27/2/19 - Γεροβασίλη όπως Δένδιας

Πριν από πέντε περίπου εβδομάδες η Όλγα Γεροβασίλη, η υπουργός Προστασίας του Πολίτη, απένειμε αριστεία (βραβεία) και σταυρούς (μετάλλια) “αστυνομικής ανδραγαθίας” σε μια σειρά από αστυνομικούς και αστυνομικές υπηρεσίες, ανάμεσά τους οι Αστυνομικές Διευθύνσεις της Ορεστιάδας και της Λέσβου.

Το “ανδραγάθημα” της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λέσβου το είχε περιγράψει, μερικούς μήνες πριν, με γλαφυρά λόγια η ΕΡΤ: 

“Σε λεωφορεία που τους μετέφεραν στον καταυλισμό της Μόριας επιβιβάστηκαν με τη βία στις 05:30 σήμερα Δευτέρα 23 Απριλίου 2018 οι διαμαρτυρόμενοι πρόσφυγες και μετανάστες... που από την περασμένη Τετάρτη είχαν καταλάβει την κεντρική πλατεία Σαπφούς. Τα ξημερώματα ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις αποσπούσαν έναν-έναν τους διαμαρτυρόμενους, τους οποίους οδηγούσαν στα λεωφορεία. Οι αλλοδαποί παρέμεναν αμυνόμενοι και αρνούμενοι να εγκαταλείψουν την πλατεία έως την τελευταία στιγμή, σε μια σφιχτή ανθρώπινη αλυσίδα έχοντας στο κέντρο τις γυναίκες και παιδιά. Της τελικής επιχείρησης της Αστυνομίας, είχε προηγηθεί η μετατροπή, καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, σε πεδίο μάχης της πλατείας Σαπφούς και της προκυμαίας της Μυτιλήνης (από)... ομάδες ακροδεξιών”. 

Η Ορεστιάδα βρίσκεται στον Έβρο. Τα ανδραγαθήματα της εκεί αστυνομίας περιέγραφε τον περασμένο Δεκέμβρη σε ένα άρθρο του το Γερμανικό περιοδικό Der Spiegel με αυτά τα λόγια: 

“Η οργάνωση Human Rights Watch έχει καταγράψει 24 επιχειρήσεις push-back (παράνομης επαναπροώθησης) στα ελληνοτουρκικά σύνορα μέσα στο Δεκέμβριο, σύμφωνα με τις οποίες Έλληνες αστυνομικοί κακοποίησαν εν μέρει τους πρόσφυγες, τους λήστεψαν και παρά τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες τους απώθησαν με τα εσώρουχα πίσω στην Τουρκία. Τρεις ελληνικές ΜΚΟ κατέγραψαν τον ίδιο μήνα 39 τέτοιες περιπτώσεις... Η ελληνική κυβέρνηση συνεχώς επιμένει ότι τηρούνται όλες οι νομικές διαδικασίες, αλλά εμπειρογνώμονες... επικρίνουν τις ελληνικές αρχές ότι... απωθούν εν γνώσει τους παράνομα πίσω στην Τουρκία τους πρόσφυγες”.

Μήνυμα

Με τη βράβευση η Γεροβασίλη έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην αστυνομία: ο ρατσισμός απέναντι στους πρόσφυγες και τους μετανάστες είναι όχι μόνο ανεκτός από την κυβέρνηση “της αριστεράς” αλλά και αποδεκτός και νομιμοποιημένος. Οι μετανάστες μπορούν να πεθαίνουν, για αγνώστους λόγους, στα αστυνομικά τμήματα αλλά κανένας δεν θα θέσει ερωτήσεις. Και κανένας δεν πρόκειται να τιμωρηθεί.

Η κυβέρνηση έχει, κυριολεκτικά, “πιάσει πάτο” με την Γεροβασίλη. Το Υπουργείο ΠροΠο έχει επιστρέψει στις “ένδοξες” εποχές του Δένδια, των επιχειρήσεων σκούπα και του “Ξένιου Δία”.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αρνήθηκε, από την πρώτη στιγμή που ανέβηκε στην εξουσία, τα συγκρουστεί με το “βαθύ κράτος”, την αστυνομία, την ηγεσία του στρατού, την εκκλησία, τη δικαιοσύνη. Αντί για αυτό προσπάθησε να το καθησυχάσει: έβαλε τον Πάνο Καμένο, ένα ακροδεξιό γέννημα-θρέμα της Νέας Δημοκρατίας στο Υπουργείο Άμυνας, άφησε άθικτη την ηγεσία της αστυνομίας, σεβάστηκε την “ανεξαρτησία της δικαιοσύνης” -των δικαστών που περιγελούσαν τον ελληνικό λαό βγάζοντας αντισυνταγματικές “κατ' εξαίρεση” τις δικές τους περικοπές των συντάξεων. 

Κάποιοι έτρεφαν αυταπάτες ότι με αυτή την μετριοπαθή στάση θα κατάφερνε η κυβέρνηση να “κερδίσει” τις ηγεσίες του στρατού ή της αστυνομίας και να μην τις βρει απέναντί της. Το αποτέλεσμα, όμως, ήταν ακριβώς το αντίθετο: αντί να συμβιβαστεί η αστυνομία με τις “αρχές της αριστεράς”, συμβιβάστηκε η “κυβέρνηση της αριστεράς” με τα πιο σκοτεινά υπόγεια του “βαθέως κράτους”.