Σημεία καταθέσεων μαρτύρων στη δίκη της Χρυσής Αυγής στην τελευταία φάση

Δικάσιμες 150 (3/5), 151 (8/5). Αλιβιζάτος Νίκος, καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου της Νομικής σχολής της Αθήνας.

«Η ΧΑ είναι εγκληματική οργάνωση. Έχει ακριβώς τα στοιχεία που συγκέντρωνε ο νόμος. Η δομή, η οργάνωση, η διάρκεια...».

Εισαγγελέας: 
Δηλαδή από τους βουλευτές ποιοι πιστεύετε ότι σίγουρα εμπλέκονται στην εγκληματική οργάνωση;

Αλιβιζάτος: 
Θα πω τουλάχιστον τους βασικούς. Οι Μιχαλολιάκος, Κασιδιάρης, Παππάς, Παναγιώταρος και φυσικά ο Λαγός.

Δ. 151 (8/5), 152 (9/5). Ανδρεόπουλος Φώτης, εθελοντής στο Ανοικτό Σχολείο Μεταναστών Πειραιά.

Σωρεία επιθέσεων σε μετανάστες από το 2011 μέχρι το 2013 σε περιοχές όπως Νίκαια και Ρέντη, Περιβολάκι, πλατεία Αγ. Νικολάου. Οι επιθέσεις έχουν κοινά χαρακτηριστικά. Αναφέρθηκε σε επιθέσεις σε μετανάστες που κυκλοφορούν με ποδήλατο, τόνισε ότι μοιάζουν με τη δολοφονία Λουκμάν.

Δ. 155 (22/5). Γεωργακόπουλος Βασίλης, πρώην αστυνομικός διευθυντής Μεσσηνίας.

Σε δηλώσεις του πριν τη δίκη είχε μιλήσει για «ομάδες περιφρούρησης» της ΧΑ στη Μεσσηνία. Στο δικαστήριο ήρθε απρόθυμος να καταθέσει, οι απαντήσεις του ήταν απανωτά «δεν θυμάμαι».

Δ. 155 (22/5), 156 (23/5). Γεωργούσης Κωνσταντίνος, σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ The Cleaners στα πλαίσια της πτυχιακής του.

«Έκατσα ένα μήνα [στον Άγιο Παντελεήμονα]. Πρωί, μεσημέρι, βράδυ. Εκείνη την εποχή θεωρούσαν ότι κάνουν κουμάντο, ότι δεν θα τους ενοχλούσε κανείς, ήταν περήφανοι και μπορούσαν να μιλάνε για τους φούρνους του Άουσβιτς.» (1,5 μήνα πριν τις εκλογές του 2012)

Αναφέρθηκε στο ρόλο χρυσαυγιτών στην περιοχή (Βάθης, Πλωμαρίτης, Μπατζής, Λύρης, Λέτζης, Σμυρνιώτης) καθώς και στο πογκρόμ (Μάιος 2011).

Δ. 157 (26/5). Γρυπιώτης Ιωάννης, δήμαρχος Ευρώτα-Λακωνίας.

«Με βαφτίσανε γυφτοδήμαρχο επειδή προσπάθησα να λύσω τα προβλήματα που υπήρχαν με τους Ρομά».

Οι χρυσαυγίτες προσπάθησαν να επιβάλουν κλίμα τρόμου απέναντι στους Ρομά και τους μετανάστες εργάτες γης που ζουν και εργάζονται στους πορτοκαλεώνες της περιοχής. Ταυτοποίησε σε φωτογραφία το τάγμα εφόδου της Νίκαιας ως ένα από αυτά που παρέλασαν στην πόλη του. (Ιούλιος 2013)

Δ. 157 (26/5). Ζαμπέλης Δημήτρης, μέλος ΠΑΜΕ, μέλος ΔΣ Εργατικού Κέντρου Λαυρίου, γγ Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων  της περιοχής.

Δέχτηκε επίθεση 10 χρυσαυγιτών επειδή άκουγε στο ΙΧ του το «Αρνιέμαι, αρνιέμαι, αρνιέμαι». Την κάλυψαν οι βουλευτές Γερμενής και Κασιδιάρης, ο πρώτος λέγοντας σε αστυνομικό «ας θεωρηθεί λήξαν», ο δεύτερος με τσαμπουκάδες στο ΑΤ. (Φεβρουάριος 2013)

Δ. 158 (30/5), 159 (1/6). Καμίνης Γιώργος, δήμαρχος Αθηναίων.

«Ο Μιχαλολιάκος, ήρθε σε αντιπαράθεση με τον δημοτικό σύμβουλο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, τον Πέτρο Κωνσταντίνου. Αμέσως μετά σηκώθηκε και χαιρέτησε ναζιστικά. Έγινε μεθοδευμένα, για να το δείξει η τηλεόραση. Εκφράζει τη ναζιστική ιδεολογία που εκπροσωπεί». (αρχές 2011)

«Ο Μιχαλολιάκος, μου συνέστησε να μην κυκλοφορώ στην Αθήνα, επειδή είχα απαγορεύσει τη διεξαγωγή του συσσιτίου μόνο για Έλληνες. [Μια ημέρα μετά, στον Κόμβο Αλληλεγγύης,] ο Γερμενής είχε σηκώσει το χέρι του αλλά αντί να χτυπήσει εμένα χτύπησε ένα κοριτσάκι.» (Μάιος 2013)

«Η πυκνότητα των δράσεων, το ότι αυτοί που διενεργούσαν αυτές τις πράξεις ήταν μέλη της ΧΑ, η χρονική διάρκεια, ο στόχος που ήταν οι μετανάστες, μαρτυρούν μια μεθοδευμένη δράση εναντίον συγκεκριμένων ομάδων του πληθυσμού. Και υπάρχει μια ηγεσία προφανώς, που κατευθύνει».

Ο μάρτυρας ταύτισε την εγκληματική οργάνωση με την ηγεσία της ΧΑ. «Όσο για τους υπόλοιπους, τεκμαίρω ότι δεν μπορεί παρά να τελούν σε γνώση των πράξεων της οργάνωσης». 

Δ. 159 (1/6). Καρδαράς Ιωάννης, πρώην δημοτικός σύμβουλος Πειραιά.

Κατέθεσε για επίθεση μηχανοκίνητου τάγματος εφόδου στο περίπτερο του ΣΥΡΙΖΑ στον Πειραιά. 

Ομάδα τουλάχιστον 15 μηχανών, άνδρες με μαύρες στολές, γκλοπ, ηγετικό μέλος έδινε εντολές. Συνοδεία 3-4 μηχανών ΔΙΑΣ. Διμοιρία ΜΑΤ που ήταν παρούσα αδράνησε, ενώ ειρωνεύτηκε τα θύματα. (βράδυ εκλογών, Ιούνιος 2012)

Δ. 160 (2/6). Κέμμος Γιάννης, φωτορεπόρτερ newsbeast.

Μίλησε για την επίθεση που δέχτηκε την ημέρα της μεταγωγής στο Εφετείο ηγετικών στελεχών της Χρυσής Αυγής (Ιούλιος 2014). Περίπου 200 χρυσαυγίτες είχαν συγκεντρωθεί στην Αλεξάνδρας, υπό την καθοδήγηση Παναγιώταρου και Κασιδιάρη.

Με τα χτυπήματα των χρυσαυγιτών έπεσε αναίσθητος στην Αλεξάνδρας και κινδύνεψε να χτυπηθεί από όχημα. «Έμαθα ότι χτύπησαν και δυο κοπέλες δημοσιογράφους. Απ’ ό,τι μου είπαν δέχτηκα ένα χτύπημα με το χέρι και ένα με άρβυλο. Όλα στο κεφάλι».

Δ. 161 (6/6). Ιωακειμίδης Γεώργιος, δήμαρχος Νίκαιας-Ρέντη.

