Συνδιάσκεψη ΣΕΚ - Χαιρετισμοί οργανώσεων

Οι κομμουνιστές οργανώνουν τους άμεσους αγώνες αλλά ταυτόχρονα κερδίζουν το μέλλον της εργατικής τάξης και της ανθρωπότητας.

Με μια φράση-αναφορά στην διαλεκτική σχέση ανάμεσα στο στόχο της επαναστατικής ανατροπής του καπιταλισμού και την γείωσή του στους καθημερινούς αγώνες, από το Κομμουνιστικό Μανιφέστο των Μαρξ-Ένγκελς στα 170 χρόνια από την πρώτη κυκλοφορία του, έκλεισε φέτος η ετήσια πανελλαδική Συνδιάσκεψη αντιπροσώπων του ΣΕΚ, που πραγματοποιήθηκε στις 23-24-25 Φλεβάρη, στο Νέο Κόσμο, στην Αθήνα.  

Ήταν τρεις μέρες γεμάτες από πλούσια συζήτηση, με 120 συντρόφους και συντρόφισσες, από τους περίπου διπλάσιους εκλεγμένους αντιπροσώπους, να παίρνουν το λόγο για να τοποθετηθούν σε δέκα διαφορετικές ενότητες που αφορούσαν ανάμεσα σε άλλα: την ανάλυση της σημερινής συγκυρίας παγκόσμια και στην Ελλάδα, το χτίσιμο του επαναστατικού κόμματος, την παρέμβαση στους εργατικούς χώρους, τις σχολές και τους χώρους της νεολαίας, την ενίσχυση του αντιφασιστικού και αντιρατσιστικού κινήματος, την ενδυνάμωση του αντικαπιταλιστικού μετώπου της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, τον ρόλο της  εφημερίδας Εργατική Αλληλεγγύη, του περιοδικού Σοσιαλισμός από τα Κάτω και των εκδόσεων του Μαρξιστικού Βιβλιοπωλείου σε αυτήν την προσπάθεια. 

Εμπειρίες

Οι σύντροφοι και οι συντρόφισσες που συμμετείχαν, είχαν τη δυνατότητα να συμπυκνώσουν τις συλλογικές εμπειρίες της δράσης των πυρήνων και του κόμματος, όχι σαν άθροισμα παραδειγμάτων αλλά με όλη τη δυναμική που δημιουργούν στην κατεύθυνση της ανάπτυξής του. Δίπλα παρουσιάζουμε την πολιτική απόφαση της συνδιάσκεψης και στις σελίδες 12, 13 μια επιλογή από τον πλούτο των παρεμβάσεων.

Χαιρετισμούς την πρώτη μέρα της Συνδιάσκεψης απηύθυναν εκ μέρους της ΛΑΕ, ο Γιάνης Τόλιος, μέλος της πολιτικής γραμματείας της Λαϊκής Ενότητας, ο Νίκος Κρασάκης, μέλος του ΝΑΡ, εκ μέρους της ΚΣΕ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η Μαρία Κασκαρίκα εκ μέρους της Πρωτοβουλίας για να κλείσουν τα γραφεία των νεοναζί της Χ.Α, ο Μανώλης Μαστοράκης από το ΣΕΚΕΣ ΕΥΔΑΠ. Χαιρετισμούς απέστειλαν οι συνιστώσες της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΟΚΔΕ και ΑΡΙΣ της οποίας αντιπροσωπεία με το μέλος της ΚΣΕ ΑΝΤΑΡΣΥΑ Γιώργο Μαυρομάτη παρευρέθηκε στη Συνδιάσκεψη. Παρευρέθηκαν επίσης ο Θανάσης Διαβολάκης, (ΚΣΕ ΑΝΤΑΡΣΥΑ), ο Τάκης Ζώτος (ΠΣΟ ΑΝΤΑΡΣΥΑ), ο Βασίλης Συλαϊδής, (ΠΣΟ ΑΝΤΑΡΣΥΑ και Σωματείο Ιντρακόμ), ο Δημήτρης Πετρόπουλος, πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας ΕΜΔΥΔΑΣ, η Ελένη Πορτάλιου από την Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Ελληνικό, ο Διονύσης Πατσόπουλος από την Αλληλεγγύη Πειραιά, προσκεκλημένοι συνδικαλιστές από μια σειρά εργατικούς χώρους κ.α.

