Πρωτομαγιά 2019 - Αθήνα

Φωτό από την απεργιακή διαδήλωση της Εργατικής Πρωτομαγιάς που οργάνωσε ο Συντονισμός Ενάντια στα Μνημόνια (περισσότερες εδώ). Το κέντρο της Αθήνας σήμερα το πρωί, έδινε την εικόνα μιας πανεργατικής απεργίας που είχε παραλύσει τα πάντα. Τίποτα δεν λειτουργούσε και οι δρόμοι από την Πατησίων μέχρι το Σύνταγμα ανήκαν στους διαδηλωτές που συμμετείχαν στις απεργιακές συγκεντρώσεις. Με 24ωρη απεργία ακινητοποιήθηκαν οι συρμοί του ΗΣΑΠ, του ΟΣΕ, τα λεωφορεία και τα τρόλεϋ, τα καράβια έμειναν δεμένα στα λιμάνια, ενώ το Μετρό λειτούργησε για λίγες ώρες για να κατέβουν οι απεργοί στις διαδηλώσεις. Απεργιακή περιφρούρηση πραγματοποίησαν από τα ξημερώματα οι εργαζόμενοι της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά.

O Συντονισμός Ενάντια στα Μνημόνια ξεκίνησε με προσυγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Εργασίας, με πανό που έβαζε το κεντρικό σύνθημα της κινητοποίησης: "Αυξήσεις, προσλήψεις, δουλειές - Να τα πάρουμε όλα πίσω". Μαζί του βάδισαν με τα πανό τους ο Σύλλογος Εργαζομένων του Αγ.Σάββα, το Συντονιστικό Νοσοκομείων, το Σωματείο του ΓΟΝΚ, η Ομοσπονδία Υπαλλήλων ΟΑΕΔ, οι συνταξιούχοι της Εθνικής Τράπεζας,εργαζόμενοι/ες από την Ιδ.Υγεία, η ΚΕΕΡΦΑ, πρόσφυγες από τους Αγ.Θεόδωρους, το Σωματείο της Ιντρακόμ, η Εργατική Αλληλεγγύη και το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα, κάτοικοι του Πειραιά που αντιστέκονται στα σχέδια της Cosco για λιμάνι στην Πειραϊκή, οι δημοτικές κινήσεις Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας, Ανταρσία στην Κοκκινιά και Ανταρσία στο Λιμάνι αλλά και πλήθος διαδηλωτών από μια σειρά εργατικούς χώρους, σχολές και γειτονιές. "H Βενεζουέλα έδειξε ξανά πως νικάει η εργατιά", Διαγραφή του χρέους οριστική είναι η απάντηση η εργατική", "Σύνορα ανοιχτά για την προσφυγιά", "Άγκυρα - Αθήνα - Λευκωσία, εχθρός μας το κεφάλαιο και η στρατοκρατία", "Ούτε στην Αθήνα ούτε πουθενά - τσακίστε τους φασίστες σε κάθε γειτονιά", ήταν μερικά από τα συνθήματα που ακούγονταν.

Από τη μικροφωνική του Συντονισμού μίλησαν ο Κ.Καταραχιάς, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο νοσοκομείο Αγ.Σάββας, ο Β.Συλαϊδής, μέλος του Δ.Σ του ΕΚΑ, η Μ.Αμπελιώτη, εργαζόμενη στο δήμο Αθήνας, ο Κ.Πολύδωρος, μέλος του Δ.Σ του Σωματείου Ιδ.Κλινικών Αθήνας, η Φ.Φραγκάκου, εκ μέρους των καθαριστριών του Αγ.Σάββα που παλεύουν ενάντια στις απολύσεις, ο Ανουάρ, εκ μέρους των προσφύγων από την Ηλιόχαρη των Αγ.Θεοδώρων, η Ι.Παυλοπούλου, μέλος της Επιτροπής Αγώνα για το ΛΕΠΕΤΕ, ο Χ.Αργύρης από το Συντονιστικό Νοσοκομείων, ο Π.Κωνσταντίνου, συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ και υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας με την Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας, η Κ.Θωίδου, υποψήφια δήμαρχος Νίκαιας - Ρέντη, με την Ανταρσία στην Κοκκινιά κι ο Θ.Διαβολάκης, υποψήφιος δήμαρχος Πειραιά με την Ανταρσία στο Λιμάνι.

φωτο: Στέλιος Μιχαηλίδης / Εργατική Αλληλεγγύη