Μίλησε για τα γεγονότα στη Νίκαια και το Ρέντη την περίοδο της ανόδου της Χρυσής Αυγής. (2011-2013) Ρωτηθείς για τα πρόσωπα που γνωρίζει, ο δήμαρχος είπε ότι άκουγε από όλες τις πλευρές για το Λαγό.

«Η εποχή της δράσης της Χρυσής Αυγής συνέπεσε με την όξυνση των περιστατικών». 

Βρεττός:

Γιατί μειώθηκε το φαινόμενο [μετά το 2013];

Ιωακειμίδης:

Κλείσαν τα γραφεία της ΧΑ στην περιοχή.

Δ. 162 (8/6), 163 (13/6). Κατριβάνου Βασιλική, πρώην βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφέρθηκε στην επίθεση που δέχτηκε η ίδια, ο Τζαβέντ Ασλάμ και ο Πέτρος Κωνσταντίνου από τον βουλευτή της ΧΑ Δ. Κουκούτση, μετά από διαδήλωση μεταναστών κατά του «Ξένιου Δία». (Αύγουστος 2012)

Μίλησε για τις «νύχτες κόλασης» στον Άγιο Παντελεήμονα, που ομάδες καθοδηγούμενες από Παναγιώταρο, Μίχο, Μπαρμπαρούση χτυπούσαν μετανάστες. (Νοέμβριος 2011) Για το βασανισμό 15 αναρχικών στο ΑΤ Αγίου Παντελεήμονα, όπου αστυνομικοί φώναζαν «αίμα τιμή». (Σεπτέμβριος 2012) Για τα επεισόδια Παναγιώταρου, Παππά, Μίχου, Λαγού στην παράσταση Corpus Cristi. (Οκτώβριος 2012) Για την «πολυκατοικία του τρόμου» στην οποία τάγματα εντόπιζαν διαμερίσματα μεταναστών, έβαζαν στις πόρτες κέλτικους σταυρούς και μετά εισέβαλαν και τους χτυπούσαν, «όπως έκαναν οι Ναζί στους Εβραίους» (2012-2013).

«Σίγουρα υπήρχε καθοδήγηση. Δεν ήταν αυθόρμητο. Φαίνεται από παντού. Πρώτα βλέπεις τις επιθέσεις. Μετά ότι είναι παρόντες οι βουλευτές. Μετά βγαίνουν στο φως τα βίντεο. Και συνειδητοποιείς ότι τίποτα δεν γινόταν τυχαία, χωρίς ενημέρωση, χωρίς καθοδήγηση. Σκοπός τους η ανατροπή του δημοκρατικού καθεστώτος, με τη χρήση βίας και την εξόντωση κάθε αντιπάλου, μετανάστη, αριστερού, ομοφυλόφιλου…»

Δ. 163 (13/6), 164 (20/6), 165 (26/6). Κούρκουλας Θανάσης, Κίνηση «Απελάστε το Ρατσισμό», καθηγητής πληροφορικής και εθελοντής στο Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών.

Μίλησε εκτενώς για τη στροφή της οργάνωσης στον Άγιο Παντελεήμονα, από τα τέλη του 2008 με το πρώτο πογκρόμ. Αμέσως μετά μπήκε το διαβόητο λουκέτο στην παιδική χαρά. Κάψιμο τζαμιού μετά από επώνυμες απειλές. Στοχευμένη επίθεση με αυτοκίνητο σε πεζούς μετανάστες. Στόχος ήταν να γίνει ο Άγιος Παντελεήμονας άβατο.

Τάγμα εφόδου της ΧΑ, υπό την καθοδήγηση Μιχαλολιάκου, Λαγού και Κασιδιάρη, επιτέθηκε σε κατάληψη στέγης μεταναστών στο Παλιό Εφετείο με κρότου λάμψης. Επιχείρησαν να εισβάλουν τραυματίζοντας μετανάστες. «Τον Μιχαλολιάκο τον είδα μπροστά από την κατάληψη, φορούσε κοστούμι, όχι κράνος, δεν κρατούσε κάτι. Ήταν μπροστά από τους επιτιθέμενους, ήταν απόλυτος γνώστης». (Μάιος 2009)

Ο ίδιος έχει δει σε επιθέσεις: Μιχαλολιάκο, Παναγιώταρο, Κασιδιάρη, Λαγό, Σκορδέλη, Πλωμαρίτη, Βάθη.

Αναπληρωτής εισαγγελέας:

Γίνονται ακόμα τέτοια περιστατικά; Πού οφειλόταν η έξαρση;

Κούρκουλας:

Γίνονται, αλλά λιγότερα. Έχουμε το παράδειγμα του Ασπροπύργου και την επίθεση στον φοιτητή Λάζαρη στη Μεσογείων. Οφειλόταν στην ανοχή των αστυνομικών δυνάμεων και την ατιμωρησία. Σε πάρα πολλές από τις επιθέσεις η αστυνομία είναι παρούσα, το πολύ πολύ να έκανε καμιά προσαγωγή, αλλά ποτέ σύλληψη. Πλέον έχουμε ύφεση των περιστατικών γιατί έγινε δίωξη της οργάνωσης μετά τη δολοφονία Φύσσα.

Δ. 165 (26/6), 166 (28/6). Κουβέλη Μαρία, πρώην πρόεδρος Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών (ΣΕΜ), δημοτική σύμβουλος Αθηνών.

Κατέθεσε για τα στοιχεία του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας (με το οποίο συνεργάζεται το ΣΕΜ), που δίνουν μια συνολική και ποιοτική εικόνα της ρατσιστικής βίας την περίοδο 2011-2013. Το Δίκτυο Καταγραφής ιδρύθηκε το 2011 από την Ύπατη Αρμοστεία και την Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ).

«Υπήρξαν 154 περιστατικά ρατσιστικής βίας στον ελλαδικό χώρο, αλλά επικεντρωμένα στο κέντρο της Αθήνας. Υπάρχει ένα πολύ συγκεκριμένο modus operandi: Βράδυ, οργανωμένες ομάδες, πολύ συγκεκριμένη περιβολή δηλαδή στρατιωτικά, πολύ κοντό μαλλί. Συγκεκριμένος παράνομος οπλισμός όπως σιδηρογροθιές και μαχαίρια. Μηχανάκια. Μερικές φορές και σκυλιά. Οι επιθέσεις είναι σφοδρές και οι σωματικές βλάβες βαριές. Από τις 154 υποθέσεις, μόνο 24 οδηγήθηκαν στην Δικαιοσύνη». (πρώτη ετήσια έκθεση Δικτύου, 2011-2012)

«Τα θύματα ήταν περισσότερα [από 154]. Υπάρχει φόβος στους μετανάστες να καταγγείλουν. Έχει αποτυπωθεί και η άρνηση της αστυνομίας να καταγράψει περιστατικά. Σημαντικό ποσοστό των επιθέσεων έγιναν από τη Χρυσή Αυγή. Οι καταγγέλλοντες έχουν πει ότι είτε ήταν μέλη, είτε φορούσαν διακριτικά της οργάνωσης, είτε φωνάζανε τα αντίστοιχα συνθήματα». 

Δ. 166 (28/6). Λιάκος Ιωάννης, φωτορεπόρτερ.

Κατέθεσε για την επίθεση σε φωτορεπόρτερ κατά τη μεταγωγή ηγετικών στελεχών της ΧΑ στο Εφετείο, για το οποίο είχε καταθέσει και ο Ιωάννης Κέμμος. (Ιούλιος 2014)

«Χειροδίκησαν στη Συμέλα Παντζαρτζή και τη Λουίζα Γκουλιαμάκη».

Δ. 167 (30/6). Λώλος Μάριος, πρόεδρος Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδας.