Η Συνδιάσκεψη έκλεισε με την ομόφωνη ψήφιση των αποφάσεων, της νέας Κεντρικής Επιτροπής και της Νέας Εξελεγκτικής Επιτροπής του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος. 

Γιώργος Πίττας

 

Χαιρετισμός Γιάννη Τόλιου, μέλους Π.Γ. της «Λαϊκής Ενότητας» (ΛΑΕ), στην ετήσια Συνδιάσκεψη του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος (ΣΕΚ) το 2018

Αγαπητοί σύντροφοι και συντρόφισσες

Χαιρετίζουμε την ετήσια Συνδιάσκεψη σας, που συμπίπτει με ένα σημαντικό ιστορικό γεγονός - τα 75χρονα από την ίδρυση της ΕΠΟΝ - και έχει ως βασικό θέμα συζήτησης την «Αριστερή Εναλλακτική στον κατήφορο του ΣΥΡΙΖΑ». Πρόκειται για κεντρικό πολιτικό ερώτημα που όλο και πιο έντονα θέτουν οι δυνάμεις της μισθωτής εργασίας, οι συνταξιούχοι, η νεολαία και ευρύτερα λαϊκά στρώματα, που πλήττονται ανελέητα από τις ακραίες νεοφιλελεύθερες πολιτικές των Μνημονίων και της «Ευρωζωνικής Επιτροπείας».!

Τα ψεύτικα στερεότυπα που επιχειρεί να καλλιεργήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, για το επικείμενο δήθεν, τέλος των Μνημονίων, συνοδευόμενα και από μια «κούφια» αντιπολίτευση όλων των κομμάτων του μνημονιακού τόξου, κάνουν εξαιρετικά κρίσιμη τη διατύπωση της «Αριστερής Εναλλακτικής Απάντησης», στην πρωτοφανή κρίση που βιώνει ο ελληνικό λαός, καθώς στην αγωνιστική παρέμβαση για προώθηση της.

Η «Αριστερή Εναλλακτική Απάντηση», αφορά όχι μόνο την προγραμματικό πτυχή, δηλ. τη δέσμη αριστερών μέτρων εξόδου από την κρίση. Αφορά επίσης την εξασφάλιση της μέγιστης δυνατής συσπείρωσης, κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων για την προώθηση της,. Δηλ. τη δημιουργία κατάλληλου του πολιτικού οχήματος, που θα λειτουργήσει ως φορέας ανατροπής.

Η «Λαϊκή Ενότητα» θεωρεί, ότι με βάση τις ήδη κατατεθημένες προτάσεις των πολιτικών οργανώσεων της ευρύτερης ριζοσπαστικής αριστεράς, ιδιαίτερα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και της ΛΑΕ, υπάρχει αντικειμενικό έδαφος για την κοινή συμπόρευση, στη λογική ενός «Μετώπου», αριστερών, ριζοσπαστικών δυνάμεων. Η συγκεκριμένη συμπόρευση μπορεί να έχει ως αφετηρία την εφαρμογή ενός «μεταβατικού προγράμματος» ριζοσπαστικών αλλαγών, που ανοίγουν δρόμο στη σοσιαλιστική προοπτική, με όρους πολιτικής ηγεμονίας των δυνάμεων της μισθωτής εργασίας.

Ταυτόχρονα η δημιουργία του «Μετώπου» θα πρέπει να διασφαλίζει φερέγγυους όρους συμπόρευσης, ισότιμης συνεργασίας, σεβασμού της ιδιαίτερης πολιτικής φυσιογνωμίας των οργανώσεων, τη γείωση του στα κοινωνικά κινήματα και εξασφάλιση πλουραλιστικής εκπροσώπησης σε δημόσια αντιπροσωπευτικά όργανα. Το πρώτο βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση θα μπορούσε να ξεκινήσει ως «εκλογική συνεργασία» και στην πορεία, εφ’ όσον δημιουργηθούν προϋποθέσεις, σε «Μέτωπο» στρατηγικής συνεργασίας.

