Ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας ενάντια στην περιβαλλοντική καταστροφή και την κλιματική αλλαγή

"Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε χτες 5 Ιούνη η συγκέντρωση για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος στο Σύνταγμα που καλούσαν μια σειρά περιβαλλοντικές κινήσεις, μεταξύ των οποίων η Πρωτοβουλία Ενάντια στην Περιβαλλοντική Καταστροφή και την Κλιματική Αλλαγή, το Support Earth, η Ρεματτική κλπ.

Η κινητοποίηση άνοιξε με την ανοιχτή ορχήστρα των Support Art Workers που ξεσήκωσε τους συγκεντρωμένους. Ακολούθησαν συζητήσεις με παρεμβάσεις από εκπροσώπους περιβαλλοντικών κινημάτων όλης της χώρας, που ανέδειξαν τις μάχες ενάντια στις ανεμογεννήτριες και την καύση σκουπιδιών, την τσιμεντοποίηση των ρεμμάτων και τις εξορύξεις υδρογονανθράκων, την καταστροφή των δασών και των ελεύθερων χώρων.
Από την Πρωτοβουλία Ενάντια στην Περιβαλλοντική Καταστροφή και την Κλιματική Αλλαγή μίλησαν ο Γιώργος Ράγκος στη συζήτηση για τα δέκα χρόνια από το κίνημα των πλατειών, ενώ στη συζήτηση για τα περιβαλλοντικά κινήματα, η Κατερίνα Πατρικίου, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζόμενων στον Άγιο Σάββα και ακτιβίστρια στο κίνημα ενάντια στο ΧΥΤΑ Φυλής.
Ακολούθησε μαχητική διαδήλωση με μουσικές, δρώμενα και συνθήματα που κατέληξε στο θέατρο ΕΜΠΡΟΣ. «Η πράσινη ανάπτυξη δεν μας παραμυθιάζει, τη φύση καταστρέφει και τα βουνά ρημάζει», «Οχι εξορύξεις και ιδιωτικοποιήσεις, στο δρόμο του αγώνα βρίσκονται οι λύσεις», «Η καταστροφή φύσης και δασών είναι η αιτία των κορονοϊών», «Πάρκα εξορύξεις και βουνοκορφές, τη φύση καταστρέφουν οι καπιταλιστές», «Κούλη Χατζηδάκη ακούστε το καλά, στις 10 του Ιούνη απεργιακά», ήταν κάποια από τα συνθήματα. Τα μέλη της Πρωτοβουλία κάλεσαν όλες και όλους στην πανεργατική απεργία στις 10 Ιούνη σαν συνέχεια της μάχης για τη διάσωση του περιβάλλοντος.

Η ημέρα είχε ξεκινήσει στη Δραπετσώνα με διαδήλωση ενάντια στα καζάνια του θανάτου της Oil One, ενώ οι κινητοποιήσεις απλώθηκαν σε πολλές πόλεις από τη Θεσσαλονίκη και τη Ξάνθη μέχρι τα Άγραφα και το Βόλο. Στα Χανιά η ημέρα σημαδεύτηκε από την ανακατάληψη του λόφου Καστέλι".

Δείτε φωτογραφίες εδώ και παρακολουθήστε το βίντεο εδώ