11/1/19 - Πανελλαδική κινητοποίηση εκπαιδευτικών "Όχι στο προσοντολόγιο"

Δείτε εδώ φωτό από την μεγαλειώδη πανελλαδική κινητοποίηση στην 24ωρη απεργία της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ.

Να αποσυρθεί το “προσοντολόγιο”, ΤΩΡΑ!
Μεγαλειώδες ήταν το συλλαλητήριο χιλιάδων εκπαιδευτικών που πλημμύρισαν το κέντρο της Αθήνας σήμερα Παρασκευή 11/1 σε ένα μεγάλο πανεκπαιδευτικό ποτάμι που ξεχύθηκε από τα Προπύλαια και έφτασε μέχρι τη Βουλή και το Μέγαρο Μαξίμου. Η κοινή 24ωρη απεργία της ΔΟΕ΅και της ΟΛΜΕ έβγαλε στους δρόμους χιλιάδες αναπληρωτές και μόνιμους, δάσκαλους και καθηγητές απ'όλη την Ελλάδα σε ένα από τα πιο οργισμένα και μαχητικά συλλαλητήρια που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια.

Από το πρωί οι εκπαιδευτικοί, με τη συμπαράσταση φοιτητών από σχολές του ΕΚΠΑ και του Πολυτεχνείου, κατέλαβαν την Πρυτανεία στα Προπύλαια κάνοντάς την κέντρο αγώνα. Στη 1μμ ήδη τα Προπύλαια και η Πανεπιστημίου είχαν πλημμυρίσει από τους εκπαιδευτικούς που έφταναν απ'όλη την Ελλάδα. “Εδώ και τώρα απεργία”, ήταν ένα από τα βασικά συνθήματα που φώναζαν οι χιλιάδες συγκεντρωμένοι καλώντας σε κλιμάκωση του αγώνα εδώ και τώρα. “Η κυβέρνηση ήρθε μέσα στις γιορτές να περάσει την πιο σκληρή νεοφιλελεύθερη επίθεση που έχει γίνει εδώ και χρόνια στην παιδεία. Μέσα στις διακοπές και με κλειστά τα σχολεία υποτίθεται πως έκανε διαβούλευση και φέρνει το νομοσχέδιο να ψηφιστεί μέσα στην επόμενη βδομάδα. Είναι μια τεράστια πρόκληση. ΔΟΕ και ΟΛΜΕ πρέπει να απαντήσουν με απεργία διαρκεία αμέσως. Από Δευτέρα να ξεκινήσουμε με 48ωρη, μέσα στις δύο αυτές μέρες να γίνουν Γενικές Συνελεύσεις παντού και να ξεκινήσουμε απεργιακό αγώνα διαρκείας. Να στείλουμε το μήνυμα πως αυτό το νομοσχέδιο δεν πρόκειται να περάσει. Ταυτόχρονα πρέπει να συντονιστούμε με τα υπόλοιπα κομμάτρια του δημόσιου τομέα, τους νοσοκομειακούς, τους συμβασιούχους στο Βοήθεια στο Σπίτι και στους Δήμους γενικότερα και να προχωρήσουμε σε κοινές απεργιακές κινητοποιήσεις και να ξεσηκώσουμε ένα ενιαίο κίνημα με κεντρικό αίτημα: “Μόνιμους Μαζικούς Διορισμούς ΤΩΡΑ!”, τόνισε μιλώντας στην ΕΑ ο Αλί Μουσταφάογλου αναπληρωτής από τον ΣΕΠΕ Χανίων.

