21/12/19 - Διαδήλωση ενάντια στην εισαγγελική πρόταση στη δίκη Χ.Α

Εκατοντάδες διαδήλωσαν στο κέντρο της Αθήνας δίνοντας την πρώτη μαζική απάντηση του αντιφασιστικού κινήματος στην προκλητική εισαγγελική πρόταση-ξέπλυμα των δολοφόνων χρυσαυγιτών (δείτε περισσότερες φωτό εδώ).

Το συλλαλητήριο κάλεσαν η ΚΕΕΡΦΑ, η Πακιστανική Κοινότητα Ελλάδος “η Ενότητα”, η Μουσουλμανική Ένωση Ελλάδος, η Κοινότητα Αιγυπτίων, οι δικηγόροι πολιτικής αγωγής των αιγύπτιων αλλιεργατών, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, σωματεία και συλλογικότητες

Στη συγκέντρωση που προηγήθηκε στα Προπύλαια, χαιρετισμούς απεύθυναν ο Κώστας Παπαδάκης, συνήγορος πολιτικής αγωγής των Αιγύπτιων αλιεργατών στη δίκη της Χρυσής Αυγής, ο Κώστας Καταραχιάς, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζόμενων Νοσοκομείου «Αγ. Σάββας», ο Τζαβέντ Ασλάμ, πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδας «Η Ενότητα», η Άννα Στάμου εκ μέρους της Μουσουλμανικής Ένωσης και ο Πέτρος Κωνσταντίνου, συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ και δημοτικός σύμβουλος Αθήνας.

Οι ομιλητές τόνισαν πόσο προκλητικά αγνόησε η εισαγγελέας Α. Οικονόμου τα αδιάσειστα στοιχεία που έχουν έρθει στο φως τα 4,5 αυτά χρόνια της δίκης, ότι πρόκειται για μια επίθεση που αποκαλύπτει τις σχέσεις της ΧΑ με τον δικαστικό, εισαγγελικό και αστυνομικό μηχανισμό και ότι αυτή η προσπάθεια ξεπλύματος και επανανομιμοποίησης θα συναντήσει την οργή όλης της δημοκρατικής πλειοψηφίας.
Κάλεσαν σε μαζικές κινητοποιήσεις στο δικαστήριο σε όλες τις συνεδριάσεις που μένουν, αρχίζοντας από τη συνεδρίαση της 8ης Γενάρη 2020.

Επιπλέον κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης η ΚΕΕΡΦΑ απεύθυνε κάλεσμα σε κλιμάκωση όλων των μαχών ενάντια στο ρατσισμό και τη φασιστική απειλή, σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο για τα 7 χρόνια από τη δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν στις 17 Γενάρη 2020 και σε ξεσηκωμό στις 21 Μάρτη, διεθνή ημέρα δράσης ενάντια στον ρατσισμό και τον φασισμό.

Στην πορεία επικεφαλής βάδισαν οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής των Αιγύπτιων αλιεργατών, μέλη της Μουσουλμανικής Ένωσης και της Πακιστανικής Κοινότητας, συγγενείς θυμάτων φασιστικής βίας όπως η Μαρία Κασκαρίκα (μητέρα του Αλέξη Λάζαρη) και αγωνιστές που έχουν βρεθεί στο κέντρο αντίστοιχων μαχών στο παρελθόν και συνεχίζουν μέχρι σήμερα, όπως ο Λεωνίδας Κοντουδάκης, αυτόπτης μάρτυρας στη δολοφονία Λαμπράκη.

Ο Λ. Κοντουδάκης κατέθεσε λουλούδια στο μνημείο του Σωτήρη Πέτρουλα όταν η διαδήλωση πέρασε από το σημείο.

Με τα πανό τους συμμετείχαν επίσης, εκτός από την ΚΕΕΡΦΑ και το ΣΕΚ, ο Σύλλογος Εργαζόμενων Νοσοκομείου «Άγιος Σάββας», η ΠΟΣΠΕΡΤ και η Ανοιχτή Πόλη.