3/2/21 – Συγκεντρώσεις στα Κέντρα Υγείας

Δείτε εδώ φωτό από τις συγκεντρώσεις

 

Με συγκεντρώσεις – παρεμβάσεις στα Κέντρα Υγείας όλης της χώρας συνεχίστηκε σήμερα ο αγώνας των υγειονομικών για την ενίσχυση του ΕΣΥ. Στο κέντρο των κινητοποιήσεων ήταν το αίτημα για στήριξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που αντιμετωπίζει τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές. H συνέχεια του αγώνα θα δοθεί αύριο στις 11πμ στο προαύλιο του Άγιου Σάββα ενάντια στην απόλυση του προέδρου του Συλλόγου Εργαζόμενων του νοσοκομείου, Κώστα Καταραχιά. Στο πλευρό του απεργούν οι εργαζόμενοι/ες σε όλο το Δημόσιο Τομέα ύστερα από απόφαση της ΑΔΕΔΥ για στάση εργασίας 12μ-3μμ και συμμετοχή στην κινητοποίηση.

Οι σημερινές συγκεντρώσεις στα ΚΥ αποτελούσαν το δεύτερο αγωνιστικό ραντεβού των Ομοσπονδιών της Υγείας μετά τις επιτυχημένες κινητοποιήσεις στις πύλες των νοσοκομείων την περασμένη Πέμπτη 28 Γενάρη και πριν τη μεγάλη πανελλαδική πανυγειονομική απεργία στις 16 Φλεβάρη. Σε πολλά σημεία στο πλευρό των υγειονομικών βρέθηκαν σωματεία, κινήσεις, αριστερές οργανώσεις και συλλογικότητες, ανάμεσά τους η Πρωτοβουλία «Στηρίξτε τους εργάτες της Υγείας – Support Health Workers».

Η στήριξη της ΠΦΥ γίνεται επιτακτική ειδικά τώρα με τους εμβολιασμούς. Το περίφημο σχέδιο Κικίλια για 1028 νέα εμβολιαστικά κέντρα έχει καταρρεύσει και η διαδικασία φορτώνεται στα Κέντρα Υγείας. Το αποτέλεσμα είναι όλες οι υπόλοιπες λειτουργίες τους (τακτικά ιατρεία, εξετάσεις, συνταγογράφηση κλπ) να κλείνουν λόγω έλλειψης προσωπικού και υποδομών αφήνοντας τους πολίτες χωρίς πρωτοβάθμια περίθαλψη. Και επιπλέον, επειδή τα υπάρχοντα ΚΥ δεν επαρκούν για την κάλυψη όλης της εμβολιαστικής διαδικασίας, να μετατρέπονται και τα ήδη επιβαρυμένα νοσοκομεία σε εμβολιαστικά κέντρα.

Η κυβέρνηση συνεχίζει την εγκληματική διαχείριση της πανδημίας. Δεν διστάζει ακόμα και να απολύσει το γιατρό Κώστα Καταραχιά για την συνδικαλιστική αγωνιστική του δράση απέναντι στη δολοφονική πολιτική της. Ενάντια σε αυτήν προκλητική προσπάθεια, ο Σύλλογος Εργαζόμενων του νοσοκομείου αποφάσισε για αύριο Πέμπτη 4 Φλεβάρη στάση εργασίας 11πμ-3μμ και μεγάλη συγκέντρωση στο προαύλιο. Το κάλεσμά του στα συνδικάτα να στηρίξουν τον αγώνα βρήκε ανταπόκριση. Την κινητοποίηση στηρίζει, εκτός της ΑΔΕΔΥ, και η ΟΕΝΓΕ με στάση εργασίας τις ίδιες ώρες, ενώ ανακοινώσεις συμπαράστασης κυκλοφορούν ήδη το Σωματείο Εργαζόμενων στο ΓΝΑ Γεννηματάς και το Πανελλήνιο Σωματείο Εκτάκτου Προσωπικού ΥΠΠΟ.