Η «Λαϊκή Ενότητα», παραμένει σταθερή στη συγκεκριμένη «πολιτική συμμαχιών», που αγγίζει τους ενδόμυχους πόθους χιλιάδων των αγωνιστών της αριστεράς και ταυτόχρονα δίνει ρεαλιστική διέξοδο στις αγωνίες και ελπίδες της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, για τη δυνατότητα ενός εναλλακτικού δρόμου και μετάβασης της ελληνικής κοινωνίας από τη σύγχρονη καπιταλιστική βαρβαρότητα προς το «ιστορικά αναγκαίο», τη σοσιαλιστική-κομμουνιστική προοπτική.

Xαιρετισμός εκ μέρους της ΚΣΕ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ από το Νίκο Κρασάκη, μέλος του ΝΑΡ, στη Συνδιάσκεψη του ΣΕΚ 2018

Συντρόφισσες και σύντροφοι, εκ μέρους της ΚΣΕ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ χαιρετίζουμε την συνδιάσκεψή σας και πιστεύουμε ότι θα συμβάλλει στη συζήτηση που γίνεται αυτή τη στιγμή στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Είναι κοινή εκτίμηση ότι έρχεται σε μια στιγμή κρίσιμη για την αντικαπιταλιστική αριστερά και το εργατικό κίνημα. Σε μια στιγμή, που παρόλη την απογοήτευση και το μούδιασμα που είχε προκαλέσει στην εργατική τάξη η μνημονιακή αστική μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ, παρόλη την προσπάθεια των από πάνω για την εμπέδωση μιας νέας μνημονιακής κανονικότητας στους εργαζόμενους κάθε άλλο παρά έχουν σβήσει οι εστίες της αντίστασης και οι σπίθες της ανατροπής.

Υπάρχει σήμερα η δυνατότητα αντεπίθεσης του εργατικού λαϊκού κινήματος, και αυτό το αποδεικνύουν οι σημαντικές αντιστάσεις που αναπτύσσονται σε διάφορα κρίσιμα μέτωπα που φρενάρουν πλευρές της μνημονιακής πολιτικής, όπως αυτό στους ΟΤΑ που αναφέρθηκε και εισηγητικά, η αξιολόγηση στο δημόσιο, οι πλειστηριασμοί που έχουν φρακάρει.

Εντείνεται η δυσαρέσκεια απέναντι στην πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία δεν στρέφεται προς την ενίσχυση της Νέας Δημοκρατίας και ακροδεξιών μορφωμάτων, όπως πολλές φορές συμβαίνει σε μεγάλο βαθμό σε αντίστοιχες περιπτώσεις στην Ευρώπη, αλλά απεναντίας, ένα σημαντικό δυναμικό αναζητά τις βαθύτερες πολιτικές αιτίες της ενσωμάτωσης του ΣΥΡΙΖΑ, βγάζει συμπεράσματα από την προηγούμενη περίοδο και στρέφεται προς την αντικαπιταλιστική αριστερά. Σε αυτήν την κατάσταση ήταν αποφασιστική η συμβολή της πολιτικής της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, όλη την περίοδο των αγώνων, που πρόβαλλε ένα διαφορετικό δρόμο απάντησης στην επίθεση που δεχόταν η εργατική τάξη, της ανάπτυξης της πάλης σε αντικαπιταλιστική κατεύθυνση.

Συντρόφισσες και σύντροφοι, σε λίγες μέρες θα πραγματοποιηθεί η 4η Συνδιάσκεψη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Μέσα από τις διαδικασίες της Συνδιάσκεψης, που ήδη έχουν αρχίσει με τις πρώτες συζητήσεις στις τοπικές και κλαδικές επιτροπές, φιλοδοξούμε να απαντήσουμε θετικά στα σοβαρά πολιτικά ερωτήματα για τον χαρακτήρα της που προκύπτουν μέσα στην περίοδο. Να απαντήσουμε θετικά στον χαρακτήρα της αριστεράς που θα οικοδομείται.

