31/10/19 – Συλλαλητήριο ενάντια στο ρατσιστικό ν/σ της κυβέρνησης

Δείτε εδώ φωτό από τη συγκέντρωση

 

“Σύνορα ανοιχτά για την προσφυγιά αυτό το νομοσχέδιο θα μείνει στα χαρτιά”, “Αζαντί, freedom, λευττεριά”, “Άσυλο και στέγη στους πρόσφυγες”, Open the cities, open the borders”, “Κλείστε τα στρατόπεδα τα ρατσιστικά ανοίξτε τα εργοστάσια τα κλειστά”, Say it loud say it clear refugees are welcome here”, Φρόντεξ σημαίνει πρόσφυγες πνιγμένοι”! Αυτά ήταν ανάμεσα σε άλλα τα συνθήματα που ακούστηκαν στο Σύνταγμα στην αντιρατσιστική συγκέντρωση και τη διαδήλωση που ακολούθησε στους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας το βράδυ της Πέμπτης 31/10.

Την ίδια ώρα μέσα στη Βουλή ξεκινούσε η συζήτηση για το νομοσχέδιο που κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία και προβλέπει μαζικές απορρίψεις ασύλου, επιτάχυνση των απελάσεων, μαζικό εγκλεισμό σε κλειστά στρατόπεδα συγκέντρωσης και μια σειρά από άλλα ρατσιστικά μέτρα.

Παρά τη δυνατή βροχή πριν και κατά την διάρκεια της συγκέντρωσης, εκατοντάδες άνθρωποι κατέβηκαν στο κέντρο της Αθήνας -με τους πρόσφυγες από το camp του Ελαιώνα και τα στρατόπεδα Μαλακάσας και Κορίνθου, άνδρες, γυναίκες και παιδιά, να στέλνουν ηχηρό μήνυμα προς την κυβέρνηση. Και από την εξέδρα όπου πραγματοποιήθηκαν ομιλίες αλλά και στην διαδήλωση που ακολούθησε. Η μικρή σκηνή που έστησαν συμβολικά στο Σύνταγμα μέσα στην βροχή και τα αυτοσχέδια χαρτόνια που ζητούσαν “στέγαση τώρα” ανέδειξαν με τον πιο ζοφερό τρόπο την απάνθρωπη κατάσταση που αντιμετωπίζουν χιλιάδες πρόσφυγες στα νησιά και την ενδοχώρα ενώ σιγά σιγά μπαίνει ο χειμώνας.

Στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε μετά από κάλεσμα της ΚΕΕΡΦΑ και κοινοτήτων μεταναστών συμμετείχαν με τα πανό τους οι πρόσφυγες Κορίνθου, Μαλακάσας και Ελαιώνα, η Πακιστανική Κοινότητα, η Αφγανική Κοινότητα μεταναστών και προσφύγων στην Ελλάδα, οι φοιτητικοί Σύλλογοι ΑΣΚΤ και ΣΕΥΠ ΠΑΔΑ, η Αλληλεγγύη για όλους, το Συντονιστικό Νοσοκομείων, το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα. Το λόγο πήραν η Κατερίνα Θωίδου, δημοτική σύμβουλος Νίκαιας-Ρέντη, ο Τζαβέντ Ασλάμ, πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας, οι πρόσφυγες Τζοχόβα από την Γκάνα και Ρεζά και Μοχάμεντ από το Αφγανιστάν, ο Αλέξανδρος Σταματίου, φωτορεπόρτερ, ο Πέτρος Κωνσταντίνου, δημοτικός σύμβουλος Αθήνας και συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ, η Παναγιώτα Ζυντίλη, φοιτήτρια από το Πάντειο, ο Κώστας Καταραχιάς, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στον Άγιο Σάββα.

“Στην ιστορία πολλοί νόμισαν ότι θα είναι οι νικητές αλλά στο τέλος έχασαν. Κι ο Χίτλερ νόμισε κάποτε ότι ήταν παντοδύναμος αλλά στο τέλος ηττήθηκε, οι νέες γενιές σήμερα ξέρουν ότι έχασε. Μπορεί σήμερα η κυβέρνηση να ψηφίσει αυτό το νόμο, αλλά θα χρειαστεί να απαντήσει στις επόμενες γενιές και την ίδια την ιστορία. Σηκώστε το χέρι σας ψηλά και κάνετε το σήμα της νίκης για να τους δείξουμε ότι στην ιστορία εμείς θα είμαστε οι νικητές και εκείνοι οι χαμένοι”, είπε ο Ρεζά, ξεσηκώνοντας τον κόσμο.

“Αυτή η συγκέντρωση γίνεται την ίδια ώρα που μέσα στη Βουλή ο Μητσοτάκης και ο Βελόπουλος θέλουν να ψηφίσουν ένα νόμο όπου παιδιά, σαν και αυτό που βρίσκεται τώρα δίπλα μου, θα συνεχίσουν να πνίγονται στο Αιγαίο” τόνισε ο Πέτρος Κωνσταντίνου. “Συνεχίζουμε και θα ακυρώσουμε στην πράξη αυτό το νόμο και τα ρατσιστικά του μέτρα, απαιτώντας να κλείσουν τα στρατόπεδα, να δοθεί άσυλο και στέγη σε όλους τους πρόσφυγες. Θα σταματήσουμε την φασιστική απειλή, με επόμενο σταθμό τη συγκέντρωση στην απολογία του φύρερ της Χρυσής Αυγής στις 6 Νοέμβρη στο Εφετείο”.

Μετά τη συγκέντρωση, η διαδήλωση ακολούθησε τη διαδρομή Πανεπιστημίου, Πεσμαζόγλου, Σταδίου και κατέληξε πίσω στη Βουλή. Αναλυτικό ρεπορτάζ από τη συγκέντρωση και τις ομιλίες θα υπάρχει στο επόμενο φύλλο της Εργατικής Αλληλεγγύης που θα κυκλοφορήσει την Τετάρτη 6 Νοέμβρη.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Πίττας Φωτό: Κυριάκος Μπάνος