7/9/18 – Απεργία λιμενεργατών της COSCO

Δείτε εδώ  φωτό από την απεργία

Τη μάχη για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με αυξήσεις και αξιοπρεπείς συνθήκες δουλειάς δίνουν από το πρωί οι εργάτες της COSCO και το Σωματείο τους ΕΝΕΔΕΠ, με την απεργία που ξεκίνησαν και έχει παραλύσει το λιμάνι. Η κεντρική πύλη του ΣΕΜΠΟ στο Ικόνιο περιφρουρείται από τα ξημερώματα από εκατοντάδες εργαζόμενους και συμπαραστάτες. Μέλη του Συντονισμού Ενάντια στα Μνημόνια βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των απεργών.

Η απεργία έχει καθολική συμμετοχή κόντρα στις απόπειρες της εργοδοσίας να την σπάσει. Ούτε η χτεσινή απόφαση του Πρωτοδικείου Πειραιά να την βγάλει -ύστερα από προσφυγή της εταιρίας- παράνομη, ούτε η παρουσία σήμερα των λιγοστών μελών του “νέου” εργοδοτικού σωματείου αλλά και των ειδικών δυνάμεων καταστολής του λιμενικού σώματος λίγα μέτρα από την περιφρούρηση, έχουν πτοήσει τους απεργούς. Η απεργία πραγματοποιείται κανονικά με την κάλυψη του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, το εργοδοτικό σωματείο είναι απομονωμένο, οι απεργοί μαζεύονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, συζητούν και οργανώνουν την δράση τους, απαντώντας σε κάθε πρόκληση των αφεντικών. Σε λίγη ώρα, αντιπροσωπεία του ΔΣ και μελών του ΕΝΕΔΕΠ θα βρεθεί στα κεντρικά γραφεία της εταιρίας για να απαιτήσει την ικανοποίηση των αιτημάτων των λιμενεργατών.

Η συνέχεια του αγώνα θα αποφασιστεί αργότερα σήμερα σε γενική συνέλευση των εργαζόμενων. Με προκήρυξή του ο Συντονισμός Ενάντια στα Μνημόνια προτείνει την κλιμάκωση: “Για να νικήσουν οι Λιμενεργάτες της Cosco, χρειάζεται από τώρα να ξεκινήσει η στήριξη αυτού του απεργιακού αγώνα από όλους: • Οι εργαζόμενοι στον ΟΛΠ και η ΟΜΥΛΕ πρέπει άμεσα να προχωρήσουν σε απεργίες αλληλεγγύης στους Λιμενεργάτες της Cosco • Το Εργατικό κέντρο Πειραιά χρειάζεται να προχωρήσει άμεσα σε Παμπειραική Απεργία για να νεκρώσει όλος ο Πειραιάς • Κάθε σωματείο από το λεκανοπέδιο και κάθε συλλογικότητα χρειάζεται να στηρίξει την απεργία, την απεργιακή περιφρούρηση, να φέρει στους Λιμενεργάτες μήνυμα συμπαράστασης και αλληλεγγύης.

Με την στήριξη όλων των σωματείων και όλων των εργαζόμενων της Αθήνας και του Πειραιά μπορούμε να αναγκάσουμε την εργοδοσία να υπογράψει συλλογική σύμβαση με τους όρους των εργατών. Και να ανοίξουμε έτσι τον δρόμο για να σπάσουμε την εργοδοτική αυθαιρεσία και τρομοκρατία σε κάθε χώρο δουλειάς. Γιατί η έξοδος από τα μνημόνια δεν γίνεται με φιέστες και τις εξαγγελίες του Τσίπρα αλλά με τους αγώνες των εργατών”.