Θα πρέπει να είναι μια αριστερά ικανή να αντισταθεί στην καπιταλιστική ευρω-μνημονιακή επίθεση, στην διαρκή επιτροπεία, στην πολεμική απειλή. Μια αριστερά που θα παλεύει με ανεξάρτητο τρόπο για τα εργατικά και λαϊκά συμφέροντα, χωρίς να υποτάσσεται στις διάφορες μορφές της αστικής πολιτικής, κοσμοπολίτικης ή εθνικιστικής κοπής. Μια αριστερά, που θα βγάζει συμπεράσματα από την εξέλιξη των ρεφορμιστικών σχεδίων χωρίς να αναπαράγει τις χρεοκοπημένες λύσεις και τις παλιές αυταπάτες. Μια αριστερά, που θα αναπτύσσει την μετωπική ενωτική της λογική στη βάση της εργατικής αντικαπιταλιστικής πολιτικής για να μπορεί να μετατοπίζει δυνάμεις προς αυτήν, να μπορεί να χτίζει ένα δυνατό αντικαπιταλιστικό πόλο στην ελληνική κοινωνία. Τέτοιες δυνατότητες υπάρχουν σημαντικές και φάνηκε καθαρά και στην τελευταία πρωτοβουλία της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για το μακεδονικό και τον τρόπο που συσπείρωσε ευρύτερες δυνάμεις.

Πιστεύουμε ότι οι Θέσεις για την 4η Συνδιάσκεψη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ δίνουν μια θετική απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα και μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για την αναγκαία ανασυγκρότησή της, συγκεντρώνοντας την ευρύτερη συμφωνία και αποδοχή από το δυναμικό της. Συντρόφισσες και σύντροφοι, πιστεύουμε ότι οι εργασίες της Συνδιάσκεψής σας και οι αποφάσεις που θα πάρετε θα συμβάλουν αποφασιστικά στην αναγκαία, βαθιά, ειλικρινή και συντροφική συζήτηση στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ καθώς και στο βάθεμα της πολιτικής της. Με αυτές τις σκέψεις ευχόμαστε καλή επιτυχία στις εργασίες της Συνδιάσκεψης.

Χαιρετισμός ΑΡΙΣ προς Συνέδριο ΣΕΚ 2018

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Χαιρετίζουμε την συνδιάσκεψή σας η οποία πραγματοποιείται σε μία συγκυρία με ιδιαίτερα αυξημένες υποχρεώσεις για το λαϊκό και εργατικό κίνημα και για τις δυνάμεις της επαναστατικής αριστεράς.

H συνδιάσκεψή έρχεται σε μια συγκυρία όπου η εφαρμογή της μνημονιακής πολιτικής από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, την ίδια στιγμή που για μια ακόμα φορά επιχειρείται το πλασάρισμα του μύθου της “εξόδου από τα μνημόνια”. Εν μέσω σημαντικών διεθνών εξελίξεων και όξυνσης των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών που πλέον αγγίζουν άμεσα και την περιοχή και τη χώρα μας. Την ίδια στιγμή, ένα σημαντικό δυναμικό αγώνων δείχνουν το δρόμο της αντίστασης περιμένοντας από τις δυνάμεις της επαναστατικής αριστεράς να συμβάλλουν δείχνοντάς τους τον δρόμο της νίκης.

Την ίδια στιγμή, στις χώρες του λεγόμενου “δυτικού κόσμου” απέναντι στις νεοφιλελεύθερες ηγεσίες αναδεικνύονται ολοένα και πιο έντονα ακροδεξιοί φασίστες ως εναλλακτική που προσπαθούν να μεθοδεύσουν μια νέα καπιταλιστική διαχείριση με πολύ καταστρεπτικά αποτελέσματα για τα λαϊκά στρώματα. Στην δεδομένη συγκυρία και λόγω έλλειψης μιας επαναστατικής στρατηγικής απάντησης από τα αριστερά ενισχύονται τα ρεύματα αμφισβήτησης της διαχείρισης της κρίσης τύπου «Trump» ως αντίβαρο στην κρίση πολιτικής εκπροσώπησης.