Η πορεία ξεκίνησε με τα πανό των αναπληρωτών δασκάλων και καθηγητών. Ακολουθούσαν δεκάδες πανό συλλόγων δασκάλων και καθηγητών απ'όλη την χώρα ενώ στην πορεία πήραν μέρος εκατοντάδες φοιτητές από την Φιλοσοφική, το Παιδαγωγικό, το Πολυτεχνείο, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής που έχουν δεχτεί τις επιθέσεις αναδιάρθρωσης του Γαβρόγλου, ενώ σημαντική ήταν και η παρουσία του Συντονιστικού των Νοσοκομείων με αγωνιστές από το κίνημα των νοσοκομειακών. “Είμαστε σήμερα εδώ γιατί ο αγώνας μας είναι κοινός. Χιλιάδες συμβασιούχοι και επικουρικοί στα νοσοκομεία βρισκόμαστε υπό απόλυση. Δίνουμε μάχες μέρα τη μέρα για μονιμοποιήσεις. Ο αγώνας των εκπαιδευτικών είναι αγώνας για όλους μας. Την επόμενη περίοδο θα πρέπει να δώσουμε κοινές απεργιακές μάχες για να επιβάλουμε πως δεν θα απολυθεί κανείς και θα γίνουν δεκάδες χιλιάδες προσλήψεις για να καλύψουν τα κενά στα σχολεία, στα νοσοκομεία, στους δήμους σε όλες τις κοινωνικές υπηρεσίες”, τόνισε ο Μούσα Αλουντάτ επικουρικός γιατρός στο Ογκολογικό Νοσοκομείο Κηφισιάς μέλος του Συντονιστικού Νοσοκομείων. Με πανό στην πορεία πήρε μέρος και κλιμάκιο της δημοτικής παράταξης Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας με την παρουσία του υποψήφιου Δήμαρχου Αθήνας Πέτρου Κωνσταντίνου. “Πέρσι οι αναδιαρθρώσεις του Γαβρόγλου διέλυσαν τα ΤΕΙ. Δώσαμε μια μεγάλη μάχη με καταλήψεις διαρκείας. Αυτό πρέπει να επαναλάβουμε και φέτος στο πλευρό των εκπαιδευτικών. Από Δευτέρα πρέπει να καλέσουμε συνελεύσεις στις σχολές και στην επόμενη μεγάλη απεργιά των εκπαιδευτικών να κατέβουμε στο πλευρό τους χιλιάδες φοιτητές με κατηλειμένα Πανεπιστήμια.

Στεκόμαστε στο πλευρό των δασκάλων και των καθηγητών, ο αγώνας τους είναι αγώνας για δημόσια δωρεάν παιδεία για όλους”, ανέφερε ο Αργύρης φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Δυτ. Αττικής. Όταν η πορεία έφτασε στη Βουλή χιλιάδες οργισμένοι εκπαιδευτικοί προσπάθησαν να ανέβουν τα σκαλιά της Βουλής και συγκρούστηκαν με τα ΜΑΤ. Το ίδιο συνέβη και μπροστά στο Μέγαρο Μαξίμου που το φύλαγαν εκατοντάδες ΜΑΤατζίδες που απώθησαν του δασκάλους και τους καθηγητές με χρήση δακρυγόνων.

“Σήμερα δείξαμε τη δύναμή μας. Η τεράστια συμμετοχή στην απεργία και το μεγαλειώδες συλλαλητήριο έστειλαν μήνυμα κλιμάκωσης. Δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα από την κυβέρνηση. Οργανώνουμε από τώρα τα επόμενα απεργιακά βήματα χωρίς να περιμένουμε τις τρίπλες του Γαβρόγλου και πότε θα φέρει το νομοσχέδιο στη Βουλή. Η επόμενη βδομάδα είναι πολύ κρίσιμη. Ζητάμε από την ΔΟΕ, την ΟΛΜΕ αλλά και την ΑΔΕΔΥ άμεση κήρυξη 48ωρης απεργίας για τις επόμενες μέρες. Οργανώνουμε τις Γενικές Συνελεύσεις σε κάθε περιοχή. Συντονιζόμαστε με τους υπόλοιπους κλάδους σε νοσοκομεία και δήμους που δίνουν τη μάχη της μονιμοποίησης. Σήμερα οι εκπαιδευτικοί δείξαμε πως δεν κάνουμε πίσω. Με τους αγώνες μας θα επιβάλουμε πως αυτό το νομοσχέδιο θα μείνει στα χαρτιά και θα δείξουμε πως έχουμε τη δύναμη να ανατρέψουμε τα σχέδια του Γαβρόγλου και της κυβέρνησης που ενώ μιλάει για μεταμνημονιακή περίοδο συνεχίζει τις πολιτικές της λιτότητας. Συνεχίζουμε μέχρι να αποσυρθεί το νομοσχέδιο του Γαβρόγλου”, ανέφερε στην Εργατική Αλληλεγγύη ο Στέλιος Γιαννούλης αναπληρωτής δάσκαλος στη Βούλα- Βάρκιζα και μέλος του Δικτύου Εκπαιδευτικών – Η Τάξη μας.

Αμέσως μετά την μεγάλη πορεία αναπληρωτές, μόνιμοι και συμπαραστάτες συγκεντρώθηκαν στο αίθριο της κατηλειμένης Πρυτανείας του Πανεπιστημίου στα Προπύλαια και πραγματοποίησαν συνέλευση για τον καλύτερο συντονισμό και οργάνωση στα επόμενα βήματα κλιμάκωσης του αγώνα τους. Συγκεντρώσεις και πορείες πραγματοποιήθηκαν σε δεκάδες πόλεις σε όλη την Ελλάδα.

Φωτό/ρεπορτάζ: Εργατική Αλληλεγγύη/ Κυριάκος Μπάνος