15 Σεπτέμβρη 2018: Μουσικοί ενάντια στον φασισμό και τον ρατσισμό

Στη σκηνή του Συντάγματος στις 15 Σεπτέμβρη θα ανέβουν η Ναταλία Ρασούλη, ο Απόστολος Ρίζος, η Αγγελική Τουμπανάκη, οι Illegal Operation, ο Jerome Kaluta, οι Penny Dreadful, οι Usurum, η Υακίνθη Λάγιου με τους Voyager, οι Κυνηγοί Ονείρων, οι Broken da Rima ενώ σημαντική είναι και η προσθήκη της τελευταίας στιγμής με τους αντιφασίστες μουσικούς Rosa Shakur από το Βερολίνο που θα φέρουν στην Αθήνα τον αέρα του αντιφασιστικού κινήματος της Γερμανίας, με τελευταίο σημαντικό σταθμό την  αντιφασιστική συναυλία με 65.000 κόσμο στο Κέμνιτς της Σαξονίας την Δευτέρα 3/9. Τα κρουστά των Quilombo θα δώσουν τον ρυθμό στην πορεία που θα ξεκινήσει στις 5μμ από την Ομόνοια προς το Σύνταγμα.


Μας καλούν στο Σύνταγμα

“Με αφορμή τη συμμετοχή μας στην αντιφασιστική συναυλία της 15ης Σεπτεμβρίου και τη συμπλήρωση 5 χρόνων από την ύπουλη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, καλούμε όλο τον κόσμο να κατέβει στην Ομόνοια και στο Σύνταγμα, να φωνάξει «Όχι στον φασισμό και στον ρατσισμό!» και να εκφράσει μαζί μας την αλληλεγγύη του στους πρόσφυγες αλλά και τη βούλησή του να πολεμήσει τους φασίστες σε κάθε γειτονιά. Ας πάρουμε ένα παράδειγμα από τη μεγαλειώδη αντιφασιστική συναυλία στο Κέμνιτς της Γερμανίας και ας πλημμυρίσουμε τους δρόμους της Αθήνας αγκαλιάζοντας τον συνάνθρωπο και τη διαφορετικότητα, ανεξάρτητα από φύλο, εθνότητα, θρησκεία και χρώμα. Ας δείξουμε πως είμαστε περισσότεροι!”
 
Penny Dreadful
 
Nina Simone:"An artist’s duty, as far as I’m conceed, is to reflect the times."

Είμαι ευτυχής που θα βρίσκομαι στις 15 Σεπτέμβρη στο Σύνταγμα. Για μένα είναι σημαντικό.
Οφείλουμε να βγαίνουμε από τον μικρόκοσμό μας και να αντιληφθούμε αυτό που συμβαίνει δίπλα μας στην ουσία του μας επηρεάζει άμεσα. Αν σηκώσουμε το βλέμμα μας περα απο εγωκεντρικους παρωπιδισμούς θα το βιώσουμε και θα συνειδητοποιούμε πόσο μας αφορά. Δεν συμβαίνει σε ενα παράλληλο σύμπαν άλλα δημιουργεί αλυσιδωτές αντιδράσεις και εκρήξεις απανωτές που δεν θα μας αφήσουν αλώβητους.

Η επανάσταση και η δράση νομίζω ότι αρχικά ξεκινάει από τη προσωπική αλληγή στάσης στην καθημερινότητα.

Ανθρώποι της τέχνης που η στάση τους, οι πράξεις τους, δηλώνουν αντίσταση. Βλέπω συναδέλφους μου μουσικούς με ήθος προσωπικότητα, μεγαλοσύνη και επιμονή στη δουλειά και στην πρόοδο, με συλλογικότητα, με επιμονή στην ποιότητα. Αυτοι δηλώνουν την προσωπική τους επανάσταση με τις πράξεις τους χωρίς μιζέρια, πέρα από τη εύκολη μαζική κατανάλωση του συρμού, πέρα από μουσικά σύνορα και νόρμες.

Οπως και εχω παραδείγματα μουσικών , φίλων που είναι τσιγγάνοι και με κάθε κόπο και τρόπο στηρίζουν τη γλώσσα και την κουλτούρα τους.

Προσωπικά, χρόνια στα διαφορετικά projects που συπμραττω ή στηνω παίζουμε μουσικές που μας κανουν να αισθανόμαστε πολιτες του κόσμου, που μας κανουν ευτυχισμένους και ελεύθερους. Μουσικές που δεν ανήκουν παρά μονο στον ανθρώπο και μιλάμε για την μνημη του χωροχρόνου, τις παραδόσεις, τους κυκλωτικους χορούς, τα κοινά ανθρώπινα συναισθήματα αγάπης, λύπης, έρωτα, χαράς, νοσταλγίας.

Υπάρχουν πιστεψτε με πολλοί επίσης οραματιστές που δεν τους ενδιαφέρει η φυλή και η διαφορετικότητά κάθε είδους και μάχονται για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, την πνευματική εξέλιξη μέσα απο ιδέες μεγαλοσύνης, εθελοντισμού και δοτικοτητας.

