Μετά την επιτυχία της απεργίας στην Υγεία, το απεργιακό κίνημα μεγαλώνει και απλώνεται

Η σημερινή απεργία στην Υγεία είχε τεράστια επιτυχία. Χιλιάδες εργαζόμενοι στα νοσοκομεία αλλά και συμπαραστάτες, διαδήλωσαν στους δρόμους της Αθήνας ανταποκρινόμενοι στην κοινή απεργία που είχαν εξαγγείλει η ΠΟΕΔΗΝ και η ΟΕΝΓΕ. Από τις 8.30 το πρωί οι απεργοί της Υγείας άρχισαν να συγκεντρώνονται στην πλατεία Μαβίλη με τα πανό των νοσοκομείων τους. Χιλιάδες εργαζόμενοι, από δεκάδες σωματεία νοσοκομεία της Αθήνας αλλά και όλης της Ελλάδας. Από την Θεσσαλονίκη, μέχρι την Πάτρα, από την Κρήτη μέχρι το Κιλκίς, και την Εύβοια, χιλιάδες υγειονομικοί, διασχίζοντας όλη την Αθήνα έφτασαν στο Υπουργείο Υγείας.

Οι εργαζόμενοι της υγείας έχουν βρεθεί στην πρώτη γραμμή της αντίστασης όλο το προηγούμενο διάστημα. Οι μαζικές κινητοποιήσεις τους κατάφεραν να κρατήσουν στη δουλειά χιλιάδες συμβασιούχους που στήριξαν τα νοσοκομεία την περίοδο της πανδημίας. Οι κινητοποιήσεις στις 7 και στις 28 Απρίλη με την μαζικότητα και την αποφασιστικότητα τους, έσπασαν τις απαγορεύσεις της κυβέρνησης και διέλυσαν τα ψεύτικα χειροκροτήματα, αναδεικνύοντας την ανάγκη για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα νοσοκομεία και αύξηση των δαπανών για την Υγεία.

Η σημερινή απεργία ήταν βήμα κλιμάκωσης. Χιλιάδες εργαζόμενοι βγήκαν στους δρόμους απεργιακά, στη μεγαλύτερη απεργιακή συγκέντρωση της Υγείας τα τελευταία χρόνια, δείχνοντας με τον πιο καθαρό τρόπο ότι το κίνημα στα νοσοκομεία βρίσκεται σε τροχιά μαζικής σύγκρουσης με την κυβέρνηση της ΝΔ. Το κάλεσμα των ομοσπονδιών, έγινε όπλο δράσης στα χέρια σωματείων, επιτροπών αγώνα, αγωνιστών σε κάθε χώρο δουλειάς και το Συντονιστικό των Νοσοκομείων έπαιξε καθοριστικό ρόλο σε αυτό. Η επιτυχία αυτή δείχνει ότι οργανώνοντας από τα κάτω μπορείς να ξεσηκώνεις ολόκληρους κλάδους και να κατεβάζεις χιλιάδες στους δρόμους.

Ταυτόχρονα όμως οι υγειονομικοί συσπείρωσαν γύρω τους ολόκληρα κομμάτια εργαζόμενων που βλέπουν ότι η μάχη για την υπεράσπιση της Δημόσια Δωρεάν Υγείας είναι και δική τους υπόθεση. Η απόφαση της ΑΔΕΔΥ για στάση εργασίας στο πλευρό των Υγειονομικών, υλοποιήθηκε από μια σειρά από σωματεία και συλλογικότητες που βρέθηκαν με τα πανό τους στην απεργιακή συγκέντρωση και διαδήλωση. Από την ΠΟΣΠΕΡΤ, εκπαιδευτικούς, και εργαζόμενους της ΑΑΔΕ, μέχρι τους καλλιτέχνες και τους συνταξιούχους της Εθνικής. Φάνηκε έτσι ότι η διάθεση για σύγκρουση με την πολιτική της ΝΔ δεν είναι μονάχα στα νοσοκομεία αλλά ξεχειλίζει σε κάθε χώρο δουλειάς, στα σχολεία στους ΟΤΑ, στις υπηρεσίες του δημόσιου, παντού.

Η κίνηση “Στηρίξτε τους εργάτες της υγείας – Supporthealthworkers” είχε τη δική της σημαντική συνεισφορά σε αυτήν την επιτυχία. Η συμπάθεια όλου του κόσμου για τους υγειονομικούς δεν αφέθηκε στα χειροκροτήματα. Με δεκάδες εκδηλώσεις σε όλες τις πόλεις η κίνηση ανέδειξε την σημασία της στήριξης της απεργίας σε όλες τις γειτονιές. Με τις αφίσες τις προκηρύξεις τα αυτοκόλλητα, άπλωσε το μήνυμα των αγωνιζόμενων υγειονομικών παντού, γι’ αυτό το αυτοκόλλητο της κίνηση ήταν κολλημένο στο πέτο κάθε διαδηλωτή.

Η απεργία της υγείας ήταν δυνατή και πολιτικά, αντλώντας έμπνευση από την εξέγερση στην Αμερική ενάντια στη δολοφονία του GeorgeFloyd. Το σύνθημα «Δωρεάν υγεία για όλο το Λαό για κάθε μετανάστη και ανασφάλιστο» ακούστηκε δυνατά από τους διαδηλωτές που διαδήλωναν δίπλα δίπλα με πρόσφυγες και μετανάστες, στο πανό της ΚΕΕΡΦΑ. Πρόκειται για σημαντική παρακαταθήκη απέναντι σε μια κυβέρνηση που συστηματικά παίζει το χαρτί του Ρατσισμού για να διασπάσει την τάξη μας.

Μετά τις μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις των Εκπαιδευτικών, των εργατών της Τέχνης και του πολιτισμού, των εργαζόμενων στον Τουρισμό – Επισιτισμό, η σημερινή απεργία στην Υγεία έδειξε την δύναμη των εργαζόμενων να μην αφήσουμε κυβέρνηση και εργοδότες να φορτώσουν στις δικές μας πλάτες την κρίση.

Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα, 16/6/20