Τέτοιου τύπου σενάρια αναπτύσσει η ακροδεξιά σε μια σειρά χώρες της ΕΕ (Αυστρία, Γαλλία, χώρες της Βαλτικής, χώρες της πρώην ΕΣΣΔ κα) πιέζοντας προς τα δεξιά όλο το πολιτικό φάσμα και τις παραδοσιακά νεοφιλελεύθερες δυνάμεις που διαχειρίστηκαν την κρίση ως σήμερα. Αυτές οι εξελίξεις καταδεικνύουν το γεγονός πως το κεφάλαιο εξακολουθεί να κατέχει την πρωτοβουλία των κινήσεων και ως εκ τούτου βρίσκεται σε θέση να επικαθορίζει τον τρόπο με τον οποίο θα κατευθύνεται η λαϊκή δυσαρέσκεια.

Παράλληλα το βάθεμα της κρίσης οδηγεί σε όλο και μεγαλύτερη επιθετικότητα τις αστικές τάξεις των ηγεμονικών και περιφερειακών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Μόνο η ανεξάρτητη έκφραση των συμφερόντων της εργατικής τάξης είναι ο καθοριστικός παράγοντας που πρέπει να ενισχυθεί προκειμένου να καθορίσει την τροπή των εξελίξεων, ενισχύοντας το αντιπολεμικό, αντιιμπεριαλιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα, βάζοντας παράλληλα σαν στρατηγικό στόχο την ανατροπή του καπιταλισμού.

Στον ελληνικό κοινωνικό σχηματισμό η καπιταλιστική απάντηση στην κρίση επιταχύνει τη διάρρηξη κοινωνικών συμμαχιών και τη συγκέντρωση του κεφαλαίου, διαλύοντας τα μικρομεσαία στρώματα. Την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει την έξοδο στις αγορές ως προανάκρουσμα της “εξόδου από τα μνημόνια” στο τέλος του καλοκαιριού πρέπει το εργατικό και λαϊκό κίνημα να δώσει τη δική του απάντηση.

Η κυβέρνηση μετά την κοινωνικά ισοπεδωτική για τα δικαιώματα των εργαζομένων πολιτική της, ετοιμάζεται να ξεπουλήσει και ότι έχει απομείνει από τη δημόσια περιουσία. Παράλληλα, με αφορμή το μακεδονικό ζήτημα, γίνεται προσπάθεια συγκρότησης ενός αναβαπτισμένου ακροδεξιού ρεύματος στη χώρα την ίδια στιγμή που οι ένταση με την γείτονα Τουρκία γίνεται προσπάθεια να χτιστεί από τη μεριά της αστικής τάξης της χώρας μας, με την τελευταία να επιχειρεί τυχοδιωκτικά να “αναβαθμίσει τις υπηρεσίες της” προς το ΝΑΤΟ και τον ιμπεριαλισμό των ΗΠΑ, με στόχο να καλύψει κάποιο από το χαμένο έδαφος ως προς τη θέση της στην ιμπεριαλιστική αλυσίδα τα χρόνια της κρίσης του ελληνικού καπιταλισμού.

Η αντιδραστική συμμαχία της με χώρες όπως το Ισραήλ και η Αίγυπτος, έχει σαν στόχο την προώθηση των συμφερόντων της σε Ελλάδα και Κύπρο και μόνο κινδύνους έχει σαν αντάλλαγμα για όλους τους λαούς της περιοχής. Απαραίτητο συμπλήρωμα αυτής της πολιτικής η προσπάθεια ξεπλύματος των φασιστών της Χ.Α., την ίδια στιγμή που αυτοί βρίσκονται υπόδικοι. Το αντιφασιστικό κίνημα και η δράση του όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα αποτέλεσε τον μόνο παράγοντα αποτροπής τέτοιων σχεδιασμών και σε αυτό το δρόμο πρέπει να συνεχίσει και το επόμενο χρονικό διάστημα αλλά σε ακόμα πιο ενωτική κατεύθυνση. Η πλαισίωσή του από ένα ρωμαλέο αντιπολεμικό κίνημα εξακολουθεί να αποτελεί ζητούμενο που ολοένα και περισσότερο αποκτά επείγοντα χαρακτήρα.