Κατέθεσε για την επίθεση στο Εφετείο (όπως οι Κέμμος και Λιάκος). Επιπλέον, επίθεση σε βάρος του στον Άγιο Παντελεήμονα και στοχοποίηση από τη Σκορδέλη (2009), επίθεση Κασιδιάρη σε φωτορεπόρτερ και καμεραμάν του Reuters στην Ευελπίδων (Οκτώβριος 2013), παραλίγο δολοφονική επίθεση χρυσαυγίτη σε καμεραμάν του «Ε» στον Πειραιά με λοστό (Απρίλιος 2016).

Για το αν οι χρυσαυγίτες επιτίθενται σε δημοσιογράφους σε όλες τις περιπτώσεις είπε: «ανάλογα αν θέλουν να προβάλουν το γεγονός».

Ήταν αυτόπτης μάρτυρας σε ξυλοδαρμό ενός πρόσφυγα από «κατοίκους» με τη γνωστή περιβολή χρυσαυγιτών.

Δ. 168 (4/7), 169 (5/7), 170 (6/7). Μπασκάκης Ιωάννης, δημοσιογράφος ΕφΣυν.

Έχει στο ενεργητικό του μεγάλο όγκο έρευνας για την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής από το 2012 και μετά, ενώ έχει παρακολουθήσει δημοσιογραφικά και υποθέσεις όπως η επίθεση στο Αντίπνοια, έχει μιλήσει με θύματα επιθέσεων κλπ.

Θύμισε τα κεντρικά σημεία της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα: το κριτήριο με το οποίο στοχοποιήθηκε, το σχεδιασμό της συγκρότησης του τάγματος εφόδου, τη γνώση και την παρακολούθηση της εξέλιξης της επίθεσης απ’ τη μεριά της ηγεσίας και τέλος τη σημαντική θέση του Ρουπακιά στη Χρυσή Αυγή. Επιπλέον περιέγραψε με πολύ αναλυτικό τρόπο πώς από τη διαδοχή των μηνυμάτων και των τηλεφωνημάτων προκύπτει η κάθετη ιεραρχία που συνδέει τους δράστες της επίθεσης με τον υπόδικο βουλευτή Λαγό.

Ανέδειξε την υπόθεση της «πολυκατοικίας του τρόμου», μια σειρά ρατσιστικών επιθέσεων που είχε ερευνήσει ο ίδιος λίγο μετά τη δίωξη της Χρυσής Αυγής (Οκτώβρης 2013) και στην οποία πρωταγωνιστούσε η τότε υποψήφια βουλευτής της ΧΑ στην Α’ Αθηνών, Γεωργία Δημοπούλου.

Έχει κάνει έρευνα για τη δράση του πανελλαδικώς περιφερόμενου τάγματος Νίκαιας, κι έτσι αναγνώρισε σε φωτογραφίες 10 από τους 18 κατηγορούμενους για τη δολοφονία Φύσσα.

Μίλησε για την ύπαρξη ταγμάτων εφόδου από τη δεκαετία του '90. Αναφέρθηκε στο πραγματικό καταστατικό της ΧΑ.

Δ. 170 (6/7). Μπάμης Φίλιππος, πρώην δήμαρχος Οιχαλίας.

Κλήθηκε να καταθέσει για τα επεισόδια στο Μελιγαλά. (Σεπτέμβριος 2013)

Απροθυμία να επιβεβαιώσει τα όσα είπε προανακριτικά. “Θεν θυμάμαι”.

Πρόεδρος:

Ξέρετε, από το 2013 μέχρι το 2017 δεν είναι πολλά τα χρόνια.

Δ. 171 (10/7). Μπούσιος Παναγιώτης, αστυνομικός ρεπόρτερ του Σταρ.

Κάλυψε το μνημόσυνο των Φουντούλη και Καπελώνη. (Δεκέμβριος 2013) Δέχτηκε επίθεση ενώ κάλυπτε επεισόδια μεταξύ χρυσαυγιτών και κατοίκων. Δεν του έκανε εντύπωση η επίθεση γιατί “η ΧΑ θέτει κανόνες για την εικόνα της στα ΜΜΕ και τους επιβάλλει με τη βία”.

Δ. 171 (10/7). Μύριλλας Μενέλαος, φωτορεπόρτερ.

Αυτόπτης μάρτυρας στην επίθεση σε βάρος φωτορεπόρτερ κατά τη μεταγωγή στελεχών ΧΑ στο Εφετείο. (Ιούλιος 2014)

Επιβεβαιώνει τις καταθέσεις Κέμμου, Λιάκου και Λώλου για απρόκλητη επίθεση στον πρώτο, καθώς και στις συναδέλφισσες Παντζαρτζή και Γκουλιαμάκη.

Δ. 172 (11/6). Μώρος Γιώργος, αντιφασίστας.

Κλήθηκε να καταθέσει για επίθεση σε βάρος του σε αντιφασιστικό φεστιβάλ. 15-20 άτομα με τις μπλούζες της ΧΑ προσπάθησαν να διαλύσουν τη συναυλία. (Άνοιξη 2013)

«Γύρισαν το μαχαίρι για να μην μπορώ να κάνω ράμματα».

«Λένε οι ίδιοι ότι αν χτυπήσεις κάτω από τη μέση δεν πας για απόπειρα ανθρωποκτονίας».

Μίλησε για το σύντομο πέρασμά του από τη Χρυσή Αυγή όντας ανήλικος. Σύχναζε στα γραφεία της οργάνωσης στη Σολωμού για 6 μήνες.

“Το πογκρόμ το έμαθα καθαρά από τη Χρυσή Αυγή. ‘Να βγαίνουμε έξω να χτυπάμε τους λαθρομετανάστες, να τους τρομοκρατούμε, να φύγουν από την Ελλάδα’”. (1998)

“[Στα γραφεία] Έβλεπα αγκυλωτούς σταυρούς, περιοδικά με τον Χίτλερ, βιβλία ‘Ο Αγών μου’..”

Δ. 172 (11/6). Ντονάς Ηλίας, αντιδήμαρχος Οιχαλίας.

Για τα επεισόδια στο Μελιγαλά που δεν θυμόταν ο δήμαρχος Μπάμης, περιέγραψε καθαρά ότι οι χρυσαυγίτες βουλευτές Κασιδιάρης και Παναγιώταρος πήραν με τη βία τη διεύθυνση της εκδήλωσης και όριζαν με παραγγέλματα, «όπως στο στρατό», ποιος θα καταθέσει στεφάνι, δίνοντας βήμα σε τουλάχιστον 6-7 τοπικές οργανώσεις της ΧΑ (Περάματος, Πειραιά, Λαυρίου κ.α). (Σεπτέμβριος 2013)

Δ. 173 (13/7). Παντζαρτζή Συμέλλα, φωτορεπόρτερ ΑΠΕ.

Για τα επεισόδια κατά τη μεταγωγή στελεχών ΧΑ στο Εφετείο. (Ιούλιος 2014)

«Μιλούσα με τον Λιάκο [σ: έχει καταθέσει] και νιώθω ξαφνικά ένα χέρι να ρίχνει μπουνιά από πίσω στην κάμερα. Ήταν κρεμασμένη στο λαιμό μου και πήγε να μου τον σπάσει. Γυρίζω και βλέπω έναν άνδρα νέο, ψηλό, κοντοκουρεμένο. Ο ίδιος μου ρίχνει μια πολύ δυνατή κλωτσιά στα πλευρά, ένιωσα να μετακινείται όλη η σπονδυλική μου στήλη. Ήταν απο μια ομάδα 7-10 άτομα που έδειχναν να είναι όλοι μαζί. Άκουσα ότι δέχτηκε χτύπημα και η Λ. Γκουλιαμάκη και ότι έγινε σοβαρό περιστατικό με τον Κέμμο. Η αστυνομία ήταν στο ένα μέτρο και δεν έκαναν καμία κίνηση να τους σταματήσουν, ενώ μπορούσαν πολύ εύκολα».

