12/12/19 - 24ωρη απεργία των εργολαβικών εργαζόμενων στα ΕΛΠΕ

Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε η πρώτη 24ωρη απεργία των εργολαβικών εργαζόμενων στα ΕΛΠΕ σήμερα Πέμπτη 12/12 ενώ μαζική και οργισμένη ήταν η απεργιακή συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στην πύλη των διυλιστηρίου στον Ασπρόπυργο.

Νέες 24ωρες απεργίες με πρωινές συγκεντρώσεις έξω από την πύλη προκήρυξε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενέργειας (ΠΟΕ) για την Τρίτη 17/12 και την Τετάρτη 18/12 καλύπτοντας το Σωματείο των Εργολαβικών από τις προσπάθειες της διοίκησης των ΕΛΠΕ να βγάλει την απεργία παράνομη.

Η σημερινή απεργία και το μπαράζ κινητοποιήσεων που ακολουθεί τις επόμενες μέρες οργανώθηκε μετά την ανακοίνωση από τον μεγαλύτερο εργολάβο Παπανικολάου πως από 1/1/20 θα απολύσει 150 εργαζόμενους (τους μισούς από όσους απασχολεί) γιατί η διοίκηση αποφάσισε να του παραχωρήσει για τη νέα χρονιά τις μισές εργατοώρες απ'ότι τις προηγούμενες. (Διαβάστε το ρεπορτάζ στην Εργατική Αλληλεγγύη που κυκλοφορεί). Εκατοντάδες εργαζόμενοι και συμπαραστάτες συγκεντρώθηκαν από τα ξημερώματα μπροστά στην είσοδο του εργοστασίου και έστειλαν ηχηρό μήνυμα πως οι μεθοδεύσεις της διοίκησης δεν θα περάσουν. Εκτός από τους εργολαβικούς εργαζόμενους των ΕΛΠΕ αλλά και συναδέλφων τους από το διυλιστήριο της Ελευσίνας και τις εγκαταστάσεις της ΕΚΟ, στη συγκέντρωση πήραν μέρος μέλη από το ΔΣ της ΠΟΕ με επικεφαλής τον Πρόεδρο Παναγιώτη Κοντουσιάδης, μέλη του σωματείου των μόνιμων εργαζόμενων των ΕΛΠΕ, μέλη από το ΔΣ του σωματείου των εργολαβικών στη ΔΕΣΦΑ (ΠΣΕΦΑ), κόσμος από το Κλαδικό Σωματείο Ενέργειας και μεγάλη αντιπροσωπεία από το Συντονισμό Ενάντια στα Μνημόνια.

"Ζητήσαμε συνάντηση με την διοίκηση δεν μας δέχτηκαν. Αποφασίσαμε απεργία εδώ και δυο μέρες και παρόλα αυτά η διοίκηση δεν αποδέχεται να μας συναντήσει και να μας ενημερώσει για τα σχέδιά της", ανέφερε στην ομιλία του ο Χρήστος Ζαρκινός πρόεδρος του Σωματείου Εργαζόμενων σε Εργολάβους στις Επιχειρήσεις Πετραιλοειδών, Φυσικού Αερίου και Χημικής Βιομηχανίας (ΣΕΕΕΠΦΧ). "Μια βδομάδα πριν η διοίκηση προσπάθησε να μας αφαιρέσει το δικαίωμα στον ελεύθερο συνδικαλισμό. Σήμερα έτρεξε κατευθείαν να μας βγάλει την απεργία παράνομη. Πρόκειται για ένα παιχνίδι εκβιασμών απέναντι στο σωματείο και τους εργαζόμενους. Δεν θα τους περάσει. Σήμερα δείξαμε την δύναμή μας. Και έχουμε και συνέχεια με την κάλυψη της ΠΟΕ. Δεν θα σταματήσουμε να παλεύουμε για τη μονιμοποίησή μας. Δεν μας τρομάζουν με τις επιθέσεις τους", ανέφερε ο Χ. Ζαρκινός εξηγώντας πως από την ΔΕΗ και το Φυσικό Αέριο μέχρι τις Τράπεζες και τώρα τα ΕΛΠΕ η επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα είναι γενικευμένη και έχει το πράσινο φως της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

"Στα επόμενα βήματα οργάνωσης χρειάζεται κλιμάκωση. Χρειάζεται να σταματήσουμε την παραγωγή. Να κλείσουμε τις κάνουλες. Μόνιμοι και εργολαβικοί εργαζόμενοι ενωμένοι θα σταματήσουμε τις προσπάθειες της διοίκησης να μας τρομοκρατήσει. Δεν θα αφήσουμε τα σχέδιά τους για περαιτέρω μετοχοποίηση και ακόμα μεγαλύτερο ξεπούλημα των ΕΛΠΕ να προχωρήσουν θυσιάζοντας τα εργασιακά δικαιώματα. Χρειάζεται να οργανώσουμε τον αγώνα με μαχητικές κινητοποιήσεις που θα μπλοκάρουν την παραγωγή", ανέφερε στην τοποθέτησή του ο Σταύρος Χριστίδης από το Κλαδικό Σωματείο Ενέργειας που είναι επίσης μόνιμος εργαζόμενος στα ΕΛΠΕ.

"Δυο πράγματα λέμε στη διοίκηση σήμερα. Πρώτον, δεν θα επιτρέψουμε να απολύονται εργαζόμενοι που έχουν δουλέψει χρόνια στα ΕΛΠΕ μόνο και μόνο για να παίξει η διοίκηση τα δικά της παιχνίδια. Θέλουμε ενημέρωση για τις προθέσεις τους για να δούμε και εμείς πώς θα κινηθούμε. Και δεύτερον, δεν θα αφήσουμε τον φόβο και την τρομοκρατία που προσπαθούν να περάσουν απαγορεύοντας τη συνδικαλιστική δράση. Ο Συνδικαλισμός είναι κατακτημένο δικαίωμα των εργαζόμενων και δεν θα το απεμπολήσουμε. Θα είμαστε μαζί σας και θα καλύψουμε όλες τις κινητοποιήσεις σας", ανέφερε ο πρόεδρος της ΠΟΕ, Π. Κοντουσιάδης.

Με ψηφίσματα συμπαράστασης, εξορμήσεις και ανακοινώσεις ο Συντονισμός Ενάντια στα Μνημόνια ετοιμάζεται για το επόμενο μεγάλο βήμα κλιμάκωσης απέναντι στην αδιαλαξία της διοίκησης, την 24ωρη απεργία την Τρίτη 17/12 και τη συγκέντρωση μπροστά στην είσοδο του διυλιστήριου στον Ασπρόπυργο στις 7πμ.