16/6/20 - Απεργία στην Υγεία

Πλημμύρισαν οι δρόμοι της Αθήνας την Τρίτη 16 Ιούνη στο πανελλαδικό απεργιακό συλλαλητήριο των εργαζόμενων στα δημόσια νοσοκομεία. Χιλιάδες απεργοί από κάθε γωνιά της χώρας απαίτησαν από την κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας να σταματήσουν τα υποκριτικά χειροκροτήματα και να προχωρήσουν στην άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων τους και τη στήριξη του ΕΣΥ.

Ο αγώνας τους βρήκε πανδημοσιοϋπαλληλική και πανεργατική συμπαράσταση από δεκάδες συνδικάτα, κλάδους, φορείς και συλλογικότητες που βάδισαν στο πλευρό τους. Η απεργιακή συγκέντρωση ξεκίνησε στην πλατεία Μαβίλη και ακολούθησε μεγάλη διαδήλωση που κατέληξε στο υπουργείο Υγείας. Η κοινή 24ωρη απεργία ΠΟΕΔΗΝ-ΟΕΝΓΕ ενισχύθηκε από τη στάση εργασίας της ΑΔΕΔΥ με αποτέλεσμα σε όλη τη διαδρομή, η πορεία να μαζικοποιείται όλο και περισσότερο. Με πανό συμμετείχαν από την Αθήνα οι Σύλλογοι Εργαζόμενων στα νοσοκομεία Άγιος Σάββας, Γεννηματάς, Αγλαΐα Κυριακού, ΓΟΝΚ, Κρατικό Νίκαιας, Ερυθρός, Ελπίς, Λαϊκό, Θριάσιο, ΚΑΤ, Αττικό, Ευαγγελισμός, και Ασκληπιείο Βούλας, η Πανελλήνια Ένωση Τραυματιοφορέων και ο Σύλλογος Εργαζόμενων στο ΕΚΕΑ. Επίσης εργαζόμενοι/ες και επιτροπές συμβασιούχων από το Αγία Σοφία, το Έλενα, το Σωτηρία, το Κρατικό Νίκαιας.

Από όλη τη χώρα η συμμετοχή ήταν εντυπωσιακή. Δύο λεωφορεία έφτασαν από τη Θεσσαλονίκη με απεργούς από το Ιπποκράτειο, το ΨΝΘ, το ΑΧΕΠΑ, το Θεαγένειο. Δεκάδες εργαζόμενοι, μόνιμοι και συμβασιούχοι, ταξίδεψαν από την Κρήτη και διαδήλωσαν με τα πανό του νοσοκομείου Χανίων, του ΚΥ Ρεθύμνου, του Βενιζέλειου νοσοκομείου Ηρακλείου. Οργανωμένη παρουσία με πανό είχαν επίσης απεργοί νοσοκομείων και ΚΥ από Χαλκίδα, Σέρρες, Λαμία, Καλαμάτα, Πύργο, Κάρυστο-Κύμη. Το παρών έδωσαν ακόμα εργαζόμενοι/ες από Ναύπακτο, Φλώρινα, Ναύπλιο, Γιάννενα, Πάτρα, καθώς και το Εργατικό Κέντρο Νάουσας με το πανό του.

Το Συντονιστικό Νοσοκομείων, που πρωτοστάτησε για την επιτυχία της απεργίας και με τα συνθήματά του καλούσε σε κλιμάκωση του αγώνα, έγινε κέντρο για πάρα πολλά σωματεία. Ενώ και η πρώτη εμφάνιση της καμπάνιας «Στηρίξτε τους εργάτες της Υγείας - Support Health Workers» έκανε αίσθηση. Τα αυτοκόλλητα και οι πικέτες της βρίσκονταν σε όλη την πορεία. Εκεί διαδήλωσαν με τα πανό τους και τα περισσότερα κομμάτια συμπαραστατών/στριών. Η ΠΟΣΠΕΡΤ, οι εργαζόμενοι/ες του Βυζαντινού Μουσείου, η Ανατρεπτική Συσπείρωση Ηθοποιών, η Αριστερή Πρωτοβουλία υπουργείου Οικονομικών, εκπαιδευτικοί από ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ, συνταξιούχοι της Εθνικής Τράπεζας. Αλλά και η ΚΕΕΡΦΑ με το πανό της Black Lives Matter-Refugee Lives Matter και τη συμμετοχή προσφύγων και μεταναστών/στριών.

Την πορεία άνοιγε το κεντρικό πανό της ΠΟΕΔΗΝ και έκλειναν δύο ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ. Ανάμεσα βρισκόταν το πανό της ΟΕΝΓΕ καθώς και άλλων φορέων και συλλογικοτήτων. Ο ενθουσιασμός για τη μαζικότητα της πορείας, ως συνέχεια όλων των αγώνων των τελευταίων μηνών, ήταν διάχυτος σε όλες και όλους. Το ίδιο και η οργή για την κυβερνητική πολιτική αλλά και τις παλινωδίες της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας για το αν θα συναντήσει τους εκπροσώπους τους.

ρεπορτάζ: Λένα Βερδέ

φωτο: Στέλιος Μιχαηλίδης