Παναγιώταρος, Λαγός και Κασιδιάρης καθοδηγούσαν 250-300 συγκεντρωμένους να κάνουν ή να σταματήσουν επιθέσεις.

Δ. 174 (17/7). Παπαδόπουλος Ιωάννης, δημοσιογράφος Καθημερινής, παλιότερα στα Νέα.

Αυτόπτης μάρτυρας υπεράριθμης επίθεσης σε μετανάστη στον Άγιο Παντελεήμονα. Περαστικός απευθύνεται στον Παναγιώταρο, θυμωμένος για ζημιά στο αμάξι του λόγω της επίθεσης: “Μάζεψέ τους, εσύ τους κάνεις κουμάντο”.

Αυτόπτης μάρτυρας επίσης στη δήλωση Παναγιώταρου: “Μόλις εκλέξουμε δημοτικό σύμβουλο θα κάνουμε πογκρόμ. Θα κάνουμε τη Βικτώρια και την πλατεία Αμερικής κολλέγιο, όπως τον Άγιο Παντελεήμονα”.

Ο Παπαδόπουλος έχει πάρει συνέντευξη από τον κατηγορούμενο Γ. Δήμου, ο οποίος μετά τη δολοφονία Φύσσα άρχισε να δέχεται απειλές από τον Τσακανίκα, επίσης κατηγορούμενο για την υπόθεση. ‘Δεν υπάρχεις για τη ΧΑ. Τώρα που θα ανοίξουν τα τηλέφωνα μόνο εσύ φαίνεσαι να κάλεσες τον Ρουπακιά. Θα σου βάλουμε δικηγόρο του κόμματος. Θα πας για ηθική αυτουργία 10-12 χρόνια, για να μην καταστραφεί ο πυρήνας. Θα σου κάνουμε το βίο αβίωτο, θα σε σκοτώσουμε’.

Δ. 174 (17/7), 175 (19/7). Παπαδόπουλος Κωνσταντίνος, δημοτικός σύμβουλος Νίκαιας.

Ανέδειξε τη σημασία ύπαρξης γραφείων της ΧΑ σε μια περιοχή, συγκεκριμένα στη Νίκαια. Κατέθεσε για την ίδια περίοδο που κλήθηκε να καταθέσει ο δήμαρχος Γ. Ιωακειμίδης. (2011-2013)

“Μαζώξεις γίνονταν κάθε Τρίτη και Πέμπτη. Έκλειναν τους δρόμους, όλο το οικοδομικό τετράγωνο.

Καταγγέλλονταν συνέχεια βίαια περιστατικά από οργανωμένες ομάδες ΧΑ, με τη γνωστή ενδυμασία. Κυρίως τα απογεύματα που σχολάνε οι Πακιστανοί. Τους κατέβαζαν από τα λεωφορεία και τους χτυπούσαν. Έκαναν και επιθέσεις στο τζαμί στην Αγ. Τριάδας.

Κάθε Σάββατο μαζεύονταν στην πλατεία Αγ. Νικολάου, με κράνη, ασπίδες, σημαίες και ρόπαλα. Με εντολές συγκεντρώνονταν και σχημάτιζαν λόχο, τριάδες ή τετράδες. Ανεβοκατέβαιναν το δρόμο με στρατιωτικά παραγγέλματα, «εν δυο, εν δυο, μπρος μαρς, μεταβολή». Υπήρχε επικεφαλής του τάγματος εφόδου που έδινε τα παραγγέλματα. Το έκαναν για μισή ώρα, ήταν επίδειξη ισχύος.

Στην είσοδο [της ΔΟΥ δίπλα από τα γραφεία] κάποιος με στολή ΧΑ και αλεξίσφαιρο, σημείωνε σε ένα χαρτί ποιος μπαίνει και ποιος βγαίνει. [Το σωματείο καταγγέλει ότι] Έμπαιναν μέσα και έβριζαν τους υπάλληλους ότι δεν εξυπηρετούν τον κόσμο. Μετανάστες κατάγγειλαν επίσης ότι τους ‘έλεγχαν’ και κάποιες φορές τους έσκιζαν τα χαρτιά”.

Σημείωση: Τα γραφεία της Νίκαιας είναι αυτά στα οποία συγκροτήθηκε το τάγμα εφόδου που έκανε τη δολοφονική επίθεση το Σεπτέμβρη 2013 στην παρέα του Παύλου Φύσσα. Χαρακτηριστική η κατάθεση της Χ. Ρουπακιά (αδελφής του δολοφόνου), η οποία στις 15/7/16 είπε στο δικαστήριο ότι ο Ρουπακιάς βρέθηκε στα γραφεία της τοπικής της Νίκαιας ύστερα από μήνυμα που έλαβε στις 11.30 το βράδυ της επίθεσης.

Πολλά στοιχεία και μάρτυρες αναδεικνύουν ότι το τάγμα εφόδου της Νίκαιας ήταν «πρότυπο» και περιόδευε σε όλη την Ελλάδα.

Δ. 175 (19/7). Παπαχελά Νέλλη, αντιδήμαρχος Αθηναίων, δημοτική σύμβουλος Αθηναίων.

Μίλησε για την πρώτη φορά που είδε τη Χρυσή Αυγή να δρα στον Άγιο Παντελεήμονα εναντίον των Αφγανών μεταναστών που βρήκαν καταφύγιο στην παιδική χαρά: «οργανωμένη δύναμη της ΧΑ 100-150 άτομα, με σημαίες, όλοι ντυμένοι με μαύρα, σύμβολα της οργάνωσης και αγκυλωτό σταυρό. Φώναζαν έξω οι μετανάστες. Οι κάτοικοι που διαμαρτύρονταν κι αυτοί, ήταν διάσπαρτοι και περιφέρονταν, η ομάδα της Χρυσής Αυγής ήταν συμπαγής και οργανωμένη. Κρατούσαν και ξύλα». (2008)

Μίλησε για τη Θέμιδα Σκορδέλη: “Ήταν παρούσα σχεδόν σε όλα τα δημοτικά συμβούλια, στα οποία μπορεί κανείς να έρθει με πρόσκληση. Ως εκπρόσωπος των κατοίκων είχε πει για τους μετανάστες ‘τις κατσαρίδες στο σπίτι μας τις πατάμε’. Με απείλησε”. (2011)

Αυτόπτης μάρτυρας σε ένα από τα πογκρόμ του 2011. “Κυνηγούσαν και έδερναν με πολύ άγριο τρόπο αλλοδαπούς, άντρες και γυναίκες. Όποιοι πρόλαβαν γλίτωσαν”.

Δ. 176 (5/9). Πισιμίσης Θεόδωρος, πρόεδρος συλλόγου εργαζόμενων Δήμου Χαλανδρίου.

Δέχτηκε προπηλακισμό από χρυσαυγίτες στο Χαλάνδρι το 2014. Τόνισε ότι όταν πλησίασε κόσμος στο περιστατικό φοβήθηκαν, ότι δεν άνηκαν στην περιοχή. “Ο κόσμος έχει πλέον ταυτίσει τη Χρυσή Αυγή με το μαχαίρι”.

Δ. 176 (5/9), 177 (6/9). Πνευματικός Αλέξανδρος, δήμαρχος Κορίνθου.

Κατέθεσε για περιστατικά με πρωταγωνιστή τον Ευστάθιο Μπούκουρα, πρώην βουλευτή ΧΑ. (καλοκαίρι 2012) Μαζί με τον Μπαρμπαρούση και τον Κουκούτση ηγείτο τάγματος εφόδου σε εκδήλωση.

Η δράση του τάγματος στην Κόρινθο μοιάζει με των υπολοίπων ταγμάτων ανά την Ελλάδα κατά τον μάρτυρα ενώ γίνεται με συννενόηση, σχεδιασμό και παραγγέλματα, πιθανά του Μπούκουρα. Υπήρχαν γραφεία στην περιοχή.

