7/3/19 - Απεργία διαρκείας των καθαριστριών του Αγ. Σάββα

Δείτε εδώ φωτό από τη σημερινή ημέρα απεργίας.

 

Με νέα 48ωρη συνεχίζεται η ΑΠΕΡΓΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ των καθαριστριών του Αγ. Σάββα Συνεχίζεται η ΑΠΕΡΓΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ των 88 καθαριστριών του νοσοκομείου Αγ. Σάββας που ξεκίνησαν σήμερα Πέμπτη 7/3 την δεύτερη 48ωρη απεργία μέσα σε μια βδομάδα.

Οι καθαρίστριες αφού από το πρωί έκαναν περιφρούρηση και μετά συνέλευση που επιβεβαίωσε τη δυναμική της απεργίας βγήκαν στο προαύλιο κρατώντας το πανό του σωματείου. Αύριο Παρασκευή 8/3, 2η μέρα της 48ωρης, απεργίας μετά την πρωινή περιφρούρηση οι καθαρίστριες/ες του Αγ. Σάββα έχουν αποφασίσει να κατέβουν όλες μαζί με πούλμαν στην απεργιακή συγκέντρωση για τις 8 Μάρτη- Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, 2μμ, πλ. Κλαυθμώνος. Σήμερα Πέμπτη 7/3 πρώτη μέρα της απεργία κανείς δεν μπήκε για δουλειά παρα μόνο τα 20 άτομα του προσωπικού ασφαλείας. Παρά τις τεράστιες πιέσεις και την επιχείρηση τρομοκράτησης των εργαζόμενων που εξαπέλυσε ο διοικητής του νοσοκομείου Δενδραμής που από το πρωί εκβίαζε τις καθαρίστριες και έπαιρνε τηλέφωνα τους διευθυντές των κλινικών για να μην αφήσει όσους από το υπόλοιπο προσωπικό ήθελαν να απεργήσουν στο πλευρό των καθαριστριών. Παρά τα τερτίπια του διευθυντή, η πρώτη μέρα της 48ωρης απεργία είχε 100% επιτυχία, ενώ πολύ σημαντική ήταν και η απεργιακή συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στο προαύλιο του νοσοκομείου με την παρουσία προέδρων και συνδικαλιστών από πολλά νοσοκομεία της Αττικής.

Δεκάδες είναι τα ψηφίσματα συμπαράστασης που έχουν φτάσει στον Αγ. Σάββα από μεγάλα σωματεία όπως αυτό των εργαζόμενων στην Intracom, στο ΜΕΤΡΟ, από την ΠΟΣΠΕΡΤ, από συλλόγους εκπαιδευτικών, από πολλούς φοιτητικούς συλλόγους μεταξύ αυτών και του Συλλόγου των φοιτητών της Φιλοσοφικής. Εκατοντάδες ήδη είναι οι υπογραφές συμπαράστασης από απλό κόσμο που στέκεται στο πλευρό τους. Πολύ σημαντικά είναι και τα ποσά που έχουν μαζευτεί στο απεργιακό ταμείο που έχει ανοίξει εδώ και τρεις μέρες για τη στήριξη του αγώνα των καθαριστριών. Μεγάλα ποσά από τα σωματεία τους στο απεργιακό ταμείο κατέθεσαν οι συνδικαλιστές συμπαραστάτες που ήρθαν στην συγκέντρωση και έστειλαν αγωνιστικούς χαιρετισμούς. Μεταξύ αυτών που πήραν το λόγο και μίλησαν στην συγκέντρωση ήταν ο πρόεδρος ο Πρόεδρος του συλλόγου των εργαζόμενων στο νοσοοκομείο ΕΛΠΙΣ Λευτέρης Πανάρετος, του συλλόγου των εργαζόμενων στο Αττικό νοσοκομείο Μιχάλης Ρίζος, ο πρόεδρος των εργαζόμενων στο Αμαλία Φλέμινγκ Δημήτρης Περίχαρος, ο αναπληρωτής γραμματέας εργαζόμενων από το Πάιδων Πεντέλης Παναγιώτης Μήτσιου, αντιπρόσωποι του σωματείου του Αγλ. Κυριακού και του Γεννηματάς που έφεραν 200 ευρώ για το απεργιακό ταμείο.

