Μαζί στις μάχες του σήμερα

Εύχομαι στην Εργατική Αλληλεγγύη να μακροημερεύσει, είναι μία πολύ σημαντική εφημερίδα που δίνει μάχη στους εργατικούς αγώνες και γενικά στο αντικαπιταλιστικό κίνημα. Εγώ ο ίδιος, αν και μη μέλος του ΣΕΚ, είχα την τιμή πολλές φορές να εκφράσω απόψεις για τα διεθνή οικονομικά ζητήματα μέσα από τις σελίδες της. Την εποχή που ζούμε, αυτή την πολύ δύσκολη εποχή για όλους τους εργαζόμενους στην Ελλάδα που πλήττεται από την κρίση και ιδιαίτερα για εμάς τους εργαζόμενους στην Ελευθεροτυπία που περνάμε μια ακόμα πιο δύσκολη φάση και απ' ότι φαίνεται κινδυνεύουμε να γίνουμε η “Χαλυβουργία” των μίντια, νομίζω ότι τέτοιου είδους μαχητικά έντυπα είναι ακόμα πιο αναγκαία. Και για να στηρίζουν τους αγώνες όλων των εργαζομένων της χώρας και κυρίως για να συνεισφέρουν στον προβληματισμό για τη δημιουργία, την ανάταξη, την ανάπτυξη μιας μαχητικής αριστεράς στον τόπο μας την οποία τώρα πλέον την έχουμε περισσότερο από ποτέ ανάγκη.

Μωυσής Λίτσης, Ελευθεροτυπία, μέλος Financial Crimes


Η Ελλάδα είναι μια χώρα που θεωρείται στον κόσμο ότι υπάρχει Δημοκρατία και δικαιοσύνη, και με αυτό το σκεπτικό πήραμε το δρόμο για μια χώρα σαν την Ελλάδα. Μόνο αυτή η επιλογή μάς είχε απομείνει για να φύγουμε από τις χώρες μας που επί χρόνια υπάρχει πόλεμος και σκοτώνονται χιλιάδες ανθρώποι, μικροί και μεγάλοι, άντρες και γυναίκες.

Και τώρα μετά από αρκετά χρόνια που ζούμε στην Ελλάδα βλέπουμε ότι όλα αυτά ήταν παραμύθι. Ποια Δημοκρατία, ποια δικαιοσύνη. Χιλιάδες πρόσφυγες χάνουν τις ζωές τους στα σύνορα για να φτάσουν σε ένα μέρος ασφαλές.

Και μάλιστα τον τελευταίο χρόνο παρατηρούμε ότι οι πρόσφυγες και οι αιτούντες άσυλο γίνονται θύματα ρατσιστικών επιθέσεων σε διάφορες περιοχές της Αθήνας, και πάντα με την κάλυψη της αστυνομίας.

Ευτυχές υπάρχουν ανθρώποι που μας αγκαλιάζουν και είναι δίπλα μας στους αγώνες και στα αιτήματα μας, και εφημερίδες που δίνουν φωνή στις φωνές των προσφύγων, όπως η Εργατική Αλληλεγγύη που μεταφέρει τα προβλήματα μας στους ντόπιους εργαζόμενους και το αντίστροφο.

Πράγματι, είτε ντόπιοι, είτε μετανάστες, είτε πρόσφυγες είμαστε, αντιμετωπίζουμε τα ίδια προβλήματα και τα ίδια συμφέροντα έχουμε. Παλεύουμε ενάντια στην ανεργία, τη φτώχεια, το ρατσισμό και τους πολέμους που αναγκάζουν εμάς τους πρόσφυγες να εγκαταλείψουμε τις χώρες μας.

Το ξέρουμε ότι όλα αυτά τα δημιουργεί αυτό το σύστημα και πιστεύω ότι σε έναν κοινό αγώνα, η Εργατική Αλληλεγγύη είναι ένα μέσο που μπορεί να ενώσει τους αγώνες και τις φωνές μας.

