16/12/18 - Νίκαια: «Μήνυμα ανυπακοής στα μνημόνια, τον ρατσισμό, τον σεξισμό με την Ανταρσία στην Κοκκινιά»

Με τη συμμετοχή δεκάδων αγωνιστών και αγωνιστριών, ντόπιων και μεταναστών από την πόλη της Νίκαιας, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 16 Δεκεμβρίου στο Δημαρχείο της πόλης, η ανοιχτή σύσκεψη που κάλεσε η Δημοτική Κίνηση «Ανταρσία στην Κοκκινιά της Προσφυγιάς και της Αντίστασης», με την οποία ξεκινάει τη μάχη για το δυνάμωμα της αντικαπιταλιστικής αριστεράς, εν όψει των δημοτικών εκλογών τον ερχόμενο Μάη.

Τη σύσκεψη άνοιξαν η Κατερίνα Θωίδου, δημοτική σύμβουλος Νίκαιας -Ρέντη με την «Ανταρσία στην Κοκκινιά» και η Τασούλα Δημητριάδου, μέλος ΔΣ του Συλλόγου Γονέων 12ου Δημοτικού Νίκαιας και μέλος του συντονιστικού του σχήματος. Ακολούθησαν τοποθετήσεις από αγωνιστές κι αγωνίστριες, που ανέδειξαν όλες τις μάχες που έχει δώσει το δημοτικό σχήμα τα τελευταία χρόνια. Μέσα από τη συζήτηση διαμορφώθηκε το πολιτικό πλαίσιο της δημοτικής κίνησης και οι διεκδικήσεις της και έγιναν προτάσεις για τις καμπάνιες που θα ανοίξει το επόμενο διάστημα. 

Ενόψει της 16ης Μάρτη και της παγκόσμιας ημέρας κατά του ρατσισμού και του φασισμού, η Ανταρσία στην Κοκκινιά θα πάρει πρωτοβουλίες για τη διοργάνωση μίας εβδομάδα δράσης στα σχολεία, με απεύθυνση στους Συλλόγους Γονέων, την Ένωση Γονέων, την ΕΛΜΕ και το Δήμο. Πρωτοβουλίες θα πάρει επίσης σε συνεργασία με τα σωματεία της πόλης για τον φετινό απεργιακό γιορτασμό της 8 Μάρτη –παγκόσμιας ημέρας γυναικών, ενάντια στο σεξισμό και τις διακρίσεις. Αποφασίστηκε να κυκλοφορήσει προεκλογικό υλικό, (αφίσα και τετρασέλιδο) και να γίνει επόμενη εκδήλωση της κίνησης στην περιοχή του Ρέντη. Διευρύνθηκε το 7μελες συντονιστικό της, με δυο επιπλέον μέλη και τέλος αποφασίστηκε επικεφαλής του ψηφοδελτίου και υποψήφια δήμαρχος Νίκαιας-Ρέντη να είναι η Κατερίνα Θωίδου. 


Η παρέμβαση της «Ανταρσία στην Κοκκινιά» στις ερχόμενες δημοτικές εκλογές έχει στόχο να αναδείξει το μήνυμα ανυπακοής απέναντι στα μνημόνια, το ρατσισμό και το σεξισμό που στέλνουν τα κινήματα της τελευταίας περιόδου και ταυτόχρονα να στείλει το μήνυμα ότι απέναντι στην κρίση του καπιταλισμού υπάρχουν εναλλακτικές αντικαπιταλιστικές λύσεις, ανέφερε η δημοτική σύμβουλος με την «Ανταρσία στην Κοκκινιά», Κατερίνα Θωίδου στο άνοιγμα της σύσκεψης. 

Περιέγραψε τις επιπτώσεις των περικοπών στους δήμους, που έχουν σαν αποτέλεσμα να αναζητούν έσοδα μέσα από τα δημοτικά τέλη, τους φόρους και τα χαράτσια, φορτώνοντας τα βάρη της διαχείρισης στις πλάτες των κατοίκων. Πρόσθεσε ότι η διοίκηση Ιωακειμίδη ενώ φορτώνει τα βάρη στους κατοίκους, έχει παραχωρήσει την όποια κοινωνική πολιτική του Δήμου στα χέρια των ΜΚΟ και των χορηγών, ενώ χαϊδεύει τις μεγάλες επιχειρήσεις για να φέρουν την υποτιθέμενη «ανάπτυξη» στην πόλη. Θύμισε τις πρωτοβουλίες που πήρε η «Ανταρσία στην Κοκκινιά» και τόνισε στο κλείσιμό της ότι το αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα δίνει τα πολιτικά επιχειρήματα προκειμένου να μπορεί μία δημοτική κίνηση να κάνει αντιπολίτευση απέναντι σε έναν δήμαρχο που εφαρμόζει μνημόνια. 

