11/5/17 - Διαδήλωση εργαζομένων σε δημοτικούς παιδικούς σταθμούς

11/5/17 

Εκατοντάδες εργαζόμενοι των δημοτικών παιδικών σταθμών διαδήλωσαν στο πλαίσιο στάσης εργασίας που κήρυξε η ΠΟΕ ΟΤΑ ενάντια στα νέα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση για την προσχολική αγωγή. Μαζί τους διαδήλωσαν και συνάδελφοί τους συμβασιούχοι των δήμων που απειλούνται άμεσα να μείνουν άνεργοι. Δείτε φωτό εδώ
 
Οι απεργοί συγκεντρώθηκαν στα γραφεία της ΠΟΕ ΟΤΑ στην πλ.Καραϊσκάκη και πραγματοποίησαν πορεία μέχρι το υπουργείο Εσωτερικών. 
 
Σε ανακοίνωσή του το δίκτυο εργαζομένων στους ΟΤΑ “Η Σκουπιδιάρα”, εξηγεί τι φέρνει η νέα αυτή ρύθμιση του υπουργείου Παιδείας σχετικά με τους παιδικούς σταθμούς και προτείνει τα επόμενα αγωνιστικά βήματα: 
 
“Κάτω τα χέρια απο τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς Κάτω τα χέρια από την εργασία χιλιάδων συναδέλφων μας Λεφτά και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στους δήμους Η απόφαση του Υπουργού Παιδείας κ. Κώστα Γαβρόγλου, να εξαγγείλει την υποχρεωτικη ένταξη των παιδιών τεσσάρων (4) ετών στα Νηπιαγωγεία έχει ανοίξει επικίνδυνα παιχνίδια για το μέλλον των εργαζόμενων των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών, όσο και για τους γονείς των παιδιών που φιλοξενούνται σε αυτούς. Δεν λύνει κανένα απο τα πραγματικά προβλήματα που ταλανίζουν παιδιά, γονείς και εργαζόμενους τόσα χρόνια. 
 
Η πρόθεση αυτή της κυβέρνησης οδηγεί στην υπονόμευση και τελικά στην διάλυση του θεσμού των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών και αφήνει άνευ αντικειμένου χιλιάδες εργαζόμενους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αφού σήμερα τα παιδιά προνηπιακής ηλικίας αποτελούν το 40% της συνολικής δυναμικότητας των Βρεφονηπιακών Σταθμών και το 80% της δυναμικότητας των Παιδικών Σταθμών. 
 
Σύμφωνα με την ομοσπονδία η κίνηση της κυβέρνησης θα έχει σαν αποτέλεσμα την απόλυση 1.300 Παιδαγωγών, οι οποίοι εργάζονται στα Προνηπιακά Τμήματα των Παιδικών Σταθμών από το 2005, με ανανεούμενες συμβάσεις έως το 2020 μέσω του προγράμματος Ε.Σ.Π.Α. (Εναρμόνιση της οικογενειακής με την επαγγελματική ζωή). Επίσης, στους Παιδικούς Σταθμούς εργάζεται βοηθητικό προσωπικό καθαριότητας με πλήρες, καθημερινό ωράριο, το οποίο διασφαλίζει την καθαριότητα και υγιεινή των χώρων και προσωπικό εξειδικευμένο για την παρασκευή των γευμάτων και την σίτιση των παιδιών. Έχουν ολοήμερη καθημερινή λειτουργία από τις 7.00 το πρωί έως τις 4.00 το απόγευμα επί έντεκα (11) μήνες το χρόνο. 
 
Είναι υποκριτική η στάση της κυβέρνησης. Κάτω απο το προοδευτικό κάλυμα της υποχρεωτικής ένταξης στα νηπιαγωγεία στην ουσία βάζει «ταφόπλακα» στη λειτουργία των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών, οδηγεί σε απόγνωση χιλιάδες γονείς και σε απόλυση χιλιάδες εργαζόμενους. Γνωρίζει ότι η εφαρμογή της «μεταρρύθμισης» είναι αδύνατη, οι περικοπές και τα μνημονιακά πλαίσια το εξασφαλίζουν αυτό, καθώς στα δημόσια σχολεία δεν υπάρχουν οι προυποθέσεις για την υποδοχή των χιλιάδων παιδιών, ούτε επαρκές εξιδεικευμένο μόνιμο προσωπικό, ούτε οι κατάλληλες υποδομές. 
 
Με αυτό τον τρόπο είναι προφανές ότι ανοίγει το δρόμο για τα ιδιωτικά νηπιαγωγεία. Αντί η κυβέρνηση να στηρίζει την Δημόσια και ΔΩΡΕΑΝ Παιδεία «σπρώχνει» τους γονείς στην ιδιωτική εκπαίδευση και δεν απαντάει ούτε στο χρόνιο αίτημα για 2χρονη προσχολική αγωγή αλλά ούτε και στην ανάγκη της ενιαίας προσχολικής αγωγής. Όλη η κίνηση είναι ενταγμένη στο πλαίσιο της μνημονιακής πολιτικής, των ματωμένων πλεονασμάτων της νέας συμφωνίας με τους δανειστές. 
 
ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ την ΠΕΜΠΤΗ 11/5 ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 17/5 ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ 
 
Για να πετάξουμε στα σκουπίδια την νέα μνημονιακή συμφωνία. Να μην αφήσουμε να περάσει η νέα επίθεση που φέρνουν δανειστές και κυβέρνηση ενάντια στους εργαζόμενους και για να επιβάλλουμε ΑΠΕΡΓΙΑΚΉ συνέχεια και κλιμάκωση Ενιαία προσχολική αγωγή με ευθύνη και επίβλεψη του προγράμματος από το Υπ. Παιδείας - Δωρεάν Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί χωρίς τροφεία - Μόνιμη και σταθερή εργασία - Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού - Κτιριακές εγκαταστάσεις - δομές με ασφάλεια για παιδιά και εργαζόμενους - Να εφαρμόζεται ο πρότυπος κανονισμός και η αναλογία παιδιών – εκπαιδευτικού προσωπικού - Χρηματοδότηση από τον Κρατικό προϋπολογισμό της λειτουργία των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών”. 
 
Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης / Εργατική Αλληλεγγύη