Το παρόν έδωσε και ο ο Μιχάλης Μηλιτσακάκης από την ΕΕ της ΑΔΕΔΥ που δήλωσε ότι είναι ανάγκη τώρα η ΑΔΕΔΥ να καλέσει σε απεργία και για τις καθαρίστριες του Αγ. Σάββα και για όλους τους συμβασιούχους του δημόσιου τομέα. Σε όλες τις ομιλίες έγινε ξεκάθαρο πως η μάχη των καθαριστριών του Αγ. Σάββα είναι μάχη σύμβολο για όλους τους συμβασιούχους που είναι όμηροι της ανακύκλωσης της εργασίας και κάθε λίγο και λιγάκι απολύονται για να προσληφθούν στη θέση τους άλλοι, που και αυτοί αργά ή γρήγορα θα απολυθούν.

Το λόγο στη συγκέντρωση πήρε και ο υποψήφιος Δήμαρχος με την Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας Πέτρος Κωνσταντίνου που τόνισε πως ο αγώνας των 88 καθαριστριών/ων του Αγ. Σάββα δείχνει το δρόμο για να σπάσουμε τις πολιτικές της ελαστικής εργασίας. “Θα είναι τιμή μας, τιμή όλου του εργατικού κινήματος, στην αυριανή πανεργατική απεργία για τις 8 Μάρτη – Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, το πανό των απεργών καθαριστριών του Αγ. Σάββα να ανοίγει την απεργιακή διαδήλωση”, υπογράμμισε καταχειροκροτούμενος ο Π. Κωνσταντίνου. “Μας απολύουν γιατί νομίζουν ότι είμαστε αδύναμες και δεν μπορούμε να αντισταθούμε. Θα τους αποδείξουμε πως δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω. Θα αγωνιστούμε μέχρι τέρμα για να σώσουμε τις δουλειές μας και τη ζωή μας. Σας καλούμε όλους να μας στηρίξετε και να απλώσετε το μήνυμα του αγώνα μας μέχρι τη νίκη”, τόνισε η Φιλιώ μια από τις απολυόμενες καθαρίστριες του Αγ. Σάββα που κάλεσε όλες τις συναδέλφισσες/φους της στην αυριανή μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση για τις 8 Μάρτη – Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, 2μμ, πλ. Κλαυθμωνος. “Για άλλη μια φορά παρά τα κόλπα της διοίκησης η απεργία έχει 100% επιτυχία. Οι καθαρίστριες του Αγ. Σάββα δείχνουν πως η ενότητα, η οργάνωση και η επιμονή μπορούν να τσακίσουν ακόμα και τις πιο σκληρές αντεργατικές μεθοδεύσεις. Ευχαριστούμε για την συμπαράσταση από όλα τα νοσοκομεία και όλη την εργατική τάξη που μας στηρίζει. Χρειάζεται με απεργίες να απλώσουμε τη μάχη ενάντια στην ελαστική εργασίας. Οι καθαρίστριες του Αγ. Σάββα δείχνουν το δρόμο του αγώνα. Ο αγώνας τους είναι αγώνας όλων μας. Να τις στηρίξουμε μέχρι τη νίκη”, ανέφερε στην τοποθέτησή του ο πρόεδρος του σωματείου του Αγ. Σάββα Κώστας Καταραχιάς καλώντας με τη σειρά του να διαδηλώσουμε αύριο 8 Μάρτη – Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας με τις καθαρίστριες του Αγ. Σάββα μπροστά να δείχνουν το δρόμο του αγώνα και της αντίστασης.

Φωτό/ρεπορτάζ: Εργατική Αλληλεγγύη/ Κυριάκος Μπάνος