Η Τασούλα Δημητριάδου μίλησε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία εξ αιτίας της ελλιπούς χρηματοδότησης, αλλά και για τις πρωτοβουλίες του Συλλόγου Γονέων. «Τα τελευταία χρόνια υπήρξε μία ραγδαία επιδείνωση στο χώρο της δημόσιας εκπαίδευσης, με ελλείψεις σε δασκάλους και καθηγητές, τα κτίρια αφήνονται χωρίς συντήρηση και γίνονται επικίνδυνα για τα παιδιά, οι σχολικές καθαρίστριες δεν επαρκούν και εργάζονται με 8μηνη σύμβαση και με 300 ευρώ το μήνα τα οποία καταβάλλονται κάθε 4-5 μήνες. Τα χρήματα που έχει να διαχειριστεί κάθε σχολικό συγκρότημα δεν φτάνουν για ρεύμα και πετρέλαιο με αποτέλεσμα να χρωστάνε χιλιάδες ευρώ. Το επόμενο διάστημα θα εφαρμοστεί ο νόμος για την υποχρεωτική φοίτηση των προνηπίων στα σχολεία και το αποτέλεσμα θα είναι να πολλαπλασιαστούν τα κοντέινερ, που ήδη έχουμε για 3η χρονιά στο σχολείο μας, χωρίς καμία πρόβλεψη για ανέγερση κτιρίων. 

Είμαι στο Σύλλογο Γονέων του 12ου Δημοτικού το οποίο είναι ίσως το παλιότερο σχολικό κτίριο της πόλης και έχει τεράστιες ανάγκες συντήρησης. Πέρσι πήραμε πρωτοβουλία και συγκαλέσαμε συνέλευση όπου αποφασίσαμε να καταγράψουμε τα αιτήματά μας και συγκεντρώσαμε στα 240 παιδιά 180 υπογραφές γονέων που ζητούσαν ικανοποίηση των αιτημάτων μας, με προοπτική αν η δημοτική αρχή δεν ικανοποιήσει τα αιτήματά μας, να πάμε στο δημοτικό συμβούλιο μαζί με το σύλλογο διδασκόντων. Μετά από αυτή την πίεση ξεκίνησαν πέρσι οι εργασίες στο σχολείο και συνεχίζουμε και φέτος. 

Στις σχολικές επιτροπές που συμμετέχω από την πλευρά της Ανταρσία στην Κοκκινιά, δίνουμε την κόντρα ενάντια στις ιδιωτικές εταιρείες που θέλουν να μπουν στα σχολεία. Εξηγούμε στους γονείς μέσα στους συλλόγους ότι ο μόνος δρόμος είναι να διεκδικούμε συνεχώς δημόσια κονδύλια, να πιέζουμε και να μην αποδεχόμαστε ότι η παιδεία θα λειτουργεί με χορηγούς. Από τη στιγμή που ξεκίνησαν οι εργασίες στο 12ο Δημοτικό κάτω από τη δικιά μας την πίεση, οι γονείς είδαν ότι τα πράγματα μπορούν να γίνουν διαφορετικά και τώρα είναι διατεθειμένοι να κινητοποιηθούν. 

Δυστυχώς την εξαθλιωμένη εικόνα της εκπαίδευσης έρχεται να συμπληρώσει και η προσπάθεια της Χρυσής Αυγής να εισχωρήσει στα σχολεία. Σκοπεύουμε το επόμενο διάστημα να ζητήσουμε από τους Συλλόγους Γονέων σε συνεργασία με την Ένωση Γονέων και την ΕΛΜΕ να γίνει συνάντηση με πλάνο δράσης μέσα στα σχολεία ενάντια στο φασισμό, για να μη αφήσουμε τα παιδιά μας στα χέρια των δολοφόνων του Παύλου Φύσσα. Επικροτούμε τη συμβολική αντικατάληψη που έκαναν οι μαθητές του 4ου Λύκειο Νίκαιας κόντρα στο ρατσισμό και το φασισμό με σύνθημα «Έξω οι φασίστες από τα σχολεία». 

Η «Ανταρσία στην Κοκκινιά» έχει δώσει μάχες από το 2014 ενάντια στις συγχωνεύσεις των σχολείων, έχει παλέψει για να μπουν τα προσφυγόπουλα στα σχολεία μας, ενάντια στις σύγχρονες μεσαιωνικές συνθήκες εκπαίδευσης και πιστεύουμε ακράδαντα ότι όχι απλά χρειάζεται να συνεχίσει την εκπροσώπησή της στο Δημοτικό Συμβούλιο της Νίκαιας αλλά να δυναμώσει και άλλο η φωνή της μέσα από τη στήριξη όλων και γι’ αυτό στηρίζουμε τη συμμετοχή της στις δημοτικές εκλογές, με επικεφαλής την Κατερίνα Θωίδου. 

