15/12/20 - Ανακοίνωση του Συντονισμού Εργατικής Αντίστασης για την απεργία ενάντια στον προϋπολογισμό

Το Συντονιστικό των Νοσοκομείων και ο Συντονισμός Εργατικής Αντίστασης χαιρετίζουν την μαζική συμμετοχή των εργαζόμενων στην απεργιακή κινητοποίηση στις 15 Δεκέμβρη και τις απεργιακές συγκεντρώσεις ενάντια στον προϋπολογισμό που έγιναν μετά από πρωτοβουλία πρωτοβάθμιων σωματείων. Η κυβέρνηση προκαλεί με τον προϋπολογισμό που μειώνει κατά 550 εκατ. τις δαπάνες για τη Δημόσια Υγεία, και δίνει απλόχερα στους εξοπλισμούς, την αστυνομία και τους πλούσιους φίλους της. Όμως σήμερα πήραν απάντηση από τα συνδικάτα.

Η ισχυρή παρουσία της αστυνομίας στον χώρο, δεν στάθηκε ικανή για μια ακόμη φορά, να παρεμποδίσει την πραγματοποίηση της απεργιακής συγκέντρωσης στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Αντίστοιχες απεργιακές Συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν στην Θεσσαλονίκη στο ΥΜΑΘ, στα Χανιά στην Πλατεία Αγοράς, στην Ικαρία, το Ηράκλειο και σε μια σειρά άλλες πόλεις.

Στην Αθήνα, δεκάδες πρωτοβάθμια σωματεία ανταποκρίθηκαν στην πρόκληση της κυβέρνησης της ΝΔ και προχώρησαν σε απεργιακή κινητοποίηση με στάση εργασίας και οργάνωση απεργιακής συγκέντρωσης στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Βρέθηκαν με τα πανό τους εργαζόμενοι από το σωματείο του Άγιου Σάββα, του Κρατικού της Νίκαιας, του Αγλαΐα Κυριακού, του Αμαλία Φλέμινγκ, η επιτροπή αγώνα του Γεννηματά, εργαζόμενοι από το Δρομοκαίτειο, η ΕΛΜΕ Άνω Λιοσίων - Ζεφυρίου - Φυλής, ο σύλλογος εκπαιδευτικών ΠΕ Α Αθήνας, σύλλογος εκπαιδευτικών ΠΕ Κ. Σωτηρίου, καθώς επίσης και δεκάδες εργαζόμενοι από τους εκπαιδευτικούς συλλόγους που καλούσαν στην απεργιακή κινητοποίηση, και ο φοιτητικός σύλλογος Μεταλλειολόγων Μηχανικών.

Στη συγκέντρωση συμμετείχαν επίσης με τα πανό τους, μια σειρά από συλλογικότητες, όπως τα δίκτυα εργαζόμενων στον επισιτισμό «καμαριέρα» και «Αριστερή Συσπείρωση», η Ανατρεπτική Συσπείρωση Ηθοποιών, η επιτροπή τετραμηνιτών του Δήμου Αθήνας, εργαζόμενοι από το Υπ Πολιτισμού, ο Συντονισμός Εργατικής Αντίστασης, ο ΕΡΓΑΣ, η Ταξική Πορεία και το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα.

Στην απεργιακή συγκέντρωση πήραν τον λόγο πολλοί εκπρόσωποι σωματείων και κατήγγειλαν όχι μονάχα τον προϋπολογισμό αλλά και τις συνδικαλιστικές διώξεις, όπως αυτή σε βάρος του Κώστα Καταραχιά πρόεδρου του σωματείου εργαζόμενων στον Άγιο Σάββα. Σκληρή καταγγελία έγινε από όλους τους ομιλητές για την προσπάθεια της κυβέρνησης να περιορίσει τις συνδικαλιστικές ελευθερίες με πρόσχημα την καραντίνα.

Η 15 Δεκέμβρη έστειλε μήνυμα και προς τις ηγεσίες των ομοσπονδιών, την ΑΔΕΔΥ, την ΓΣΕΕ, ότι χρειάζεται να μπούνε μπροστά για να κλιμακώσουμε απέναντι στις επιθέσεις της κυβέρνησης της ΝΔ.

Ο Συντονισμός Εργατικής Αντίστασης και το Συντονιστικό Νοσοκομείων έδωσαν όλες τους τις δυνάμεις, για την επιτυχία αυτής της κινητοποίησης και θα συνεχίσουμε σε αυτή την κατεύθυνση, μέχρι την ανατροπή της κυβέρνησης της ΝΔ και των δολοφονικών επιλογών της.