Το τάγμα δημιουργούσε συστηματικά κλίμα τρόμου στην περιοχή με τακτικές παρελάσεις. Έκανε βιαιοπραγίες σε βάρος μεταναστών.

Ο Μπούκουρας επιτέθηκε στον μάρτυρα και τον χτύπησε αλλά είχε την ασυλία του ΑΤ της περιοχής. Επίσης οπλοφορούσε.

Δ. 177 (6/9). Ανδριανάκος Ευάγγελος, πρώην δήμαρχος, νυν δημοτικός σύμβουλος Νεμέας.

Κατέθεσε τα περιστατικά στα οποία πρωτοστάτησαν ο κατηγορούμενος Ε. Μπούκουρας και τα γραφεία της Χρυσής Αυγής στην πόλη. Κατά το πρότυπο που έχουν ακολουθήσει και σε άλλες περιοχές, οι χρυσαυγίτες άνοιξαν γραφεία στη Νεμέα στα τέλη του 2011.

Τακτικές παρελάσεις, κλίμα τρόμου. Επίθεση σε Ρουμάνους εργάτες που διεκδικούσαν τα δεδουλευμένα. Εκφοβισμός του ίδιου του μάρτυρα με κλήση “είσαι υφιστάμενός μου, θα γίνω η σκιά σου”. (την επόμενη των εκλογών του Ιουνίου του 2012)

Δ. 177 (6/9). Ράδης Αθανάσιος, αστυνομικός.

Φίλος του πρώην στελέχους της ΧΑ, Ηλία Σταύρου. Κατέθεσε ότι ο Σταύρου ήταν ράκος και τρομοκρατημένος την περίοδο που δήλωσε πρόθεση να φύγει από τη Χρυσή Αυγή. (Ιούνιος 2013 και μετά)

“Δε φεύγεις έτσι απλά από τη ΧΑ”, είπε ο Σταύρου στον μάρτυρα, ενώ δεν του είπε λεπτομέρειες για να μη γίνει κι αυτός στόχος.

Δ. 178 (12/9). Μαρία Σιακαβάρα, σύζυγος Ηλία Σταύρου.

“Εκείνη την περίοδο κυκλοφόρησαν φήμες ότι ο Ηλίας είχε ψυχολογικά προβλήματα. Αργότερα μάθαμε ότι από την ΧΑ κυκλοφόρησε η φήμη.” (Ιούνιος 2013)

“Δέχτηκα και εγώ απειλή από τον Αθανάσιο Παπαθανασίου, που ήταν μέλος της Χρυσής Αυγής στη Βέροια. Ήρθε με το αυτοκίνητό του, με μεγάλη ταχύτητα, σταμάτησε μπροστά μου και μου είπε με απειλητικό ύφος, να μείνω μακριά από τον Σταύρου”

Θανάσης Καμπαγιάννης:

Γιατί τελικά ο σύζυγός σας αποφάσισε τελικά να καταθέσει επώνυμα και όχι ως προστατευόμενος μάρτυρας;

Μαρία Σιακαβάρα:

Γιατί δεν γινόταν να συνεχίσει να κρύβεται και να ζει φοβισμένος.

Δ. 178 (12/9). Ράπτης Αλέκος, συνεργάτης εφημερίδας “Ηπειρωτικός Αγώνας” και μελετητής ναζιστικών εγκλημάτων της κατοχής στα Γιάννενα.

«Βεβαίως γνωρίζω αυτό το σύμβολο. Είναι το σύμβολο των Waffen-SS, το φορούσαν τα σκυλιά του ναζιστικού στρατού που κάψανε τα χωριά των Ιωαννίνων στη διάρκεια της Κατοχής», για τη φωτογραφία Πατέλη που σηκώνει τη σημαία των SS στην εκπαίδευση της Χρυσής Αυγής στη Νέδα.

Το μεγαλύτερο  κομμάτι της κατάθεσής του στράφηκε γύρω από τα περιστατικά βεβήλωσης του ιστορικού εβραϊκού νεκροταφείου που βρίσκεται στα Γιάννενα από τον 5ο μ.χ. αιώνα, αναδεικνύοντας τον απόλυτο αντισημιτισμό της ΧΑ. (2009)

Δ. 179 (14/9). Σουλιώτης Γιάννης, δημοσιογράφος Καθημερινής.

Καλύπτει από το 2009 το αστυνομικό ρεπορτάζ της εφημερίδας.

Στάθηκε στην στρατιωτική οργάνωση της ΧΑ που “δεν παραπέμπει σε πολιτικό κόμμα”, ενώ αναφέρθηκε και στις σχέσης της ναζιστικής οργάνωσης με την αστυνομία θυμίζοντας τα περιστατικά όπου τα μέλη της Χρυσής Αυγής έβγαιναν μέσα από τις γραμμές της ΕΛ.ΑΣ.

“Υπήρχε ένα κοινό μέτωπο στο πεζοδρόμιο”.

Δ. 180 (15/9), 181 (18/9), 182 (20/9). Σταύρου Ηλίας, πρώην στέλεχος ΧΑ, επιστημονικός σύμβουλος ΧΑ στη Βουλή, υποψήφιος βουλευτής.

Μέλος από το 2004. Ορκίστηκε το Δεκέμβριο του 2011 στο όρος Φαλακρό, κατά το χειμερινό ηλιοστάσιο, με σημαία του πολεμικού ναυτικού του Γ Ράιχ και τον ύμνο “Ορθό το λάβαρο” μετάφραση του αντίστοιχου ναζιστικού ύμνου.

Από τον Ιούνιο του 2012 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2013 υπήρξε (με προσωπική επιλογή του Κασιδιάρη) διορισμένος επιστημονικός συνεργάτης του βουλευτή της ΧΑ Πολύβιου Ζησιμόπουλου στη Βουλή.

«Όταν βρέθηκα στην Αθήνα η ΧΑ άρχισε να κάνει παράνομες ενέργειες μαζικά, όπως το σπάσιμο των πάγκων στο Μεσολόγγι, τους αλιεργάτες, και να συμμετέχουν βουλευτές π.χ. ο Μίχος στη Πάρο, που πήγε η ΧΑ να κόψει πίτα, επιτέθηκαν και χτύπησαν κόσμο. Μετά άκουσα το Μίχο στα γραφεία της οργάνωσης στη Βουλή να λέει: ‘Τους γαμήσαμε, τα μουνιά’. Άρχισα να αντιλαμβάνομαι ότι δεν είναι τυχαία και μεμονωμένα περιστατικά, αλλά η ηγεσία τα ξέρει και συμμετέχει».

«Εμείς όταν χαιρετούσαμε ναζιστικά, τον Αδόλφο Χίτλερ είχαμε στο νου μας, τον Ρούντολφ Ες, όχι τον Αριστοτέλη, ούτε τον Μεταξά». Η ιδεολογία της ΧΑ είναι ο ναζισμός.

«Στα πλαίσια των πυρήνων, και όχι στις ανοιχτές ομιλίες, μιλούσαμε για την αναγκαία διείσδυση στο στρατό και την αστυνομία. Να έχουμε μέρος του μηχανισμού, κάποιον να μας πει ‘εκεί είναι μαζεμένοι αυτοί’ κλπ. Επίσης μέσα στους πυρήνες μιλάγαμε για επιθέσεις. Έλεγε ο Χρυσομάλλης (μέλος του 7μελούς πολιτικού συμβουλίου) να χτυπηθεί κάποιος μετανάστης, αρκεί να φέρουμε διακριτικά του κόμματος για να βγουν μετά να λένε ότι ΧΑγίτες χτύπησαν Πακιστανούς»

Για την ΧΑ η εσωτερική ονομασία των «Ταγμάτων εφόδου» ήταν η φράση «Ομάδες ασφαλείας». «Για να ενταχθείς σε μια ομάδα ασφαλείας, θα πρέπει να είσαι ανδρείος με τη βία. Βάζεις το κομματικό συμφέρον πάνω από το ποινικό σου μητρώο».

