11/2/21 - Διαδήλωση καλλιτεχνών στην Αθήνα

Δείτε εδώ φωτό από τη διαδήλωση

 

Οι εργάτες και εργάτριες της Τέχνης με τα σωματεία τους, οι σπουδαστές δραματικών σχολών και σχολών χορού μαζί με χιλιάδες νεολαίους καλλιτέχνες και συγκροτήματα, δημιούργησαν ένα οργισμένο πανκαλλιτεχνικό ποτάμι που πλημμύρισε σήμερα το μεσημέρι το κέντρο της Αθήνας.

Οι μάχες για τα επιδόματα σε όλους τους άνεργους καλλιτέχνες και για συλλογικές συμβάσεις ενάντια στην εργασιακή επισφάλεια, για να ανοίξουν οι καλλιτεχνικές σχολές, για να πάρουν πίσω το νομοσχέδιο-τρομονόμο που θα λογοκρίνει την Τέχνη, μαζί με την οργή για τις σεξιστικές επιθέσεις που έχουν αποκαλυφθεί τις τελευταίες μέρες στον καλλιτεχνικό χώρο, δημιούργησαν ένα εκρηκτικό μίγμα.

Η πορεία ξεκίνησε από τα Προπύλαια, σταθηκε στο Υπουργείο Εργασίας και βάδισε προς την Βουλή.“Ρατσισμός, σεξισμός και λογοκρισία, κάτω η Νέα Δημοκρατία” ήταν το σύνθημα που ένωνε όλους.

Η “Ανατρεπτική Συσπείρωση Ηθοποιών” συμμετείχε δυναμικά στην κινητοποίηση μοιράζοντας προκήρυξη για την απεργία στις 8 Μάρτη για να ξηλωθούν από τον κλάδο οι σεξιστές, οι ισχυροί και οι πλούσιοι φίλοι τους. Καλούσε στην διαδικτυακή εκδήλωση που οργανώνει ενάντια στους ντόπιους Weinstein και την κυβέρνησή τους.

Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν τόλμησε να εφαρμόσει οποιαδήποτε απαγόρευση, πρώτη μέρα του λοκντάουν, αλλά έσπευσε να υποσχεθεί ότι θα τροποποιήσει το άρθρο 8 της “Απαγόρευσης υποκίνησης σε βία ή μίσος” βγάζοντας τη σύνδεση με τον τρομονόμο.

Απέναντι στην τρομοκρατία των προστίμων και των απαγορεύσεων, το κίνημα κατεβαίνει στον δρόμο, σπάει τις απαγορεύσεις στην πράξη και αναγκάζει την Νέα Δημοκρατία σε αναδίπλωση. Το απόγευμα, οι φοιτητές/τριες παίρνουν τη σκυτάλη με το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο ενάντια στο νομοσχέδιο της Κεραμέως και του Χρυσοχοΐδη.

Ρεπορτάζ: Μάνος Νικολάου
Φωτο: Στέλιος Μιχαηλίδης/Εργατική Αλληλεγγύη