10/2/18 – Αντιφασιστική συναυλία της ΚΕΕΡΦΑ στο Βόλο

Ένα μεγάλο αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό γεγονός για την πόλη του Βόλου ήταν η συναυλία που οργάνωσε το Σάββατο 10 Φλεβάρη η τοπική ΚΕΕΡΦΑ στο Πανεπιστήμιο, στο Θόλο (περισσότερες φωτό εδώ). Παρά την καταρρακτώδη βροχή, ο χώρος γέμισε με εκατοντάδες κόσμο, κύρια νεολαία, μαθητές και φοιτητές, ντόπιους και μετανάστες, που μαζί με τους μουσικούς και τα συγκροτήματα, χόρεψαν, τραγούδησαν και φώναξαν συνθήματα ενάντια στο ρατσισμό και τους φασίστες.

Η συναυλία, στα πλαίσια της Διεθνούς Μέρας Αντιφασιστικής και Αντιρατσιστικής Δράσης στις 17 Μάρτη, με συλλαλητήρια σε δεκάδες χώρες σε όλο τον κόσμο και επτά πόλεις στην Ελλάδα, έδωσε ώθηση για μια μαζική διαδήλωση εκείνη τη μέρα στο Βόλο, στην πλατεία Ελευθερίας, στις 6μμ. Πολλοί υπέγραψαν τα κείμενα στήριξης της 17 Μάρτη και ενίσχυσαν οικονομικά την καμπάνια. Εκ μέρους της ΚΕΕΡΦΑ, τη βραδιά άνοιξε η Κωνσταντίνα Χήρα.

Τη συναυλία ξεκίνησε ραπάροντας ο Λάμπης, μαθητής, ακολούθησαν οι Μουσικοί του Δρόμου με ποπ μουσική, οι Jazz the two of us με τζαζ ήχους και οι Vindigo με ροκ κομμάτια, ανάμεσά τους γνωστές διασκευές που ξεσήκωσαν τον κόσμο. Τη σκυτάλη πήραν μαθητικά χιπ χοπ συγκροτήματα και καλλιτέχνες (Alex L., Spartan, LamdaPi, Δυσοίωνα Κοράκια) που έκαναν τους πάντες να κινούνται στους ρυθμούς τους και κορυφώθηκε με τους επίσης χιπ χοπ Renovatio που εντυπωσίασαν με τον πολιτικό στίχο τους.

«Ο φασισμός πρέπει να πεθάνει» είπαν ξεκινώντας οι Renovatio και δε σταμάτησαν να στέλνουν ανάλογα μηνύματα μέχρι το τέλος. Τα κομμάτια τους, στα αλβανικά και τα ελληνικά, ήταν ένα χαστούκι στο ρατσισμό, τους φασίστες, τον εθνικισμό, τους κυβερνώντες, το σύστημα –και μια ωδή στον αγώνα, στη δύναμη του κόσμου, στην ανατροπή, στην επανάσταση. Η συναυλία έκλεισε με τον DJ Voador.

Λένα Βερδέ