«Ήξερα ότι μπορούσα να βρω όπλο μέσα στο κόμμα».

Ιούνιο του 2013 δίνει επιστολή παραίτησης στο Γερμενή για να την δώσει στον Μιχαλολιάκο. Λίγες μέρες μετά δέχεται μήνυμα από την Ουρανία Μιχαλολιάκου πως η παραίτησή του δεν γίνεται δεκτή από τον αρχηγό. Ξεκινάει ένα μπαράζ απειλών τόσο προς αυτόν όσο και προς τη μητέρα του και την σύζυγό του.

«Ήρθε ο Κουκούτσης, και μου λέει ‘Δεν είναι η πιο σοφή επιλογή να φύγεις από το κόμμα’. Έρχεται ο Ματθαιόπουλος και μου λέει ‘Όποιος φεύγει από το κόμμα τον τρώει η μαρμάγκα’. Ο Κούζηλος είπε ‘Πρόσεχε τις κινήσεις σου, άνθρωποι είμαστε, ατυχήματα παθαίνουμε’. Μαζεύω τα πράγματά μου και πάω στη Βέροια. Με βλέπει ο Τολιόπουλος και μου λέει ‘Πούστη, είσαι τελειωμένος’».

«Με δημοσιεύματα στο σάιτ τους με έβγαλαν ψυχασθενή όπως έκαναν στο παρελθόν και για άλλα μέλη της ΧΑ».

Δ. 182 (20/9), 183 (25/9). Σπουρδαλάκης Μιχαήλ, καθηγητής Πολιτικής Κοινωνιολογίας στο ΕΚΠΑ και κοσμήτορας στη σχολή Οικονομικών και Πολιτικών επιστημών.

Κλήθηκε από την Εισαγγελία λόγω του επιστημονικού αντικειμένου του, τη μελέτη των πολιτικών κομμάτων. Την περίοδο που κλήθηκε (2014) διατελούσε και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Πολιτικής Επιστήμης.

Χαρακτήρισε τη Χρυσή Αυγή “κόμμα πολιτοφυλακή”, στα πρότυπα του ιταλικού φασιστικού και του γερμανικού ναζιστικού κόμματος.

«Έχουν στρατιωτική δομή και απόλυτα στρατιωτική ιεραρχία, χρησιμοποιούν τη βία για να πετύχουν πολιτικούς σκοπούς».

Δεν έχουν σχέση με καμιάς άλλης μορφής κόμμα, είναι τα μόνα που κινούνται εκτός των ορίων του Διαφωτισμού, μέσα στα οποία ισχύει η αρχή “όλοι οι άνθρωποι είναι ίσοι”.

Δ. 183 (25/9). Τέζαρης Μιχάλης, δημοσιογράφος Σκάι.

Αυτόπτης μάρτυρας σε επίθεση του τάγματος του Αγίου Παντελεήμονα. (Νοέμβριος 2012)

Ομάδα 100 χρυσαυγιτών -με τη γνωστή ομοιόμορφη εμφάνιση στην ενδυμασία και τον σωματότυπο- οργάνωνε στην Αγίου Μελετίου συγκέντρωση. Ηγούντο οι υποψήφιοι βουλευτές Σκορδέλη και Γκλέτσος.

Ακολουθήσαν επιθέσεις σε μετανάστες: «όποιος πέρναγε τον χτυπούσαν, αρκεί να ήταν σκουρόχρωμος».

Ο μάρτυρας δέχτηκε επίθεση και απειλές με το πρόσχημα ότι τράβηξε μια φωτογραφία.

Το τάγμα εφόδου σύμφωνα με το μάρτυρα επιβλήθηκε με τη βία και ουδέποτε εξέφρασε τους κατοίκους. «Υπήρχαν μόνο απογοητευμένοι, αλλά ποτέ δεν ασκούσαν βία».

“Αγαστές σχέσεις είχε με το ΑΤ Αγίου Παντελεήμονα”.

Δ. 184 (28/9). Υφαντής Αναστάσιος, μέλος Γιατρών του Κόσμου, κοινωνικός λειτουργός.

Κατέθεσε για τις επιθέσεις σε βάρος αλλοδαπών μεταξύ 2011 και 2013. Τις επιθέσεις κατέγραφαν οι ΓτΚ με συνεντεύξεις που έδιναν επώνυμα τα θύματα, ακολουθώντας συγκεκριμένο πρωτόκολλο. Οι ΓτΚ είναι μία από τις 32 οργανώσεις που συνεργάζονταν με το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας, για τη συγκέντρωση υλικού και την εκπόνηση εκθέσεων.

Προκύπτει συγκεκριμένο modus operandi, κεντρικός σχεδιασμος. Πολλά θύματα κατονομάζουν την ΧΑ. Μετά τη δολοφονία Φύσσα και τις συλλήψεις οι ρατσιστικές επιθέσεις μειώνονται ραγδαία.

Δ. 184 (28/9). Τσιμπουκάκης Γιώργος, μέλος ΚΚΕ, πρώην δημοτικός σύμβουλος Αγίας Παρασκευής.

Δέχτηκε επίθεση από τον χρυσαυγίτη Ευάγγελο Στεφανάκη σε προεκλογικό περίπτερο του ΚΚΕ. (Ιούνιος 2012)

Ο επιτιθέμενος φώναξε “κομμούνια θα πεθάνετε”. Διέλυσε πλαστικό όπλο στο πρόσωπο του θύματος και συνέχισε με σιδηρογροθιά. Ήταν γνωστός στις αρχές. Αργότερα δολοφόνησε την κοπέλα του Φαίη Μπλάχα με γυμνά χέρια (2013).

Ο Στεφανάκης έχει καταδικαστεί και για τις δύο υποθέσεις.

Δ. 185 (2/10). Χριστόπουλος Γιώργος, πρώην δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου.

Για τα επεισόδια με τους πάγκους μικροπωλητών. Κατέθεσε ότι όλοι οι πάγκοι είχαν άδεια και κανένας φορέας δεν μπορεί να υποκαθιστά το έργο της αστυνομίας.

Αναγνώρισε σε φωτογραφία βγαλμένη από βίντεο τον Ηλιόπουλο.

Δ. 185 (2/10), 186 (4/10), 187 (5/10). Ψαρράς Δημήτρης, δημοσιογράφος ΕφΣυν, παλιότερα “Ε”, “Σχολιαστής”.

Μίλησε για την ιστορία της ΧΑ. (δεκαετία ‘80)

“Ιδρύθηκε το Δεκέμβριο του 1980 ως κλειστός πυρήνας εθνικοσοσιαλιστικής επιμόρφωσης. Έβγαζε το ομώνυμο περιοδικό μέχρι το 1983, 13 τεύχη. Η δράση της διακόπηκε γιατί ο Μιχαλολιάκος -που το ‘77 είχε ήδη συλληφθεί και καταδικαστεί για κατοχή εκρηκτικών και επιθέσεις σε κινηματογράφους κατά τη μεταπολίτευση- αισθανόταν ότι είχε στοχοποιηθεί και για άλλες τρομοκρατικές ενέργειες. Ανέλαβε καθήκοντα προέδρου της νεολαίας ΕΠΕΝ, του κόμματος που ίδρυσε ο τέως δικτάτορας Παπαδόπουλος από τη φυλακή. Της έδωσε μια πιο ακραία μορφή γιατί οι ναζιστές δεν αρκούνται στη δικτατορία. Έφυγε το 1985 από την ΕΠΕΝ γιατί ως φανατικός αντισημίτης θεωρούσε απαράδεκτη εξέλιξη τη σύνδεσή της με ομάδα φίλων του Ισραήλ.

