26/9/17 - Αντιρατσιστικό πάρτι στο Μοναστηράκι

Δεκάδες Αφρικανοί μετανάστες από την Γουαϊάνα, την Σενεγάλη, την Νιγηρία, κ.α. μαζί με φίλους τους από το Πακιστάν, το Αφγανιστάν αλλά και πολλοί ντόπιοι συμμετείχαν, παρά τη βροχή, στο αντιρατσιστικό πάρτι που οργανώθηκε την Τρίτη 26/9 το βράδυ στην πλατεία στο Μοναστηράκι (περισσότερες φωτό εδώ). Το πάρτι ήταν μια πρώτη απάντηση στην αστυνομική βία και καταστολή που έχει ενταθεί τον τελευταίο καιρό απέναντι στους μετανάστες μουσικούς δρόμου που παίζουν μουσική και διασκεδάζουν στην πλατεία.

Αφορμή για την πρωτότυπη αυτή κινητοποίηση ήταν η επίθεση που δέχτηκε ο Μοχάμεντ Καμαρά την Δευτέρα 18 Σεπτέμβρη από μπάτσους που περιπολούσαν στην πλατεία εκείνη την ημέρα. Με ασήμαντη αφορμή η μπάτσοι αλυσόδεσαν και προσήγαγαν με απίστευτη βία και στη συνέχεια τον χτύπησαν μέσα στο ΑΤ Ομόνοιας, τον Μοχάμεντ. Οι μπάτσοι αμέσως μετά έκαναν δίωξη στον Μοχάμεντ. Ο ίδιος Μοχάμεντ παντρεμένος στην Ελλάδα και πατέρας ενός 2χρονου αγοριού, δεν φοβήθηκε και αμέσως μετά την έξοδό του από τα κρατητήρια του ΑΤ Ομόνοιας έκανε μήνυση για αδικαιολόγητη ρατσιστική βία στους μπάτσους που τον χτύπησαν. (Δες την ανακοίνωση της ΚΕΕΡΦΑ που περιγράφει το περιστατικό εδώ)

Η κινητοποίηση, που στήριξαν η Κοινότητα της Σενεγάλης, η κοινότητα της Γουϊάνας, η Ομάδα Ενωμένων Αφρικανών Γυναικών και η ΚΕΕΡΦΑ, ξεκίνησε με ομιλίες και κατέληξε σε ένα τρομερό πολυεθνικό πάρτι. Τα τύμπανα των Αφρικανών έδιναν τον τόνο για μια πολυεθνική γιορτή γεμάτη ρυθμούς και χορό, ενώ εκατοντάδες μετανάστες, ντόπιοι και τουρίστες συμμετείχαν στο κέφι διασκεδάζοντας και χορεύοντας, ενώ πολλοί άφηναν το όνομά τους και τα στοιχεία επικοινωνίας τους στο τραπεζάκι της ΚΕΕΡΦΑ. “Εδώ είμαστε όλοι μαζί. Μετανάστες και Έλληνες και όλοι μαζί δίνουμε αγώνα ενάντια στη βία και το ρατσισμό”, ανέφερε μεταξύ άλλων ο Μοχάμεντ Καμαρά, ευχαριστώντας όλους όσους βρέθηκαν στο αντιρατσιστικό πάρτι για να τον στηρίξουν. “Είμαστε εδώ μετανάστες από πολλές διαφορετικές εθνικότητες από την Αφρική, την Ασία αλλά και την Ευρώπη γιατί η αστυνομία δεν κάνει διακρίσεις ανάμεσά μας. Έχουμε την ίδια ρατσιστική αντιμετώπιση από την αστυνομία χωρίς να κάνουν διακρίσεις από πια χώρα είμαστε. Οργανώσαμε όλοι μαζί αυτή την κινητοποίηση γιατί πιστεύουμε ότι όλοι μαζί οι μετανάστες πρέπει να παλέψουμε για τα δικαιώματά μας”, ανέφερε μιλώντας στην Εργατική Αλληλεγγύη ο Ζαχίντ από το Πακιστάν.

“Είμαστε στο πλευρό του Μοχάμεντ και ενάντια στις διώξεις που του έχει κάνει η αστυνομία του Τόσκα, αλλά και στη μάχη που δίνει μαζί με τους υπόλοιπους μετανάστες από την Αφρική και την Ασία για χαρτιά και ίσα δικαιώματα. Η Αθήνα είναι πόλη ανοιχτή για τους μετανάστες, τους πρόσφυγες, για τους μουσικούς και τις τέχνες, για την ελεύθερη έκφραση. Δεν θα αφήσουμε την αστυνομία να τρομοκρατεί μετανάστες και πρόσφυγες, δεν θα αφήσουμε την ρατσιστική αστυνομική βία να ξαναφουντώσει όπως έγινε λίγα χρόνια πριν με τη συνεργασίας αστυνομίας Χρυσής Αυγής”, τόνισε κατά την διάρκεια της ομιλίας του ο Πέτρος Κωνσταντίνου Δημοτικός Σύμβουλος με την Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας και Κεντρικός Συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ. “Θα συνεχίσουμε να δίνουμε τη μάχη ενάντια στο ρατσισμό και τη φασιστική απειλή γι' αυτό σας καλούμε όλους στις 14-15 Οκτώβρη στο κλειστό γήπεδο μπάσκετ του Ρουφ, στη μεγάλη Διεθνή Αντιφασιστική Συνάντηση και Πανελλαδική Συνέλευση της ΚΕΕΡΦΑ για να συζητήσουμε την περαιτέρω οργάνωση και συντονισμό του αντιφασιστικού και αντιρατσιστικού αγώνα στην Ελλάδα και διεθνώς”, ανέφερε στο κλείσιμο της ομιλίας του ο Π. Κωνσταντίνου.

Φωτό/ρεπορτάζ: Κυριάκος Μπάνος