Συνεπώς για τα λαϊκά στρώματα η εξέλιξη των κινητοποιήσεων και η οργάνωση του αγώνα των εργαζομένων σε μορφές και περιεχόμενο είναι πολλαπλά σημαντική. Παρά την πολιτική κρίση, όπως και σε όλη την περίοδο των μνημονίων, η μετατόπιση δεν είναι αυτόματη. Η δυναμική των αγώνων θα κριθεί στο έδαφος της ηγεμονίας στο κίνημα. Εάν μονιμοποιηθεί η προσωρινή επιτυχία ΣΥΡΙΖΑ - κεφαλαίου απέναντι στο κίνημα, δηλαδή ο καπιταλιστικός μονόδρομος διαχείρισης της φτώχειας, χέρι-χέρι με τον κατακερματισμό και τον κοινωνικό αυτοματισμό, θα οδηγήσει τα λαϊκά στρώματα σε μεγαλύτερη υποχώρηση.

Για να νικήσουν οι εργαζόμενοι πρέπει να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Μακριά από τις επιδιώξεις της γραφειοκρατίας, του σάπιου πολιτικού προσωπικού και τους «λύκους με προβιά» ναζιστές. Επιβάλλεται η ενότητα στον αγώνα της εργατικής τάξης με λαϊκά στρώματα σε ένα ενιαίο μέτωπο με εργατική ηγεμονία. Χρειάζονται βήματα διεύρυνσης της πολιτικής εμβέλειας της πρότασης της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ με αφορμή και τη διεξαγωγή της 4ης Συνδιάσκεψής της. Περισσότερο από ποτέ, οι μισθωτοί, τμήματα της αυτοαπασχολούμενης αγροτιάς, η άνεργη νεολαία, οι μισθωτοί με μπλοκάκι μπροστά στα διαχειριστικά αδιέξοδα και την υποταγή στις επιλογές του κεφαλαίου, χρειάζεται να ‘ρθουν σε ρήξη με τις πολιτικές «φιλολαϊκής» συν-διαχείρισης της κρίσης και του καπιταλισμού.

Έτσι λοιπόν σε αυτή την φάση απαιτείται η οικοδόμηση πρωτοβουλιών στο κίνημα αλλά και στην πορεία προς την 4η Συνδιάσκεψη, αλλά και μετά από αυτήν, προσπάθεια στην κατεύθυνση εμβάθυνσης της πολιτικής συμφωνίας και συνεργασίας με δυνάμεις με τις οποίες βρεθήκαμε μαζί σε κρίσιμα ζητήματα το τελευταίο διάστημα (π.χ. Μακεδονικό), χωρίς προς τούτο να παραμεληθούν οι αναγκαίες πρωτοβουλίες της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για την χάραξη κοινού σχεδιασμού και αγώνων προς όλες τις δυνάμεις της Αριστεράς. Στόχος όλων αυτών των πρωτοβουλιών δεν μπορεί παρά να είναι η οργάνωση του λαού και των οργάνων του, που θα συγκροτήσει ένα μέτωπο-τομή στο εργατικό και λαϊκό κίνημα απέναντι στο κεφάλαιο και τις κυρίαρχες επιλογές.

Είναι κρίσιμο στοίχημα για το κίνημα και την Αριστερά η ΑΝΤΑΡΣΥΑ να βαδίσει στην κατεύθυνση αυτή, χωρίς παλινωδίες, ανταγωνισμούς και εξαιρέσεις. Αυτή την ώρα, λοιπόν, είναι αναγκαίο περισσότερο από ποτέ οι δυνάμεις και οι οργανώσεις της επαναστατικής αριστεράς και κυρίαρχα η ΑΝΤΑΡΣΥΑ μαζί με τον λαό και την νεολαία να δώσουν το σύνολο των δυνάμεων τους. Μπροστά τους έχουν έναν πολύ σημαντικό και δύσκολο δρόμο, σε μία στιγμή ιστορικής ευθύνης που δεν χωράει αναμονή και αναθέσεις. Το πλατύ εργατικό και νεολαιίστικο κίνημα, οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων σε εκατοντάδες χώρους εργασίας, ο αντιπολεμικός, αντιφασιστικός και αντιρατσιστικός αγώνας, αποτελούν τα μόνο όπλα του λαού για να χαράξει έναν άλλο δρόμο πέρα από χρέος, ευρώ και μνημόνια.

