντονισμός Εργατικής Αντίστασης και το Συντονιστικό των Νοσοκομείων που ναυλώνουν πούλμαν για τις διαδηλώσεις. Από την Αθήνα τα λεωφορεία του Συντονιστικού Νοσοκομείων θα ξεκινήσουν στις 11 το βράδυ της Πέμπτης 9/9, από το νοσοκομείο Αγ. Σάββας και του Συντονισμού Εργατικής Αντίστασης, στις 8 το πρωί του Σαββάτου 11/9 από το Μουσείο.

Την ίδια μέρα με το συλλαλητήριο των συνδικάτων, ο Μητσοτάκης θα ανέβει στα εγκαίνια της Έκθεσης πιο στριμωγμένος από ποτέ. Οι καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού έχουν εξοργίσει χιλιάδες που αντιλαμβάνονται τι σήμαινε η πολιτική που προσλάμβανε μπάτσους αντί για πυροσβέστες. 

Στα νοσοκομεία -και όχι μόνο- έχει σημάνει ξεσηκωμός για τις ξαφνικές απολύσεις 10.000 υγειονομικών με πρόσχημα τον εμβολιασμό, αλλά και την ιδιωτικοποίηση που φέρνει ο Πλεύρης στο ΕΣΥ. 

Ο κόσμος της εκπαίδευσης ετοιμάζεται για τη συνέχεια της σύγκρουσης με την Κεραμέως, μετά το σφαγείο της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής που άφησε 40.000 παιδιά εκτός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, αλλά και των τιμωρητικών όρων για μαθητές κι εκπαιδευτικούς με τους οποίους πάνε να ανοίξουν ξανά τα σχολεία. 

Πανεργατικά

Και μαζί με αυτά τα μεγάλα μέτωπα ενώνονται κι όλοι οι εργαζόμενοι που είναι σε ανοιχτή κόντρα με την κυβέρνηση. Οι εργάτες/τριες της Τέχνης που μεσοβδόμαδα, δυο μέρες πριν τα νοσοκομεία, ετοιμάζονται να διαδηλώσουν, οι εργαζόμενοι/ες στον τουρισμό - επισιτισμό, οι εργαζόμενοι στα Λιπάσματα, στις συγκοινωνίες, οι συμβασιούχοι των δήμων, οι καθαρίστριες, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες κλπ. 

Το διήμερο στη ΔΕΘ δίνει την ευκαιρία να ενωθούν όλα τα διαφορετικά ρυάκια αντίστασης σε ένα ορμητικό ποτάμι. Όσο κι αν προσπαθεί να επιδείξει πυγμή, ο Μητσοτάκης δεν μπορεί να κρύψει τον πονοκέφαλο που του δημιουργεί η αντίσταση του κόσμου. Το φανερώνει η νέα οπισθοχώρηση πάνω στο ζήτημα της πανεπιστημιακής αστυνομίας, με την καινούργια επ’ αόριστον αναβολή της εφαρμογής του μέτρου που ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Το φανερώνουν τα δημοσιεύματα περί αναγγελίας παροχών και φοροελαφρύνσεων στην ομιλία του Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη, σε μια προσπάθεια να χρυσώσει το χάπι για τις επιθέσεις που φέρνει σε όλα τα μέτωπα.

Ακόμα και το γεγονός ότι η ψήφιση του αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης έγινε στα μουλωχτά, κρυμμένη πίσω από το θόρυβο που προκάλεσε ο θάνατος του Μίκη Θεοδωράκη – παρότι το ίδιο νομοσχέδιο είχε ξεκινήσει με τυμπανοκρουσίες πριν μήνες από το Χατζηδάκη – αυτή την αδυναμία δείχνει.

Και σίγουρα τη δείχνει το φιάσκο του ανασχηματισμού. Από τη μια η ίδια η ανάγκη να αντικαταστήσει τα πλέον προβεβλημένα στελέχη του, Χρυσοχοΐδη, Κικίλια, Χαρδαλιά, ομολογώντας την αποτυχία της κυβέρνησης στο μέτωπο της Υγείας αλλά και της προσπάθειας καταστολής. Από την άλλη η αποτυχία στην αναζήτηση συναίνεσης με το αδιέξοδο που δημιουργήθηκε στην επιλογή του πρώην υπουργού της κυβέρνησης Τσίπρα, Αποστολάκη, για το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας. 

Κι αν η μια πλευρά του ανασχηματισμού φανερώνει την αδυναμία και το στρίμωγμα της κυβέρνησης, η άλλη μπορεί μόνο να εξοργίζει. Η τοποθέτηση δηλαδή του Πλεύρη, ενός ακροδεξιού ρατσιστή, στο υπουργείο Υγείας για να χειριστεί μια από τις μεγαλύτερες επιθέσεις που έχει δεχθεί το ΕΣΥ και μάλιστα σε περίοδο πανδημίας. Οι επιλογές του νέου υπουργού της αστυνομίας, Θεοδωρικάκου, που κατάφερε σε μέσα σε μια μέρα να επιτεθεί σε μαθητές και φοιτητές που διαδήλωναν για τη δημόσια Παιδεία και σε αντιφασίστες που υπερασπίζονταν ένα καλλιτεχνικό δρώμενο αλληλεγγύης, ενώ ταυτόχρονα έκανε πλάτες σε μια χούφτα νεοναζί. Ακόμα και η επιλογή τελικά του Χ. Στυλιανίδη ως υπουργού «Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας», δεν μπορεί παρά να διαλύσει οποιονδήποτε εφησυχασμό. Ένας τεχνοκράτης από τους μηχανισμούς της Ε.Ε, που θα κληθεί να χειριστεί την επόμενη ημέρα μετά την καταστροφή περισσότερων από 1.200.000 στρεμμάτων, δεν μπορεί παρά να εμπνέει ανησυχία για ένα νέο ελντοράντο κερδών πάνω στα καμμένα.  

Όλο και περισσότεροι καταλαβαίνουν ότι πρέπει να συγκρουστούν και να τελειώνουν με αυτή την καταστροφική κυβέρνηση. Η επιτυχία των συλλαλητηρίων στη ΔΕΘ μπορεί να φέρει αυτό το τέλος πιο κοντά.

Στέλιος Μιχαηλίδης