12/11/20 - Απεργιακή μέρα δράσης για την Υγεία 12 Νοέμβρη: Η οργή ξεχείλιζε

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η πανελλαδική απεργιακή μέρα δράσης των υγειονομικών σήμερα Πέμπτη 12 Νοέμβρη. Κόντρα στην καραντίνα και τις απαγορεύσεις, οι συγκεντρώσεις στις πύλες των νοσοκομείων απλώθηκαν σε όλη τη χώρα, κερδίζοντας παντού μαζική συμπαράσταση. Η οργή για την εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης που έχει αφήσει την πανδημία ανεξέλεγκτη και έχει οδηγήσει το ΕΣΥ στα όρια της κατάρρευσης, ξεχείλιζε.

Η πρωτοβουλία για την ημέρα δράσης ξεκίνησε από το Συντονιστικό Νοσοκομείων και αγκαλιάστηκε από τις Ομοσπονδίες του κλάδου, ΠΟΕΔΗΝ και ΟΕΝΓΕ, καθώς και από δεκάδες Σωματεία Εργαζομένων και Ενώσεις Ιατρών. Τις κινητοποιήσεις στήριξαν παντού ο Συντονισμός Εργατικής Αντίστασης, η Πρωτοβουλία Support Health Workers και το ΣΕΚ.

«Από νωρίς το πρωί και για όλη την διάρκεια της κινητοποίησης, συγκεντρώθηκαν δεκάδες συνάδελφοι και συμπαραστάτες από τη γειτονιά, από τους καθηγητές, τον επισιτισμό!», αναφέρει η ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζόμενων στον Άγιο Σάββα για τη μαζική συγκέντρωση στην πύλη του αντικαρκινικού νοσοκομείου. Και συνεχίζει: «Κλείσαμε συμβολικά τον δρόμο, βγήκαμε στην Αλεξάνδρας και ενωθήκαμε με τους συναδέλφους του Ελπίς! Θα συνεχίσουμε τον αγώνα με συμμετοχή στην πορεία του Πολυτεχνείου την Τρίτη 17/11 στις 2μμ στην Κλαυθμώνος. Παλεύουμε για προσλήψεις, μονιμοποιήσεις, επίταξη των ιδιωτικών κλινικών, μέτρα προστασίας και δημόσια δωρεάν υγεία για όλο το λαό. Δεν είμαστε αναλώσιμοι-συνεχίζουμε τον αγώνα». Συγκεκριμένα, στο πλευρό των εργαζόμενων βρέθηκαν με πανό το Αντικαπιταλιστικό Δίκτυο στον Επισιτισμό-Τουρισμό «Η Καμαριέρα» και η «Αγωνιστική Συσπείρωση στον επισιτισμό-τουρισμό», εκπαιδευτικοί από την Β’ ΕΛΜΕ Αθήνας, αγωνιστές/ίστριες από την Ανταρσία στις Γειτονιές της Αθήνας, αντιπροσωπεία του ΜέΡΑ25 και πολλοί/ές ακόμα συμπαραστάτες και συμπαραστάτριες.

Άγιος Σάββας

Από τις μαζικότερες ήταν και η κινητοποίηση στο ΓΝΑ Γεννηματάς, όπου έδωσαν το παρών και οι εργαζόμενοι/ες του Σωτηρία. Όλες και όλοι μαζί συγκεντρώθηκαν στην πύλη του νοσοκομείου, στη συνέχεια έκλεισαν συμβολικά για αρκετή ώρα τη Λεωφόρο Μεσογείων και κατέληξαν σε μαχητική διαδήλωση μέσα σε όλους τους χώρους του νοσοκομείου. Στο πλευρό τους βρέθηκαν κι εδώ αγωνιστές/ιστριες του Συντονισμού Εργατικής Αντίστασης,  αντιπροσωπεία του ΜέΡΑ25 και δεκάδες ακόμα συμπαραστάτες/τριες.

ΓΝΑ Γεννηματάς

ΓΝΑ Γεννηματάς

Στη Θεσσαλονίκη, την πόλη που βιώνει τη μεγαλύτερη υγειονομική κρίση λόγω της εγκληματικής πολιτικής της κυβέρνησης και που ακόμα και τώρα αντί για ενίσχυση του ΕΣΥ βλέπει «μπαλώματα», πριμοδότηση των κλινικαρχών και διώξεις υγειονομικών, το μήνυμα των κινητοποιήσεων ήταν ακόμα πιο δυνατό. Στο Ιπποκράτειο, παρότι ημέρα γενικής εφημερίας, συμμετείχαν στη συγκέντρωση στην πύλη δεκάδες εργαζόμενοι/ες. Στο πλευρό τους βρέθηκαν με πανό εκπαιδευτικοί, πολλά σωματεία και συλλογικότητες, το Συντονιστικό Νοσοκομείων και άλλοι συμπαραστάτες/τριες. Αντίστοιχη ήταν η εικόνα στο ΨΝΘ.

Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης

Την ίδια ώρα που ο Μητσοτάκης στη Βουλή έδινε ρεσιτάλ υποκρισίας για την προτεραιότητα που δίνει στην «προάσπιση της ανθρώπινης ζωής » προσπαθώντας να δικαιολογήσει τα αίσχη της κυβέρνησής του και να παρουσιάσει τη δεύτερη καραντίνα, τα πρόστιμα και τις απαγορεύσεις ως «αναγκαίο κακό», οι υγειονομικοί και οι συμπαραστάτες τους πρόβαλλαν αγωνιστικά τα πραγματικά αποτελεσματικά μέτρα προστασίας από την πανδημία: Τις μαζικές μόνιμες προσλήψεις στα νοσοκομεία. Την μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων. Την άμεση χρηματοδότηση του ΕΣΥ και ενίσχυσή του με νέες ΜΕΘ και ΜΑΦ. Την εξασφάλιση τεστ και μέσων προστασίας για όλους τους υγειονομικούς. Την επίταξη της ιδιωτικής Υγείας τώρα και την ένταξή της στο ΕΣΥ χωρίς καμιά αποζημίωση στους κλινικάρχες.

«Προσλήψεις και λεφτά για τα νοσοκομεία, είναι το εμβόλιο για την πανδημία» ήταν το σύνθημα που αποτύπωσε κάποια από τα παραπάνω αιτήματα και ακούστηκε στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας. Η κινητοποίηση, που καλέστηκε από το Σύλλογο Εργαζόμενων, ήταν η μεγαλύτερη των τελευταίων χρόνων με δεκάδες εργαζόμενους από όλες τις ειδικότητες, μόνιμους και συμβασιούχους. Στο πλευρό τους βρέθηκαν δημοτικές κινήσεις όπως η Ανταρσία στην Κοκκινιά και Ανυπότακτος Κορυδαλλός, αγωνιστές/ίστριες του Συντονισμού Εργατικής Αντίστασης και άλλες οργανώσεις. Μετά τις ομιλίες του προέδρου και μελών του ΔΣ του Συλλόγου, χαιρετισμό έκαναν ο Νίκος Ξουράφης, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, που κάλεσε στην απεργία στις 26/11 και η Κατερίνα Θωίδου, δημοτική σύμβουλος Νίκαιας-Ρέντη, που τόνισε ότι ο μόνος δρόμος είναι η κλιμάκωση των αγώνων ενάντια στην κυβέρνηση της πανδημίας, με πρώτο σταθμό την πορεία του Πολυτεχνείου και την απεργία στις 26/11.

Κρατικό Νίκαιας

Η μαζικότητα και η μεγάλη συμπαράσταση ήταν τα κοινά χαρακτηριστικά όλων των κινητοποιήσεων. Στο Αττικό, το παρών έδωσαν με το πανό τους η Πρωτοβουλία Support Health Workers, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και άλλες οργανώσεις, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο Κώστας Πολύδωρος μέλος στο ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων Ιδιωτικών Κλινικών Αθήνας. Στον Ευαγγελισμό, οι εργαζόμενοι/ες συγκεντρώθηκαν στο προαύλιο, βγήκαν στην πύλη και στη συνέχεια βάδισαν μέχρι την Βασιλίσσης Σοφίας.

Στο Ασκληπιείο Βούλας, συμμετείχαν εκπαιδευτικοί του Συλλόγου Δασκάλων Γλυφάδας-Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης με το πανό τους. Στο Λαϊκό, μέλος του Support Health Workers χαιρέτισε τη συγκέντρωση. Στο Αμαλία Φλέμινγκ, βρέθηκαν η αντικαπιταλιστική δημοτική κίνηση Εκτός των Τειχών στο Μαρούσι και πολλοί/ές ακόμα συμπαραστάτες και συμπαραστάτριες. Στο Αγία Όλγα, ο Σύλλογος Γυναικών Ν. Ιωνίας, αγωνιστές/ίστριες από το Συντονισμό Εργατικής Αντίστασης και πολλοί ακόμα. Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίο, το Εργατικό Κέντρο της Πάτρας, φοιτητικοί σύλλογοι, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, δημοτικές κινήσεις κι άλλες συλλογικότητες. Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, το Συντονιστικό Νοσοκομείων και φοιτητές/τριες της ΕΑΑΚ. Στο Aχιλλοπούλειο Γενικό Νοσοκομείο Βόλου, σωματεία, φορείς, συλλογικότητες και το ΣΕΚ με πανό. Συμπαράσταση εργαζόμενων από μια σειρά χώρους και νεολαίας βρήκε και η συγκέντρωση στο Νοσοκομείο Χανίων.

Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίο

Γενικό Νοσοκομείο Βόλου

Νοσοκομείο Χανίων

Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων

Κινητοποιήσεις έγιναν επίσης στο Αλεξάνδρας, το Ιπποκράτειο Αθήνας, το Δρομοκαϊτειο, το ΚΑΤ, το Μεταξά, το Νοσοκομείο Χατζηκώστα στα Γιάννενα, τον Άγιο Ανδρέα στην Πάτρα, το Νοοσοκομείο Ικαρίας, το Γενικό Νοσοκομείο Καρδίτσας και πολλά ακόμα νοσοκομεία (δείτε περισσότερες φωτό εδώ).