16/4/21 - Διαδικτυακή εκδήλωση-παρουσίαση: "Το 1821 και οι αστικές επαναστάσεις"

"Σε μια εποχή αναθεωρητισμού, ο συλλογικός τόμος «Το 1821 και οι αστικές επαναστάσεις» από το Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο θέτει την ελληνική επανάσταση στο πλαίσιο της συζήτησης για τις ευρωπαϊκές επαναστάσεις και την εντάσσει στα μεγάλα γεγονότα της νεωτερικότητας. 

Οι Έλληνες συγγραφείς του τόμου (Γκαργκάνας, Μπόλαρης, Πανίδου) επανεξετάζουν κριτικά τα μέχρι σήμερα ερωτήματα της εγχώριας ιστοριογραφίας και τη μεγάλη συζήτηση για τον αστικό ή μη χαρακτήρα του 1821, ενώ οι συμβολές των Alex Callinicos και Chris Harman, από την οπτική της μαρξιστικής θεωρίας των αστικών επαναστάσεων, ανοίγουν ένα γόνιμο πεδίο συγκρίσεων και αναλογιών. Το εκδοτικό αυτό εγχείρημα αποτελεί σημαντική συμβολή στην προσέγγιση της Ελληνικής Επανάστασης σαν μία κρίση μετάβασης από την αρχαϊκότητα της αυτοκρατορίας στη νεωτερικότητα του έθνους-κράτους με τη βοήθεια της σύγχρονης θεωρίας των επαναστάσεων και των κοινωνικών κινημάτων".

Άννα Καρακατσούλη,
Αναπληρώτρια καθηγήτρια στο ΕΚΠΑ

 

Διαδικτυακή εκδήλωση:
«Το 1821 και οι αστικές επαναστάσεις»
Σάββατο, 17 Απρίλη στις 7μμ. 

Θα μιλήσουν για το βιβλίο:
Αλεξάνδρα Ιωαννίδου (καθηγήτρια ΠΑΜΑΚ), Άννα Καρακατσούλη (αναπλ. καθηγήτρια ΕΚΠΑ), Δημήτρης Κουσουρής (ιστορικός) και οι συγγραφείς Πάνος Γκαργκάνας, Λέανδρος Μπόλαρης, Σταυρούλα Πανίδου.
 
Συνδεθείτε στο zoom: https://tinyurl.com/mha2u84h 
Meeting ID: 835 8877 9523, Passcode: 035342 
ή παρακολουθήστε την εκδήλωση σε ζωντανή αναμετάδοση από τη σελίδα του Μαρξιστικού Βιβλιοπωλείου στο Facebook.

Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο

Φειδίου 14 πίσω από Τιτάνια-ΡΕΞ • τηλ. 2105247584