Επανεμφανίζεται το περιοδικό “Χρυσή Αυγή” το 1986 με διπλή αρίθμηση, δηλαδή, 1(14), πράγμα που δείχνει ότι είναι συνέχεια της αρχικής έκδοσης, στον ίδιο ανοιχτά ναζιστικό χαρακτήρα αλλά αυτή τη φορά με εμφανή διάσταση να γίνει κάτι περισσότερο: να διεκδικήσει μέσω τρομοκρατίας τους δρόμους. Βλέπουμε πλέον ομάδες κρούσης, το πρότυπο των ταγμάτων εφόδου που είχε φτιάξει ο Χίτλερ πριν το ‘33. ‘Θα βγούμε στους δρόμους να χτυπήσουμε τους εχθρούς μας’. Όπου εχθροί είναι οι αριστεροί, οι αναρχικοί, οι ξένοι. Η ΧΑ δεν στοχεύει συγκεκριμένα πρόσωπα αλλά ιδιότητες. Δεν χτυπούν συμβολικά κάποιον επιφανή. Η βία είναι το μήνυμα”.

Για το ποιοι ήταν γύρω από τον Μιχαλολιάκο σε αυτή την πρώτη περίοδο:

Ιωάννης Γιαννόπουλος (από το κόμμα της 4ης Αυγούστου του Κωνσταντίνου Πλεύρη),

Χρήστος Παππάς (είναι κατηγορούμενος στη δίκη),

Αριστοτέλης Καλέτζης (έγραφε στο περιοδικό ΧΑ μέσα από τη φυλακή),

Ιωάννης Περδικάρης (έχει γράψει βιβλίο με πληροφορίες για την ιστορία της ΧΑ με το ψευδώνυμο Ίων Φιλίππου, το «Χρυσή Αυγή, πολιτικός οδοδείκτης»).

Συμβουλές στο Μιχαλολιάκο, κατά τον μάρτυρα, έδινε ο Τάκης Μιχαλόλιας, αδελφός του και συνήγορος υπεράσπισής του στη δίκη.

Πρόεδρος:

Από τότε μέχρι σήμερα έχει αλλάξει κάτι στην ιδεολογία;

Ψαρράς:

Τίποτα. Μπορούμε να το τεκμηριώσουμε με πολλά στοιχεία. Με δικά τους ντοκουμέντα, όχι μυστικές συνομιλίες.

Για το πραγματικό καταστατικό της Χρυσής Αυγής: (1987)

“Μου το έστειλαν το 1988, επίσημα, μαζί με άλλο υλικό της οργάνωσης. Εργαζόμουν στο περιοδικό Σχολιαστής. Ένας συνάδελφος είχε γράψει ένα πολύ μικρό σχόλιο με τίτλο ‘Ο ρατσισμός στον τοίχο’ για ρατσιστικά συνθήματα της ΧΑ. Εκείνη την περίοδο προσπαθούσε να γίνει γνωστή και θεώρησε καλό να στείλει υλικό, μια πολύ εκτενή απάντηση στο δημοσίευμα, το καταστατικό και άλλα έγγραφα. Δεν θέλαμε να ανοίξουμε διάλογο για το αν όσα έκανε ο Χίτλερ ήταν καλά.

Εγώ έχω δημοσιεύσει μεγάλα μέρη του καταστατικού κατά καιρούς. Στο έντυπο Ιός στην κυριακάτικη “Ε” το 1990, με αφορμή την 28η Οκτωβρίου είχαμε τετρασέλιδο αφιέρωμα στο φασισμό και κομμάτι για τους ‘εγχώριους’. Δημοσιεύσαμε και άλλα τμήματα το 1998, μετά την υπόθεση Περίανδρου, που είχε έρθει πάλι στη δημοσιότητα η εγκληματική φύση της ΧΑ”.

Πρόεδρος:

Είναι προγενέστερο [από το 1988 που στάλθηκε];

Ψαρράς:

Ναι, είναι του 1987.

Πρόεδρος:

Εμφανίστηκε πουθενά μετά;

Ψαρράς:

Πολλά άρθρα του υπάρχουν στην εφημερίδα ΧΑ. Όχι αυτούσιο. Η οργάνωση κατέθεσε άλλο καταστατικό το 2012 μετά τις εκλογές και ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχει άλλο.

Πρόεδρος:

Πριν λειτουργούσαν με βάση ποιο;

Ψαρράς:

Αυτό που έχω καταθέσει [του ‘87].

Πρόεδρος:

Γιατί λοιπόν το ισχυρίζονται αυτό;

Ψαρράς:

Για να καλύψουν το περιεχόμενό του.

Πρόεδρος:

Γιατί;

Ψαρράς:

Γιατί αναφέρεται στο χαρακτήρα και τη δομή της οργάνωσης. Αλλά κυρίως επειδή έχει ένα ολόκληρο μεγάλο κεφάλαιο για την αρχή του Αρχηγού. Είναι εξαιρετικά ενοχοποιητικό για τον ίδιο τον Αρχηγό. Το δήθεν καταστατικό λέει “αποφασίστηκε από το κεντρικό συμβούλιο του κόμματος στις 22/8/2012”. Δεν λέει καν ότι είναι τροποποίηση. Δεν υπήρχε άλλο πριν; Αφού υπάρχουν αναφορές σε αυτό. Άλλωστε του 2012 μιλάει για πόλεμο κατά του μνημονίου. Μνημόνιο το ‘87; Είναι εμφανώς σημερινό κατασκεύασμα. Τέλος, κανένα κόμμα δεν υποχρεούται να καταθέσει καταστατικό μετά τις εκλογές.

Αναπληρώτρια Πρόεδρος:

Υπάρχει ίχνος ότι λάβατε το καταστατικό;

Ψαρράς:

Είχαμε δημοσιεύσει ένα ακόμη μικρό κομμάτι αμέσως μετά που το αναφέρουμε.

Επιπλέον, από την πλευρά της ΧΑ: “Για όσα έχουμε γράψει, είτε η ομάδα Ιός είτε εγώ, υπάρχουν δεκάδες δημοσιεύματα στην εφημερίδα ΧΑ. Το βιβλίο που έβγαλα το 2012 [η Μαύρη Βίβλος της Χρυσής Αυγής] όχι μόνο δεν διαψεύδεται αλλά υπάρχει θετικό δημοσίευμα γι’ αυτό στην ιστοσελίδα της ΧΑ. Σε διαφωνία τους με το μητροπολίτη Πειραιώς για το αν είναι σατανιστές επικαλέστηκαν το βιβλίο μου, ότι εγώ τα λέω σωστά για το πώς πήρε το όνομά της η οργάνωση.”

Τέλος, το καταστατικό φαίνεται ότι είναι γνήσιο από δύο ακόμη στοιχεία:

1. Φέρει τη σφραγίδα της οργάνωσης, τη λυκοπαγίδα, ένα πλάγιο Ξ. Είναι το σύμβολο των ΣΣ και της ταξιαρχίας που έκαψε το Δίστομο. Η ίδια σφραγίδα βρέθηκε στο οργανόγραμμα της οργάνωσης, στο σπίτι του Παππά στα Γιάννενα, κατά τη δίωξη της Χρυσής Αυγής.

2. Το οργανόγραμμα εκτός από τη σφραγίδα, έχει αναφορά στο καταστατικό και σε εσωτερικό κανονισμό. Η δε δομή που προκύπτει από το οργανόγραμμα είναι αυτή που περιγράφει το καταστατικό.

Για την αρχή του Αρχηγού:

“Η ΑΑ λέει ότι ο αρχηγός είναι η ενσάρκωση του λαού. Δεν είναι αρχηγός ενός κόμματος. Τον έχει βάλει εκεί ο λαός, όπως είχε βάλει και τον Χίτλερ. Τα βιβλία που έχει βγάλει η ΧΑ εξηγούν ότι είναι περίπου ο Μεσσίας. Από την ΑΑ προκύπτει ότι είναι ο μόνος που δεν μετέχει στις νυχτερινές εφορμήσεις, όχι γιατί είναι δειλός, αλλά γιατί είναι αλώβητος και απαραβίαστος.

