Εργατική Πρωτομαγιά 2018 - Αθήνα

Γενική Απεργία ενάντια σε μνημόνια, πόλεμο, ρατσισμό και φασίστες ήταν η φετινή Εργατική Πρωτομαγιά, με μαζικές διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα (δείτε φωτογραφίες εδώ).

Στην Αθήνα από νωρίς το πρωί εκατοντάδες εργαζόμενοι και νεολαίοι, ντόπιοι και μετανάστες, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Συντονισμού Ενάντια στα Μνημόνια και της ΚΕΕΡΦΑ για συγκέντρωση στα Χαυτεία. Το παρών έδωσαν σωματεία νοσοκομείων όπως τα Γεννηματάς και Αγ.Σάββας και αγωνιστές/τριες από αρκετά ακόμα νοσοκομεία που βάδισαν με το Συντονιστικό Νοσοκομείων, σωματεία κι εργατικές πρωτοβουλίες του ιδιωτικού τομέα όπως το Σωματείο της Ιντρακόμ και οι μετανάστες εργάτες της Κάβας Κότερα Α.Ε, η Πακιστανική Κοινότητα, οι συνταξιούχοι της Εθνικής Τράπεζας, η Ανατρεπτική Συσπείρωση Ηθοποιών, εργαζόμενοι των ΜΚΟ, φοιτητές και φοιτήτριες από πολλές σχολές που στελέχωσαν το φοιτητικό πανό του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος, αγωνιστές κι αγωνίστριες της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ακτιβιστές για την ανεξαρτησία της Καταλονίας κ.α.

Στη συγκέντρωση χαιρέτησαν ο Β.Συλαϊδής από το Σωματείο Εργαζομένων στην Ιντρακόμ, ο Αρίφ από τους εργάτες της Κάβας Κότερα, ο Κ.Καταραχιάς πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στον Αγ.Σάββα, ο Τζαβέντ Ασλάμ από την Πακιστανική Κοινότητα, ο Μ.Βερβέρης εργαζόμενος στο νοσ. Αγ.Όλγα και μέλος του Συντονιστικού Νοσοκομείων, η Ι.Παυλοπούλου από τους συνταξιούχους της Εθνικής Τράπεζας, ο συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ και δημ.σύμβουλος Αθήνας με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Π.Κωνσταντίνου κι ο Χ.Αργύρης, γιατρός στο Γεννηματάς, εκ μέρους του Συντονισμού Ενάντια στα Μνημόνια. Η πορεία που συγκροτήθηκε μετά το τέλος των χαιρετισμών, βάδισε προς τη συγκέντρωση των συνδικάτων που ήταν σε εξέλιξη στην πλατεία Κλαυθμώνος και μπήκε επικεφαλής της διαδήλωσης.

Λίγο πιο πίσω ξεκινώντας από διαφορετικές συγκεντρώσεις – στην Ομόνοια και το Μουσείο - ακολουθούσαν μια σειρά οργανώσεις και συλλογικότητες της Αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου. Οι διαδηλωτές έφτασαν μέχρι την Αμερικάνικη Πρεσβεία δίνοντας ξεκάθαρα αντιπολεμικά χαρακτηριστικά στη φετινή απεργιακή πρωτομαγιά. Συγκέντρωση είχε πραγματοποιήσει νωρίτερα στο Σύνταγμα το ΠΑΜΕ. Μαζικές απεργιακές διαδηλώσεις έγιναν και στη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, το Ηράκλειο, τα Χανιά, τα Γιάννενα κι αρκετές ακόμα πόλεις της χώρας.

φωτό/ρεπορτάζ: Στέλιος Μιχαηλίδης, Κυριάκος Μπάνος