30/10/19 - Συγκέντρωση ενάντια στις απολύσεις στον Αγ.Σάββα

Δείτε εδώ φωτό από τη συγκέντρωση

 

Ένα μεγάλο μέρος της μάχης ενάντια στις απολύσεις των επικουρικών γιατρών στον Αγ.Σάββα κέρδισαν σήμερα οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου.

Από νωρίς το πρωί συγκεντρώθηκαν μαζικά στο προαύλιο, έχοντας στο πλευρό τους πλήθος συμπαραστατών, εκλεγμένων συνδικαλιστών κι εργαζόμενων από άλλους κλάδους, αλλά και ασθενών του νοσοκομείου. Αρκετοί από αυτούς πήραν το λόγο κι από το μικρόφωνο δήλωσαν αποφασισμένοι να μην αφήσουν με κανένα τρόπο να περάσουν οι απολύσεις – συνδικαλιστές διώξεις εις βάρος των 6 γιατρών.

Η οργή ξεχείλιζε όταν οι συγκεντρωμένοι μπήκαν στο γραφείο του διοικητή Δενδραμή. Οι πιέσεις των διαδηλωτών έπεφταν βροχή. Η αλαζονική κι αμετακίνητη στάση του διοικητή σφυροκοπήθηκε από απανωτές παρεμβάσεις εκπροσώπων της ΕΙΝΑΠ, της ΑΔΕΔΥ, της ΠΟΕΔΗΝ, του Συντονιστικού Νοσοκομείων, του Συλλόγου Εργαζομένων του Αγ.Σάββα, εργαζόμενων του Αγ.Σάββα και συναδέλφων τους από άλλα δημόσια νοσοκομεία. Μοναδικό συμπέρασμα της συζήτησης ήταν η κενότητα των επιχειρημάτων του διοικητή και το απόλυτο δίκαιο των τοποθετήσεων από τη μεριά των εργαζόμενων και των συμπαραστατών.

Όπως καταγγέλουν οι εργαζόμενοι, ο διοικητής αυθαίρετα, αγνοώντας τα αιτήματα των συντονιστών διευθυντών του νοσοκομείου για ανανέωση των επικουρικών τους γιατρών και χωρίς την έγκριση του Επιστημονικού Συμβουλίου, του Διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας και των Τομεαρχών, αποφάσισε χωρίς κανένα επιστημονικό κριτήριο ότι δεν θα ζητήσει την ανανέωση των συγκεκριμένων επικουρικών θέτοντας σε μεγάλο κίνδυνο την ίδια τη λειτουργία κρίσιμων κομματιών του Αγ.Σάββα. Ο ίδιος επέμενε ότι “δεν υπάρχουν λεφτά”, με τους εργαζόμενους να απαντάνε ότι έχει τη δυνατότητα να ζητήσει πιστώσεις προκειμένου οι γιατροί να μείνουν στις θέσεις τους. Παρ' όλα αυτά ο διοικητής δήλωνε αμετακίνητος στην απόφασή του να προχωρήσει στις απολύσεις, φανερώνοντας τον εκδικητικό τους χαρακτήρα, καθώς μέσα σε αυτές συμπεριλαμβάνεται και ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του νοσοκομείου, Κώστας Καταραχιάς.

Ακολούθησε νέα συγκέντρωση στο προαύλιο όπου το σωματείο εξήγγειλε στάση εργασίας την Παρασκευή 1/11, 12μεσ - 3μμ και συγκέντρωση στη 1μμ, στο Υπουργείο Υγείας. Εκείνη την ώρα ήταν που ο διοικητής Δενδραμής περνώντας μέσα από τους συγκεντρωμένους κατευθύνθηκε στην 1η Υγειονομική Περιφέρεια. Εκεί, με μερίδα της συγκέντρωσης να έχει πλέον μεταφερθεί έξω από την 1η ΥΠΕ, ο διοικητής του Αγ.Σάββα, κάτω από την πίεση του σωματείου που αποκάλυψαν τα τεράστια κενά και τις ανάγκες του νοσοκομείου, αναγκάστηκε ενώπιον του διοικητή της 1ης ΥΠΕ και αντιπροσωπείας του Συλλόγου Εργαζομένων και της ΑΔΕΔΥ, να υποχωρήσει και να δεσμευτεί ότι θα ζητήσει όλες τις θέσεις και τα απαραίτητα κονδύλια για την παραμονή των επικουρικών γιατρών.

Το παρών στη συγκέντρωση έδωσαν μεταξύ άλλων ο Συντονισμός Ενάντια στα Μνημόνια, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η Εργατική Αλληλεγγύη και η Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας, παρουσία του δημοτικού συμβούλου Αθήνας Πέτρου Κωνσταντίνου.

Ρεπορτάζ/φωτο: Στέλιος Μιχαηλίδης/Εργατική Αλληλεγγύη