Η γνώση για αυτά προκύπτει εκτός από το καταστατικό από την ίδια τη δράση τους. Ο αρχηγός διατάσσει και μένει πίσω. Από τα γραπτά χρυσαυγιτών: εκτός από τον Ίωνα Φιλίππου έχει γράψει βιβλίο και ο Κουσουμβρής, πρώην υπαρχηγός. Από το γεγονός ότι όλοι οι υπαρχηγοί, όποιος πλησίαζε τον ιερό θώκο του αρχηγού, ήταν αναλώσιμοι. Κουσουμβρής, Ζαφειρόπουλος, Περίανδρος”.

Επιπλέον ο μάρτυρας είχε πει για την παύση της δράσης της ΧΑ το 1983-1985: “δεν υπάρχει η Χρυσή Αυγή σε καμία φάση της χωρίς τον αρχηγό. Η Χρυσή Αυγή είναι ο Μιχαλολιάκος”.

Για τη βία της ΧΑ:

“Το 1992 έκανε την πρώτη δημόσια εμφάνισή της στα συλλαλητήρια για το Μακεδονικό. Μετά το συλλαλητήριο έκανε επίθεση σε αντιεξουσιαστές και μέλη της ΟΣΕ”.

“Το 1998 έχουμε την επίθεση του Περίανδρου στον φοιτητή Δ. Κουσουρή. Η καταδίκη του το 2009 περιγράφει τον τρόπο δράσης της οργάνωσης. Η απόφαση του δικαστηρίου είναι αμετάκλητη”.

“Έκλεισαν την παιδική χαρά [του Αγίου Παντελεήμονα], έχουν κάψει τέμενος το οποίο έχω επισκεφθεί μετά, ασκούσαν τρομοκρατία στους κατοίκους.” (2008+)

“Το 2013 αισθάνονταν ότι είχαν την ανοχή του πολιτικού συστήματος και των ΜΜΕ. Θέλησαν να προκαλέσουν έναν μικρής κλίμακας εμφύλιο πόλεμο και να επικρατήσουν. Ο Παναγιώταρος σε συνέντευξη στο BBC το είπε, ‘έχουμε εμφύλιο’. Έχουμε κλιμάκωση των επιθέσεων. Παλιότερα έκαναν μία επίθεση και γύριζαν πίσω, το Σεπτέμβριο του ‘13 κάνουν σε καθημερινή βάση. Αποκορύφωμα η επίθεση στο ΠΑΜΕ και η δολοφονία Φύσσα. Αυτή η κλιμάκωση είναι αντιγραφή της τακτικής της έντασης, της ιταλικής φασιστικής δεξιάς της δεκαετίας του ‘70. Αυτά τα ξέρουν πολύ καλά ο Μιχαλολιάκος και ο Μιχαλόλιας.”

Αναφέρθηκε και σε πολλά άλλα περιστατικά.

"Η ΧΑ δεν έχει μέσα της μια εγκληματική οργάνωση, ούτε ξεκίνησε σαν κάτι άλλο που εξελίχθηκε σε εγκληματική οργάνωση. Σαν τέτοια ξεκίνησε και παραμένει".

Για το διπλό λόγο (διπλός λόγος = έχουν δύο ακροατήρια. Το ένα είναι το εκλογικό που είναι πλατύ και στο οποίο δε θέλουν να ταυτιστούν με εγκληματικές ενέργειες. Το άλλο είναι τα μέλη που είναι στενό, και στο οποίο θέλουν να υπενθυμίζουν ότι ο ναζιστικός χαρακτήρας δεν έχει αλλάξει και ότι καλύπτονται για τις εγκληματικές πράξεις που κάνουν στα πλαίσια των διαταγών):

“Στην απολογία του ο Μιχαλολιάκος το 2014 είπε ‘δεν είμαστε ναζιστές’. Όταν βγήκε έξω είπε στους 10 συγκεντρωμένους χρυσαυγίτες ‘ζήτω η νίκη’. Αυτό είναι μετάφραση του Sieg Heil, κλασικού ναζιστικού συνθήματος”.

“Είναι υποχρεωμένη να μιλάει για βία. Είναι αδυναμία της, δεν το κάνει από αφέλεια, αλλά πρέπει να τα λέει και δημόσια. Γι’ αυτό πρέπει να τα διατυπώνει κάπως στρογγυλεμένα”.

“Από τη μία λένε ότι είναι νόμιμο πολιτικό κόμμα, από την άλλη ότι αισθάνονται σιχασιά μέσα στο κοινοβούλιο. Ο Μιχαλολιάκος λέει σε ομιλία του ότι δεν ορκίστηκε στο σύνταγμα, δεν πιστεύει σ’ αυτό, ήταν μουγγός στην ορκομωσία”.

Για το ναζιστικό χαρακτήρα της οργάνωσης, εκτός από το μοντέλο δράσης, την οργανωτική δομή, τις στρατηγικές επιλογές, τη φυλετική ιδεολογία, πράγματα για τα οποία έχουμε υπέρογκο υλικό από τη δράση αλλά και την αρθρογραφία της ίδιας της ΧΑ, ο μάρτυρας αναφέρθηκε εκτενώς και στους συμβολισμούς:

Αρχή του Αρχηγού: μετάφραση του Fuhrerprinzip.

Λαϊκός Σύνδεσμος: μετάφραση του voelkischer bund.

Ζήτω η νίκη: μετάφραση του Sieg heil.

Αίμα τιμή: μετάφραση του Blut und Ehre.

“Οι ξιφολόγχες στα πεζοδρόμια είναι αναφορά στο ναζιστικό ύμνο, έχει φρικιαστικούς στίχους, να κρεμαστούν οι Εβραίοι από τις συναγωγές κλπ”

Στη συναυλία του 2006 παρουσία μεταγενέστερων βουλευτών της ΧΑ, σε βίντεο που έφερε στο φως η ΕφΣυν, υπάρχει σημαία της Βέρμαχτ, τραγουδιέται το Deutchland Uber Alles (Γερμανία υπεράνω όλων).

Σημειωση: ο πρώην χρυσαυγίτης Η. Σταύρου έχει επίσης πει ότι ορκίστηκε υπό τον ύμνο “Ορθό το λάβαρο”, μετάφραση του ναζιστικού ύμνου “Horst Wessel Lied”.

Ο μάρτυρας αναφέρθηκε επίσης στην εκπαίδευση μελών. Στο πώς εξασφαλίζουν τα τάγματα εφόδου και όλο το οικοδόμημα της ΧΑ την ομερτά των μελών. Στις διεθνείς διασυνδέσεις της ΧΑ όπως την αλληλεγγύη στο βομβιστή της Οκλαχόμα, Τίμοθι ΜακΛέι, τη συνδιάσκεψη με τον Ουίλιαμ Πιρς, νεοναζί και στέλεχος ΚΚΚ κ.α. Στα οικονομικά οφέλη που έχει η οργάνωση προσεγγίζοντας και υπερασπίζοντας τα συμφέροντα εφοπλιστών και εργοδοτών γενικότερα: “έβλεπαν σε αυτή τον τρόπο να απαλλαγούν από το βραχνά των σωματείων και των εργατικών διεκδικήσεων”.

Πρόεδρος:

Μέλη της εγκληματικής οργάνωσης ποιοι είναι κατά τη γνώμη σας;

Ψαρράς:

Ο αρχηγός και τα μέλη του πολιτικού συμβουλίου οπωσδήποτε. Οι περιφερειάρχες. Οι πυρηνάρχες. Στελέχη των 5μελών που έχουν καθήκοντα στους πυρήνες. Ο Ρουπακιάς αν και μη προβεβλημένος, είναι ένα τέτοιο στέλεχος.