26/6/20 - Black Lives Matter Refugee Lives Matter Athens

Δείτε εδώ φωτό από τη διαδήλωση

 

Black Lives Matter, Refugee Lives Matter, Immigrant Lives Matter!

Aυτό ήταν το ηχηρό μήνυμα που έστειλαν χιλιάδες άνθρωποι από το κέντρο της Αθήνας διαδηλώνοντας σε ένα πολύχρωμο ποτάμι το απόγευμα της Παρασκευής 26 Ιουνίου, σε ένα μεγάλο συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε έπειτα από κάλεσμα Κοινοτήτων Μεταναστών, Επιτροπών προσφύγων από τα καμπ της Αττικής, της ΚΕΕΡΦΑ καθώς και πολλών σωματείων και συλλογικοτήτων.

Το συλλαλητήριο ξεκίνησε με τα κρουστά των African Heritage να δίνουν τον ρυθμό από νωρίς το απόγευμα στο Σύνταγμα όπου είχε στηθεί μικροφωνική και στη συνέχεια το λόγο πήραν για να μιλήσουν ο ένας μετά τον άλλο από τη μικροφωνική οι εκπρόσωποι των κοινοτήτων μεταναστών και των επιτροπών προσφύγων από τα στρατόπεδα, άνδρες, γυναίκες και παιδιά όλων των ηλικιών, αλλά και συνδικαλιστές από τα νοσοκομεία, τον επισιτισμό, μαθητές.

Με τα πανό τους, τα πλακάτ της ΚΕΕΡΦΑ και αυτοσχέδια πλακάτ διαδήλωσαν μαζικά η Κοινότητα του Μπανγκλαντές, η Πακιστανική Κοινότητα ενώ μεγάλη ήταν και η συμμετοχή μεταναστών και προσφύγων από τις αφρικανικές κοινότητες του Καμερούν, του Κογκό, της Ακτής Ελεφαντοστού, της Μπουρκίνα Φάσο και της Σενεγάλης καθώς επίσης και των Αφγανών, Σύριων και άλλων προσφύγων που κατέβηκαν στην Αθήνα από τα καμπς του Ελαιώνα, του Σχιστού, της Μαλακάσας και της Κορίνθου.

Χαιρετισμό από το μικρόφωνο απεύθυνε και εκπρόσωπος του Σωματείου Αλβανών Μεταναστών στην Ελλάδα. Τα συνθήματα σε όλες τις γλώσσες, ελληνικά, γαλλικά, αγγλικά, μπάνγκλα, ορντού, φαρσί, αραβικά, δεν σταμάτησαν ούτε στιγμή στη διάρκεια της δυναμικής διαδήλωσης που κατέβηκε την Πανεπιστημίου και μέσω Πεσμαζόγλου-Σταδίου επέστρεψε στο Σύνταγμα: “Τι θέλουμε; Χαρτιά! Πότε τα θέλουμε; Τώρα!”, “Άσυλο και στέγη στους πρόσφυγες-όχι στις εξώσεις τις ρατσιστικές” “Έξωση στον Μηταράκη-απελάστε τώρα τον Μητσοτάκη”, “Από την Αθήνα ως την Αμερική-παγκόσμια εξέγερση αντιρατσιστική”, “Από την Μινεάπολη ως την Παλαιστίνη δεν υπάρχει ειρήνη χωρίς δικαιοσύνη”, Solidarite avec les sans papiers, solidarite avec les emigres'”, “Βlack Lives Matter”, Ï can't breath-nojustice, no peace!.

Ανάμεσα στα πανό διακρίναμε εκείνα των Κοινότητων Μπαγκλαντές, Πακιστάν, της ΚΕΕΡΦΑ, των Αλβανών μεταναστών, των προσφύγων του Ελαιώνα, του Σχιστού και της Μαλακάσας, της ΕΣΠΗΤ, του Συντονιστικού Νοσοκομείων, Σωματείου Εργαζομένων Αγίου Σάββα, του Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Γεννηματά, των Εκπαιδευτικών ΣΕΠΕ και ΕΛΜΕ, των εργαζομένων στο ΥΠΠΟ, των φοιτητικών Συλλόγων Μεταλλειολόγων-Χημικών Μηχανικών, των Φοιτητών ΚΕΕΡΦΑ, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, του ΣΕΚ, της ΟΡΜΑ, της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ.

Στο τέλος της διαδήλωσης το ραντεβού ανανεώθηκε για αύριο Σάββατο 27 Ιούνη στο γήπεδο Μπάσκετ Ρουφ (Πειραιώς 160) στην εκδήλωση που οργανώνεται από την ΚΕΕΡΦΑ στις 7 μμ (με ομιλητές τον Ιάννη Δελατόλα από το United Against Fascism and Racism στις ΗΠΑ, τον Μichael Brown.από το Black Lives Matter στις ΗΠΑ, τον Θανάση Καμπαγιάννη από την πολιτική αγωγή στη δίκη της Χ,Α. την Μαρία Χαρχαρίδου από τα νοσοκομεία, δημοσιογράφους, μετανάστες και πρόσφυγες από τα καμπ.

Θα ακολουθήσει συναυλία στις 9μμ με τους Mc Yinka and the Fuzics, τον Jerome Kaluta, τους Pentium Africa και την Idra Kayne!

φωτο: Στέλιος Μιχαηλίδης, Γιώργος Πίττας