27/11/19 - Απεργιακό συλλαλητήριο εργαζομένων ΔΕΗ

Δείτε εδώ φωτό από το συλλαλητήριο

Απεργιακό συλλαλητήριο εργαζομένων ΔΕΗ 27/11/19 Μαζικό απεργιακό ΟΧΙ στην ιδιωτικοποίηση, στις απολύσεις, στα κλεισίματα και στο χτύπημα των συλλογικών τους συμβάσεων και εργασιακών σχέσεων είπαν οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ διαδηλώνοντας το απόγευμα της Τετάρτης 27 Νοέμβρη στο κέντρο της Αθήνας.

Οι απεργοί από την Αττική, την Πτολεμαϊδα, την Κοζάνη, τη Μεγαλόπολη και άλλες περιοχές συγκεντρώθηκαν νωρίς το απόγευμα στη ΔΕΗ στην οδό Χαλκοκονδύλη. Από εκεί με συνθήματα “ΔΕΗ σημαίνει ρεύμα φθηνό για όλο το λαό” και ο “νόμος θα μείνει στα χαρτιά” βάδισαν μέσω των οδών Πατησίων και Σταδίου στην πλατεία Συντάγματος όπου πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από τη Βουλή.

Στη συγκέντρωση συμμετείχαν με πανό μια σειρά από σωματεία της ΔΕΗ, το Εργατικξό Κέντρο Αρκαδίας, οι συνταξιούχοι, η ΠΟΕ μαζί με εργολαβικούς εργαζόμενους στη ΔΕΠΑ και τη ΔΕΣΦΑ, ο Συντονισμός ενάντια στα Μνημόνια, Φοιτητές από την Καλών Τεχνών και το Πάντειο και το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα. Πολλοί ήταν οι ομιλητές από τη μικροφωνική και την εξέδρα που είχε στηθεί στο Σύνταγμα.

Τον λόγο πήραν μέλη ΔΣ συλλόγων της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, βουλευτές από το ΣΥΡΙΖΑ, το ΜΕΡΑ 25 και το ΚΚΕ και εκπρόσωπος από τη ΛΑΕ. Μίλησαν επίσης -με επικεφαλής του δημάρχους Κοζάνης και Μεγαλόπολης- εκπρόσωποι των τοπικών κοινωνιών από την Κοζάνη και την Αρκαδία που πλήγονται από την ιδιωτικοποίηση και τη βίαιη απολιγνιτοποίηση. Το χειροκρότημα των απεργών εργαζόμενων της ΔΕΗ κέρδισε η Παναγιώτα Ζυντιλή, από τον ΦΣ Παντείου, που μίλησε εκ μέρος όλων των Φοιτητικών Συλλόγων. Στην ομιλία της ένωσε τις καταλήψεις και τους αγώνες των φοιτητών ενάντια στις επιθέσεις της Κεραμέως που θέλει να φέρει τους ιδιώτες στα Πανεπιστήμια, με τη μεγάλη μάχη ενάντια στην ιδιωτικοποίηση και το ξεπούλημα της ΔΕΗ και ξεκαθάρισε πως οι φοιτητές θα είναι στο πλευρό των εργατών της ΔΕΗ.

Επίσης σημαντικές ήταν οι ομιλίες της Ντίνας Γκαρανέ από την Γ' ΕΛΜΕ Αθήνας που διάβασε το ψήφισμα συμπαράστασης του σωματείο της ενάντια στο ξεπούλημα της ΔΕΗ και τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων και της Ζανέτας Λυσικάτου αντιπροέδρου στο Σωματείο των εργαζόμενων στο Ογκολογικό νοσοκομείο Αγ. Σάββας. Στην ομιλία της υπογράμμισε πως η απεργιακή μέρα ξεκίνησε με τους νοσοκομειακούς στο δρόμο που με μια ακόμα 24ωρη απεργία, από τις πολλές των τελευταίων ετών, παλεύουν για μονιμοποιήσεις, προσλήψεις, αύξηση των δαπανών για την υγεία, δημόσια δωρεάν υγεία για όλους.

"Οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ, στο ΔΕΔΔΗΕ, στον ΑΔΜΗΕ, στις Ανανεώσιμες, θα συνεχίσουμε να παλεύουμε μαζί ενάντια στη διάλυση των εργασιακών σχέσεων και για να εξασφαλίσουμε πως το ηλεκτρικό ρεύμα θα παραμείνει κοινωνικό αγαθό", τόνισε η Γιώτα Σταθά μέλος του ΔΣ στο Σύλλογο Διπλωματούχων Μηχανικών Ομίλου ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ, εκλεγμένη με την Αγωνιστική Συσπείρωση Μηχανικών.

"Χατζηδάκη είσαι της Aegean το τσιράκι, ήταν το σύνθημα των απεργών της Ολυμπιακής όταν σαν υπουργός του Καραμανλή διέλυε την Ολυμπιακή. Τώρα έγινε τσιράκι και όλων των εταιριών που θέλουν να βάλουν χέρι στη ΔΕΗ", θύμησε ο Πέτρος Κωνσταντίνου Δημοτικός Σύμβουλος με την Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας. "Οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ έχουν μεγάλη παράδοση σε εργατικούς αγώνες. Έχουν αποδείξει στο παρελθόν πως οι απεργίες τους μπορούν να ταρακουνάνε κυβερνήσεις. Με την έμπνευση των εξεγέρσεων της εργατικής τάξης σε όλο τον κόσμο, και όπλο τις απεργίες διαρκείας μπορούμε να συνεχίσουμε αποτελεσματικά τον αγώνα για να σταματήσουμε στην πράξη την εφαρμογή του νόμου που πάει να περάσει ο Χατζηδάκης", τόνισε.

Φωτό/ρεπορτάζ: Γιώργος Πίττας, Κυριάκος Μπάνος / Εργατική Αλληλεγγύη