Σε αυτή την κατεύθυνση οι δυνάμεις της αντικαπιταλιστικής αριστεράς έχουν πλήρη επίγνωση του γεγονότος πως όλοι έχουμε την υποχρέωση να βάλουμε το λιθαράκι μας με όλες μας τις δυνάμεις, χωρίς υποχωρήσεις «ρεαλισμού» στην πολιτική κατεύθυνση αλλά και χωρίς εμμονές στη μετωπική πολιτική.

Ευχόμαστε καλή επιτυχία στην συνδιάσκεψή σας με την ελπίδα και την πεποίθηση πως και αυτή θα συνεχίσει την χρήσιμη και ουσιαστική συμβολή σας στην οικοδόμηση του συλλογικού μας δρόμου.

Με συντροφικούς χαιρετισμούς,

Αριστερή Συσπείρωση

Χαιρετισμός της ΟΚΔΕ-Σπάρτακος στην ετήσια συνδιάσκεψη του ΣΕΚ 2018

Συντρόφισσες και σύντροφοι του ΣΕΚ,

Οι οργανώσεις μας ανήκουν στον ίδιο χώρο, τον χώρο της διεθνιστικής επαναστατικής αριστεράς. Για αυτό παρακολουθούμε πάντα με ενδιαφέρον τις αναλύσεις, τα άρθρα, τις πολιτικές προτάσεις και τις πρωτοβουλίες του ΣΕΚ, είτε συμφωνούμε, είτε κατά καιρούς διαφωνούμε.

Οι οργανώσεις μας επίσης οικοδομούν το ίδιο πολιτικό σχέδιο, αυτό της ανεξάρτητης συγκρότησης της αντικαπιταλιστικής αριστεράς σε ένα ενωτικό μέτωπο, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Στο μέτωπο αυτό συνυπάρχουμε και δρούμε καθημερινά με τους συντρόφους και τις συντρόφισσες του ΣΕΚ. Ενόψει της 4ης συνδιάσκεψη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ θα έχουμε την ευκαιρία για μια πλούσια συζήτηση, που ελπίζουμε ότι θα έχει σημασία για το εργατικό κίνημα στην Ελλάδα.

Οι οργανώσεις μας, τέλος, από την ίδια τους τη φύση ζουν και αναπνέουν μέσα στο εργατικό κίνημα και τα άλλα κοινωνικά κινήματα, ενάντια στον φασισμό και τον ρατσισμό, για τη διεθνιστική συναδέλφωση των εργαζομένων, για την χειραφέτηση των γυναικών, για την απελευθέρωση των ΛΟΑΤΚΙ, για τη σωτηρία από την καπιταλιστική οικολογική καταστροφή, για την απαλλαγή από την εκμετάλλευση και κάθε είδους καταπίεση. Σε αυτά τα κινήματα αγωνιζόμαστε δίπλα-δίπλα με τους συντρόφους και τις συντρόφισσες του ΣΕΚ.

Οι κοινές εμπειρίες και οι κοινοί στόχοι καλλιεργούν τον σεβασμό και την αλληλοεκτίμηση μεταξύ των οργανώσεών μας, καθώς και την αμεσότητα να κρίνουμε, να συζητάμε τις διαφωνίες και να κάνουμε συντροφική κριτική.

Δεν νομίζουμε ότι χρειάζονται περισσότερα σε έναν τέτοιο σύντομο χαιρετισμό. Έχουμε και θα έχουμε πολύ περισσότερες ευκαιρίες να πούμε πιο πολλά στην κοινή μας αγωνιστική και πολιτική δράση καθημερινά. Η ΟΚΔΕ-Σπάρτακος στέλνει τους θερμότερους αγωνιστικούς χαιρετισμούς της στην ετήσια συνδιάσκεψή σας.