Αυτό που πιστεύω πια ως αναγκαιότητα είναι να αναδειχθεί ενα Δίκτυο ουσιαστικής ενημερώσης για τις δράσεις οπου η τέχνη λειτουργεί σαν εργαλείο ένωσης, λύτρωσης καλλιεργειας και συνείδησης . Κάτι τέτοιο θα μπορέσει να βοηθήσει στη μετατροπή της συλλογικής κραυγής της αγανάκτησης και της αντίστασης σε κοινωνικό γεγονός.

Η τέχνη μπορεί στην πράξη να αποτελέσει καθαρό αγωγό στο να γίνει απόλυτα αντιληπτή η παθογενής και ψυχικά διαταραγμένη ιδεολογία του φασισμού, του ρατσισμού, του εθνικισμού και παράλληλα να μεταλαμπαδευσει την δυνατή σημασία της αρμονικής συνύπαρξης, της αλληλεγγύης, της πανανθρώπινων αξιών.

Αγγελική Τουμπανάκη


 “Το Σάββατο 15 Σεπτέμβρη θα ενώσουμε τις φωνές μας για άλλη μια φορά κατά του φασισμού και του ρατσισμού. Ελπίζω η συμμετοχή του κόσμου να είναι μεγάλη ώστε να σταλεί ένα ηχηρό μήνυμα αποδοκιμασίας της βίας από άνθρωπο σε άνθρωπο σε μια εποχή που ο φασισμός και ο ρατσισμός ξαναβρήκαν κατάλληλες συνθήκες και δυναμώνουν παγκοσμίως”.    

Απόστολος Ρίζος


“Δεν θα κάνουμε τη χάρη σε κανέναν να είμαστε χώρια. Αλληλεγγύη και κάτω ο φασισμός. My race is the human race”.

Jerome Kaluta

“Η χώρα μας είναι πλούσια σε αξίες και οι άνθρωποι λεβέντες. Είναι η φτώχεια σε αξίες, τα συμπλέγματα και η υποταγή στις ιδέες των τάχα ισχυρών κέντρων που μετρούν με το δόλο τους την ανθρώπινη αξία. Ασφαλώς και στην Ελλάδα έχουμε κάποιους ελάχιστους και απάνθρωπους ρατσιστές. Αυτοί μας ταπεινώνουν επιχειρώντας με τον τάχα πατριωτισμό τους να μιλήσουν για τις δήθεν εθνικές αξίες τους. Το κακό σε όλο αυτό είναι ότι στην εποχή μας, αυτοί οι λίγοι, οι τοσοδούληδες και δούλοι έχουν φωνή μεγάλη. Φωνή που δεν αναλογεί στο ηθικό τους ανάστημα.

Έτσι λοιπόν, έρχεται η στιγμή που εμείς οι πολλοί πρέπει όλοι μαζί να φωνάξουμε, να τραγουδήσουμε, να ζωγραφίσουμε την Αλήθεια, την ελληνική αλήθεια που 'χει μέσα της πολύ Αγάπη. Δικός μας είναι ο Σεφέρης, ο Ελύτης, ο Ρίτσος και ο Μίκης. Αυτό είναι και τίποτα άλλο. Δίκαιο και Αγάπη”.

Υακίνθη Λάγιου

“Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που παίζουμε σε μια τέτοια συναυλία με τόσο δυνατό και ανθρώπινο μήνυμα κατά του ρατσισμού. Πρέπει να καταλάβουμε πως η μετανάστευση σε κάποιες χώρες είναι αναγκαία λόγω συνθηκών για ένα καλύτερο αύριο για αυτούς τους ανθρώπους, όπως θα μπορούσαμε να μεταναστεύσουμε και εμείς οι ίδιοι. Το ίδιο αίμα ρέει στης φλέβες μας, οι ίδιες ανάγκες επιβίωσης. Άνθρωποι είμαστε όλοι, "χρώματα" δεν υπάρχουν..”

Voyager 
Αντώνης Ματζώρος - Συνθέτης, Μπάσο, 
Γιώργος Ραφτόπουλος – Κιθάρα, 
Νίκος Πατσής – Ντραμς

Εκεί που μπορείς να πάρεις θέση, να ξεκουνηθείς λιγο απ τον καναπέ και να κοιτάξεις γύρω σου, εκεί που μπορείς να βάλεις για ασπίδα την ιστορία, τους αγώνες, τα δικαιώματα, τις τέχνες, εκεί καλούμαστε να παλέψουμε με όποιο μέσο μπορούμε για να θυμίζουμε οτι ο φασισμός ήταν και θα είναι ενα τέρας ανεξέλεγκτο. Για να μην ξεχνάμε οτι αυτος ο αγωνας δεν τελειώνει ποτέ. Πολεμάμε το τερας, το χτυπάμε από μέσα μας, από τους γύρω μας, απ’ όπου κι αν ξεμυτήσει.

Illegal Operation