Ρεζά Γκολαμί, Υπεύθυνος της Επιτροπής Αφγανών στην Ελλάδα


Η Εργατική Αλληλεγγύη έχει σταθεί στο πλευρό μας όλο το προηγούμενο διάστημα σε όλους τους αγώνες που δώσαμε. Θεωρώ ότι στο ζήτημα της συμπαράστασης των αγώνων μας η συμβολή της ήταν καθοριστική όχι μόνο με τη συμμετοχή της αλλά και με την υπεράσπιση των κινητοποιήσεων μας στους δρόμους μέσα από τις σελίδες της.

Σήμερα που όλοι αυτοί οι κυβερνώντες ρημάζουν τη χώρα και τον πλούτο της ,όπως τα λιμάνια, πολιτικές φωνές όπως η Εργατική Αλληλεγγύη θα ήταν καλό για όλους μας να είχαν μεγαλύτερη φωνή και δύναμη.

Γιώργος Σπανόπουλος, πρόεδρος σωματείου χειριστών ΟΛΘ


Tα κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα των μεταναστών και προσφύγων είναι άρρηκτα δεμένα με των ελλήνων πολιτών. Η υπεράσπισή τους αποτελεί χρέος όλων μας. Στο βαθμό που δεν θα επιτρέψουμε στις ρατσιστικές και ξενοφοβικές δυνάμεις να μετατρέψουν τους μετανάστες σε αποδιοπομπαίους τράγους θα προσδιοριστεί η ποιότητα και το περιεχόμενο της δημοκρατικής λειτουργίας και οργάνωσης της κοινωνίας μας.

Η Εργατική Αλληλεγγύη με συνέπεια και σταθερότητα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του αντιρατσιστικού και αντιφασιστικού αγώνα. Υπερασπίζεται τα δικαιώματα των μεταναστών και προσφύγων, αναδεικνύει τα προβλήματά τους, στηρίζει και προβάλλει τον αγώνα τους. Συμπαρίσταται επίσης στο έργο του Ανοιχτού Σχολείου Μεταναστών Πειραιά και αποτελεί πολύτιμο σύμμαχο.

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης χιλίων φύλλων ευχόμαστε μαθητές-τριες, εθελοντές-ντριες η Εργατική Αλληλεγγύη να συνεχίσει με την ίδια δύναμη το έργο της για πολλά-πολλά χρόνια ακόμα.

Φώτης Ανδρεόπουλος, Πρόεδρος του Ανοιχτού Σχολείου Μεταναστών Πειραιά


Σ’αυτούς τους χαλεπούς καιρούς που ζούμε και στα ακόμα δυσκολότερα που θα ακολουθήσουν, είναι πολύ σημαντικό να ακούγονται όλες οι φωνές μιας πολύχρωμης αριστεράς επ’ ωφελεία του τόπου μας. Προς τούτο η συνέχιση της έκδοσης της εφημερίδας «Εργατική Αλληλεγγύη» κρίνεται αναγκαία και απαραίτητη. Εύχομαι από την πλευρά μου καλή δύναμη και πολλές επιτυχίες στο σημαντικό αγώνα που κάνετε.

Γιώργος Ιωακειμίδης, Δήμαρχος Νίκαιας - Αγ. Ι. Ρέντη


Μας βοηθήσατε σαν εφημερίδα στα δύσκολα που είχαμε τα τελευταία δύο χρόνια με τη διάλυση του σιδηρόδρομου, τις μετατάξεις 1700 εργαζόμενων, ήσασταν πάντα κοντά μας. Ο κόσμος έχει εκτιμήσει και την παρουσία σας και την προβολή των αιτημάτων μας στην εφημερίδα. Μια τέτοια στάση απέναντι στο εργατικό κίνημα από τη μεριά Μέσων Ενημέρωσης του μικρού έστω εύρους που έχει η Εργατική Αλληλεγγύη είναι καλή όταν συνεχίζεται, όταν έχει διάρκεια και όταν υπάρχουν αποτελέσματα στους αγώνες των εργαζόμενων.