Μιχάλης Πέππας

Στη συζήτηση το λόγο πήρε ο Λεωνίδας Κοντουδάκης, μάρτυρας της δολοφονίας του Γρηγόρη Λαμπράκη και μέλος της ΚΕΕΡΦΑ Νίκαιας, ο οποίος θύμισε τις μάχες ενάντια στον πιο δολοφονικό πυρήνα της Χρυσής Αυγής Νίκαιας και τόνισε ότι από τη στιγμή που μπήκε η «Ανταρσία στην Κοκκινιά» στο δημοτικό συμβούλιο κατάφερε όχι μόνο να κάνει τη διαφορά αλλά και να το αναγκάζει να παίρνει ομόφωνες αποφάσεις ενάντια στους φασίστες. 

Ο Χρήστος Κουγιτέας εργαζόμενος στον ιδιωτικό τομέα και μέλος ΔΣ του Ν.Π.Δ.Δ του Δήμου (ΚΑΠΗ και Παιδικοί Σταθμοί) τόνισε ότι η Ανταρσία στην Κοκκινιά γεννήθηκε μέσα από τους κοινωνικούς και αντιφασιστικούς αγώνες που δόθηκαν στην πόλη, οι οποίοι και συνεχίζονται. 
 Ο Ασίφ Αλί από την Πακιστανική Κοινότητα, θύμισε την τρομοκρατία που βίωσαν οι μετανάστες μετά το άνοιγμα των γραφείων της Χρυσής Αυγής στη Νίκαια, για τους αγώνες που έδωσε η πακιστανική κοινότητα μαζί με την ΚΕΕΡΦΑ, αλλά και πώς άλλαξε η αντιμετώπιση της Δημοτικής Αρχής απέναντι στους μετανάστες από τη στιγμή που μπήκε η Ανταρσία στην Κοκκινιά στο δημοτικό συμβούλιο και έγινε η φωνή τους. 
Η Εύη Σταμπολή μίλησε για το ρόλο που έπαιξαν μέλη της κίνησης στη δημιουργία της Ενωτικής Πρωτοβουλίας Αντιφασιστών Σαλαμίνας. 
Η Φιλιώ Φραγκάκου, καθαρίστρια στο Νοσοκομείο Άγ. Σάββας, μίλησε για τις συνθήκες εργασίας των συμβασιούχων στα νοσοκομεία αλλά και για τα προβλήματα των κατοίκων της Νεάπολης, εξ αιτίας της υποβάθμισης της περιοχής. 
Ο Παναγιώτης Καλαβάνος από τη συλλογικότητα «Μετάβαση» και την ΤΕ ΑΝΤΑΡΣΥΑ Β’ Πειραιά, αναφέρθηκε στο ρόλο που έχει παίξει η «Ανταρσία στην Κοκκινιά» στο τοπικό κίνημα και στην πίεση που έχει ασκήσει στο δημοτικό Συμβούλιο και πρότεινε οι παρατάξεις της μαχόμενης αριστεράς που έχουν δώσει κοινούς αγώνες να μην κατέβουν διασπασμένες στις ερχόμενες δημοτικές εκλογές. 
Ο Μάνος Καρτέρης μουσικός, αφού αναφέρθηκε στη μάχη που δίνουν τα αντιφασιστικά κινήματα σε όλη την Ευρώπη ενάντια στην άνοδο της ακροδεξιάς, πρότεινε στη δημοτική κίνηση να ξεκινήσει την καμπάνια για τις 16 Μάρτη με όλο τον κόσμο της αριστεράς. Παράλληλα να συνεχίσει την πάλη ενάντια στο ρατσισμό και το φασισμό παλεύοντας για ανοιχτά σύνορα και ενάντια στην ΕΕ του ρατσισμού και του πολέμου, χωρίς να βάζει κάτω από το χαλί βασικά ζητήματα διαφωνίας. 
Η Μήτση Μπαμπάκου συνταξιούχος εκπαιδευτικός, θύμισε την πρωτοβουλία που είχε πάρει η Ανταρσία στην Κοκκινιά, μετά τις πλημμύρες του 2014, όπου πραγματοποίησε πορεία στους δρόμους της πόλης, ενάντια στις μνημονιακές πολιτικές των απολύσεων και των περικοπών, απαιτώντας λεφτά για αντιπλημμυρικά.
Η Ευγενία Βρούσω, μετανάστρια εργαζόμενη, μίλησε για το πόσο μεγάλη σημασία έχει τα δημοτικά σχήματα να ανοίγουν στα δημοτικά συμβούλια και την κοινωνία τα αιτήματα των μεταναστών για νομιμοποίηση, ψήφο, άσυλο και στέγη, να ανοίξουν τα κλειστά κτίρια για τους πρόσφυγες. Χαιρετισμό στη σύσκεψη έκανε και ο Κώστας Στάθη από την Ομοσπονδία Αλβανικών Συλλόγων. 
Ο Γιάννης Σηφακάκης από την ΚΣΕ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, τόνισε ότι το αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα είναι όπλο που ενώνει και δυναμώνει το κίνημα γιατί όταν διεκδικείς λεφτά για τις ανάγκες απέναντι στον κάθε δήμαρχο, έχεις την εναλλακτική πρόταση της διαγραφής του χρέους.