11/4/19 - Ανακοίνωση για τα αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών 2019

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ 2019

   Χιλιάδες φοιτητές και φοιτήτριες ψήφισαν την Τετάρτη 10 Απρίλη στην συντριπτική πλειοψηφία των σχολών. Συνολικά ψήφισαν 51.390 στα ΑΕΙ και περίπου 10.500 στα ΤΕΙ πανελλαδικά. Για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια η συμμετοχή των φοιτητών στις κάλπες ανέβηκε. 10.000 περισσότεροι ψήφισαν σε σχέση με πέρσι και αυτό είναι ενδεικτικό της πολιτικής συζήτησης που έχει ανάψει μέσα στις σχολές.

   Είναι ιδιαίτερα θετικό στις φετινές φοιτητικές εκλογές ότι στους περισσότερους συλλόγους αυξήθηκε η συμμετοχή των φοιτητών-τριών.  Παρά την τεράστια προσπάθεια της ΔΑΠ να συνδέσει το μήνυμα των φετινών φοιτητικών εκλογών ως πρόκριμα για τις επόμενες δημοτικές, περιφερειακές και ευρωεκλογές η αριστερά εξακολουθεί να είναι μεγάλη δύναμη μέσα στις σχολές με πάνω από 30%. 

  Χαιρετίζουμε τους πάνω από 6.000 χιλιάδες φοιτητές και φοιτήτριες που στήριξαν τα ψηφοδέλτια της ΕΑΑΚ. Η αντικαπιταλιστική αριστερά είναι μια διακριτή δύναμη που μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο για να οργανωθεί το φοιτητικό κίνημα. 

   Από την δικά μας πλευρά οι φοιτητές και οι φοιτήτριες του ΣΕΚ στις σχολές δώσαμε όλες μας τις δυνάμεις για το δυνάμωμα της αντικαπιταλιστικής αριστεράς και των σχημάτων της ΕΑΑΚ.

 - Αναδείξαμε την αναγκαιότητα σύγκρουσης με τους νόμους Γαβρόγλου και την προσπάθεια να τσακίσουν τα δικαιώματα μας και να μετατρέψουν τις σχολές και τις σπουδές μας σε ένα νέο πεδίο κερδοφορίας για τους καπιταλιστές. Μπορούμε να γενικεύσουμε τα παραδείγματα σύγκρουσης και αντίστασης με αυτή την πολιτική και φέτος υπήρχαν πολλά τέτοια σε όλη την Ελλάδα. Παλεύουμε για την συνολικοποίηση των αντιστάσεων για συνελεύσεις, καταλήψεις, διαδηλώσεις και απεργίες και το αποτέλεσμα της ΕΑΑΚ δείχνει ότι υπάρχει η δύναμη  για να το κάνουμε αυτό πράξη.  -Αναδείξαμε την σύγκρουση με τον εθνικισμό και τους φασίστες, την σύγκρουση με τον ρατσισμό και την πολιτική της Ευρώπης φρούριο. Τα συλλαλητήρια που έγιναν διεθνώς στις 16 Μάρτη και η συμμετοχή της νεολαίας ήταν βήμα μπροστά. Επόμενος σταθμός η 18 Απρίλη και η διαδήλωση στο εφετείο για τα 4 χρόνια από την έναρξη της δίκης της χρυσής αυγής. Η νεολαία θα βρεθεί στην πρώτη γραμμή αυτού του αγώνα  για να διεκδικήσουμε ότι η θέση των νεοναζί βρίσκεται στην φυλακή.

   -  Ανοίξαμε τα ζητήματα του σεξισμού και της καταπίεσης  που ειδικά στη νεολαία έχουν πάρει εκρηκτικές διαστάσεις. Ενάντια στο σύστημα των σεξιστικών διακρίσεων, παίξαμε ρόλο για να οργανωθεί για πρώτη φορά απεργία στις 8 Μάρτη και συνεχίζουμε. Οι προτεινόμενες αλλαγές στον ποινικό κώδικα από την κυβέρνηση  για το ζήτημα των βιασμών αλλά και για την εγκληματική οργάνωση που πάει να ρίξει στα μαλακά την χρυσή αυγή πρέπει να σημάνουν ξεσηκωμό μέσα στις σχολές μας.  

 -Θα συνεχίσουμε ανοίγοντας  τα ζητήματα της προοπτικής των αγώνων μας. Η στρατηγική σύνδεση των φοιτητών με τους αγώνες της εργατικής τάξης, η πάλη για ένα δυνατό πανεκπαιδευτικό κίνημα ενάντια στους νόμους Γαβρόγλου μαζί με τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές  πρέπει να αποτελέσει κέντρο της δουλειάς μας όλο  το επόμενο διάστημα. Μέσα σε αυτούς τους αγώνες ξεδιπλώνουμε την συζήτηση για τα όρια της ρεφορμιστικής στρατηγικής και την αναγκαιότητα δυναμώματος των επαναστατών μέσα στη νεολαία. Σε αυτή την προσπάθεια φιλοδοξούμε να είναι σταθμός το φεστιβάλ επαναστατικών ιδεών ΜΑΡΞΙΣΜΟΣ 2019 που θα γίνει στη Νομική. 4 μέρες με συζητήσεις 27-30 Ιούνη πάνω σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα για να συμβάλουμε στην επαναστατική διέξοδο από το σύστημα της κρίσης, της εκμετάλλευσης και της καταπίεσης. 

ΣΕΚ στις σχολές