Και έχουμε αποτελέσματα σαν εργατικό κίνημα. Φαίνεται από το πώς αντιμετωπίζει η κυβέρνηση την εφεδρεία το τελευταίο χρονικό διάστημα, φαίνεται από τις παλινωδίες των υπουργών, φαίνεται από την κρίση της κυβέρνησης που βάλανε και που κατά την γνώμη μου είναι ένα βήμα πριν μια ολοκληρωτική απάντηση από τη μεριά της αστικής τάξης. Πιστεύω ότι σαν εργατικό κίνημα έχουμε φτάσει -και έχετε συμβάλει σε αυτό σαν εφημερίδα- στα όριά του αυτό το αστικό σύστημα. Στο χέρι του χώρου της Αριστεράς είναι να παίξει σημαντικό ρόλο για το καλύτερο αποτέλεσμα για την εργατική τάξη και όλη την ελληνική κοινωνία.

Ντίνος Σουρμελής, ενεργό συνδικαλιστικό στέλεχος στην επιτροπή κατάληψης της Καρόλου


Η εφημερίδα «Eργατική Aλληλεγγύη» έχει καταξιωθεί στη συνείδηση του κόσμου των αγώνων και των πρωτοπόρων αγωνιστών. Δεν είναι μόνο η προβολή, μέσα από τις στήλες της, κάθε αγωνιστικής κινητοποίησης των εργαζομένων αλλά και η «ζωντανή» παρουσία της σε κάθε κινηματικό γεγονός παλεύοντας για τη νίκη και την αντικαπιταλιστική προοπτική.

Οι επαναστατικές  ιδέες της απαλλα­γής της κοινωνίας από την καπιταλιστική εκμετάλλευση, της ανατροπής της πολιτικής  της βαρβαρότητας που προωθούν η χρεοκοπημένη άρχουσα τάξη και οι κυβερνήσεις της, η οργάνωση του αγώνα ενάντια στο ρατσισμό και το φασισμό για την ενότητα του εργατικού κινήματος, μέσα από την «Εργατική Αλληλεγγύη» αναδεικνύονται σε μαχητική γραμμή πάλης για το εργατικό κίνημα.

Μέσα από τα φύλλα της οι θέσεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για διαγραφή του χρέους, εθνικοποίηση των τραπεζών και επιχειρήσεων χωρίς  αποζημίωση και με εργατικό έλεγχο, την έξοδο από το ευρώ και την ΕΕ, την ανατροπή της συγκυβέρνησης του μαύρου μετώπου (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ), γίνονται κτήμα και στόχοι πάλης του κινήματος.

Η «Εργατική Αλληλεγγύη» αποτελεί σημαντικό θεωρητικό και πολιτικό όπλο της  ταξικής πάλης σήμερα, απαραίτητο σε κάθε πρωτοπόρο αγωνιστή.

Σπύρος Κουλούρης, Γενικό Συμβούλιο ΑΔΕΔΥ


Με την  ευκαιρία της έκδοσης του 1000ου φύλλου της ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ θέλω να εκφράσω τις πιο θερμές ευχές μου για τη συνέχιση της επιτυχημένης κυκλοφορίας της και την ουσιαστική συμβολή της στον αγώνα για μια σοσιαλιστική κοινωνία.

Σε μια περίοδο δομικής κρίσης του διεθνούς και εγχώριου καπιταλισμού, σε μια εποχή που σαρώνονται θεμελιώδεις κατακτήσεις των εργαζομένων και της νεολαίας, φωνές όπως αυτή της ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ είναι πολύτιμες, προκειμένου, χωρίς σεκταρισμούς αλλά και σοσιαλδημοκρατικές αυταπάτες, χωρίς αφελή αισιοδοξία, αλλά με πίστη στο σκοπό, να δυναμώσει η αντίσταση εναντίον της καπιταλιστικής βαρβαρότητας και να ανοίξει επιτέλους ο δρόμος για το σοσιαλισμό σε διεθνή και εθνική κλίμακα.

Με συναγωνιστικούς χαιρετισμούς Αλέξανδρος Χρύσης, πανεπιστημιακός