14/11/18 - Απεργία ΑΔΕΔΥ

Αθήνα

Δείτε εδώ φωτογραφίες από τη διαδήλωση στην Αθήνα.

Πλήθος εργαζόμενες κι εργαζόμενοι συμμετείχαν στην απεργιακή διαδήλωση στο κέντρο της Αθήνας. Η 14η Νοέμβρη ήταν ημέρα απεργίας για όλους τους εργαζομένους στο δημόσιο τομέα, εκπαιδευτικούς, υγειονομικούς, δημοτικούς υπάλληλους, εργαζόμενους σε υπουργεία αλλά και για τους εργαζόμενους στην Ιδιωτική Υγεία και τον κλάδο των οικοδόμων.

Με προσυγκέντρωση στη Σταδίου στο ύψος του Υπουργείου Εργασίας, ξεκίνησε το μπλοκ του Συντονισμού Ενάντια στα Μνημόνια, το οποίο συσπείρωσε σωματεία νοσοκομείων όπως του Αγ.Σάββα, του Γεννηματάς, του Ογκολογικού Νοσοκομείου Κηφισιάς, του Αγ.Όλγα, του Παίδων Αγλ.Κυριακού, του Ερυθρού, των εργαζόμενων του Υπουργείου Πολιτισμού – μόνιμων και συμβασιούχων, δασκάλων και καθηγητών με το πανό του δικτύου “Η τάξη μας”, των φοιτητριών/ων του ΣΕΚ, της Εργατικής Αλληλεγγύης.

Στη διαδήλωση που έφτασε μέχρι τη Βουλή, συμμετείχαν μεταξύ άλλων το Συντονιστικό Συμβασιούχων – Παρατασιούχων ΟΤΑ, η ΠΟΕ ΟΤΑ, η ΔΟΕ, η ΟΛΜΕ, οι εργαζόμενοι του ΟΑΕΔ και των ασφαλιστικών ταμείων με τις ομοσπονδίες τους, οι μηχανικοί της ΕΜΔΥΔΑΣ, πρωτοβάθμιοι σύλλογοι εκπαιδευτικών, συλλογικότητα των χειροτεχνών της Αθήνας, Πρωτοβουλία πρωτοβάθμιων σωματείων. Όταν η πορεία των συνδικάτων έφτανε στη Βουλή στο κάτω μέρος του Συντάγματος έμπαινε η διαδήλωση του ΠΑΜΕ.

Ο Συντονισμός Ενάντια στα Μνημόνια οργάνωσε την απεργιακή κινητοποίηση της 14ης Νοέμβρη με καθημερινές εξορμήσεις σε γειτονιές και χώρους εργασίας και με κεντρικό σύνθημα “Τα πλεονάσματα για τις εργατικές ανάγκες – Όχι για το χρέος και τους τραπεζίτες”. Σε νέα του προκήρυξη που μοιράστηκε στους απεργούς, βάζει την προοπτική της απεργιακής κλιμάκωσης με επόμενο βήμα την απεργία στις 28 Νοέμβρη.

Διαβάστε τη στην Εργατική Αλληλεγγύη που κυκλοφορεί: http://ergatiki.gr/article.php?id=19302&issue=1349

Φωτο: Κυριάκος Μπάνος/Εργατική Αλληλεγγύη


Θεσσαλονίκη

Τον τόνο στην σημερινή απεργία της ΑΔΕΔΥ στη Θεσσαλονίκη έδωσαν οι συμβασιούχες καθαρίστριες του ΨΝΘ. Ξεκίνησαν το πρωί με τη δυναμική συγκέντρωση τους στην 3η-4η ΥΠΕ, συνέχισαν με πορεία προς το άγαλμα Βενιζέλου στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ και κατέληξαν στη συγκέντρωση της ΕΔΟΘ στο Εργατικό Κέντρο. Από εκεί ακολούθησε πορεία προς το υπουργείο με τις καθαρίστριες μπροστά και ακολούθως το σωματείο εργαζόμενων Ιπποκρατείου, τον Συντονισμό ενάντια στα μνημόνια, την ΠΟΕ ΟΤΑ, τη ΛΑΕ και την ΟΚΔΕ. Έξω από το υπουργείο η πορεία ενώθηκε με τους διαδηλωτές του ΠΑΜΕ φωνάζοντας συνθήματα για αρκετή ώρα δίνοντας το μήνυμα πως με ενότητα και κλιμάκωση μπορούμε να νικήσουμε.

Γιάννης Κούτρας


Χανιά

Μαχητική και με παλμό η απεργιακή συγκέντρωση και πορεία που πραγματοποιήθηκε στα Χανιά στα πλαίσια της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας που κήρυξε η ΑΔΕΔΥ και μια σειρά από Εργατικά Κέντρα για τις 14/11. 

Στην πορεία συμμετείχαν με τα πανό τους η Επιτροπή Αναπληρωτών Α/βάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων, η ΕΛΜΕ Χανίων, ο Ενιαίος Σύλλογος Φοιτητών Πολυτεχνείου Κρήτης, ο Σύλλογος Σπουδαστών ΤΕΙ Χανίων, ο Σύλλογος Εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου Χανίων, το Συνδικάτο Οικοδόμων, η Ταξική Πορεία και το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών.

Κατά τη διάρκεια της πορείας ακούστηκαν διάφορα συνθήματα όπως Τέρμα πια στην κοροϊδία/μαζικοί διορισμοί, μόνιμη εργασία – Μισή δουλειά, μισή ζωή/η αδιοριστία να καταργηθεί – Μαζικοί διορισμοί εκπαιδευτικών/όχι στην παιδεία των περικοπών – Παιδεία, υγεία, ρεύμα και νερό/εμπόρευμα δεν είναι ανήκουν στο λαό – Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη/του άνεργου, του άστεγου, του πρόσφυγα και του μετανάστη – Μόνιμη δουλειά, αυξήσεις στους μισθούς/φορολογήστε τώρα του πλούσιους – Στο δρόμο σπάμε την τρομοκρατία/με όπλο την κατάληψη και την απεργία – Η ιστορία γράφεται με ανυπακοή/αγώνας, ρήξη, ανατροπή κ.α.

Κείμενο-φωτογραφίες:
Ειρηναίος Μαράκης / Αριστερός Σχολιασμός