Κάλεσμα σε ανοιχτή συνέλευση του Συντονισμού Εργατικής Αντίστασης και του Συντονιστικού των Νοσοκομείων

Τρίτη 13 Ιούλη, 7.30μμ στο θεατράκι στην πλ. Κουμουνδούρου

Κάτω τα χέρια από τις συντάξεις
Οχι στην ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης
Εμπρός για πανεργατική απεργία!

Η κυβέρνηση προχωράει στην κατάθεση του νομοσχεδίου για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης τις επόμενες ημέρες με σκοπό να το ψηφίσει μέσα στο καλοκαίρι. Πρόκειται για μια μετωπική επίθεση απέναντι στην εργατική τάξη που θα οδηγήσει στη μείωση των επικουρικών συντάξεων, στην ιδιωτικοποίηση τους και ταυτόχρονα θα δώσει ένα μεγάλο δώρο στα κερδοσκοπικά Fund.

Η κυβέρνηση της ΝΔ θέλει να μας πάει σε ένα ασφαλιστικό σύστημα όπου η ασφάλιση, αντί να είναι η συλλογική προσπαθεια να στηριχτουν αυτοί που δεν μπορούν να δουλέψουν (ηλικιωμένοι), γίνεται πλέον ατομική ευθύνη του κάθε εργαζόμενου. Αλήθεια, πόση ευθύνη έχει ο άνεργος για την ανεργία του, ή ο εργαζόμενος που εκβιάζεται να δουλέψει χωρίς ένσημα. Θέλουν ο κάθε εργαζόμενος, να δημιουργήσει έναν ατομικό κουμπαρά για την επικουρική του σύνταξη και το κράτος να αποχωρήσει από την υποχρέωση του να δίνει σύνταξη. Θέλουν να παραδώσουν τις συντάξεις στις ιδιωτικές εταιρίες.

Το πιο μεγάλο πλιάτσικο

Ο Μητσοτακης και ο Χατζηδάκης, σχεδιάζουν το μεγαλύτερο πλιάτσικο που έχει γίνει ποτε στο ασφαλιστικό συστημα. Να δώσουν στα κοράκια της ιδιωτικής ασφάλισης τα επόμενα χρόνια, 80 δις ευρώ απο τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων για να τα τζογάρουν. Οι εισφορές των εργαζομένων θα πάνε στον τζόγο των χρηματαγορών και το ασφαλιστικό σύστημα θα χάσει δεκάδες δις ευρώ.

Ο κάθε νέος εργαζόμενος θα αποφασίζει αν τα χρήματα του “ατομικού κουμπαρά” της επικουρικής του ασφάλισης θα τα τζογάρει η ιδιωτική εταιρία που θα τα διαχειρίζεται, σε “προιόντα” υψηλού, μεσαίου, ή χαμηλού ρίσκου. Τα χαμηλού ρίσκου δεν θα έχουν καμία απόδοση και πρακτικά η επικουρική σου θα είναι ψίχουλα. Αντίθετα τα υψηλού ρίσκου θα έχουνε μεγαλύτερες αποδόσεις, (αρα υπόσχεση για υψηλότερη επικουρική σύνταξη), αλλα και τον κίνδυνο να τα χάσεις όλα και να μην πάρεις ποτέ τίποτε όπως έχει γίνει δεκάδες φορές με ιδιωτικές εταιρίες που φαλίρισαν και οι ασφαλισμένοι έχασαν τα πάντα.

Για τους ήδη συνταξιούχους η κυβέρνηση υπόσχεται ότι θα συνεχίσουν να παίρνουν τη σύνταξή τους. Οσες υποσχέσεις και να δίνει σημερα ότι θα καλυπτει το κράτος το κόστος πρόκειται για ψευτιές. Χωρίς χρήματα να εισρέουν στο ταμείο επικούρησης απο τους νεώτερους ασφαλισμένους, θα υπάρχει ετήσια τρύπα 2 δις ευρώ. Στην πραγματικότητα για τους ήδη ασφαλισμένους έρχονται μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις, γιατί τα χρήματα η κυβέρνηση τα δίνει στην αποπληρωμή του χρέους και στους πλούσιους φίλους της και όχι στις αναγκες των εργατών για μισθούς και συντάξεις.

Αν περάσει η ιδιωτικοποιηση της επικουρικής ασφάλισης θα ανοίξει ο δρόμος για να ιδιωτικοποιηθεί και η κύρια σύνταξη και συνολικά το ασφαλιστικό σύστημα. Γιατί αυτές είναι οι απαιτήσεις της ΕΕ, τα προαπαιτούμενα που λέγαμε στα χρόνια των μνημονίων, για να δώσουν κάποια απο τα χρήματα που εχουν υποσχεθεί.

Μπορούμε να τους σταματησουμε

Η διάλυση και η ιδιωτικοποίηση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης είναι σταθερή επιδίωξη όλων των κυβερνήσεων εδώ και δεκαετίες. Καμία κυβέρνηση δεν τα κατάφερε να επιβάλλει αυτά που θέλανε οι καπιταλιστές, παρόλα τα χτυπήματα που επέφεραν στην κοινωνική ασφάλιση. Τους σταμάτησε κάθε φορά ένα δυνατό εργατικό κίνημα που τίναξε στον αέρα όλες τις επιθέσεις τους. Το ίδιο μπορούμε να κάνουμε και τώρα.

Μέσα σε ενα μηνα προχωρήσαμε σε τρείς πανεργατικές απεργίες. Στις 6 Μάη και ξανά στις 10 και στις 16 Ιούνη. Δεκάδες χιλιάδες απεργοί νέκρωσαν τους χώρους δουλειάς και βγήκαν μαζικά στους δρόμους σε μεγάλα απεργιακά συλλαλητήρια ενάντια στο νομοσχέδιο του Χατζηδάκη, παρα το ότι οι συνδικαλιστικές ηγεσίες που αναγκάστηκαν να καλέσουν τις απεργίες δεν έκαναν τίποτε για να τις οργανώσουν. Χρειάζεται τώρα τα Συνδικάτα, να προχωρήσουν σε νέα πανεργατική απεργία για να σωσουμε τα ασφαλιστικά μας ταμεία.

Σημείο το σημείο, σωματείο το σωματείο οργανώνουμε τους χωρους μας για να αναγκάσουμε τις ηγεσίες να προχωρήσουν σε νέα πανεργατική απεργία. Να σημάνει συναγερμός σε κάθε χώρο δουλειάς. Να προχωρήσουμε σε συνελεύσεις σε κάθε σωματείο και χώρο. Να συζητήσουμε με τους συναδέλφους και να συγκροτήσουμε παντού επιτροπές αγώνα.

Απέναντι στα ψέματα της ΝΔ, ότι ταχα ετσι θα σώσει τις συντάξεις μας, διεκδικούμε διαγραφή του χρέους. Να πάψουμε να αποπληρώνουμε δις. ευρώ κάθε χρόνο. Να πάρουμε από τους εργοδότες τα εκατομμύρια που χρωστάνε και δεν έχουν αποδώσει στα ασφαλιστικά ταμεία. Αυτή τη μάχη δίνει ο Συντονισμός Εργατικής Αντίστασης και το Συντονιστικό των Νοσοκομείων και σε καλούν να την δώσουμε μαζί.