MAΡΞΙΣΜΟΣ 2021, 10-11 Ιούλη, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθήνας

MAΡΞΙΣΜΟΣ 2021

10-11 Ιούλη
Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθήνας
Ιερά Οδός 75

 

Ένα σύστημα σε κρίση
Η πάλη να το αλλάξουμε

 Σαββατοκύριακο φεστιβάλ επαναστατικών ιδεών

 

Πάλη για να απαλλαγούμε από το σύστημα που βάζει το κέρδος πάνω απ’ τις ζωές μας

Το διήμερο του Μαρξισμού γίνεται φέτος μέσα σε συνθήκες όπου ο καπιταλισμός δεν έχει να επιδείξει τίποτε άλλο από τις απάνθρωπες και φονικές επιλογές της άρχουσας τάξης παντού, και στην Ελλάδα και σε όλο τον πλανήτη. Ενάμισης χρόνος με πανδημία που σπέρνει εκατομμύρια θανάτους παγκόσμια, οικονομική βουτιά που απλώνει την ανεργία σε απίστευτα επίπεδα μαζί με τα λοκντάουν, γεωστρατηγικοί ανταγωνισμοί που κορυφώνονται σε βάρβαρες σφαγές όπως στην Παλαιστίνη, κλιματική αλλαγή και περιβαλλοντική καταστροφή που μεταφράζεται καθημερινά σε ακραία φαινόμενα, πότε με φωτιές και πότε με πλημμύρες.

Αλλά και οι αντιστάσεις και οι ξεσηκωμοί ενάντια σε αυτές τις βαρβαρότητες παίρνουν τεράστιες διαστάσεις. Η Κολομβία, η Χιλή, το Περού, ολόκληρη η Λατινική Αμερική συγκρούεται στους δρόμους και στις κάλπες με τα αφεντικά και τις κυβερνήσεις τους. Οι Παλαιστίνιοι ζωντανεύουν την καλύτερη παράδοση της Ιντιφάντα και ξεσηκώνουν ξανά όλες τις πρωτεύουσες της Αραβικής Άνοιξης. Ακόμα και στην καρδιά του καπιταλισμού, το κίνημα Black Lives Matter που γκρέμισε τον Τραμπ αναγκάζει τον Μπάιντεν να παριστάνει τον φίλο των εργατών και των κατατρεγμένων.

Ξέρουμε ότι οι διακηρύξεις για το «τέλος του νεοφιλελευθερισμού» είναι κούφια λόγια όσο τον έλεγχο της οικονομίας και της πολιτικής τον έχουν οι κερδοσκόποι του κεφάλαιου. Ιδιαίτερα εδώ στην Ελλάδα, όπου η κυβέρνηση του Μητσοτάκη επιμένει στις επιθέσεις που διαλύουν την Υγεία, την Παιδεία, τον συνδικαλισμό και τις συλλογικές συμβάσεις. Είναι μια κυβέρνηση ρατσιστική που οδηγεί τους πρόσφυγες στο θάνατο σε στρατόπεδα φυλακές. Μια κυβέρνηση σεξιστική που δίνει στέγη στους βιαστές σε όλους τους τομείς, σαν παράγοντες του αθλητισμού, του πολιτισμού, του καθηγητικού κατεστημένου, των επιχειρήσεων. Μια κυβέρνηση που εξακολουθεί να κάνει πλάτες στους φασίστες ακόμη και μετά την καταδίκη της Χρυσής Αυγής, μια κυβέρνηση που δεν μπορεί να συλλάβει τον καταδικασμένο χρυσαυγίτη Παπά την ώρα που δίνει συνεντεύξεις στις φασιστοφυλλάδες.

Η εργατική τάξη, η νεολαία, οι γυναίκες δίνουν σκληρές μάχες ενάντια σε όλες αυτές τις επιθέσεις. Οι Πανεργατικές απεργίες στις 6 Μάη και στις 10 Ιούνη στέλνουν μήνυμα ότι ο Χατζηδάκης θα μείνει στα χαρτιά, όπως η πανεπιστημιακή αστυνομία Κεραμέως-Χρυσοχοίδη αναβλήθηκε για αργότερα, όπως το αντιφασιστικό κίνημα έκλεισε στη φυλακή τον Μιχαλολιάκο και τη ναζιστική συμμορία του.

Αλλά δεν σταματάμε εκεί. Παλεύουμε για να απαλλαγούμε από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και να ανοίξουμε το δρόμο για την ανατροπή αυτού του άθλιου συστήματος συνολικά. Γι’ αυτό έχουμε ανάγκη τις επαναστατικές ιδέες της Μαρξιστικής παράδοσης, γι’ αυτό χρειαζόμαστε μια Αριστερά που δεν διστάζει, δεν συμβιβάζεται, δεν δειλιάζει.

Ελάτε να αναζητήσουμε μαζί τα βήματα για την εργατική εναλλακτική απέναντι στον καταστροφικό καπιταλισμό.


 

Μη χάσετε αυτές τις συζητήσεις

• Καπιταλισμός και κρίση- το τέλος του νεοφιλελευθερισμού;
• Το εργατικό κίνημα και η μάχη για τα συνδικάτα
• Οι ζωές των προσφύγων μετράνε
• Η κρίση του ρεφορμισμού και η επαναστατική Αριστερά
• Κλιματική αλλαγή και «πράσινη ανάπτυξη»- υπάρχει εναλλακτική;
• Η πάλη για την απελευθέρωση των γυναικών
• Οι ελληνοτουρκικοί ανταγωνισμοί από τα Βαλκάνια ως την Μέση Ανατολή
• Λευτεριά στην Παλαιστίνη
• Τέχνη και επανάσταση
• Μαρξ, Ένγκελς και Παρισινή Κομμούνα
• Πάλη ενάντια στη Νέα Δημοκρατία, πάλη για τον Σοσιαλισμό

Οργανώνεται από το
Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα
www.sekonline.gr • sek@otenet.gr • τηλ. 2105221509